Téma: Érkezés

10/10
Kaliff 2017 márc. 03. - 20:33:49 10/10 Előzmény elemes
(226/386)
Koszonom, ezt boknak veszem. :))
10/10
Kaliff 2017 márc. 03. - 20:13:08 10/10
(225/386)
Szakadj mar le rolam, tobb kulonbozo eszkozom van te nagyon okos. Az egyik angol billentyuzettel van. Amirol pl. most is irok.
Az altalad kifogasolt hozzaszolast viszont gepen irtam magyar billentyuzet kiosztassal. Ertelmes filmek megerdemlik az ertelmes hozzaszolast.
9/10
elemes 2017 márc. 02. - 07:52:38 9/10
(224/386)
végre valamiben egyetértünk :)
Irgum76 2017 márc. 01. - 23:52:13
(223/386)
na ezt még egyszer meg kell néznem, hogy konkrétan értelmezni tudjam
pontozni sem tudnám így
hiába olvastam végig a topikot

SPOILER
de így elsõ blikkre nekem az jött le, hogy Louisenak nincs választási lehetõsége
azért látja a jövõt úgy a lányával mert az fog bekövetkezni
ha változtathatott volna a sorsán nem azt a jövõképet látja hanem valami mást
amit Elemes is írt, hogy "felülrõl kell nézni az idõt" a jövõ azért lesz olyan amilyen mert már a múltban megtörtént annak az oka

lehet, hogy ez így értelmetlen katyvasznak tûnik

de ez a sors szerû jövõ pár filmben, sorozatban elõjött és nekem sokkal szimpatikusabb elmélet mint a visszamegyünk a múltba és megváltoztatjuk a jövõt

én az Einsteini nagypapa paradoxont is úgy képzelem el, hogy ha visszamész az idõbe képtelen vagy lelõni a saját nagyapádat valaki mást lõsz le véletlenül, becsõdöl a pisztoly akármi
hiszen te létezel és van nagyapád ha megölted volna nem születsz meg ergo nem tudsz visszamenni lelõni
9/10
elemes 2017 febr. 28. - 21:33:11 9/10
(222/386)
Én elõbb olvastam a novellát ezért helyzeti elõnyöm volt, a film több momentumában elszakadt a novella üzenetétõl, de kb egyetértünk.
10/10
Kaliff 2017 febr. 28. - 16:03:57 10/10
(221/386)
Én mélységesen meg vagyok döbbenve azon, hogy még nem találkoztam olyan emberrel aki értette volna ezt a filmet. Azért annyira nem bonyolult. A legtöbben azt kérdezik, hogy most akkor mivan a lányával...hát komolyan nem hiszem el, hogy ennyire képtelenek az emberek -nagy része- odafigyelni egy filmre!

****SPOILER ALERT****
Tudom sokaknak lelövöm a dolgot, ha õk nem akarják NE olvassanak tovább.

1. Az elején flash forwardokat látunk. Nem, Louisenak a filmben, amikor az idegenekkel beszélget, nincs lánya. Csak érzékeli egyszer majd lesz, aki valószínûleg beteg lesz. Az elején a flash forwardokban látjuk a gyûrût a kezén. Késõbb amikor elindul a film és kiviszik a rétre a portálhoz, ott nincs rajta a gyûrû, mert még nincs férjnél.

2. Louise nem fegyver ahogy az idegenek a fogalmat használják, hanem kulcs - mint eszköz. Pontosan azért, mert flash forwardjai vannak. Õ az egyedüli aki olyasmire képes, mint az idegenek. Az idegenek ezért reagáltak õrá. Mivel az idegenek egyszerre érzékelik a jövõt és a jelent, ahogy megjelent Louise tudták, hogy õ az akin múlik a találkozás. Ezért próbálták elmagyarázni neki, hogy õ a "fegyver" azaz õ volt a kulcs az egyesítésért és az információ helyes feldolgozásáért.

3. Nem a képességet kapta Louise az idegenektõl a jelek és a nyelvük által. A képessége már megvolt elõtte is, villanások formájában, de nem foglalkozott vele. Az idegenek érkezése csak felerõsítette a képességét és egyre gyakoribb lett. Arra nincs semmilyen utalás, hogy az idegenek nyelvezete miatt erõsödne, de az tény, hogy Louise képes volt a heptopod által kilövelt tintát jellé manipulálni a kezével.

4. Amit az idegenek átadtak, az nem az idõérzékelés képessége volt, hanem az információ, technológiai leírás, hogyan tudnak az emberek utazni tér-idõn (univerzumon) keresztül. Az idegenek tudták -mivel másképp érzékelik az idõt - hogy NEKIK szükségük lesz majd az emberek segítségére, emberi lépték szerint a 3. évezredben. Viszont amikor megérkeztek megosztottságot, gyanakvást, együttmûködésre képtelen nemzeteket találtak itt. Az amcsik az információ vagy technológiai leírás -bármelyik lehet - 1/12-ed részét kapták meg, a többi 11 nemzet szintén. Csak akkor láthatják a teljes képet, ha a nemzetek együttmûködnek.

5. Lousie volt a kulcs, mivel õ szintén a flash forwardjai által már látta azt ami még meg sem történt. Hogy felhívja Kína döntéshozóját és olyasvalamit mond neki amivel eléri, hogy Kína együttmûködjön az USA-val ami meg is történik miután a csaj telefonál. Így a többi nemzet is csatlakozik. Ezért van az hogy Lousie a flash forwardjában azt látja, hogy egy banketten vesz részt ami az egyesülést hivatott ünnepelni.

6. Louise és az elméleti fizikus gyerek Ian akkor jönnek össze amikor az idegenek elmennek. Az õ lányuk lesz Hannah akit a látomásaiban a film elején Lousie lát.

7. Louise látomásaiban látja, hogy a lánya beteg lesz tizenéves korában és meghal.

8. A film döntõ, sarkallatos kérdése és lényege: Változtatnál valamin ha tudod hogy mi fog történni?
Lousie a film végére mire elmennek a heptopodok a flash forwardjai által már tudja, hogy Iannel összejönnek, lányuk születik, aki beteg lesz és ezt Ian képtelen lesz végigcsinálni ezért elhagyja majd õket. A lánya pedig meg fog halni...a látomásai szerint.

9. A végén felteszi a döntõ kérdést Ian-nek. Õ pedig azt válaszolja TALÁN. Ezzel bezárult a kör, mert a válaszban ott a remény, hátha másképp történik minden és talán másképp alakul minden mit ahogy Lousie látta.

9+1.
Louise nem megfejti a heptopodok kör alakú jeleit, hanem megtanítja õket az angol nyelv értelmezésére. A heptopodok pedig olyan jeleket alkalmaznak ami ugyanazt jelenti angolul. Azaz jelentéstartalmilag tanulnak egymástól. pl: Én Louise vagyok, õ Ian. Erre bemutatkozik a két heptopod --> "Abbott és Costello" ahogy Ian elnevezi a két jelet.
Az információ 1/12-ed részét pedig azokból a jelekbõl adták át amiket megfeleltettek azaz matcheltek az angol nyelv jelentéseivel.
Ahhoz hogy egy kicsit szofisztikáltabb jelentésû kifejezéseket adjanak át pl. mi a különbség a fegyver és az eszköz között, arra nem volt elég idõ, ezt a heptopodok is tudták. A robbanás után felgyorsították a dolgot, tudták, hogy nem szabad tovább maradniuk a Földön.

Ez a film óriási, a gyûjteményem része lesz, alig várom, hogy megvehessem DVD-n és végtelenül sajnálom azokat akik azon kattognak, hogy most akkor mirõl is szólt a film és meghalt-e a lánya vagy nem. Ez a film ennél sokkal többrõl szólt. Rólunk emberekrõl és hogy milyenek is vagyunk valójában.
9/10
elemes 2017 febr. 27. - 17:48:07 9/10
(220/386)
*** RONTÓC ***

"Ezért gondolom, hogy a jövõt sikerült megváltoztatnia valahogy"

pedig a novella (és szerintem a film is) pont azt feszegetni, hogy el tudjuk-e fogadni a sorsunkat akkor is, ha nem csak a rózsaszín álmokat vetítjük a jövõre, de a fájdalmakat is elõre látjuk

MINDENKI MEGHAL EGYSZER:
manóka27 2017 febr. 27. - 16:14:38
(219/386)
SPOILER

Hát, szerintem meg nem halt meg a lánya. Mármint, az elején igen, de ott láthattuk, hogy teljesen egyedül maradt a kislánnyal. Míg a végén, mikor végre megtudta, mire képes, ugyanazokat a képeket láttuk, mint az elején, csak már ott volt az apa is. Vagyis, valami megváltozott. És emlékeztek, a nõ csak azután mond igent a babára, hogy meggyõzõdött arról a képességével, hogy a férje mellette marad a jövõben. Ezért gondolom, hogy a jövõt sikerült megváltoztatnia valahogy.

Tehát, jelen esetben nem arról döntött, hogy megszüljön-e egy eleve halálra ítélt gyermeket. Mert a látomása megváltozott.

SPOILER VÉGE
Marcipáncica_ 2017 febr. 20. - 14:51:44
(218/386)
Eléggé megrendített a film. Kicsit lassú, kicsit depis és az ember hasonló állapotba kerül miközben nézi (sõt még utána is), de megéri mert elgondolkodtat, megérint.
8/10
k11zoltan 2017 febr. 12. - 23:00:42
(217/386)
Hát nem tudom.

Egyszerûbben megérthetõ filmre számítottam.
Visszanézem 1-2 év múlva.
9/10
elemes 2017 febr. 12. - 22:44:34 9/10
(216/386)
igen, erre a filmre figyelni kell.
maszat 2017 febr. 12. - 22:25:11
(215/386)
Hosszú volt, untam.
9/10
elemes 2017 febr. 10. - 23:27:51 9/10
(214/386)
"nem lehet azonosulni"

kicsit egocentrikus értékelés :))))

Kevésbé önhitt stílusban ez úgy hangzana, hogy "nem tudtam azonosulni."
A "nem lehet" kategorikusan kijelenti, hogy ha te nem tudtál, akkor más sem.
Krisz000007 2017 febr. 10. - 22:30:09 Előzmény lng
(213/386)
akkor lehet neked 1 érzékeny pontodra tapintott a film, és azért.

mert a filmben sem a gyerekkel, sem a nõvel nem lehet azonosulni, vagy a sorsukat átérezni, erre lehetõséget sem kap a nézõ.
a gyereket és azzal való kapcsolatát nem is látjuk érdemben, csak villanásokra, klisés, pelenka plusz kindertojásreklám ízû bevágásokban
a nõ játéka halál unalmas, érzelemmentes, már az elején azt sejti az ember, h a veszteség miatt ilyen depresszív és búval baszott, holott õ alapból ilyen.

azt csak zárójelben (mert ez a film olyan szar), hogyha az ember egy jó fifikás, komoly, gondolkodtató scifit akar nézni, akkor nem biztos, h ilyen személyes veszteségeken szeretne moralizálni, vagy azokat felidézni.

falra mászom ettõl a hypetól, h egy ilyen artsy fartsy szart akarnak kikiáltani a komoly scifi visszatérésének, amikor simán felsorolok 5 klasszikus történetet, hasonló témában, mikor sokkal jobbak ennél, és simán megfilmesíthetõ lenne (idõ-érzelem-veszteség háromszögben). Ha már itt tartunk az alapsztorija az utazóknak is sokkal jobb ennél, csak ott a megvalósítás és a színészek szarok....
Krisz000007 2017 febr. 10. - 22:12:36 Előzmény Devi4ns
(212/386)
"feltenni magatokban a kérdést, hogy mekkora árat fizetnél azért hogy újra lásd"

akkor lehet, te nem értetted a filmet... hol látja újra?
szimplán "flash forward"-jai voltak a még meg nem született gyerekérõl. de talán nem is neki, csak a rendezõnek, vágónak, nézõnek...

a kérdés az, h akarna e valaki gyereket úgy hogy tudja 1x éves korában elviszi a rák, csak hogy neki meglegyen az a pár jó éve. nyilván hogy nem! ezzel a dilemmával számtalan komoly sci-fi foglalkozott már, és nem is kérdés, h ebben a döntésében is irreális a szereplõ.

mint a mai filmek szereplõi általában, hisz látszik, h hollywood "tagjai" teljesen elvesztették a kapcsolatukat a hétköznapi, normál emberek realitásával. nyilván 100M dolláros vagyonokkal nehéz elképzelni, h nem jó móka valaki szerettének rákkal való több éves küzdelmét végígnézni! az azzal járó ember ÉS anyagi áldozatokkal együtt, ami amerikában nagyon nem elhanyagolható.

ezért a "tanulságért" kár volt egy scifinek eladott mûvészfilmet csinálni...

amúgy meg bocs, de jelezném, hogy a Kapcsolat Jodie Fosterrel egy kiváló film, aminek sikerült egy elfogadható kompromisszumot kötni a HW-i mentalitás és a klasszikus scifi értékek között olyan formában, h HW-i minõségben elkészíthetõ volt. Ha neked nem tetszik, lehet azért van, mert nem szereted a scifit (és akkor azért tetszik ez a film...)
1/10
Trevor Belmont 2017 febr. 10. - 10:32:53 1/10
(211/386)
Ekkora egy sz@rt. Lerágott sztori ez a trágya.
lng 2017 febr. 06. - 09:50:14
(210/386)
Ez szepen megfogalmaztad. Akik nem ertik, azoknak irtam hogy kellene meg nekik oregedni, tapasztalni, es talan gyereket nevelni. En harom napja a film mondanivalojan gondolkzom, mert engem annyira megerintett. Egy percig nem gondolkoztam rajta hogy most hogy neztek ki az idegenek, vagy miert ugy kommunikaltak ahogy. A scifi csak egy eszkoz volt ahhoz hogy elmondhassak a dramai reszt. En percekig ultem szotlanul a vegen.
9/10
elemes 2017 febr. 06. - 08:12:27 9/10
(209/386)
Elég sok dologgal egyetértek, talán kevésbé indulatosan fogalmaztam volna.
Devi4ns 2017 febr. 06. - 00:18:54
(208/386)
Sajnos az általános emberi arroganciára jellemzõ (melyrõl érintõlegesen maga a film is szól), hogy azok a leghangosabb trollok, akik mégcsak nem is karcolják ennek a filmnek a lényegét. Ugyanúgy képtelenek felfogni, ahogy az idegenek gondolkodásmódjához is képtelen volt felnõni a filmben szereplõ emberek többsége. Semmitmondó baromságokkal foglalkoztok, értelmes gondolatok - és érzések - híján próbáltok kapaszkodót keresni más filmekbõl (kapcsolat meg ET édes istenem ments meg), miközben lehet hogy elég lett volna a saját szeretteitekre gondolni, és feltenni magatokban a kérdést, hogy mekkora árat fizetnél azért hogy újra lásd. "Miért nekünk kell megtanulni idegenül és ha olyan zsenik miért nem lökik angolul a tintát az üvegre" észtraktoroknak mondanám, hogy azért, mert ahhoz hogy átadják amit adni akarnak, meg kell változtatni a gondolkodásmódunkat. Nem nekik, nekünk. Ahogy azoknak akiknek ez a film magas volt mint bacilusnak a zongorapedál is meg kell változtatni a gondolkodásmódját. Nem a rendezõnek és azoknak akik felfogták, hanem nekik.
Akik szerint emberölés meg gonoszság létrehozni egy emberi lényt aki az átlaghoz képest hamar meg fog halni, azoknak mondom, hogy ha a gyerekeddel eltölthetnél még egy percet mielõtt meghal, vinnyogva csúszkálnál isten vagy az idegenek vagy bárki elõtt, a taknyodon. És ez a nõ - mivel elsajátította a képességet, hogy több idõsíkot átéljen egyszerre - már ismerte és megszerette a még meg nem született gyermekét. Nem egy fikció volt, egy pont az ultrahangon, hanem emlékek és érzések milliárdja, egy közösen leélt kicsinyke élet. Emiatt neki az a tizenpár év amit eltölthet majd vele egy ajándék, a mellõzhetetlen fájdalommal együtt.
Akikbõl meg olyan heves érzelmi reakciókat vált ki egy általuk szarnak minõsített film, hogy hozzászólások tömkelegén át bizonyítják hogy alkalmatlanok a befogadására, azoknak érdemes lenne elgondolkodni, hogy nem az fáj-e, hogy titeket viszont mindenki kajakra leszar, lehet hogy 90 éven keresztül.
És mégcsak fel sem teszitek a kérdést, hogy "biztos nem én vagyok a kretén hogy nem értem?" Neem, minden kritikus hülye és meg van véve édes Jézusom gyere már vissza mert nagyon kellesz!
offtopic
lng 2017 febr. 05. - 08:49:43 Előzmény spidermeeen001
(207/386)
Oregedj, elj es komolyodj, aztan majd rajosz hogy mirol szol ez a film. Mert nem arrol amire te vartal.