Téma: Ellenség

1/10
Ze74 2015 szept. 06. - 10:23:19 1/10 Előzmény franszoá81
(19/39)
Sejtettem,hogy ez a sztori,csak valahogy nem akartam vele foglalkozni,hogy kitaláljam,valószínû,az is hátráltatott ebben az,hogy számomra végtelenül vontatottan adták elõ.
Persze az ilyen típusú filmek nem szoktak pörgõsek lenni,de akkor is.Azért köszi.
6/10
doktormacko1 2015 aug. 21. - 22:07:09 6/10
(18/39)
6 / 10 Nem volt igazán jó , de érdekes volt . Egyszer végig lehet nézni.
liumiu 2015 aug. 21. - 21:43:53 Előzmény franszoá81
(17/39)
Hmmm.... ez így elég logikusan hangzik; köszi a részletes kifejtést, tisztába tett egy 's mást.
liumiu 2015 aug. 21. - 21:17:35
(16/39)
Odáig vagyok az elgondolkodtató filmekért, amiken napokon át lehet rágódni, ez pedig az. Gyllenhaal meg csak a szokásos formáját hozta, briliáns, de tõle ez már-már alap. Megfejteni persze képtelen vagyok a feladványt, de valójában tetszik, hogy többesélyes. Még csak egyszer láttam, de nem ez lesz az utolsó, az biztos.
8/10
Ignác Gufo 2015 aug. 14. - 21:58:58 8/10
(15/39)
Érdekes film. Napok óta rágódok rajta, és nem tudom eldönteni, hogy blöff vagy zseniális mû. A stílus remek, J.G. alakítása briliáns - a story kétesélyes.
z4zie 2015 aug. 09. - 09:13:16 Előzmény tamast2
(14/39)
Egy igazán értelmes, okos ember nem kérkedik az IQ-jával, ahogy a bölcs sem magáról mondja, h bölcs ...
-roy- 2015 aug. 03. - 16:34:38 Előzmény franszoá81
(13/39)
Köszönet a magyarázatért Franszoá. Ez így neked lejött elsõre vagy olvastad már elõtte?
6/10
pihes 2015 aug. 03. - 14:50:53 6/10
(12/39)
Két ennyire hasonló ember élete, belsõ világa, ilyen formában, nem borulhat. Ez 1 ilyen film.
Na, és a pók sem semmi.
Úgy az egész, távol a realitástól, de a hangulatvilágában, van valami...
1/10
tamast2 2015 aug. 02. - 21:19:11 1/10
(11/39)
Ez nagyon gyenge film volt. Mintha félbe hagyták volna. Itt egy elõttem hozzászóló írt valamit. Lehet én is ki tudnék találni valamit rá, talán még jobbat is mert 142-es IQ-m van, de nincs kedvem. Jó film lehetett volna pedig, jó zene, jó hangulat.
franszoá81 2015 aug. 01. - 22:55:21
(10/39)
hatalmas film

annak aki nem érti itt a teljes valóság:


SPOILER * SPOILER * SPOILER


"Anthonynak viszonya van Maryval. Aztán a nõ rájön, hogy a férfi házas és elkezdenek verekedni és végül autóbalesetet szenvednek. A férfi túléli a balesetet, de megsérül. Így lett sebhelye. Helen persze rájön, hogy azzal a nõvel szenvedett balesetet, akivel viszonya van, de megbocsát neki.

Anthony megpróbálja folytatni az életét, de ez nagyon nehezen megy neki. Egyrészt bántja a bûntudat, másrészt nem hajlandó feladni a korábbi életmódját. Elkezd sex-clubokat látogatni, és így próbálja legyõzni a problémáit. Erre utal a pókra lépés és annak szétzúzása. A pók szimbolizálja a Helennel való életétének és apává válásának félelmét.

Megpróbálja másféleképpen foglalkozni félelmével és bûntudatával. Ekkor hozza létre az alteregóját, Adamat, a fõiskolai tanárt. Keresgél a tanárok között az interneten és ekkor szalad bele Adam Ball nevébe és tudat alatt úgy dönt, hogy ezt a nevet választja az új személyazonosságának. Adam Ball valóban létezik, és amikor Helen keresi az interenten, meg is találja a nevét, de kép nincs róla.

Minden, ami Adam életében történik szürreális és üres. Õ ugyanazt a leckét tanítja 2x is és egyszer az üres osztályteremben is sétál. Az elején levõ tanítós rész csupán Anthony fejében történik meg, de amikor az üres osztályteremben sétál, az valóban megtörténik. Az üres osztályterem azt mutatja, hogy nem tanít az egyetemen.

Adaman keresztül Anthony megpróbálja leválasztani magát a valós élettõl. (Erre utal a ketté szakított fénykép elõször Adamnél, majd Anthony lakásán is.) Adamként szimbolikusan kivágja Helent az életébõl (mint a képen) és kapcsolatba marad Maryvel. Ugyanakkor a valós életében felbukkan a bûntudata, amíg õ az álomvilágában van Adamként. Ezért Adam barátja (aki szintén Anthony képzeletében létezik csak) azt javasolja, hogy nézze meg a filmet. Ez az, amikor a képzeletbeli világa kezd összeomlani.

Helen észreveszi, hogy valami baj van a férjével. Elõször azt hiszi, hogy viszonya van Maryvel, megint. (Ebbõl tûnik úgy, hogy Mary túlélte a balesetet.) Helen gyanakodik, ezért megkeresi az állítólagos professzort, hogy kiderüljön, hogy nem õ volt a ”féltékeny férj”. Megérkezik az egyetemre és megdöbben. Összefut Anthonyval, aki Adamként viselkedik. Ideges lesz, és ezt láthatjuk is a következõ jelenetben, amikor azt mondja Helen Anthonynak, hogy „Szerintem tudod, mi folyik itt.” Helen nem biztos benne, hogy Anthonynak mentális betegsége van-e vagy csak megjátssza.

Anthony találkozik Adammal. A találkozás természetesen az agyában játszódik le, ezért vannak egy elszigetelt motelben. Adam világa el kezd pusztulni, mert Anthony kezd rájönni, hogy Adam csak egy alteregója, amikor hirtelen megáll a beszélgetés, ami lehetõvé teszi, hogy Anthony tovább képzelegjen.

Anthony Helennel akar maradni, de közbe viszonyt is akar Maryval. Ez az, amiért Anthony ragaszkodik egy randihoz Maryval. De ehelyett visszatér Helenhez, de most úgy, mint Adam. Helen észreveszi, hogy kínosan érzi magát férje és azt akarja kideríteni, hogy Adam karaktere-e újra. Ezért kérdez tõle, hogy „Milyen volt az iskola?” És megbizonyosodik a mentális állapotáról. Anthony elalszik, és azt álmodja meg, amikor balesete volt Maryval. Amikor felébred, rájön, hogy valami baj van vele és elkezd sírni. Helen megmutatja, hogy támogatja, és arra kéri õt, hogy maradjon Adamként, mert ez a személyisége sokkal jobb, mint az eredeti.

Egy ideig minden rendben van. Másnap hallja a balesetet a rádióba, de kikapcsolja, mert emlékezteti az õ balesetére. Amikor megtalálja a kulcsot (ami a klubbé), átvált az eredeti személyiségére és újra félelmei lesznek a Helennel való életétõl és az apaságtól. Ezt szimbolizálja az óriáspók. Ez az a pillanat, amikor a történelem ismétli önmagát. A nõkkel való félelmeit az anyával való kapcsolata okozza."
1/10
norma1111 2015 aug. 01. - 18:54:42 1/10
(9/39)
Ha jót akarsz nem nézed meg, ez a sok magát filmkritikusnak képzelõ idióta ha egyszer kiverné, akkor nem venne el emberektõl az idõt.
10/10
Mirabelle 2014 nov. 19. - 12:01:23 10/10
(8/39)
Nálam 10-es volt! Nem azért mert értem, nem azért mert tökéletes film lenne, hanem mert a bõröm alá mászott és csak rágódok rajta. Már minden kommentet és leírást elolvastam, de szerintem messze vagyunk még a megoldástól. Ha van egyáltalán.
Arra jutottam, hogy ez a film vagy egy elképesztõen nagy blöff és palira vesz mindenkit, de ahhoz meg túl jól és igényesen rakták össze, remek a rendezés, a vágás, a képi világ, a zene (ilyen nyomasztó filmzenét régen hallottam).
Vagy egy zseni mûve, akihez még lehet fejlõdni a kedves közönségnek. :)
A zen buddhizmus egyik alkalmazott technikája a koanok "megfejtése". A koan egy paradoxon, ami lineális logikával nem megfejthetõ és akár pro akár kontra választ adsz, tévedsz. A koan a gondolkodáson túli tudattal "törhetõ fel" és azt sem biztos, hogy csak egy megoldás létezik. :) Ez a film lehet, hogy egy koan és akkor leborulok a rendezõ nagysága elõtt. Nincs itt egy zen gyakorló a kommentelõk között??? :))
Jake elképesztõen jó színész! Ahogy a két különbözõ karaktert megformálja, minden gesztusuk, mimikájuk, járásuk és hanglejtésük más, hiába egyformák össze se lehet õket keverni.
Egy szó jut eszembe: FILMÉLMÉNY
arcansas 2014 nov. 08. - 03:00:50
(7/39)
Enemy.Jake Gyllenhall egyik legjobb szerepe! A vágyott és a valódi személyiség közötti bolyongás, a valóságra való ráeszmélés hihetetlen jó kis lowbudgetes ábrázolása. A pók csak a ráadás, hogy a nézõt emlékeztesse,csak egy plusz szimbólum.
8/10
Sadenal 2014 szept. 09. - 23:13:29 8/10
(6/39)
A pók motívum engem is összezavart a végén, de Villeneuve itt is nagyot alkotott. A lenti leírások tisztították a képet, de lehet többször neki kéne futnom. Mindenesetre a vége.....kicsit rémisztõ volt. :O


8/10
caya 2014 szept. 02. - 12:00:46 Előzmény magicvoice
(5/39)
A filmet nem lehet pontozni. Szerintem egy zseniális minimalista alkotás, nem tudom elemezni miért, nem fogok filmes nyelven beszélni. Akik szeretik az alternatív, elgondolkodtató filmeket, amik szép lassan bontakoznak ki és igen misztikusak akkor ezt ajánlom. Ez a kissé szépiás képi világ, az engem a cápára emlékeztetõ vonós zene, egy sajátos hangulatot teremt, ami egyfelõl borús és baljós de mégis inkább érdekes. A történet jó: egy unalmas életét élõ magának való, önbizalomhiányos töritanár élete hirtelen felfordul és az ember már csak azért is tudni akarja hogy mi ez az egész, és mi lesz majd. Jake marha jó választás volt a szerepre, nagyon pontosan alakít.

SPOILER:

Nyilván a történet csak alibi, itt mást akarnak nekünk megmutatni. Véleményem szerint a film a férfi vágyakról és a "mi lenne ha" gondolkodásról szól. Már az elején tanúi lehetünk, amint a férfitársadalom minden rétege visszafogottan, csendben csodálja azokat a nõket. Ez egy kép, ez nem valóság, ez maga a beteges szexuális férfi vágyak színpada. Ez egy dolog, amivel sok férfi megtud küzdeni sok pedig alulmarad. Lehet a nõkben is van ilyen, de szerintem inkább ránk jellemzõ. A pók véleményem szerint a felszarvazott nõt szimbolizálja, a féltékeny nõ pedig taszító talán ezért is pók. Anthony vágy-beteg, megcsalta a gyönyörû feleségét és hiába van meg mindene, a vágyai felemésztik és mellesleg egy seggfej. Adamnak aztán tökéletesen sikerül a szerepcsere: a hasonmás (akár gonosz, beteg énje) és a lány akit nem tud kielégíteni (talán a legnagyobb férfi bûntudat) megszûnik. Anthony felesége befogadja és szereti,(õ szerintem az egészséges vágyakat szimbolizálja, még terhesen is gyönyörû, ki ne akarná) annak ellenére hogy rájön a turpisságra. Beszáll a szerepjátszásba, minden tökéletes lehetne. Mikor Adam meglátja a kulcsot azonban, a beteges vágy és kíváncsiság õt is legyõzi, nem elégszik meg és amint kimondja a terhes lány sértett pókká változik. Gyönyörû...
k11zoltan 2014 aug. 13. - 22:35:38
(4/39)
Nem esett le.
De utálom a pókokat.
magicvoice 2014 aug. 09. - 20:32:38
(3/39)
[SPOILER] Ha kissé elrugaszkodunk a film konkrét jeleneteitõl, akkor egy sokkal egyszerûbb megoldása is lehet: Anthony nem más, mint Adam vágyai. Ezeket vagy megvalósítja (férfiklub), vagy küzd érte (feleség), vagy eldobja magától (szeretõ), vagy feladja (színészkedés), de a film végére úgy tûnik, hogy egyenesbe jön az élete (Anthony örökre eltûnik). Viszont a pók azt jelzi, hogy a felesége mégse tud neki megbocsátani?
magicvoice 2014 aug. 06. - 16:51:28
(2/39)
Elsõsorban azoknak ajánlom, akik az elgondolkodtató filmeket szeretik, mert ezen napokig lehet agyalni. Sõt, az sem biztos, hogy egyáltalán képesek leszünk megfejteni. Pedig a legvégéig azt hihetjük, egy nagyon egyszerû történetet látunk. [SPOILER] Egy nyomorult fickó kis szerencsével megszabadul a megunt barátnõjétõl, és belecsöppen egy hasonmása, az övénél sokkal vonzóbb életébe. Azután jön az utolsó jelenet, és egy pók kizökkent bennünket a lelki nyugalmunkból. Talán mégsem azt láttuk, amit néztünk? Vagyis biztos, hogy nem azt láttuk. De akkor mit? És elkezdünk gondolkodni rajta: Ki is volt ez az Adam, és ki Anthony? Mit jelenthettek a visszatérõ motívumok? Egyáltalán mi volt valós és mi csak a képzelet? Én több nap után is csak találgatni tudok. Ami szerintem biztos, Adam és Anthony egy és ugyanaz a személy, de hogy hogyan, arra három variációm is van:
- Adam kettõs életet él.
- Adam egy skizofrén beteg, és Anthony a képzelt énje.
- Adam baleset utáni amnéziában szenved. A balesetben elveszítette a feleségét, a tragédia miatt a környezete se szeretné, ha emlékezne, de idõvel mégis elõtörnek az emlékek (a film eseményeinek egy része a múltban történt), illetve a nyomozás eredményeképpen rátalál korábbi élete nyomaira.
Sajnos, nem olvastam a regényt (José Saramago - Az embermás), de lehet, hogy az se vinne közelebb a megoldáshoz. A filmben csupán néhány valósnak tûnõ kapaszkodónk van:
1. A kulcs. - A film elején Anthony egy kulcsot vesz elõ, amivel a portással együtt bemennek a zártkörû férfiklubba. Az ügynökség épületében egy új kulcsot kap a pufiborítékban, amit oda csak továbbküldtek, de eredetileg Anthony lakáscímére van címezve. Ebbõl talán az következik, hogy idõközben elköltözhetett a lakásból.
2. A mama telefonüzenete a film elején, amibõl megtudjuk, hogy egy lepukkant lakásba költözött, emiatt a mama aggódik. Egy másik jelenetben a mama kijelenti, hogy Adam az egyetlen gyereke, és hogy zûrös nõügyei voltak.
3. A film elején egy pillanatra feltûnik a terhes feleség, mint valami emlékkép. Majd késõbb megtudjuk, hogy az ügynökségnél legalább 6 hónapja nem látták. Kiderül az is, hogy Anthony felesége 6 hónapos terhes. A film végén Anthony azzal a rögeszmével zaklatja Adamot, hogy lefeküdt a feleségével, ezért õ is lefeküdne a barátnõjével.
4. A fénykép, amin Anthonyt átöleli a felesége. Korábban ugyanezt a fényképet veszi elõ Adam, amikor meglátja a színész honlapján a fotót, de arról a képrõl letépték a másik felét, csupán a lány ölelõ karja látszik.
5. A szállodai szoba. - Ebben a szobában találkozik Adam Anthonyval, illetve ide viszi fel Anthony Adam barátnõjét a tragédia elõtt.
6. Az internet szerint Adam létezõ tanár, Anthony létezõ színész.
7. Anthony lakásában Adam reggel azt hallja a rádióban, hogy egy nagy baleset miatt áll a forgalom.
Van még egy pók motívum, ami jelzésként négyszer is feltûnik a filmben. Elõször egy búra alatt szolgálják fel a férfiklubban, amit egy meztelen szõke eltapos. Másodszor egy meztelen nõ jön szembe a folyosón, akinek pók feje van. Harmadszor egy hatalmas pók lépked a város házai között. Végül a film záróképe, amikor Anthony felesége helyett egy hatalmas pókot látunk a szobában.
Kíváncsi vagyok, össze lehet-e rakni hibátlanul a történetet. Mert nekem mindhárom variációban van valami hiba, egy oda nem illõ jelenet vagy párbeszéd.
magicvoice 2014 aug. 05. - 13:35:31
(1/39)
Ismertetõ: Adam (Jake Gyllenhaal) történelemtanárként dolgozik, rutinszerûen éli egyhangú életét. Egy nap egyik kollégája ajánl neki egy filmet. Este kikölcsönzi, és legnagyobb megdöbbenésére saját magát fedezi fel az egyik mellékszerepben. Nyomozni kezd a hasonmása után, hamarosan rá is akad a színészre, és úgy dönt, felveszi vele a kapcsolatot...