Ezüstliliom 2008 máj. 28. - 15:25:51 Előzmény Perdikkas
(389/389)
Az én értelmezésem szerint nem az az igénytelen zene, ami könnyed szórakozást nyújt, hanem amibõl 12 egy tucat és tele van másoktól átvett klisékkel, zenei fordulatokkal, harmóniamenetekkel. Számomra az igényes zene ott kezdõdik, hogy felkapom rá a fejem, ad valami pluszt, feldob, felvidít, megríkat, felkavar, elandalít, megnyugtat, tehát hatással van rám valamilyen formában, és újat tud mutatni, mondani. Van egy érzés, amit nem tudok szavakba önteni, mert a katarzis azért nagyzolós kifejezés rá, de ha azt érzem, tudom, hogy számomra értékes zenét hallok.
Ilyen pedig õszintén szólva nem nagyon volt idén a fesztiválon.:(
Ezüstliliom 2008 máj. 28. - 13:10:01 Előzmény Perdikkas
(388/389)
Az a baj, hogy nem igazán tudok a tavalyi versenyrõl érdemben eszmét cserélni, mert már nem emlékszem pl. a szlovén dalra. Csak annyi rémlik, hogy nem voltam meglepõdve a nyertes dalon, és csalódott sem voltam, tehát valószínûleg szerintem is a legjobb dalok egyike lehetett a nyertes.


"A szerbbel csak 3 gond volt:
1. Az, hogy szerb
2. Az, hogy ronda
3. Az, hogy "más"(és még finoman fogalmaztam)"

Én nem látom, hogy ezek közül bármelyik is ellenérv lenne a gyõzelemhez. Jó, esetleg a fentiek tükrében a kinézete. De a mássága miatt... Engem pont az taszít, ha valaki azzal jön, hogy aki ilyen módon "más", az undorító. Nos, amíg nem smárolja le a mûsorvezetõnõt a mûsor közepén vagy ilyesmi (ami egy férfitõl is közönséges számomra), semmi közünk hozzá. És mi a gond a nemzetiségével?


" "Az, hogy egy énekes népszerû, még nem jelenti, hogy jó hangja van.:) Ezzel nem a görög lányt akarom kritizálni, csak ez nem érv."

Lehet, hogy igazad van, fene tudja...:-)
De azért, hogy egy énekesnek, énekesnõnek nagy népszerûsége van, az már - szerintem legalábis - azt is jelenti, hogy rengeteg embernek tetszik is a hangja, vagyis szerintük jó hangja van."

Nekem nincs ilyen jó véleményem a közönség nagyrészérõl. Szerintem nagyrészt botfülû, zeneileg mûveletlen emberek, akik a nagy mellek vagy hosszú combok láttán úgy "hallják", hogy az énekesõnek csodálatos a hangja is, és azt sem veszik észre, hogy milyen kliséhalmaz az egész zene, amit produkál, mert nem ismerik azokat a számokat, ahol ezek már elõfordultak évtizedekkel ezelõtt.


A modell kinézetû énekesnõkrõl nyilván nem lehet egyöntetûen állítani, hogy nincs jó hangjuk, de azért tény, hogy mivel ma a kinézet a fontosabb, sok ilyet lehet látni. Nekem visszatetszõ amúgy az ilyen magamutogatás, és csökkenti a dal élvezeti értékét, de ugyanúgy férfiban is. Az meg, hogy ki írja ezeket irígységbõl és ki nem... Ilyesmirõl nem érdemes írni, mert úgysem lehet bebizonyítani.


"Egyébként meg az, hogy valakinek jó hangja van-e vagy sem, ez is abszolút szubjektív. Pl. van akinek tetszik Rúzsa Magdi hangja, van akinek kevésbé."

A tetszés szubjektív, de arról szerintem nem lehet vitát nyitni, hogy valakinek képzett, jó hangja van-e vagy sem, mert az objektíven megítélhetõ dolog. Ruzsa Magdi hangja ilyen értelemben lehet, hogy nem tetszik valakinek, de hogy képzett és jó, az nem vita tárgya.:)
Perdikkas 2008 máj. 27. - 20:37:31 Előzmény Sylwia_
(387/389)
Igen, szerencsére vannak ilyen dicséretek is a Cszézy daláról. Olvastam én is pár iylet. Bár csekély vigasz, ha belegondolunk, hogy a 100+millió nézõbõl csak ilyen keveseknek tetszett.
Ha pozitívan akarunk hozzáálni: az viszont jó, hogy én legalábbis nem olvastam olyan külföldi véleményt, aki leszólta volna a magyar dalt:-)
Perdikkas 2008 máj. 27. - 20:35:04
(386/389)
Még valami: [b:72bfd93711]Túl sokat rágódunk ezen az igényességen, meg értéken. Pedig az is szubjektív, hogy mi az,hogy igényes, értékes zene.[/b:72bfd93711] Szerintem már akkor is értékes egy zene, ha könnyed, kellemes kikapcsolódást nyújt egy estére(vagy többre is, ha visszahallgatja az ember). Nem kell ahhoz szívbemarkoló, érzelmes, megindító stb. zenének lenni, az is elég, ha az ember csak kikapcsolódik,jól érzi magát tõle, és örömöt okoz. Szerintem már ez is érték. Erre pedig tökéletesek a könnyed popzenék, fülbemászó dallammal, pörgõs ritmussal.
Persze ugyanúgy érték a komolyzene is vagy a Cszézy-típusú dalok, hiszen azok is jó érzést adnak az embernek ha hallgatjuk. De ettõl még nem kell kultursznobnak lenni. Mindkét mûfajnak megvan a maga helye. Most nagyon úgy tûnik, hogy az Eurovízión a "magaskultura" labdába se rúghat, de ezt tudomásul kell venni. Ennyi. Akik a komolyabb stílust mûvelik, azok fellépnek más helyen, más alkalmakon...
Jó, meg lehet sértõdni, hogy Csézy nem jutott be, vagy hogy a grúz nem nyerte meg, de szerintem nem érdemes. A rengeteg dalból mindig van egy csomó, ami valóban gagyi, de van számtalan olyan is, amelyik tényleg jó szórakozást nyújt.
Én tehát úgy összességében véve a zenei felhozatallal az eddigi Eurovíziókon elégedett voltam(lehetett válogatni, volt jó is, rossz is). Nézni-hallgatni jó ezeket. [b:72bfd93711]A szavazás már más kérdés.[/b:72bfd93711] Ez valóban bosszantó benne(amit én gondoltam erre, az se lenne megoldás, de valamicskét javíthatna a helyzeten). De ha elvonatkoztatunk a pontozástól, és nem foglalkozunk vele(kit érdekel, hogy a sok gyökér milyen igazságtalanul szavazott), akkor máris más szemmel nézhetjük.
Perdikkas 2008 máj. 27. - 20:11:29 Előzmény Ezüstliliom
(385/389)
"Amúgy én úgy gondolom, aki énekel, nézzen ki bárhogy, nem érdekel, csak tehetséges és jó hangú legyen, és igényes, értékes zenét csináljon. Ha jól is néz ki, az plusz pont, de nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy szeressem a zenéjét. Ha bámészkodni akarok, szépségversenyt nézek, vagy valami hasonlót."

Nagyjából egyet is tudok ezzel érteni. DE! Ha van 2 egyforma minõségû zene, akkor hogy fogom eldönteni, hogy melyiknek drukkolok(esetleg szavazok is)? Nyilván úgy, hogy melyik a szimpatikusabb. Ez persze szubjektív és sokmindentõl függ, de a külsõ is sokat nyom a latba. Ha van egy rondaság, meg van egy szépség, akik kb. egyforma minõségû dalt adnak elõ, akkor nyilván 100-szor inkább az utóbbinak szurkolok...

Épp errõl beszéltem, ez volt a bajom a tavalyi versennyel. A szerb elõadónak nem volt rossz a száma, sõt még a hangja sem, ezt el kell ismernem. DE! Volt még legalább 10 olyan dal, ami semmivel sem volt rosszabb, sõt...!!! Eredetiségben és varázslatosságában abszolút toronymagasan vezetett pl. a szlovén dal.
Ennek ellenére kire szavazott az ízlésficamos közönség??? Hát persze, hogy a szerb fellépõre! Fel nem tudom fogni, hogy miért, hiszen mondom, legalább 10 indulót tudok mondani, akik legalább olyan jók voltak. Errõl van szó, hogy akkor miért nem egy szebbet választottak?
A szerbbel csak 3 gond volt:
1. Az, hogy szerb
2. Az, hogy ronda
3. Az, hogy "más"(és még finoman fogalmaztam)
Nincs azzal semmi gond, ha van, akinek tetszett a szerb, hiszen nem kell, hogy mindenknek olyan ízlése legyen, mint az enyém! DE! Az, hogy 100 millió nézõ elsöprõ többségének ez kellett, hát az eléggé leminõsíti a szememben az eu-i ízlésvilágot. És megint mondom, nem elsõsorban amiatt, hogy ronda vagy hogy szerb, hanem amiatt, hogy nem volt se eredetibb, se fülbemászóbb, se pörgõsebb dal, mint 10 másik!

"Az, hogy egy énekes népszerû, még nem jelenti, hogy jó hangja van.:) Ezzel nem a görög lányt akarom kritizálni, csak ez nem érv. "

Lehet, hogy igazad van, fene tudja...:-)
De azért, hogy egy énekesnek, énekesnõnek nagy népszerûsége van, az már-szerintem legalábis- azt is jelenti, hogy rengeteg embernek tetszik is a hangja, vagyis szerintük jó hangja van.

Egyébként meg az, hogy valakinek jó hangja van-e vagy sem, ez is abszolút szubjektív. Pl. van akinek tetszik Rúzsa Magdi hangja, van akinek kevésbé.
Lehet, hogy van akinek tényleg nem tetszett az Eurovízión a modell alkatok hangja, de vannak, akik ezt csak olyan hagyományos nõi irigységbõl mondják...
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy Sylwiának azt a kritikáját, hogy volt 5-6 olyan "énekesnõ" aki agyon volt szoláriumozva és ezüst színû miniruhában rázta a hátsóját nulla hanggal, ez azért erõs túlzásnak hangzik. Az, hogy mondjuk nem tetszik valakinek az egyik csaj hangja, mondjuk a görögé vagy mondhatnám akár az ukránt vagy az örményt is, az OK, de hogy mindegyik ilyen miniruhásra azt mondja, hogy "nulla hanggal", azt én úgy érzem, hogy csak az említett nõi irigység mondathatja... Innen indult az egész vita a modell alkatokról meg a tehetségrõl!
Ezüstliliom 2008 máj. 27. - 14:46:44
(384/389)
Ezekkel a kommentekkel sokra mentem. Gondolod, hogy mindenki tud angolul?
gabor004 2008 máj. 27. - 14:07:08
(383/389)
Utolsó gondolatoddal egyet értek. Volt is rá egy példa az idei Eurovízión, ld. a grúz elõadót. Nem volt modell alkatú, nem csüngtek kinn a mellei és nem riszált, mégis számomra az egyik legjobb dal volt a mezõnyben. Sajnálom, hogy csak 11.lett!
Sylwia_ 2008 máj. 27. - 10:46:47
(382/389)
Egy másik csalódásom : a lengyelek. Félig lengyel vagyok,és nem értem,hogy miért egy olyan nõt küldtek,aki amerikában él,nem is lengyelül énekelt,és nekem a szám is szörnyen unalmas volt...:( pedig nagyon kíváncsi voltam,rengeteg jó énekes van l.o-ban.
Egyébként én nem bánom,hogy nem kerültünk döntõbe,látszik hogy nem az olyasfajta produkciókat részesítették elõnyben,mint amilyen Csézyé volt. (: Nem szidom Csézyt,legalább arra büszkék lehetünk,hogy nem álltunk be a tömegcikkek sorába.Náhány komment Csézy youtubos videójáról:
wow, I think that s one of the best songs in 2008 Eurovosion....come on Hungary...hope you will win this year:-))
aazing video
12 points from your neigburs- slovenia
so far the best song this year. 12 points from Armenia.
12 points from turkey! great song..
Damn ! I can't believe she was not chosen to go to final - she was my favorite !
12 points from Latvija. BEAUTIFUL song :)
ONE OF THE BEST SONGS THIS YEAR!
I don't know why it didn't win :S
I agree. My favorites were Hungary, Iceland and Denmark. Hopefully Csésy will be known all over Europe and elsewhere!! Köszönöm, Czésy, köszönöm Magyárország (Daniel from Germany living in Brittany, France)

Na mindegy,majd jövõre remélhetõleg sikerül valami jó helyezést elérni (:
Ezüstliliom 2008 máj. 27. - 00:04:34 Előzmény Perdikkas
(381/389)
"De azért még vmi: az, hogy csak riszálták volna magukat, és hangjuk meg nulla, hát azért ez erõs túlzás!(ejnye-bejnye irigység:-) Miért lett volna pl. a görög Kalomoira 2004-ben már a 10 legnépszerûbb görög elõadók egyike? Nem hiszem, hogy csak az alakja miatt:-)"

Az, hogy egy énekes népszerû, még nem jelenti, hogy jó hangja van.:) Ezzel nem a görög lányt akarom kritizálni, csak ez nem érv.

Amúgy én úgy gondolom, aki énekel, nézzen ki bárhogy, nem érdekel, csak tehetséges és jó hangú legyen, és igényes, értékes zenét csináljon. Ha jól is néz ki, az plusz pont, de nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy szeressem a zenéjét. Ha bámészkodni akarok, szépségversenyt nézek, vagy valami hasonlót.
Ezüstliliom 2008 máj. 26. - 23:59:21 Előzmény Sylwia_
(380/389)
Kezdetben úgy is volt: mindenkinek az ország hivatalos nyelvén kellett énekelnie, csak morogni kezdtek, hogy így az angoloknak, esetleg az olaszoknak, franciáknak, németeknek is elõnyük van a kevesebb ember beszélte nyelvekkel szemben.

Az a baj, hogy ez ma már nem úgy megy, hogy felsõbb utasításra indul a versenyen egy elõadó, ha akar, ha nem, hanem csak azok közül lehet válogatni, akik jelentkeznek. Amíg az általad felsorolt elõadók nem jelentkeznek a válogatóra, addig hogy választhatnánk ki õket? Ha visszaolvasol, voltak itt már amúgy ötletek az indulókra vonatkozóan.
gabor004 2008 máj. 26. - 20:34:04
(379/389)
Az biztos, hogy a 2005-ös nyertes Helena mély nyomot hagyott az emberekben... De figyeljük meg, hogy jövõre a fesztiválon lesz egy rakás Dima utánzat! Mindig az tûnik a legjobb taktikának, ha beállunk a sorba és lemásoljuk az elõzõ nyertest.
Perdikkas 2008 máj. 26. - 19:05:14
(378/389)
Tudom;) A hsz.-omban tulajdonképpen egyszerre reagáltam neked és egy másik hozzászólónak, Sylwiának:-)
A spanyol is valóban elég eredeti volt, valahol azt írták, hogy az Eurovízió verseny paródiájának szánta tulajdonképpen azt a produkciót...végülis van benne valami:-)
trillárom 2008 máj. 26. - 17:13:18
(377/389)
Azért én nem azt írtam, hogy rossz hangjuk volt;) Ezzel nem volt semmi bajom:) Csupán picit úgy tûnt nekem, hogy a jól bevált taktikát vették elõ mind a hárman és hiányzott az egyediség. Apropó egyediség, azért a spanyolok ebben arattak:D Ismerõsöm kint van Spanyolországban és írta, hogy ott ez a dal már hónapok óta a bulik alapdala, mint nálunk pl. a Kistehén tánczenekar Szájber gyereke egy idõben.
Perdikkas 2008 máj. 26. - 16:31:19
(376/389)
A szabályzatot nemtom, hogy kellen módosítani. A zsûri sem oldana meg sok mindent szerintem, mert ott is ugyanúgy elfogultak lennének. Az úgynevezett "szakmaiság", meg "elfogulatlan szakember" szerintem ilyen pontozásnál nem létezik. Ugyanolyan szubjektív lenne az is, és nem hinném, hogy az õ döntéseik sokkal jobban megfelelnének pl. az én ízlésemnek, vagy a 100 millió másik nézõnek. Ugyanúgy fel lenne mindenki háborodva a döntéseiken. Meg nehéz lenne elképzelni, hogy egy szerb zsûritag pl. Albániának vagy Montenegrónak 12 pontot adna, vagy akárcsak 1 pontot is. Vagy hogy egy orosz mondjuk egy lengyelnek adna pontot vagy egy igazi észt(és nem észtországi orosz) egy orosz elõadónak adna akárcsak 1 pontot is...Szóval a zsûri sem biztos, hogy jobb megoldás lenne.

Lehet, hogy hülye ötlet, de én pl. mérgemben biztos, hogy hoznék egy olyan szabályt, hogy szomszéd országoknak max. 6 pontot lehessen adni, és ne 12-õt. Így sztem sokkal nyíltabb lehetne a verseny.

Azt sem tudom, hogy képzelik a szervezõk azt, hogy hosszabb távon majd alakulhat egy globális "Euro"víziós verseny Eu-val, Afrikával, Ázsiával, Amerikával??? Leagább olyan blokkosodás lenne, mint "kicsiben" Európán belül! Semmire nem vezetne az egész...
Perdikkas 2008 máj. 26. - 16:21:59
(375/389)
Hát igen, az említettek valóban nagyon Helena Paparizou feelinget nyújtottak látványra. De szerintem nem is nagy baj ez, hiszen attól még, hogy 3 éve a gyõztes ezzel nyert, nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve már senki nem léphet fel így. Mármint rövid szoknyában, hosszú combokkal,p*csarázással stb.stb. Hiszen ilyen színvolnalú versenyen ez valóban nagyon sokat jelent. Ezért sztem a jövõben csak még több ilyet láthatunk.
De nem is baj, mert melyik férfinak nem tetszik ez? Nekem is nagyon bejött, ez természetes is. Az is természetes, hogy a nõi nézõknek meg nem ez jön be, hanem mondjuk sokaknak a nyálas férfi énekesek...
Ezért van az, hogy ha nõi énekest küldenek, akkor van mellette egy rakás férfi táncos, ha meg férfi énekest, akkor táncosnõk lenge ruhában.
Ez végülis egy szórakoztató showmûsor lett, ahol mindent bevetnek, hogy lekössék a nézõk figyelmét és küldjék az SMS-eket.(meggazdagodni nem fognak belõle, mert ha 10 millió sms-t veszünk, az még nem nagy tétel).
Az viszont igaz sztem, hogy nyíltan be kellene jelenteni, hogy az Eurovízió már ezt jelenti, szórakoztatást a legszélesebb rétegeknek, ezért a lassú, érzelmes, mély mondanivalójú dalok és elõadók már ne is próbálkozzanak. De mivel a szervezõknek nem érdekük, hogy bárkit elriasszanak, ezt nem is várhatjuk tõlük, hogy beismerjék. Nyilván úgy gondolják, mindenki képes ezt magától is felismerni. Sajnos Csézyt láthatólag nem érdekelte ez a dolog, pedig az elmúlt évekbõl már láthatta volna, hogy mire számíthat...

Ha nem klasszikus zenei színvonalra vágyunk, hanem populárisabb szórakozásra, akkor szerintem elégedettek is lehetünk. Szerintem mindenki tudja, hogy mire számíthat, így nyugodtan lehet nézni jövõre is...vagy el lehet menni mondjuk az Operába is:-)


De azért még vmi:az, hogy csak riszálták volna magukat, és hangjuk meg nulla, hát azért ez erõs túlzás!(ejnye-bejnye irigység:-) Miért lett volna pl. a görög Kalomoira 2004-ben már a 10 legnépszerûbb görög elõadók egyike? Nem hiszem, hogy csak az alakja miatt:-)
Az azért nem hátrány, ha a külsõ és a hang szerencsésen együtt van. Jobb azért rájuk nézni, mint a tavalyi szerbre, sztem ezt mindenki beláthatja...
Az ukrán csajnál is minden együtt volt, nemcsak a legdögösebb volt a fellépõk közül, de azért volt is hangja hozzá, valljuk be. A szám pedig igazán dinamikus,pörgõs volt, pont olyan, amilyennel tarolni lehet a könnyûzenében. Az, hogy nem nyerte meg, sztem egyedül annak köszönhetõ, hogy Ukrajna már 4 éve gyõztes volt(Ruslana sem volt semmi:-), Moszkva pedig még egyszer sem, ezért kellett most õket favorizálni. Ez is olyan iratlan szabály, mint ahogy a szomszédok, meg különbözõ blokkok egymásra szavaznak...
Sylwia_ 2008 máj. 26. - 11:56:11
(374/389)
Szerintem alapból jó örlet az,hogy nemzetek között rendeznek dalversenyt,csak a módszerek rosszak...
Feltûnt valakinek rajtam kívül,hogy kb 5-6 olyan "énekesnõ" volt,aki agyon volt szoláriumozva,és ezüst színû miniruhában rázta a hátsóját nulla hanggal?mert ilyenek jutottak be a döntõbe...meg a görög csaj is...úgy odavannak érte,de az össz amire büszke lehet,az a szépsége...
Néhány dolog:
1.nemzeti nyelven kéne énekelni. MINDENKINEK.
2.Zsûri legyen,és ne telefonos szavazás (vagy internetes legyen,és egy IP címrõl csak 1szer lehessen )
3.Annyi jó magyar énekes/együttes van,az más,hogy az emberek legtöbbje nem ismeri õket,mert nem szerepelnek nagyon a médiában...Körül kéne nézni...
csak néhány ötlet :
CopyCon -reggea,ragga stílus
Dalriada - magyar folk metal népzenei motívumokkal
Péterfy Bori -õ is nagyon jó,bár õ nem az a típus aki "bohócot csinál magából"(a többi sem az,nem azért mondtam.Csak Bori nem olyan aki egy begyakarolt "showt"[de utálom ezt a szót] adna elõ.ami jön belõle azt beleadja,de nem tudom elképzelni olyan "megcsináltnak"!)
Pannonia Allstarts Ska Orchestra - magyar ska
Caramel - mindenki ismeri,szerintem esélyes lenne
Kingson Cruisers -még egy kis reggae,én a hotband zenekarok között találtam meg õket.
Kismillió van még,de mindenki csak azokkal törõdik,akik felkapottak...
Ha kérhetem írjatok ti is néhányat,kiket látnátok szívesen jövõre!Ha mást nem aláírást gyûjtünk : D Meg ha véleményt írnátok azokról,akiket én írtam,az is nagyon jó lenne!
Köszönöm (:
trillárom 2008 máj. 26. - 11:48:00
(373/389)
Azt azért megfigyeltem, hogy az örmény, ukrán, görög lány hasonló stílussal jött. Szexis ruha, pasik, tánc. Engem rendkívül emlékeztettek a 2005ös gyõztesre: Helena Paparizoura- My number one címû fellépésére. Aki esteleg nem látta õt:
http://www.youtube.com/watch?v=l4hB-NTaPjw
Ezüstliliom 2008 máj. 25. - 22:51:52
(372/389)
Igazad van.:) :(
rapanui 2008 máj. 25. - 22:44:55
(371/389)
én a "színvonal" szót ki sem ejteném ezzel kapcsolatban....:)
Ezüstliliom 2008 máj. 25. - 22:40:23 Előzmény Perdikkas
(370/389)
Ortopéd antinõ szerb? Nézõpont kérdése... több toleranciát!;) Õ legalább vállalja azt, ami.

Amúgy lényegében egyetértek a hozzászólásod többi részével. Részenrõl, ha ilyen marad a színvonal, hanyagolni fogom ezt a fesztivált.