Téma: Donnie Darko

Roberto DiCapribogyó okt. 22. 01:47:11 Előzmény sexykex
(400/400)
Jól esett olvasni a hozzászólásod, teljesen egyetértek.
Roberto DiCapribogyó okt. 22. 01:44:33 Előzmény GalliLea
(399/400)
A pokol tüzén égetnem el az összes olyan saját gondolataiba szerelmes rendezőt, akinek a filmjének a megértéséhez magyarázatokat kell olvasni, meg kis könyveket meg DVD kommentárokat, aki leszarja, hogy a közönség érteni fogja-e vagy sem a művét. (Ez tiszteletlenség. El is tűnt azóta a süllyesztőben ez a fazon.)
Roberto DiCapribogyó okt. 22. 01:38:00
(398/400)
Előre mondom, hogy én az eredeti (mozi) verziót láttam.

Azt gondoltam, hogy a "világ legtúlértékeltebb filmje" trónról a Test és lélek c. csodát nem lehet letaszitani, de ennek a filmnek a személyében komoly kihivója akadt... A rendező állitólag mondott egy ilyet kommentárban az egyik jelenetben:
"Ez egy olyan film, aminél elkelnek a lábjegyzetek. Talán a következõ filmem már világosabb lesz."

Üzenném neki, ha még a szakmában lenne, hogy Te gyökér, esetleg olyan filmet kellet volna késziteni, amihez nem kell magyarázatként a DVD kiadáshoz könyvecskét mellékelni arról a bizonyos témáról, meg full kommentárt, meg 3 év múlva bővitett rendezői verziót csinálni, hátha talán úgy érthetőbb mi van a zavaros fejedben... de nem üzenem, mert teljesen jogosan és méltán gyorsan kikopott a filmes szakmából.

A film egy katasztrófa, unalmas, vontatott, érthetetlen, nyomott hangulatú. Itt a fórumon Moz-art magyarázatát olvasva nagyjából képbe kerültem hogy miről szólt a film... döbbenetes, hogy ezt a történetet, tartalmat mennyire unalmasan, idegesitő stilusban, depisen sikerült prezentálni; szóval ha kellő háttértudással ülök neki, akkor is max. ~10/3-nyira tetszett volna. Igy 10/1.

Amúgy felmerült bennem, hogy mégis akkor kiknek tetszhet ez a film?


SPOILER:

a, depiseknek (hasonló ugye a hasonlót vonzza)
b, Tangens univerzum rajongóknak, akik már a film megtekintése ELŐTT kellő ismeretekkel rendelkeznek. Azért lássuk be, ez egy baromi szűk réteg. Ettől még ez nem lenne baj, HA a film elején kurva nagy betűkkel kiirták volna, hogy ilyen háttérttudásra szükség lesz...mert akkor egyszerűen leállitom és nem senyvedem végig.
10/10
buncow aug. 30. 15:28:37 10/10 Előzmény Trevor Belmont
(397/400)
ÉJJJEN A TRANSFORMERS, BÁÁÁBUUUMMMARGGHHHHH
Zahire júl. 08. 21:16:58 Előzmény GalliLea
(396/400)
Magyarán, a rendezői változat megjelenéséig olyan filmet forgalmaztak, ami érthetetlen ? Ez qurva jó !
1/10
Révész István ápr. 23. 22:08:30 1/10
(395/400)
Nagy fas@ág, kusza film, olyan kissé Twin Pix-es… Félelmetes, nincs tanulsága… Skizofrén kölyökről aki egy hozzá beszélő nyulat képzel… Értelmetlenül elcseszett 2 órát az életemből :)
GalliLea ápr. 12. 08:36:17
(394/400)
Ha valaki nem a rendezői változatot nézi, ami kb fél órával hosszabb, és tartalmazza a készítők magyarázatait, akkor nem lehet megérteni a filmet.

Mivel én először nem tudtam, hogy két változat van belőle, a rövidebbet néztem végig, és először azt gondoltam, hogy ez egy értelmetlen katyvasz.

Egyébként érdekes és elgondolkodtató film. De erre csak azután jöttem rá, miután elolvastam a filmhez tartozó magyarázatokat. :)
Hungariancorazon jan. 02. 19:51:55 Előzmény sexykex
(393/400)
Aki normális az elfogadja a véleményedet, aki nem az meg... :)
csicso82 jan. 02. 00:14:17 Előzmény Ignác Gufo
(392/400)
J. G. fiatalon "ösztönösebb" színész volt, ebből elveszített valamit "profi" lett és ezt érezheted.
csicso82 jan. 02. 00:11:38 Előzmény beveri Hills
(391/400)
Köszi, ez kiváló magyarázat.
sexykex 2018 dec. 11. - 20:32:49
(390/400)
Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy kultfilm rajongótábora előtt őszinte véleményt mondjak. Ez egy borzasztóan unalmas, eseménytelen és érthetetlen film. Azt sem tudom, hogy a tangens univerzum elméletet a film előtt agyalták ki és erre vetődött a rendező, vagy ő maga alkotta, hogy mentse, ami menthető: a film ugyanis első körben megbukott.
Be kell vallanom, hogy én is tátott szájjal – és hangosan horkolva – néztem. Sajnos nem tudom, hogy azon a délutánon szokatlanul fáradt voltam, vagy a nyúljelmezes fazon utasított az alvásra, de ráfaragtam az biztos. (Most nézhetem meg újra, mert ez egy olyan film, amit látnom kell, mielőtt meghalok.)
Richard Kelly a rendező másik filmje A káosz birodalma (2006) mai napig is viseli a „Cannes-ban leghosszabban kifütyült film” kétes értékű titulusát. Ez icipici vigaszt mégiscsak nyújt. Attól, hogy néhány nárcisztikus, felsőbbrendűségi komplexussal küzdő megérti a Donnie Darkot – nem sokat jelent. Az ilyeneknek mindig vannak követőik dögivel. (Tisztelettel: egy retardált hülye.)
10/10
zuluzulu 2018 okt. 11. - 13:49:01 10/10
(389/400)
11/10! A világ másik legnagyobb filmje.
1/10
Trevor Belmont 2017 dec. 01. - 09:33:33 1/10
(388/400)
Nem értem mi ez a nagy pontozás? Sz@r ez úgy, ahogy van. Egy nagy nullát adnék rá.
9/10
sawyerx 2017 nov. 11. - 15:48:56 9/10 Előzmény ZsírosFerike
(387/400)
Kicsi vagy még ehhez, talán még az élet értelmén sem gondolkodtál el...
2/10
L-m-89 2017 aug. 13. - 17:50:37 2/10
(386/400)
Én felfogtam, hogy nagyon unalmas. Nem tudott annyira lekötni, hogy élvezzem. Szeretem, ha lehet gondolkozni egy filmen és nem rág mindent a számba, de akkor is egy kisebb hangyavár nézegetését sokkal jobb idõtöltésnek találom, mint erre a filmre rászánni a közel 2 órát.
ZsírosFerike 2017 aug. 13. - 17:49:30
(385/400)
Eskuszom nem ertem az ilyen elfajzott gondolkodasu embernek meg veletlenul sem nevezheto egyeneket, akik egy ilyen szenny lattan elajulnak, borzasztoan undoritoan unalmas, es mocskosul elvont!!
Mit ereztel mikor ezt irtad??
Hala az egnek, hogy nem mindenki ilyen beteg, mert mar igy is az osszeomlas szelen all az orszag, es az ilyenek, mint te ratesznek egy jo nagy lapattal, nem eleg, hogy szetlopjak az zsebunket, meg ilyen borzalmakat is kell olvasni es nezni!!! Phejj
A gyönyörök kertje 2017 aug. 13. - 17:43:07
(384/400)
Felfoghatatlan! Meg mindig konnyezem! Egyszeruen nem tudom leirni szavakkal, pedig ez nalam ritka, de most... leesett az allam, es meg mindig keresem, de azthiszem orokre elveszett.
Szerelmese lettem e filmnek, rabul ejtett, es bezart, ugy erzem magam, mint akit lefenykepeztek es a kepben ragadtam!
ElektorKalandor 2016 okt. 24. - 13:54:14
(383/400)
Szombat este megvolt az elsõ kalandom a filmmel. Egyelõre sokat nem értettem belõle, meg vannak még feldolgozatlan részek, pár nap múlva tervezem a másodikat. A hangulata teljesen egyedi, magával ragadó. És ami tini korom óta nem fordult elõ vele, pedig thiller/pszicho vonalon nézek fõként filmeket, féltem utána egyedül a lakásban. Egyszerûen a hangulata és a kiszámíthatatlansága... brutális film. Nézzétek meg. Aki gyengébb felfogóképességû (hasonlóan hozzám), nézze meg többször.
beveri Hills 2016 jún. 13. - 12:10:37
(382/400)
idézet egy másik oldalról:

"
Gõte nevû felhasználó válasza:

Attól a pillanattól kezdve, hogy egy repülõgép hajtómû bezuhan a szobába, a film egy úgynevezett tangens univerzumban játszódik, Donnie is ebbe az univerzumba kerül a rejtélyes nyúlnak, Frank-nek hála.
(A tangens univerzum elméletileg akkor keletkezik, amikor az idõ egyébként stabil szerkezete meginog, eredményképp valamiféle objektum, ún. "mûtárgy" ugyanazon pillanatban megduplázódik. Ezt követõen ezek a valóságok 2-3 hét alatt magukba roskadnak, elpusztulnak, és ismét létrejönnek, ezt jelenti a 28 nap, 6 óra, 42 perc, 12 másodperc. Ennyi ideje van hátra az adott valóságnak.)
Donnie azért kerül a tangens univerzumba, mivel õ lett volna a legközelebb az érkezõ Mûtárgyhoz, így õ vált ennek a Tangens Univerzumnak a Vevõjévé, az egyetlen olyan élõlénnyé ebben a valóságban, mely helyre tudja állítani a megtört idõvágányt.

A Vevõ az adott tangens univerzum kulcsfigurája, minden esemény az adott világban tudat alatt õt segíti. Emellett a Vevõ emberfeletti képességekkel rendelkezik: jóval erõsebb az átlag embernél, elvégre beleállította a baltát a kabala szoborba, képes manipulálni a tüzet(gyufa és öngyújtó nélkül felgyújtott egy házat) és a vizet(elárasztotta az iskolát, vízbõl hozott létre féregjáratot), továbbá telekinézissel is rendelkezik (leszakította a repülõgép hajtómûvet).

Ez persze önmagában nem elég, a Vevõ nincs tisztában saját sorsával. Ezért van ott mindenki más. Donnie-n kívül a tangens univerzum minden lakója Manipulált élõlény. Minden ilyen ember tudat alatt arra törekszik, hogy Donnie-t idõutazásra, és a valóságuk megmentésére sarkallják. Könyvekkel, szavakkal, rejtélyes üzenetekkel, és halálukkal, például Frank. Õ, mint az Élõ Vevõhöz többé-kevésbé közelálló alak, meghalt Donnie keze által. Bármely Manipulált, mely a Tangens Univerzumban el talál halálozni, az Manipulált Halottá válik. A Manipulált halott képes utazni az idõben, ferdíteni a valóságot és természetesen tisztában vannak a Tangens Univerzum mizériával. Ugyanígy Manipulált Halottá vált Grachel, megjelenése csupán nem volt indokolt, neki az volt a célja, hogy Donnie szerethessen valakit, szerethessen valakit eléggé, hogy meghaljon érte (ugyebár tudjuk, hogy Donnie retteg a haláltól).
Donnie bátorságot gyûjt, közvetlenül, mielõtt összeomlana a tangens világ, visszaküldi a hajtómûvet az idõben, önmagával együtt. Az elmúlt 28 nap nem történt meg. Senki nem emlékszik az elmúlt hetekre, de mindenki felriad álmából. Frank a halála miatt, Grachel az ismeretlen, szeretetre méltó csodabogár barátja miatt, Donnie pedig egy bugyuta álom miatt. Valahogy már nem féli a halált, csak nevetgél. Nevetgél mert tudat alatt már megbékélt a sorsával... És kilapítja a hajtómû.

A kövér, szabadidõ ruhás pasas mellesleg ügynök volt, akit a hajtómû baleset után állítottak a családra...

ugyanakkor mérsékelt társadalom kritikát is tartalmaz... És a jelenet, amikor a tanár nem beszélgethet Donnie-val Istenrõl, mert kirúghatják... Zseniális."

-----

Igen, zseniális... és fõképp azért zseniális, mert még a sokféle helyesnek tûnõ értelmezés mellett is maradnak bõven megválaszolandó kérdések. Minden igazán jó film ebben közös: több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad.

Egyébként maga a Forrás is tartalmaz utalásokat az isteni beavatkozás lehetõségére: http://2008.cyj.me/pdf/philosophy_time_travel.pdf

végül: "The Manipulated Living will do anything to save themselves from Oblivion."
10/10
giggs985 2016 márc. 29. - 18:24:34 10/10
(381/400)
Sok mindenki osztotta már itt meg sokféle ötletét, elképzelését a filmmel kapcsolatban. Én nem is ebbe mennék bele, hanem abba az aspektusba, amit nekem jelent:
SPOILER
Donnie a fizikatanárával mikor az idõutazásról beszélget, és miután már látja az emberekbõl elõremutató "vektorokat", elhangzik az, hogy ha elõre látnánk a jövõt, akkor képesek lennénk változtatni rajta, és ha ez lehetséges, akkor az az út, amin az ember jár, már nem az Isten által van megszabva. És mivel Donnie képes változtatni rajta, én azt szûrtem le, hogy ezzel cáfolja az elõre elrendeltetett sorsot és az isteni irányítást.
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás