Téma: Eszmélet

grrrr 2021 ápr. 12. - 22:08:03
(6/6)
Elég zavaros történet. Az utolsó fél óráig nem tudni, hogy ki kicsoda, kivel van, mit miért tesz, vagy éppen nem tesz. Prága pedig egyáltalán nem volt ennyire lepusztult. A 80-as években jártam ott, a szállásunk egy külvárosi lakótelepen volt, szóval tudom.
6/10
User Friendly 2020 jan. 31. - 11:27:57 6/10
(5/6)
A rendszerváltás titkosszolgálati hátteréről szóló klasszik kémfilm nem kevés társadalomkritikával, katarzis, feloldás nélkül.
Riszpekt a cseheknek, hogy hozzányúltak ehhez a kényes témához.
A történet nekem néha kicsit zavaros, néha logikátlan és irreális volt.

a főszereplő nő akadálytalan bejutása a szovjet bázisra erős túlzás, hogy később visszament már hivatalosan, az meg értelmetlen. aztán volt egy pár olyan részlet, ami semmivel nem volt alátámasztva pl honnan tudták, hogy fekete autó ütötte el a párt az elején, amikor semmilyen nyomozás nem folyt az ügyben, sőt igyekeztek elkenni az egészet és hasonlók


Összességében a hibái ellenére sem volt rossz.
szenbanyasz@gmail.com 2020 jan. 06. - 22:49:16
(4/6)
Én most néztem végig, szerintem nagyon jó, az az ütős fajta, ami után az ember átkozódik, hogy basszus, igazuk van, tényleg ilyen mocsok világban élünk. Kémfilmnek is izgalmas, a lepattant szocialista korhangulatot is jól megidézi (már ahogy én emlékszem, 1980-ban születtem) és nagyon elgondolkodtató is - ha valaki az ilyesmire gerjed, még aktuálpolitikai vonatkozásokat is beleláthat. És itt a sorozat formanyelv tényleg hozzátesz a sztorihoz, lehetővé teszi a hosszabb, fordulatosabb kifejtést - nincsen benne felesleges, unalmas haboztatás mint egy csomó más mai sorozatban.

Egy problémám volt vele: az teljesen hihetetlen volt, hogy a csaj csak úgy belóg egy szovjet laktanyába, magától megtalálja éppen azt a helyet, ahol a disznóságok történnek és aztán még észrevétlenül ki is szivárog - ezt megoldhatták volna valahogy ügyesebben, sőt jobban belegondolva, semmi szerepe nem volt ennek a résznek a történetben, max. annyi, hogy a nő egy ideig azt hihette, hogy Skála meghalt


Csenge(ttyû) 2019 nov. 20. - 22:04:14
(3/6)
Magyar szereplők. Spilák Klára ... édes jó istenem, életében nem szerepelt még filmben. Főleg nem egy cseh sorozatban. Ki szerkeszti ezt a portot? :D
dimari 2019 nov. 18. - 16:11:08
(2/6)
Drizari 2019 nov. 17. - 09:49:40
(1/6)
Az első rész után vegyes véleményem alakult ki. A sorozat elsősorban a 40 éves és fiatalabb korosztálynak mond sokat. Hasonlóan működött nálunk is a belső elhárítás, mint a cseheknél, voltak magyar aláírói is a Charta '77-nek, ami levelet a több mint 250 értelmiségi aláírója 1979-ben küldött el Kádár Jánosnak. Választ nem kaptak, az aláírókat megfigyelte a belügy, a megfigyeltek zaklatásoknak voltak kitéve, előmenetelükben akadályozták őket. Az első részben egy mozzanatot kifogásolok:

határőr se lőhetett át osztrák területre, súlyos diplomáciai konfliktussal járt volna


Korhű viszont az 1989 őszének bemutatása, habár a bizalmas információk jelezték a várható hatalmas politikai változást, a kommunista diktatúrák rendőrségei és titkosszolgálatai változatlan módszerekkel működtek. Nálunk a belső elhárítás még a rendszerváltás után is működött, példa rá Végvári őrnagy esete.