Téma: Gyilkos túra

10/10
amon tobin 2011 aug. 08. - 12:37:38 10/10
(10/50)
überzseniális film, semmi túlzás. az ilyen filmeken látszik, mit is jelent egy túra a vadonban. mi az, hogy szikla (felmászni rá, elkerülni a csónakkal stb.) a gitáros jelenetben nem éreztem "felsõbbrendûséget", hanem inkább azt a tipikus nagyvárosi lesajnálást, hogy "milyen ügyes kis kölök vagy, itt a világvégén". (nézzétek meg: http://www.youtube.com/watch?v=aEhwIqmmEJY), de amúgy tetszik az az értelmezés, miszerint ez a jelenet mintegy összefoglalja a filmet. bár nem nevezném õket betolakodóknak, hanem csak kíváncsi lúzereknek (mínusz burt reynolds). 10/10
8/10
Gega1 2011 aug. 08. - 09:28:50 8/10 Előzmény McCart
(9/50)
Spoiler:

Úgy láttam, két nyílvesszõt vitt fel, és szerintem a másikba, amelyik az oldalán lógott, belefordulhatott a kalamajka során.

Spoiler vége.


Szinte mindegyik eddigi hozzászólás remek, érdekes és elgondolkoztató dolgokra világít rá a bendzsópárbajon át a vietnámi párhuzamig.
McCart 2011 júl. 20. - 20:29:59
(8/50)
SPOILER

ha Jon Voight nyila betalált (és nyilván nem pattan vissza a nyílvesszõ a szikláról) , hogy sérült meg az oldala?

/SPOILER
mdzsonsz 2011 febr. 08. - 13:54:37
(7/50)
Most újranéztem a jelenetet, nem is napszemüvegben van az ember. Elnézést.
mdzsonsz 2011 febr. 08. - 13:49:31
(6/50)
Az elején a gitár-bendzsó párbajt nem véletlenül dolgozták ki ennyire. Abban a jelenetben lejátszódott az egész film kicsiben. A nagyvárosi napszemüveges pupák a gitárjával arcoskodik a gnómfejû kölökkel szemben, felsõbbrendûen bíztatja, egyre nehezebb témákat hoz fel neki, a gyerek viszont foghegyrõl lejátsza mint a szart. Közben pedig azt gondolhatja, hogy "haver, itt én vagyok otthon, te itt ne ugrálj, mert mindig egy lépéssel elõtted leszünk!" Már akkor eldõlt a sorsa a betolakodóknak.
Nem véletlen ,hogy a hippikorszak vége felé készült filmben fegyverpárbaj helyett gitárpárbajjal sokkal hatásosabban érték el a kívánt hatást.
8/10
gabroca 2010 nov. 18. - 09:42:32 8/10 Előzmény chyga
(5/50)
Tökéletesen igazad van, azok a percek fantasztikusak, 2x láttam már, most is onnan láttam a filmet a végéig. Szépen van fényképezve a film, ami szerintem legnagyobb erénye és emeli fel a tucatfilmek fölé. Nincs sok véres jelenet benne, de a feszültséget jól ábrázolja. Imádom a hetvenes évek filmjeit, valahogy érzés van bennük, mint a 70-es évek zenéiben.
Tenebra Mors 2010 aug. 19. - 13:57:35
(4/50)
Még nagyon régen láttam, megrázó film volt. Azért megrázó, mert az emberben él egy sztereotípia a férfiról, mint a patriarchális társadalom ideáljáról. Ez a film pedig szinte az összes szereplõben megingatja ezt a képet. Még a "legtökösebb" Burt Reynoldsban is, aki azért a csapat "Rambo"-tagja. Éppen ezért nem is véletlen talán, hogy a Gyilkos túra a '70-es évek elején készült - az akkori amerikai politikai és társadalmi légkörbe abszolút beilleszkedett. (Ugyebár a filmgyártásban ez a "mûfaji revizionizmus" nagy korszaka. Ha úgy vesszük, ez egy "revizionista kalandfilm", ahol a hagyományos macsó kalandor eszményképe kerül lebontásra.) Bizonyos értelmezés szerint ez akár egy Vietnam-allegóriának is felfogható. Hiszen a csapat egy olyan földre téved, ahol õk idegenek, a természet megháborítói úgymond. A civilizáció puhány küldöttei. A "redneck"-ek pedig bizonyos értelemben csak "védik" a saját földjüket a behatolók ellen. Habár ez a felszínen egészen másként néz ki, de tulajdonképpen már az elõttem szóló is felvetette az értelmezési lehetõséget, mely a "férfiak felnövekedésével" hozta összefüggésbe a filmet. Egy "férficsoport" olyan földre téved, ahová igazi férfiak valók. Ám a csapatból talán csak a Burt Reynolds által játszott karakter nevezhetõ klasszikus értelemben vett férfinak. A "gender" (társadalmi nem) a többinél inkább feminin, mint maszkulin. Ezért is oly' természetes számomra a jelenet, mikor az "erdõ szülöttei", a "redneck"-ek csupán ketten sakkban tudják tartani a csapat tagjait. A felszínen abszurdnak tûnik (SPOILER: a megerõszakolást is beleértve SPOILER), ám, ha a film egészét nézzük, akkor teljesen természetes, hiszen igazából egy csapat "nõvel" állunk itt szemben, akik abszolút alkalmatlanok a férfiaknak való "túra" teljesítésére. Persze a végére azért valamennyire õk is belejönnek, de ez nagyrészt a másikfajta antihõs, a Burt Reynolds által játszott karakter ténykedésének köszönhetõ.

Na, kissé belementem itt az elemzésbe. :D De a lényeg szerintem átjön: nekem nagyon tetszett a film. Nemcsak izgalmas, hanem rengeteg kérdést vet fel, elgondolkodtat. Ráadásul kedvenc korszakomból való, egy igen jó rendezõtõl, nem kevésbé jó színészekkel. Ideje lesz újranézni lassan.
GeltonReTarder 2010 júl. 20. - 01:03:47
(3/50)
archetípusok kalandozása, rábaszása, vergõdése, keserû szájízû "megtérése"(?)
különbözõ emberi természetek az természetben, amerikaiban, déli "múltban" gyökerezõben. ficsúrok a tahók ellen, vagy reverz, ha úgy jobban tetszik. kempingezésbõl pszichológiai tor-túra. vajon lehet egy "férfit", férfivá nevelni?
gyengébbek kedvéért: nem arról beszélek akit ***SPOILER***seggbebasznak***SPOILER VÉGE***
mellesleg a filmtörténelem egyik legfélelmetesebb arcú sráca szerepeltetik, egy szimbólikus banjo-párbaj beszûkült(?) kommunikátoraként, egy lehetõségként, amely nem akar azzá válni.
isten is így mosolyogna rád, ha folyatnád a véred az õ birodalmáért, s fordulna el tõled, ha gyáván nem
9/10
chyga 2009 máj. 08. - 09:29:11 9/10 Előzmény inok
(2/50)
Ezt a nézhetõs kalandfilmet a fantasztikusan gyönyörû, hihetelenül emberi és harmonát sugárzó gitár-duo emeli a 12 egy tucat filmek fölé. Nem szeretem a nagy szavakat, de az a pár perc filmtörténeti remeklés. Azt a Fiút is megtalálni ... Ne hagyjátok ki.
inok 2008 okt. 20. - 01:43:01
(1/50)
jo film.