2/10
offtopic
tesz-vesz okt. 05. 14:35:40 2/10 Előzmény Sweet-But-Psycho
(29/29)
A hozzászólás moderálva lett.
Sweet-But-Psycho okt. 03. 17:29:29 Előzmény tesz-vesz
(28/29)
A hozzászólás moderálva lett.
2/10
tesz-vesz okt. 03. 15:36:27 2/10
(27/29)
néprajzba oltott buta tinihorror. semmi értelme nincsen, sablonos, ostoba film, semmi értelme, hacsak az nem, hogy a svéd népi táncot, népviseletet terjesszék vele a tinik körében, valóban sokkal többen nézik íg meg, de ha még nem is hiteles se a ruha, se a tánc, akkor tényleg semmi értelme, elnyújtott tarrbéla jelenetekkel, bőven belegért volna 1:30-ba, mint minden buta tinifilm. de ez különcködni akart, ezért nem vágják meg ott, ahol mindenki megvánná, hanem tele rakják sallang jelenetekkel.
10/10
zimike okt. 02. 06:39:24 10/10
(26/29)
Hatalmas film !

A horror egy új műfaja teremtetett meg ezzel az alkotással .
Hihetetlen de számomra VALÓSÁGOS történet.
KIHAGYHATATLAN ...!
Lassan indul ... aztán ELKÉPESZTŐ fordulatot vesz a film .
Biztos vagyok benne hogy számtalan hasonló szekta létezik
a Földön és műveli kegyetlen szokásait .
Ezért a filmet a szekták elleni küzdelemre biztatás egyik
alaptörténeteként értékelem .
Ra szept. 30. 18:37:05
(25/29)
k11zoltan szept. 29. 21:08:24
(24/29)
Az Örökség tetszett, ez nem. Talán mert túl hosszú volt, vontatott, és nem is döbbentett meg.
Csavar sem volt, kb előre lehetett sejteni az egészet.

Meg mintha ehhez hasonló filmet láttam volna már. Úgy emlékszem a Falu is ilyesmi volt.
De sok szektás film lehet hasonló.
Matravolgyi Zoli szept. 29. 06:26:02 Előzmény Zlatan101
(23/29)
Komolyan? Ez egy horrorFILM, nem pedig dokumetum film a svédekről!!
1/10
Zlatan101 szept. 28. 21:10:01 1/10 Előzmény GeltonReTarder
(22/29)
Itt valóban rosszul fogalmaztam. Úgy értettem, hogy ebben a filmben az alapvető emberi értékek teljes hiánya jelenik meg. Elég magasan van az ingerküszöböm, A ház amit Jack készített kicsit kapargatott, de az is nézhető volt. Ha megnézünk egy AZ 2-őt, ami a felnövés szimbólikus bemutatása, olyan értékek vannak benne mint család, barátság, felnövés, gyerekkori meghatározottság, a gonosz elnyeri büntetését stb. Még a Fűrészben is fellelhető társadalmi tanítás. Ebben a filmben ezek az értékek beteg módon működnek. A barátok elárulják egymást, család nincs, vagy gyilkolják egymást, a vallás egy aberált módját mutatják. Semmilyenfajta üzenet nem szűrhető le, simogatják a sátánizmust a játákidőben. Egy film, amelyben egy (spoiler jön) 80 éves meztelen nő tolja egy 25 éves bedrogozott férfi hátsóját egy 19 éves lányba, hogy megtörténjen a megtermékenyítés, majd lehessen égetni, csonkolni, beöltöztetni, nekem nem minősül filmnek. Elvileg a "rendező" elmondása szerint a film a szakítás allegóriája, nekem csak az emberi értékek degradálása, a negatív ösztönök kiemelése tűnt fel.
GeltonReTarder szept. 27. 14:40:48
(21/29)
kicsivel több, mint két óra kikapcsolódás. hogy negatív vagy pozitív tartományban az ellentmondásos. a kikapcsolódás (a való világból) pozitív volt, mert a film alapvetően negatív atmoszférája totálisan kifejtette hatását, ezáltal is bekebelezve önön világába.
a recept az előző film, az Örökség ismétlése, egy letaglózóan érzékeltetett - családi - tragédia és a hozzá adott, lépésenként elhatalmasodó borzalom.
remélhetőleg lesz némi változás e tekintetben a következő filmben.
habár az igényes és intelligens tálalás félrevezethető lehet, semmiképpen sem nevezném művészfilmnek, ha nem lenne benne az a pár jelenet, még horrornak sem. amit viszont biztosan megláttam benne az egyértelmű dráma mellett, az a szatíra.
azt gondolom, ez a film - csakúgy, mint pl. A ház, amit Jack épített - egy másik szinten működik, mint a horrorok úgy általában, ezért is vannak úgy kiakadva az általános horror-fanok (elképesztő és nevetséges, hogy ezek az arcok nem veszik észre, hogy az ilyen filmek inkább pszichológiailag és/vagy szociológiailag igyekeznek működni, és nem a gore-fétis alapon).
maga ez a fajta "egzisztenciális horror", olybá tűnik többféle filmes közönséget - akarva vagy akaratlanul - kezd egyazon "kényszerzubbonyba" tömködni. az "értelmiségiek" ujjonganak, a "prolik" fanyalognak, és vannak, akik egyszerűen élvezik, vagy nem, aztán továbblépnek, mert végül is, ez csak egy film, nem pedig egy küldetés.
a színészek rendben voltak, bár Will Poulter karaktere egyértelműen a comic relief jegyében fogant, viszonylag korán el is tűnik a filmből, s vele együtt a nevetés... lol

az, hogy moziban néztem meg, esetleg csak a mellém két székkel, a film kezdése után telepedő nerd párocska kövérkés férfitagjának, a plázamozik (egy artmoziban néztem) hű közönségét megszégyenítő, kisebb-nagyobb szünetekkel ismételgetett, azaz a majdnem teljes játékidőre kiterjedő, recsegőst-zabálok/fészkelődök/elmagyarázom-a csajnak-mit-van-a-vásznon-szerintem-hátha-lesz-este-valami/mobilon-pötyögök aktivitása miatt bánhattam volna meg.
offtopic
GeltonReTarder szept. 27. 14:37:39 Előzmény Zlatan101
(20/29)
szóval, te csak ízléses, keresztény, emberies, a "nemzeti értékekre" érzékeny horrorfilmeket kedvelsz? nem lehet könnyű dolgod...
2/10
kecsup szept. 27. 00:48:40 2/10
(19/29)
Próbáltam rájönni a moziból kijövet, hogy milyen szó foglalja össze a filmet, amit kiváltott belőlem: szánalmas. Ez a film egyszerűen szánalmas. Kiszámítható, klisés. Művészfilm szeretne lenni ránézésre, de inkább egyszerűen szánalmas próbálkozás. A zenék jók, a fehér ruhák-színes virágkompozíciók szépek. Nekem a látványvilága tetszett, jó volt a fényképezés, de a tartalom mindent lerombolt.
1/10
Zlatan101 szept. 25. 14:26:06 1/10
(18/29)
Jah és mondanivalója, színészi játék, cselekmény értékelhetetlen, s sértés a svéd nemzeti értékek számára.
1/10
Zlatan101 szept. 25. 14:24:47 1/10
(17/29)
Alapjában véve azzal kezdeném, hogy szeretem a horrorfilmeket. EZ A FILM NEM HORROR! Egy sátánista gusztustalanság, szó szerint bűn az emberiség és az emberiesség ellen. Ne várd, hogy egy jó horrorfilmet látsz. Ez színtiszta velőbe hatoló sátánizmus. A színészeket sajnálom akiknek asszisztálniuk kellett ehhez a gusztustalansághoz, gyerekszínészeknek is! Értékelhetetlen ocsmányság. Ehhez képest a Ház amit Jack épített egy "ima".
9/10
Túrin aug. 14. 08:27:02 9/10 Előzmény Robogány
(16/29)
Először is a film utáni utálatból nem kellene SPOILER figyelmeztetés nélkül elpofázni az egész filmet.
Másrészt az elrettentésül szánt felsorolásod számomra inkább felkeltené a film iránti érdeklődésemet, amihez persze szerencsére nem te kellettél, így meg is néztem.
Nagyon tetszett, és számos mögöttes mondanivalóval rendelkező valódi alkotásnak tartom.
Ja, és jó teregetést Patagóniában!
10/10
gyompálma aug. 08. 20:13:40 10/10
(15/29)
Ez annyira odavágott, hogy még órákig idegállapotban voltam, de napokkal később is a fejemben járt ez a borzalom. Mint egy nagyon rossz álom. Zseniális alkotás!
1/10
Robogány aug. 08. 18:44:40 1/10
(14/29)
Fehér éjszakák.
A Hereditary (Örökség) rendezőjétől. Arról annyit kell tudnia annak aki nem látta h az első felében egy érdekes és kjól rendezett horrorjellegű film remek atmoszférával, ami a második felében átmegy az agyfax és arckaparás kombinációjába. Értelmetlen és érthetetlen események sorozata rombolja porig az addigi összképet, pedig nagyon ígéretesnek indult.
Na most ezt a mostani filmet úgy hírdették h néprajzi jellegű horror, a trélerét látva pedig sejteni lehet milyen stílus is ez valójában. Pár fiatal elmegy lazulni és antropológia ismeretüket frissíteni egy skandináv, elszigetelt kis közösséghez (azaz szekta) és ott történnek majd 'események'. Az egészhez egy fiatal pár megpróbáltatásoktól és érzelmektől vezérelt kapcsolata és annak problémái szolgálják a 'tartalmat'.
Na jó, gondoltam akkor ebből simán lehet egy Ritual féle, félelmetes de gyönyörűen fényképezett, rendezett, jól felépített és igényesen borzongató film!
Nem lett az...
Az első órában (140 perces film) minden oké. Kjó, azaz kjó rendezés és látványvilág (hosszú snittek szépen megkomponálva, remek kamerabeállítás pl amikor autóval mennek a helyszínre és minden upside down egy majd fél percig) a főszereplő jány remek színész, a szektán láccik h vmi nem oké de ebből akármi is lehet. Így vidáman és jókedéllyel szürcsölgettem kólácskámat (nerd). És aztán egyszer csak jött vki egy ollóval, elvágta a horgony kötelét és elszabadult az elmehajó.
Kb mint amikor az ember beül egy csilivili pizzériába, rendel egy látványosat és ránézésre is finomat és elkezdi rágni. Hú de jóó, rágja, rágja és egy órán át a finom étel illúziója tartja benne az érzést, de eccer csak azt veszi észre h tovább már nem akar rágódni a kaja. Aztán már fullad és mikor már a levegőért kapkod kiderül h a feltét kaka.
A forgatókönyvíró célja a néző sokkolása volt. És ezt kb féltávnál kezdte és nem hagyta abba, sőt teljesen elengedte magát. És ennyi. Az elmegyogyóban meghírdettek egy pályázatot "Dilis Szekta" címmel és ez a mittudoménki nyerte. Csak nyomatta és nyomatta és nyomatta. És vár az ember vmi mondandót, katarzist, összegzést, konklúziót, egy kirekesztő véleményt az egészről de nem kap. Kap helyette egy debill sztorit ami A pontban kezdődik és B-ben végződik és semmi de semmi nem történik közben csak a hülyeség, viszont az egyre erősebben és töményebben. Mint egy dokumentumfilm degeneráltakról Hárshegyen, filmezed mondjuk egy órán át és aztán lemerül az aksi és vége. Ha sokkolni akarom magam megnézek egy mennyei bajnoki meccset. De azt ingyen is lehet, ezért meg fizetnem kellett (crazy)(crazy)
BTW ez a film a tökéletes segítség barátkozásra! Meg kell kérdezni ártatlanul az ismeretlent h "Figyu mi a véleményed a Fehér Éjszakákról?" és érdeklődő tekintettel várni a választ. Ami ha pozitív akkor "Oké, most ki kell teregetnem otthon és indulnom is kell mert Patagóniában lakom, szia".
Amikor széttrancsírozott emberi fejet mutatnak féltávon hosszabb ideig és többször is (két hölgyemény gyorsan el is hagyta a mozit...) akkor már tudtam h a sokkolás az egyetlen mondanivaló itt. Majd jön csőstül az értelmetlen és idióta gyilkolászás és annak látszatai (csak a vége felé derülnek ki): láb lóg ki a kertből rajta rúnajellel, tyúkólban kifüggesztett és félig nyúzott ember virágokkal a szeménél, vérfertőzéses torzszülöttek, párzási rituálé begombáztatva miközben körben álló meztelen nők (fiataltól kezdve nagyanyámig...) kántálnak, egy szál faxba mutatott szereplő (alig vártam h valaki lesokkolhasson ilyennel, mekkora rendezői zsenialitás (tapsvihar). Há egy fax van a filmben, úúúúúú de dúúúúúúúrvaaaa), kibelezett medvébe bújtatott ember, talicskával tolt kitömött emberalakok ágakkal díszítve csukló helyett és a szájukban, továbbá ahogy transzba esett embersereg -gyerekektől kezdve és felnőttekig bezárva- adja át érzelmeit szimbiózis jelleggel épp szenvedő v halódó embertársaiknak az már tényleg szanatórium jellegű, soroljam még?
Aki torz emberi alakokkal akarja sokkolni filmjeiben a nézőket ott már alapból bibi van (Hereditary-ban is a nem éppen cukinak mondható kislánnyal). Mutathatna széttaposott rovarokat makróval, elhullott állatokat az erdőben napok múltával, égett bőrű embereket stb, mindenki tudja h ezek nem szép látványok de ezért is nem mutogat senki ilyet. Az h vki ezekkel akar 'sokkolni' a filmjeiben az nem vall nagy tudományra...
Filmőrült jóbarátommal néztük és nem tudtunk haragudni a teherbe ejtő jelenetnél hangosan kacagó nézőközönségre, mi is sírással és karfamarkolászással voltunk elfoglalva.
Természetesen elmaradhatatlan kellékek voltak a filmben a fiatalokból álló vendégcsoport elszeparálódása egymástól, az is h nézeteiket tekintve szembenálljanak majd egymással (nem számít h 'barátok'), lennie kell idiótának köztük, a durva események bekövetkezésekor eszük ágában sincs lelépni stb. Ezek a gyökér tinihorrorok jellemzői, ez nem tinihorror de viszont nyócmázsás sárgarépa.
A film egyetlen mondandója az lehetett h minden szekta beteg, és még annál is betegebb. De mindenféle háttértörténet nélkül és 140 tetves percben mutatva az már fájdalommal járt és még egy emberi lezárást sem kapott a 'mű'.
Művészfilm? Ez? Egyáltalán film? Ez? Pfffff
10/1 mert az elején voltak jó rendezési elemek.
Csak annak ajánlom aki szeretne röhögni, megbotránkozni és szereti sanyargatni magát még ő maga se tudja micélból. Ajánlom az amerikaiaknak Guantanamóba.
Én törlöm a memóriámból.
3/10
bebeto07 aug. 05. 14:42:52 3/10 Előzmény Kakamatyi11111
(13/29)
Tokeletesen leirtad az en velemnyem is. Sok lehetoseg volt a filmben, a temaban, a helyszinben, de tenyleg inkabb szanalmas es nevetseges lett.
A 3 pont csak azert, m az elso fel, 1 ora egesz turheto volt, bar tulzottan lassu, de legalabb meg nem fordult at betegsegbe, rohej targyaba.
4/10
Kakamatyi11111 aug. 03. 14:26:21 4/10
(12/29)
Szeretem a horrort, szeretem a misztikumot. De ez csak beteg volt. Nekem nem humorosnak tűnt, hanem nevetségesnek. Nem drámának, hanem szánalmasnak. Pedig annyi lehetőség volt (lehetett volna) benne.
8/10
Karion aug. 02. 13:19:55 8/10
(11/29)
Ez a film, mint Ari Aster korábbi filmje is, egy másféle horror, mint a mai kommersz horrorok. Itt a lényeg a hangulatom van, a szellemiségen, ami a misztikumhoz köti az embert, az ismeretlenhez. Az előző és mostani filmjében is ez a lényeg, hogy vannak beavatott emberek, akik tudnak valamit az ismeretlenről, amit a néző sosem fog teljesen megérteni, és teljesen tudni. Az ismeretlentől való félelemre játszik a film, és olyan helyzetbe rakja a szereplőket, amik túlzással, de velünk is megtörténhetnek.
A családi dráma ezen filmből sem hiányozhat, és mint az előző filmnél, itt sem erre a drámára van kihegyezve a teljes sztori. Van itt még egy párkapcsolati krízis is, és persze a film főhelyszínén játszódó mindennapi élet, mely a szereplőknek teljesen idegen.
Nagyon nem akarok spoilerezni, és hurrogni sem, szerintem érdemes megnézni. Én az előző filmen, Az örökségen is sokat nevettem, és örültem, hogy a humor ebből a filmből sem hiányzott. Meglepő, hogy Aster a humort és a horrort tudja úgy vegyíteni, hogy ne oltsák ki egymást ezek az elemek. Persze erősíteni sem erősítik egymást, inkább zavarunkban nevetünk, vagy mert a helyzet annyira képtelen, mint egy Örkény ötperces, groteszk humor ez.
A hőbörgőknek üzenem, hogy nem művészbuziskodás a film, igenis közérthető, van benne egy jó pár szimbolikus elem, mert a film megrendelője egy svéd vállalat volt, aki kérte, hogy legyen benne kifejezetten svéd vagy északi mitológia. A filmen nevetni szabad, félni szabad, de azt mondani, hogy értéktelen... csak műveletlenségre vall, és dacra. Nem kell előre eldönteni egy filmről, hogy nem jó, tessék kicsit más szemmel ránézni, mint egy halálos iramban fosra, mert ez a film annál többet is akar mondani!
2/10
banildiko aug. 01. 16:28:52 2/10
(10/29)
Véletlen nyomtam 2-t, 0 adnék rá szívem szerint :-) Nagyon sajnáltam rá az időm és a pénzem..
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás