offtopic
napraforgó 2022 jan. 19. - 12:44:32
(2/2)
"1849 telén egy csikorgóan havas éjszakán csengő szán közeledik az erdők mélyén megbúvó Arany Bogár fogadó felé. A másik irányból díszes hintó igyekszik ugyanoda. Egyikben egy bájos hölgy, a másikban egy daliás fiatalember ül, és szeretne mielőbb biztos fedél alá jutni."

Sajnos ez a tartalomismertető lelőtte a poént.
Mert igazából a fogadóba egy termetes asszonyság érkezik az egyik irányból, a másikból meg egy magasrangú pap, egy kanonok. Mivel nincs több szoba, egy szobában szállásolják el őket. Reggel aztán egy nyalka huszártisztiszt és egy csinos ifjú hölgy távozik a szobából a kocsma személyzetének nagy megdöbbenésére.
És mig este a kocsmárosné szörnyülködött, hogy egy papot összefektetnek egy idősebb asszonysággal, reggelre megnyugszik, nem történt semmi skandalum, csak együtt hált egy ifjú úr, meg egy fiatal nő.

Mikszáth nagyon jóizűen irta meg a novellát.
Kár, hogy minden jó történetet elrontanak azzal, hogy a kocsmákban állandóan dalra, meg táncra fakadnak. Mintha egy havas téli éjszakán a kocsmában a tűz mellett melegedő parasztoknak nem lenne jobb dolga, mint danolni, meg táncolni.
olahmiki1959 2015 szept. 30. - 18:36:48
(1/2)
Az rendben van, hogy a forgatókönyvíró Bozó László.
Az viszont már nincs rendben, hogy a stáblistán meg sem említik, hogy az irodalmi alapanyagot Mikszáth Kálmán írta!
Ennyit azért megérdemelne csodálatos írónk.
A tv játék egyébként biztosan jó lesz, már csak a szereplõk miatt is.