Téma: Faust

adamnagysweetmovie 2012 jan. 21. - 18:43:56 Előzmény Coleman
(2/2)
Tényleg elképesztõ volt az akkori korban a látványvilága (sõt egyes jelenetei ma is azok).
A dramaturgia a film közepén leül, a szerelmi bonyodalmak (fõleg Mefisztóé, ami teljes mellékszál)nagyon lelassítják - dehát a korban az udvarlás legalább akkora izgalmat kelthetett, mint egy járvány vagy egy lovasroham.
Az elsõ fele sodró lendületû, a vége pedig teljesen drámai és katartikus. Igazi moralitásjáték.
Coleman 2009 aug. 09. - 13:26:42
(1/2)
Szemkápráztató, leírhatatlanul gyönyörû ez a film. Murnau életmûvében lehet, hogy ez a csúcspont ilyen szempontból, bár mindegyik filmje olyan, akár egy festmény, fény és árnyék játéka már sose lesz ennyire megigézõ. A film vizuálisan annyira elbûvölõ, hogy nehéz is másra figyelni. Murnau Marlowe és Goethe mûvét is felhasználja, ha jól emlékszem, akkor körülbelül fele-fele arányban, ez okoz némi törést a filmben. Marlowe sokkal egyértelmûbb drámája után jön Goethe romantikusabb, de mélyebb mûve. Jannings az utolsó emberben gigászi jelenléttel vitte a filmet, itt azonban egy kicsit sok, néhol egyenesen ripacs, bár szerencséjére ez még viszonylag össze is egyeztethetõ Mephisto figurájával, ellenben a komikus részek gyengítik a tragikumot.
Ha nem is kifogástalan alkotás, Goethe halhatatlan mûvének pontosan ilyen vizuális megvalósítását képzeltem el és közben még a mû gondolatvilága sem sikkadt el. Kihagyhatatlan!