tribe 2010 ápr. 14. - 21:56:15 Előzmény FElepHánt
(2/2)
nem volt rossz, mondjuk a kockavetõ jobban tetszett tõlük. Mi nyolcan mentünk, felének nem jött be. De õk nem olvasnak drámákat. nekem tetszett. Gusztáv hozta a fromáját és "Kormos" is, Terhes pedig abszolút krétakör érzés, nagyon jó volt.
10/10
FElepHánt 2010 ápr. 11. - 13:56:33 10/10
(1/2)
Tíz szék a színpadon, Egek!!! - egy újabb ülõs-dumás Schimmelpfennig-utánérzés, amely az Arab éjszaka kivételével böszme bukásokhoz vezetett? Szerencsére, hála a kiváló dramaturgiai érzékkel /is/ megáldott Göttinger Pálnak, aki a több felvonásos Arden-darabot merész húzásokkal, mesteri sûrítéssel egy órásra koncentrálta, alkalmazkodva a játéktér adta lehetõségekhez.

A színészek átélten játsszák szerepüket, gesztusaik, megmozdulásaik ritkaságuknál fogva fokozott intenzitással hatnak. egy vetkõzés, egy elvörösödõ arc, egy fenyegetõ nézés hatványozott erõvel bír a szobányi színpadon. Suttognak, kiabálnak, egymás szavába vágnak, észrevétlen ritmusváltásokkal tartják folyamatos feszültségben a töretlen iramú játékot. Hatósági közegként Fábián Gábor és Szabó Zoltán híven teljesíti kötelességét, Hay Anna szûkre szabott szerepében is intenzív drámaiságú, Jankovics Péter, kamaszos hevületû, de nem túl vagány. Gyors alakváltásokkal hozta két figuráját Székely Rozi, különösen a trükkös útszéli hitványka fanyar hangvétele dicséretes.

Terhes Sándor súlyos egyénisége jól érvényesül a családi klán alfa-hímjeként, Tóth Simon Ferenc még veszett kitöréseiben is példaképe a színészi tudatosság kontrollálta arányérzéknek. Ami szintén a rendezõ kiváló színészvezetésének érdeme: annyi szélsõségesen eltúlzott extremitás után, Koblicska Lõte játékban, hangban, ruhában, de még frizurában is nagyszerûen kimunkált karakterszerepben remekel. Hatalmas termetbe szorult kisszerû lélek, a dörgõ hang álcája mögött szorongó bizonytalanság: Molnár Gusztáv immár vitathatatlanul bizonyítja kiemelkedõ tehetségét. - Végre hõsködhet egy váratlan félrelépés közegében, harsány hahotája a kéj csúcspontjának hörgésébe csap át... fantasztikus! De semmivel sem kevesebb Nagy Rachel kacagásának metszõ élessége! Az elõadás tetõpontját képezõ jelenetben, a sugárzó szépségû Téby Zita alakítja az erõsen középkorú, sors tépázta kéjnõt, mimikájával, hanghordozásával hitelesen ábrázolva egy tõle alkatilag távol esõ figurát, - karizmatikus színpadi jelenlétével és az átélés vibráló intenzitásával múlhatatlanul emlékezetessé téve azt.

A társulat több tagjára már régebben felfigyeltünk, de a Szputnyik közösség, mint társulat, most mutatta meg elõször, hogy megfelelõ irányítással, milyen óriási lehetõségek rejlenek benne.