elemes 2019 márc. 18. - 23:03:53
(7/47)
(jav: nem a lábboltozat, hanem a rüszt)
elemes 2019 márc. 18. - 23:03:04
(6/47)
annyit tennék még hozzá, hogy sziklán még sosem fordult elő, hogy a kötél tartott volna meg. mászóteremben, edzésen sokszor.

a filmben is van egy szép jelenet, amikor még a gyakorlás során, kötéllel biztosítva mászik Alex és egy különösen nehéz résszel próbálkozik, lendülettel próbál elkapni egy sziklaperemet de nem sikerül és leesik és persze megtartja a kötél, aztán azt mondja, hogy kötél nélkül őrültség lenne egy ilyen ugrás, ezért más megoldást talál.

egyébként a mászócipő elképesztően kényelmetlen viselet, kb mintha a lábodra éppen passzoló cipőnél fél számmal kisebbet vennél fel. szándékosan, hogy a lábujjak, a lábboltozat nekifeszüljön a cipőnek és így egészen keskeny peremeken is meg lehet állni spiccel.

nade fél óra mászás után nekem már ki kell oldoznom a cipőmet hogy egy kis vér folyjon a lábamba.
elemes 2019 márc. 18. - 20:45:08
(5/47)
ez a kérdés, hogy "miért mászta meg a hegyet", soxor felmerült már, egy jó választ hallottam eddig: "mert ott volt".

szoktam néha mászni sziklát, de csak kötéllel, mert nem akarok vakmerőnek látszani. a köteles, páros mászásnak is van szépsége, csak más. Alex Honnold kedves, de kifejezetten aszociális személyiség benyomását keltette a filmben, de a legtöbben azért társas lények vagyunk.
8/10
vandorbab 2019 márc. 18. - 13:36:09 8/10
(4/47)
Vegytiszta őszinteség. Nincs kötél, nincs biztosíték, csak a hit önmagunkban!
Ez az ember, ez a sportág nem arról szól, hogy a kispolgári értékrendünket magasztalja, hanem nyíltan szembesít vele. Szembenézni a lehetetlennel, megküzdeni a korlátainkkal és legyőzni a halált. Mennyire irigylem az értékrendjét, miközben tudom, hogy nem tehetem magamévá! Istenem, mire lennék képes, ha nem lennék ilyen beszari, konformista, társadalmilag megbízható üledék!
"Bárki lehet boldog és kényelmes. Semmi sem történik a világban attól, ha boldog vagy és kényelmes!"
Nekem tetszett a filmben az a kettősség, ahogy nehezebben birkózik meg a barátnője hívogató elvárásaival, mint magával a heggyel.
Gyerekkorunkban a sárkányt legyőző hősöket idealizáltam, most pedig rákényszerülök a hazug, milliárdos politikusokra.
Maradjak tökfej?
6/10
zizitop 2019 márc. 18. - 08:11:08 6/10
(3/47)
Nagyon kettős volt számomra a film. Egyrészt a mászós jelenetek fantasztikusak voltak, a Yosemite gyönyörű, Alex Honnold önvallomásai érdekesek, de ez a filmből kb. fél óra. Ezzel szemben a film nagy részén keresztül tipikus amerikai "ismeretterjesztő" stílust nézünk/hallgatunk. A szokásos "szerintem jobban ki kéne mutatnia az érzelmeit ---- mondtam is neki, hogy szerintem jobban ki kéne mutatnia az érzelmeit ---- szerintem jobban ki kéne mutatnod az érzelmeidet ---- szerinted jobban ki kéne mutatnom az érzelmeimet? ---- igen, szerintem jobban ki kéne mutatnod az érzelmeidet" jellegű dialógusok, a falra lehet mászni tőle (hoppá, megvan a keresett motiváció :-) ).

Oscart szerintem semmiképpen nem ért volna, de hát nem nekünk készült. Valójában az utolsó fél óráért érdemes megnézni. Persze öncélú és önpusztító, de nagyszerű teljesítmény, mind fizikálisan, mind mentálisan. Lenyűgöző, ahogy - a nem sziklamászónak - egyszerűen elképzelhetetlenül kicsi kiemelkedésekben megkapaszkodik és megtartja magát. A környezeti felvételek csodálatosak, visszaadják a térélményt, az ember törölgeti a tenyerét. Kár, hogy az idióta stílussal - számomra - elrontották. Viszont pozitív meglepetés volt, hogy nem volt reklám.
9/10
csengõzolivagyok:) 2019 márc. 18. - 00:11:26 9/10
(2/47)
Ez egy elég buta megközelítés.
A sportoknak általában nincs sok „értelme”, ebben nem kell értelmet keresni.
A faltól-falig úszásnak mi értelme?
Annak, hogy 22 ember kerget egy labdát és be akarja rúgni egy hálóba, mi értelme?
Ennyit az értelmi részről.
Sok ember kockáztatja az életét, miközben valószínűleg nem gondol épp a szeretteire.
Rendőrök, katonák, bázisugrók, barlangászok és még sorolhatnám.
Te nem tennéd, én sem, de nem vagyunk egyformák és ezt el kell fogadni.
Fölösleges ebben értelmet és rációt keresni, azért csinálják, mert ők ettől boldogok.
gabroca 2019 márc. 13. - 18:30:14
(1/47)
várjuk