Téma: Expedíció

október 15. 17:31:21
október 15. 17:31:21
(51/51)

Ezt a filmet csak bedrogozva lehetett elkészíteni és megnézni is csak úgy érdemes. Egyébként egy értelmetlen katyvasz.

október 15. 15:26:57
október 15. 15:26:57
(50/51)

SPOILER.
1) Nincsenek benne karakterek: az, hogy Portmannek van egy férje, Isaacnek van egy felesége, Thompsonnak hegek vannak a karján, és Rodriguez leszbikus - ez nem karakterépítés. Egyetlen élő, összetett, hús-vér embert sem kaptunk, akivel azonosulni lehetett volna. (És egyébként lett volna "hely" arra, hogy jobban bemutassák nekünk a karaktereket. Pl. míg Jason Leigh unottan kaparássza a körömágyát, és egyre kínosabban érzi magát már a néző is, mintha csak a színésznő duzzogása közben bekapcsolva felejtették volna a kamerát - na szóval ez idő alatt betehettek volna valami pergősebb, informatívabb párbeszédet is. Elvégre tudósokról szól a film. Több életet vártam volna a párbeszédeiktől.)
2) Tele van logikai hibákkal, következetlenségekkel:
- az "idegen" egy lángoló meteoriton érkezett, a film végén mégis lángokkal lehetett elpusztítani,
- a zónából kiérkezetteket védőruhában hallgatják ki, de a zónába belépő kutatók még egy védőruhát sem vettek fel,
- Isaac felvágja az egyik katonatársát, később megtalálják a katonatárs "maradványait", rájönnek, hogy a katonatárs nem úgy halt meg, hogy a társai megölték, hanem "átalakult" - mégis később is úgy hivatkoznak rá, mintha megölték volna...
- még mindig nem tiszta a számomra, hogy a Kane-t lemásoló idegen a film elején miért vérzett, és került életveszélyes állapotba... erre semmi magyarázatot nem kaptunk, és nem is tűnik túl indokoltnak, hacsak a hatásvadászatot nem tekintjük indoknak (persze, lehetséges magyarázat, hogy míg az idegen a zónát is próbálta fenntartani, addig a zónán kívül tartózkodva megfogyatkozott az ereje - de akkor pl. hogy nem "esett szét" a másolat, miért úgy kezdett el haldokolni, mint egy ember, ahelyett, hogy visszaalakult volna idegenné? meg ha a zóna fenntartása merítette ki, miért nem szüntette meg a zónát sokkal előbb, már a saját döntésére? miért kellett megvárni, míg Portman égeti fel az egészet?),
- a Kane-t lemásoló idegen a film elején "haza" ment, és már egyszer felismerte Lenát. a film végén mégis újra lejátszódik egy felismerős jelenet: "te vagy Lena?"
3) Látványvilág: 2018-ban tényleg csak ilyen gagyira lehetett megcsinálni a CGI szörnyeket? Olyan érzésem volt végig, mintha egy Disney-filmet néznék. A szörnyek hiteltelenek voltak, és nevetségesek.
4) Nevetségessé tette a filmet, hogy az előzőleg beküldött csapatot ért minden lényeges eseményről külön videófelvételt találtak. Az első videófelvétel még nagyjából rendben volt: a katonák dokumentálni akarták az eseményeket. De mégis ki az, aki megbomlott elmeállapotban a saját másolatával veteti fel a saját öngyilkosságát? Elegánsabb módot is kitalálhattak volna arra, hogy Portman szembesüljön azzal, hogy a férje halott.
5) És hát, igen. Stalker.

október 14. 01:48:07
október 14. 01:48:07
(49/51)

Ahogy így olvasom a kommenteket, eléggé megosztó film. Az egyik tábor azt mondja, hogy "fúú, mennyire tele van mondanivalóval, és ha nem tetszik, akkor nem is érted, buta vagy hozzá". A másik tábor meg azt mondja, hogy "sznobéri az egész, egy bűn rossz film, csak nem mondják ki a magukat túl műveltnek gondolók".

Hát szerintem az igazság pont félúton van. Egyfelől a film az én szememben is tele van hibával, és logikátlansággal, másfelől ugyan már engedtessék meg, hogy elgondolkozzunk egy filmen. Sokan a mosolygást, és a szórakoztató faktor hiányát kérik számon a filmen, pedig egy filmnek nem csak erről kell szólnia. Sok kommenten az érzem, hogy két giga mellett, egy autós üldözést, meg két traznszformert hiányoltak belőle.

Egy film is lehet absztrakt műalkotás, ami nem akar semmit elmondani, vagy a szánkba rágni, sőt, aminek már a megalkotásakor sem az volt a célja, hogy legyen egy konkrét értelme, hanem az, hogy gondolkodásra késztesse az embereket. Ahány gondolkodó elme, annyi féle magyarázat, értelem. Aki pedig nem akart ez ilyesmin gondolkodni, az mondja csak rá, hogy értelmetlen sznobság.

De ennyi erővel a festészet is lehet értelmetlen sznobság (én például rettenetesen sok világhírű, rajongott festőt nem tudok értékelni, számomra a Mona Lisa - ha a tényleges árát nem nézzük - csak arra lenne jó, hogy télen fűtsek vele, ugyanakkor nem fikázom azokat, akik a világ legértékesebb festményének tartják), vagy a művészetek bármilyen formája.

Szóval nyugodtan lehet erre a filmre úgy tekinteni, mint egy absztrakt festményre, és merjen mindenki elvonatkoztatni. Legyen saját véleményetek a film értelméről.

Engem sok mindenről elgondolkoztatott, és imádtam a képi megjelenítését, és a zenét is. A vontatottsága is tetszett, szerintem kellett hozzá, hogy építse a film mondanivalóját. Ami a karaktereket illeti, szerintem nagyon jók voltak. Portman jól fel lett építve, a többiek nem igazán voltak kibontva, de ettől függetlenül hitelesen hozták a szerepüket.

SPOILER!!!!

Ami zavart, hogy ha 200 évvel ezelőtt játszódik a film, akkor elhiszem, hogy be kell menni megnézni, azt viszont nehezen veszi be a gyomrom, hogy a mai technológiával semmilyen infót nem tudtak szerezni a benti világról. A film elején mondják, hogy küldtek már be drónokat, állatokat, embereket, semmi nem jött ki.
Kíváncsi lettem volna, hogy mi akadályoz meg abban egy F22-est, hogy berepüljön hangsebesség fölötti tempóval, csináljon pár fotót, esetleg gyűjtsön pár légmintát (pollenekkel, egyéb levegőben terjedő anyagmintákkal), és kirepüljön a túloldalon. Egy ilyen berepülés csak néhány másodpercig tarthat, és még akkor is gyorsan meglenne, ha bent torzul a fizika idő (tehát ha nem csak a mentális idő érzékelés torzul).

Ezen felül számtalan egyéb módon lehetne infókat szerezni. Az elején látszik, hogy bemegy a csapat, ennyi erővel ki is jöhettek volna 4 lépés után. És mivel nekik minden cuccuk működött a kupolán belül, ami nem a külvilággal kommunikál, ezért csinálhatták volna azt, hogy belépnek 4 lépést a kupolába, és onnan csinálnak drónos felvételeket, majd kisétálnak a mezőből az anyaggal együtt.

Az ejtőernyős ugrás nekem is eszembe jutott, egy csapat ugorhatott volna azonnal a torony elé, pár másodperc alatt elérték volna szabadesésben.

Szóval igazából nem tudom elfogadni, hogy semmiféle "információ" nem jutott ki a vibrálásból.

Ha viszont mégis ebből a felvetésből indulunk ki, akkor abból az a következtetés jön le, hogy igazából a vibrálás azonnal elpusztít (vagy átalakít) mindent, ami bekerül. Ehhez viszont egy tökéletes környezet kontrolra lenne szükség, méghozzá villám gyorsan. Egy hangsebességgel berepülő, és a teljese területet lefényképező vadászgép - az ottani idő szerint - csak pár másodpercig tartózkodna a vibrálás belsejében. Ez alatt a pár másodperc alatt, érzékelni, és elpusztítani, vagy átalakítani... hát ahhoz szinte azonnali reakció kéne.

Ezt feltételezve Portmanéket pedig okkal engedte "bejutni". És innentől lehet megint gondolkozni az okokon.

Akár hogy nézem, ez a film egy szép képekkel operáló absztrakt mű, amit sokan nem értenek, nem tudnak értékelni, sokan pedig túlértékelnek.

Nálam a közepes kategória, mert arra jó volt, hogy gondolkodjak, ugyanakkor hiteltelen és logikátlan benne sok dolog számomra is. Ettől még tetszett.

Kicsit Stalker feelingje volt, bár a Stalker némileg jobb film szerintem.

szavazat: 9/10 augusztus 08. 15:50:00
augusztus 08. 15:50:00
(48/51)

Nagyon jó film.

szavazat: 9/10 július 11. 09:48:00
július 11. 09:48:00
(47/51)

Nos... Hogy miért is adtam 9-et? Elárulom. A film nagyban hasonlít az élethez. Ne keress benne logikát. Az emberi hülyeségnek nincsenek határai. Aki szolgált már fegyveres erőknél az tudja a legjobban miről beszélek. A gömbölyűt vinni kell, a kockát gurítani. Nagy vonalakban így néz ki. Itt, nem tudják valójában mivel állnak szemben. A terjeszkedés lassú, ám de folyamatos. A gyalogos behatolás sem gyorsította a folyamatot. Mindenképpen idegen entitás, tehát nem tudni, hogy gyors reagálású csapat, milyen reakciót válthat ki. Nem biztos, hogy eredményesek lesznek, viszont a gyors reagálás egy gyors interakciót válthat és megállíthatatlanul felgyorsítja az eseményt. Tehát látszólag indokolt a lassú megközelítés, ami eddig a folyamatot nem zavarta meg, viszont egy ember - igaz, hogy betegen - de visszatért. Van remény, hogy sikerrel járhatnak. Ami még lényegesebb, hatással van a tudatra is. Bent másképp működnek az érzékek, ebből következik, hogy a döntések nem feltétlenül logikusak. Ez egyébként sokszor a valóságban is így van. Érzelmeink, érzéseink, félelmeink nagyban befolyásolják döntéseinket, ami nem feltétlenül logikus. A film egyéb részleteibe ne menjünk bele. Nem mindenhol tetszett. De a film lényegisége sokat mondó. Ha mögé nézel és nem csak a vásznat figyeled, akkor talán észre is veszed. Vagyis, olvass a sorok között. Sok kérdést felvet. A végén nekem úgy tűnt, hagyta elpusztítani saját magát, illetve azt, amit elsőre létrehozott. Hiszen már ott volt, mint a "megmenekült" katona, és azonosult a női főszereplővel. Egész végig tanult. Hogy megóvja maradék énjét, taktikát változtatott. Hagyta felszámolni bázisát, s két "emberi" lény segítségével beszivárog majd, hogy átvegye az egész bolygót, saját képére formálva. Ez így elég érdekes. :-) Mint film, lehet, hogy meglehetett volna volna jobban is csinálni. Tényleg nagyon nem mindegy a szereposztás. Portman helyébe én sokkal inkább el tudnám képzelni a Halálos iramból, illetve az Avatárból jól ismert Michelle Rodriguez-t. Csak a példa kedvéért. ..."Röviden ennyi"

szavazat: 4/10 július 06. 09:18:10
július 06. 09:18:10
(46/51)

Művészieskedő, "kreatív...", dögunalmas, a szokásos sablonok szerint leforgatott horrorfilm - (Sci-Fi helyett. - valószínűleg az alkotók ebben az esetben elfelejtették a szó jelentését valamint a látvány minden logikát nélkülöző megteremtésében, - bár akár tévedhetek is, - de némiképp, tudatmódosító szerek "támogató" jelenlétét vélem felfedezni.)

június 30. 15:26:51
június 30. 15:26:51
(45/51)

Blöff.
Kár.

Alex Garland
Ne engedj el 8/10
Ex machina 7/10
Expedíció 5/10

szavazat: 3/10 június 07. 08:17:37
június 07. 08:17:37
(43/51)

Abszolút sci-fi kedvelő vagyok, ismerem a kritikákban emlegetett összes korábbi művet, de nem értek egyet a kritikákkal. Ez a film rossz. Kéne bele szimpatikus karakter. Sajnos Portman kisasszony többször néz ránk szörnyen mint mosolyogva. Nem szimpi. Jennifer Jason Leigh az a donald kacsa arc aki szintén nem szimpi.
Aztán kellene bele logika.

Spoiler

Miért nők? Miért ezek a nők? És mindenki mehet aki odacselleng? Miért a toronyhoz? Miért nem húznak drótot magukkal ha már nem lehet rádiózni? Miért nem lőnek jelzőrakétát? Miért nem menekülnek ha baj van? (pl ha felébredek a sátramban és nem emlékszem hogy kerültem oda, akkor baj van ugye?)
Komolyan összekarmoltam magam a jelenetektől. Na meg a sehogy nem viselkedő/reagáló karakterektől.

Ha van könyv azt elolvasom.

szavazat: 3/10 május 15. 08:44:58
május 15. 08:44:58
(42/51)

Túlhypeolt film, nem sok "smart" elem van benne.

szavazat: 8/10 április 21. 17:22:18
április 21. 17:22:18
(41/51)

Nekem tetszett a film összességében,bár részleteiben annál kebésbé. Nem a színészek miatt,ezt hozzá kell tegyem.Becsapódik egy meteorit ugyebár a föld egy pontján, és a már meglévő fauna és flóra váltoni kezd.. Ez mind látványos, érdekes is ,de bekerült a szokásos klisé a film végére, mindez elpusztul. Elpusztítja az EMBER. Oda se neki,semmi nemzetközi kutatócsoport,(bevonása)bőséges kielemzés,alapos tudományos kutatómunka. A végkifejlet rendkívül közönséges,felégetni mindent,és hopp egycsapásra mindennek vége,nagyon emberi.. Sebaj van két túlélő,bár nem azok már, kik voltak korábban. Mélyebb aspektusa a filmnek lehet akár : az élet létrejötte, és vagy ,hogyan is pusztítsuk el azt,hiszen NEM ÉRTJÜK. Egy biztos, fel kell nöni az ilyen helyzetekhez,az ismeretlentől nem feltétlenül kell félni. Ismét mondom , a vége nekem csöppet sablonos volt,már-már kiábrándító,azért ha az összképet nézem , JÓ FILM. Azt hiszem a rendező,hogy mit akart sugallni érthető,de mindenképp megosztó, vita tárgya lehet. No persze ez nem baj, vitákból sok dolog születik!

szavazat: 10/10 április 06. 13:23:32
április 06. 13:23:32
(40/51)

Hatalmas ,gyönyörűen nyomasztó és látványos film.Inkább horror mint thriller ,de sci-fi -nek tökéletes.

szavazat: 2/10 április 02. 11:32:55
április 02. 11:32:55
(39/51)


Már a botrányosan rossz végkifejletű Érkezésnél is elmondtam (állítólag a könyv nem olyan rossz, és nem időutazásról van benne szó, hanem gondolatvilág átalakulásáról, egyami már mindjárt más tudományos fikcióknál), hogy nem szeretnék még egy scifi-t látni, amiben a főszereplőnek magánéleti válságai vannak, oldja meg, nem érdekel, nem szappanoperát akarok nézni, hanem tudományos igényességű munkákat.

Itt is el kell mondanom ugyanezt, nem érdekel a katona barát, nem érdekel a magánélete, a szerelmi élete sem, de amúgyse ez lenne a baj, mert ez egy snassz film, klisékre épülő szeméthalmaz, amit HD-képminőségre lecsiszoltak, lekentek szép színes festékkel egy tartalmatlan ezeréves, semmitmondó panelokkal, amikb e ha már jól láttam az egyik degenerált sznob mazsomgyerek csoport már mindjárt bemagyaráz mindent az élénk gyerekagyával, ami ott se volt.
de teszem azt ha a regény (nem film, mert az semmit nem akar) mégis akar valami mélyebb tartalmat , hasonlatot, metaforát közölni, akkor miért kell egy snassz történetet nézni a képernyőt? köldöknézegetéssel nem haladunk előre elvtársak!
kimegyek a rétre , ott is nézhetek szép virágokat. az nem érdem, ha valaki színeszbe képes leforgatni egy nulla filmet. nézhető volt, azt elismerem, végig lehetett nézni, ellentétben az oszkár-díjas és perverz A víz érintésével, melynek minden perce kínszenvedés az igényes, tapasztalt néző számára. Az Annihilationben a beszélő szörnyes jelenet például egész jó volt.

de van pár konkrét történeti rész, ami nem hagy nyugodni, ami akár SPOILER, RONTÓC is lehet:

- hogy lehet az, hogy valakit megtámad egy gigantikus mutáns krokodil, és olyan ostoba, hogy nem a toronyban őr, hanem lent a védtelen, félig nyitott bódéban? a torony tökéletesen és biztonságosan védhető, erre lemennek célpontnak, lámpával ezek az ostoba csitrik.

- Portman egyedül megy mutáns farkasmedvevadászatra mer csak, fő a biztonság. profi csapat, a hadsereg képezte ki őket.

- lakásban fölszinten táboroznak, minek felmenni az emeletre. jobban védhető? kevesebb a meglepetés? az itt nem szempont

- beválogatnak egy tanulatlan hisztis labilist a csapatba, jó a pszichológus, ok, de ő hogy tudja mindhármat megkötözni?

- Josie-val mi lett? nem kéne mutatni a filmben? csókoltatom az operatőrt, cigiszüneten volt? kósa portása kutya füle hozzá képest.

- a néger megcsalásnak, mi a funkciója? egy kis divatos pc-propaganda csupán? valaki elárulhatná 25 éves kor felett, álmodozó, elméletgyáros tinik buta ömlengését nem szeretném olvasni. több lett tőle a történet? nem.

elsőre ezek tűntek fel, mint hibák. nincs kedvem a semmit mégegyszer újra megnézni.
mert kár belemagyarazni a teóriákat, ha nincs a filmben annyi. esetleg ha a film ott kezdődne ahol végződik még érdekes is lehetne talán, mert ezer olyan film is volt már, így csak kb 100 000 film ilyen mint ez: furcsa jelenség, kimennek, hosszú kalandos út során kivizsgálják. igen, csak a 100 000 eddigi ilyen filmből felében sikerült is valami olyat találni, ami érdekesebb mint ez.

ahogy a film végén szinte gonoszan, hosszan néznek a kamerába, az is nagyon "epic". csupán eddig 2 milliárd filmben volt ilyen történetlezárás. a 11 évesekre nagy hatással volt. utálom az olyan sznob szemét, silány dolgokat, amik nagynak akarnak látszani, de nem azok.

szavazat: 2/10 április 02. 11:19:40
április 02. 11:19:40
(38/51)

ahhoz képest hogy intelligensnek tartod magad, elég kevés karakterszámú a kommented.

szavazat: 2/10 április 02. 11:16:02
április 02. 11:16:02
(37/51)

"egy sokrétűen értelmezhető, filozofikus scifi"

mesélnél a sokféle értelmezésről? mert a konkrétumok lemaradtak. miféle értelmezéseken lehetne filozofálni, mester? divatos szavakat használni értelem nélkül: bűn.

"a rendező a önfeladásról, az önanozosságról, a leválásról és a gyászról és még sok egyébről beszéljen. "

igen, ez igaz, sokmindent megtanultam a önfeladásról, az önanozosságról, a leválásról és a gyászról és még sok egyébről is, miközben a filmet bámultam, mint a tini a beatles-koncertet, miket is pontosan?

"a végére több kérdés adódik mint válasz, aki ezt nem tudja elfogadni, annak felesleges megnéznie. "

milyen kérdésekre gondolsz? nekem minden tök egyértelmű volt a filmben, Josieval egyedül nem tudom mi lett, de azt is azért, mert nem mutatta a csodálatos kameraember, de azért választ is kaptunk ám, pl hogy miért nem moziban sugározzák, és miért a netflixen :)

"Aki viszont szereti az intelligens scifit, annak kellemes szórakozás lesz"

konkrétumok nélkül azért elég merész tőled ez az ajánlás.

szavazat: 2/10 április 02. 11:02:09
április 02. 11:02:09
(36/51)

az ember monogám faj, kivéve persze a részben primitív arabokat, dehát azért is van annyi társadalmi probléma is náluk, a szegénység mellett. javaslom nézz utána a monogám szó jelentésének, mert fogalmad nem sok. ne puzsér-vallásodra vagy mire támaszkodjál. puzsérnak is meg kéne nézni mit jelent a monogám szó, mielőtt a csaja fél svájccal félrekefél

szavazat: 8/10 március 30. 12:14:25
március 30. 12:14:25
(35/51)

Sci-Fi rajongóként, nagyon átjött, de azokat is lekötheti akik nem rajonganak igazán a műfajért.
Natalie Portman elég indok, hogy megnézd.

március 28. 00:38:32
március 28. 00:38:32
(34/51)

spoiler:
amikor Lena és a pszichológus nőci beszélgetnek a doki irodájában még a film eleje fele, akkor a doki magyarázza, hogy már minden irányból próbálták megközelíteni a fénylő buborékot, és ebből szerintem nyugodtan levonhatja azt a következtetést az ember, hogy volt ott hajó(mivel a vízből is próbáltak már odajutni), tank, minden. emellett szerintem nem kéne figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a nők a saját akaratukból mentek erre az expedícióra, senki nem kényszerítette őket rá, ezért badarság azt feltételezni, hogy bármilyen hatalom indította őket útra (ha jól értelmezem te erre utalsz).
volt nem egy hiba a filmben, de az a véleményem szerint inkább a karakterek kidolgozásának a hiányának tudható be, mint az egész sztori elcseszésének. nekem nagyon tetszett a film, a képvilága mindenképp, a zenéje is nagyon tetszett, főleg amikor az alien-el szembesül Lena, maga a történet rendkívül megrázó és összezavaró volt számomra, de az internet segítségével utána tudtam nézni mások teóriáinak, így már úgy érzem egy picit jobban megértettem a filmet.

szavazat: 8/10 március 23. 08:47:23
március 23. 08:47:23
(33/51)

Jó film, érdemes megnézni és a 3 könyvet is elolvasni...
8/10

szavazat: 2/10 március 21. 21:46:19
március 21. 21:46:19
(32/51)

Ritka értelmetlen szar film!