Téma: Éli könyve

rené2010 2013 jún. 07. - 18:35:26
(600/760)
Mondjuk, megnézném, hogy mit kezdenél a samponnal, víz nélkül. Jó film volt ez na.
AvatáR Gil Maerth 2013 jún. 07. - 18:32:00
(599/760)
egen. felettébb gyanús hogy Benzin, Töltény meg Moci mindig van utópia-filmekben. Kösz mad max :)
haferi 2013 jún. 07. - 18:17:23
(598/760)
Köszönet a DIGI-nek, hogy tegnap este legalább a feléig megnézhettük a filmet, mielõtt minden elszállt (analóg, digi, telefon, internet). Egy elnézést, és magyarázatot megérdemeltünk volna a honlapon. Szolnok.
offtopic
zottyo534 2013 jún. 07. - 17:51:14
(597/760)
1 Passz.
2 Mert egy szupermen.
3 Mert egy szupermen.
4 Mert egy szupermen.
5 Mert egy szupermen.
6 A hõs már benne lapult http://www.youtube.com/watch?v=dRh7NTB2soU
offtopic
zottyo534 2013 jún. 07. - 17:48:40
(596/760)
"Anyu! Hunyd be a szemed!"
Hatalmas.
7szünyü 2013 jún. 07. - 17:34:30
(595/760)
Ó, a Biblia! Mennyire gyökér sztori lenne már ugyanez a Koránnal, a Tao te kinggel, vagy esetleg Eric Berne Sorskönyvével :/
Tibag05 2013 jún. 07. - 14:41:06
(594/760)
"A világvége utáni pusztaságban az erõszak az úr."

az elõttiben is!
AvatáR Gil Maerth 2013 jún. 07. - 11:32:14
(593/760)
sajnos valahol benézték ezt a filmet. Meg a vége-fordulatot is.

SPOILER
1, nem hiszem hogy lenne olyan háború mely után az emberek módszeresen elégetnék AZT A bizonyos könyvet. Vagy egyáltalán bármilyet.
2, aki vak, az honnan tudja hogy elõtte az ajtó, és hogy be kell rúgni?
3, azt általa bemutatott támadásokhoz azért kell szemkoordináció is.
4, nyilt utcán lövik, közelrõl: baj se esik. na ne már !
5, SENKi sem tudja fejbõl végigmondani az egész Bibliát, elsõ ponttól utolsóig (még akkor se ha 30 évig olvassa). még a fotómemoriás emberek SEM !

csak egy példa: a bibliai nevek és fo9galmak könyve még PLUSZ 258 oldal (!!!)
Mózes népösszeírásos könyve dugig van nevekkel. Mi van ha összetéveszti?
6, a végén mitõl lett hõsnõ az olvasni se tudó, átverhetõ tinilányból.

Kábé ennyi.

10/ 6
offtopic
Sz Peter 2013 jún. 07. - 10:05:29
(592/760)
Egy pozitív jövõképû, posztapokaliptikus filmet készíteni?
Az emberekrõl? Eléggé ellentmondásos lenne. ;)
AtomBoci 2013 jún. 07. - 08:49:46
(591/760)
Lenne pár kérdésem,mert én ehhez a filmhez túl csököttagyú vagyok. Szégyellem is magam emiatt. :(
Még az is lehet,hogy SPOILER-t tartalmaznak a kérdéseim!!!
Nos tehát: Amikor az öreg kannibál házaspárhoz keverednek,akkor anyóka,vagy apóka akarja õket jobban megenni?Vagy annak mi volt az értelme,hogy papika mondja nekik,hogy "jöjjenek,mutatok valamit"? Mamika meg mondja,hogy:Még ne! De papi így is megmutatja nekik a kertben lévõ temetõt. Szóval ezzel mégis mit akartak?
Aztán... Most akkor a végén Éli abba hal bele,hogy hasba lõtték,csak még elõtte van ideje lediktálni az egész Bibliát?
És még annyi,hogy: az mennyire reális,hogy nincs víz,nincs kaja,csak a nagy pusztaság,kosz,meg mocsok,de valahol meg komolyzenét hallgatnak,meg könyvet nyomtatnak???
olahmiki1959 2013 jún. 07. - 05:38:00
(590/760)
Késõbb lesz benne spoiler is jócskán, bár nekem az a tapasztalatom, hogy azt általában mindenki elolvassa, mert kíváncsi.
De mindegy, adjuk meg a módját.

Szóval...
Ennek a filmnek minden kelléke, hozzávalója megvan ahhoz, hogy egy nagyon jelentõs, súlyos, komoly mondanivalót hordozó, kitûnõ színészi játékkal fûszerezett, rendkívül színvonalas operatõri munkával bíró filmalkotás szülessen.
A baj, és a szomorú az, hogy ezekkel a lényeges szempontokkal és hozzávalókkal a film, - az "Éli könyve" - valóban rendelkezik, a végeredmény mégsem igazán jó...
A jövõben, egy valószínûleg atomháború után játszódó, apokaliptikus világban, amikor a Föld gyakorlatilag egy kihalt, holdbéli tájra emlékeztetõ romhalmaz, szinte minden élõlény - ember, állat egyaránt - elpusztult, vagy vegetál, és elvadult, emberi mivoltukból kivetkõzött bûnözõ hordák garázdálkodnak mindenfelé, a tiszta víz a legnagyobb kincs, egy ember elindul valahová, hogy magával vigye a "Könyvet", ami erõt ad, az üzenetet, hogy van még remény, hogy újjá lehet születni egyszer, hogy az emberiség túlélheti ezt a kataklizmát is.
"Természetesen", ahogy ez már lenni szokott, útközben számtalan kalandban lesz része, rengetegen az életére törnek, mindenki a Könyvet, (a Bibliát, ha eddig még nem derült volna ki) akarja megszerezni tõle, mert rendkívüli erõt, hatalmat tulajdonítanak neki. (Mármint a könyvnek).
Eddig az alaptörténet, a forgatókönyv Ray Bradbury, Stanislaw Lem, Arthur C. Clarke, vagy akár Zsoldos Péter mûveihez is mérhetõ színvonalú lehetne.
Mint egy régi, klasszikus, irodalmi szintû sci-fi regény.
A díszletek, a táj, a gyakorlatilag színtelennek mutatott lepusztult világ, - az operatõr zseniális munkája, - a színészek egytõl-egyig kitûnõ alakítása, az akciójelenetek látványossága, és nem utolsósorban a mondanivaló, - mind-mind kiemeli a filmet az átlagos, lövöldözõs akciófilmek közül.
És akkor a rendezõ - meg gondolom, a forgatókönyvíró - elköveti a legnagyobb hibát, amivel visszamenõlegesen teljesen hihetetlenné, hiteltelenné, és nevetségessé teszi az egész addigi munkáját.
Most jön a:
SPOILER!

A film végén kiderül, hogy Éli, - a Denzel Washington által kitûnõen játszott fõszereplõ, - vak.
(Néhányan itt elõttem összevitatkoztak azon, hogy Éli "csak" gyengénlátó, vagy valóban vak-e.)
Szerintem teljesen mindegy.
Egy gyengénlátó ember, vagy akár egy teljesen vak ember is képes bizonyos dolgokat megcsinálni. Test-test elleni küzdelemben, amikor összekapaszkodnak az ellenfelek, vagy például egy félhomályos, sötét szobában egy vak ember - miután a hallása az átlagosnál sokkal kifinomultabb, - kifejezetten elõnyt élvezhet, ha mozogni, a másik pozícióját a hangokból megállapítani kell.
De fényes nappal, jókora távolságban a másiktól, kb. annyi az esélye, mint hintalónak az epsomi derby-n.
Semmi.
Szupermenek nincsenek a valóságban, tehát senkinek se higgyük el az olyan képtelenségeket, hogy valakit mondjuk egészen kiskorától kezdve a legnagyobb mesterek tanítanak harcmûvészetekre és fegyverforgatásra évtizedeken keresztül, és akkor olyan képességei fejlõdnek ki, hogy vakon legyõz nyolc ügyes, jól mozgó, felfegyverzett embert.
Ez egy baromság, sajnos.
Többek között ezért volt teljesen irreális a Vak végzet címû film, Rutger Hauerrel, - az izgalmas sztori, és a látványos jelenetek ellenére, - mert az emberi teljesítõképességeknek megvan a határa.
Vakon nagyon sok mindent meg lehet csinálni, de például háztetõkön kuporgó fegyveres embereket célzott lövésekkel, szép sorban egymás után leszedni nem.
És nyílvesszõvel sem lehet magasan a levegõben repülõ madarakat vakon, vagy gyengénlátóan lelõni.
Még akkor sem, ha valaki a fényt azért érzékeli valamennyire, a fizika és a biológia törvényeit nem lehet áthágni.
Olyan részletekrõl már nem is beszélek, hogy amikor hátulról több lövés éri, a hátán, a nyakán, vagy a film végén, valahol a gyomra tájékán, akkor egy kis gyengélkedés, kornyadozás után, nagyon rövid idõ múlva szépen rendbe jön. Hogy miért, arra nem kapunk választ.
Gondolom, az erõs hit teszi õt sebezhetetlenné...
Ha ezeket a marhaságokat nem keverték volna bele a filmbe, akkor egy nagyon jelentõs, maradandó, értékes filmalkotás születhetett volna.
SPOILER VÉGE.

Így viszont maradt az elszalasztott lehetõség miatti rossz szájíz, Denzel Washingtonról megint kiderült, hogy gyakorlatilag minden szerepében baromi jó, Gary Oldman kitûnõen hozta az egzaltált, nem is kicsit õrült, gonosz figurát, az országúti üldözéses jelenetek egyes részei idõnként visszaköszöntek a Mad Max II. utolsó 20 percébõl, - amit még jó ideig nem fognak tudni felülmúlni látványban, izgalomban, valódi feszültségben a filmkészítõk, pedig a film több mint 30 éves, 1981-ben készült! - az egész film egyik nagy ötlete pedig kissé erõltetetten, de a 451 Fahrenheit címû, zseniális Ray Bradbury könyv és film alapötletébõl lett lenyúlva, nevezetesen, hogy mindenki tanuljon meg egy könyvet kívülrõl, így mentve meg azt az utókor számára.

MEGINT SPOILER

Az, hogy a Denzel alakította fõhõs képes megtanulni az egész Bibliát kívülrõl, - ráadásul egy vakok számára, Braille-írással készült Bibliát, - megint csak a teljes képtelenségek, vagy, - legyünk jóindulatúak, - a nagyon nehezen hihetõ dolgok kategóriájába tartozik.
És egy utolsó észrevétel, ami a fizika, és a logika körébe tartozik, és ami egy akkora szarvashiba a filmben, hogy a rendezõt azonnal el kellene tanácsolni a pályáról! (Kis túlzással persze...)

A Biblia önmagában egy több, mint ezer oldalas, nagyon sûrûn teleírt lapokból álló szöveg.
A Braille írással készült könyvek lapjai vastag, kemény, strapabíró papírból készülnek, és a domború nyomás miatt már néhány összefûzött lap is elég vastag könyvet eredményez.
Ha tehát a Bibliát valaki Braille írással készült könyv formájában akarná magával vinni, akkor egy KB. TIZENÖT HATALMAS KÖTETBÕL ÁLLÓ, EGÉSZ HÁTIZSÁKOT MEGTÖLTÕ, BAROMI NEHÉZ CSOMAGOT KELLENE MAGÁVAL VINNIE!
És ezt nem vette észre sem a rendezõ, sem a forgatókönyvíró, sem senki a stábból! (Innen is gratulálok nekik!)

SPOILER VÉGE

Az Éli könyve egyszer megnézhetõ, Denzel Washington miatt mindenképpen, és ha az utolsó fordulatot kihagyták volna belõle, akkor összességében a kitûnõ, nyomasztó hangulatú, elgondolkodtató apokaliptikus filmek sorát gyarapítaná.
Így azonban csak egy ígéretes próbálkozás maradt...
leho 2013 jún. 06. - 17:16:23
(589/760)
Denzel Washington nem nagyon szokott rossz filmekben szerepelni...Kíváncsi vagyok a filmre.
10/10
tazmanch 2013 jún. 06. - 12:31:13 10/10
(588/760)
Zseniális alkotás.
Egyik nagy kedvencem.
10/10
JohnnyBGood 2013 máj. 26. - 00:11:19 10/10
(587/760)
Sokszor láttam, bejön a film, de ami a legjobb benne toronymagasan:

Ahogy a film a legelején kezdõdik, a gázmaszkos vadászattal, Az ISZONYATOSAN JÓ!!!
Kár hogy kb 2percig tart csak és hirtelen nyoma sem marad a filmben annak a hangulatnak..
Bitang jó Stalkeres jelenetsor :) Ilyet még egy filmben sem dolgoztak ki így.
4/10
convar 2013 máj. 24. - 09:31:17 4/10 Előzmény csibu
(586/760)
"Csak magadat járatod le."

Miii?


SPOILER

Görcsösen próbálsz megmagyarázni olyan dolgokat amiket nem lehet. "Once inside, Eli, who is revealed to be blind,..." wikipedia


Nem gyengénlátó volt, hanem vak. A film végi csavar, ill. így tul.képpen az egész film erre épült. Aki ezt nem látja be az csak magát járatja le ;)

Onnantól viszont egy baromság az egész, ami a csattanó elõtt történik.

SPOILER VÉGE


Szal ez egy sz.r film, maradjunk annyiban :)
8/10
csibu 2013 máj. 22. - 10:23:46 8/10 Előzmény convar
(585/760)
SPOILER!!!
Csak magadat járatod le. Én meg csak magamat ismétlem: nézz utána mit jelent az, hogy valaki gyengénlátó, részleges vagy teljes vaksággal rendelkezik! Még a wikipédia is segítségedre szorul: "Van, aki azt is meg tudja mondani, merre van a fény forrása." Innentõl kezdve nálam az egész rendben van. Hiszen szinte mindig folyamatos a fény, és bunyóval támadják, ergó meg tudja állapítani a hangokból és fényekbõl hogy honnan jönnek. Szerinted véletlen az, hogy este nem megy tovább? Most õszintén, ha teljesen vak lenne nem lenne mindegy hogy este megy-e az útján vagy nappal? A film egyetlen "hihetetlen" mozzanata nem az, hogy évtizedek óta vak és képes így verekedni meg járni (de ebben is többször azért vét hibát), hanem az, amikor rálõnek és nem találják el. Azt ki kellett volna hagyni belõle. De ennyi.
SPOILER OFF!!!
4/10
convar 2013 máj. 15. - 15:22:19 4/10 Előzmény csibu
(584/760)
SPOILER


Ja. Csak verekedni tud, járni már nem. Ez is olyan hihetõ.

De õ nem gyengénlátó volt hanem vak, nemde?


SPOILER VÉGE
8/10
csibu 2013 ápr. 28. - 00:27:52 8/10 Előzmény convar
(583/760)
Régen láttam, akkor többször egymás után. Most ismét megnéztem. Hihetetlenül jó alkotás!

SPOILER!!!
Nézd meg újra és rájössz, hogy nem közlekedik õ olyan magabiztosan. ;)
Egyébként pedig érdemes lenne foglalkoznod gyakorlatban is a gyengénlátó (NEM VAK!) emberekkel és rájönnél, hogy ez a csavar adja meg a film igazi savát-borsát!
SPOILER OFF
horipapa. 2013 ápr. 08. - 17:44:54
(582/760)
Sokaknak nem tetszik ez a film, pedig tényleg nagyszerû.
br1Koo 2013 febr. 18. - 18:13:36
(581/760)
Szerintem a film zseniális. Tényleg elég nagy propaganda a Bibliának, amiben én ugyan nem hiszek, de tisztában vagyok vele mekkora értéke, mondani valója van és hogy mikre tanít. A filmbe nem erõltettek annyi felesleges holywood-i klisét, mint például a szerelem-szál.

[SPOILER]

Lehet, hogy hülyének tûnök, és félre értelmeztem az egészet, de a végére arra jutottam, és a befejezés számomra úgy jött le, hogy Eli vak, és ez magyarázná a sok túlzottan érzékeny szervét (ami az amerikai filmekben gyakori fogás/túlzás ha vak fõszereplõkrõl van szó), viszont magát a viselkedését nem igazán tudtam ezek alapján hova tenni a filmben.. Magyarázható lenne a nézelõdése azzal, hogy nem akarta a többi embernek mutatni, hogy világtalan, mert úgy könnyebb prédának titulálnák, de akkor is "rendesen" viselkedett, mikor senki sem volt környezetében. A filmet ma néztem meg másodszorra és úgy néztem direkt, hogy figyeljem a színészi játékot, de rögtön a film elején egy vaktól lehetetlen dolgot véltem felfedezni a macskát elejtõ jelenetnél..
Ezért filózok azon, hogy vajon tényleg rosszul értelmezem és csupán a háború elõtt megtanulta a brá-írást olvasni, vagy az egész filmnek és a nézõnek adtak egy jókora maflást azzal, hogy kiderül Eli titka, hogy végig vak volt..