1/10
Sindelar aug. 02. 18:29:52 1/10 Előzmény Ayrton Corvus
(181/181)
Az 1976-os nürburgringi szabadedzésekkel kapcsolatban valóban hiába keresel anyagokat a balesetről, ez volt a film egyik nagy kamuja a sok közül, nem történt ilyesmi. Lauda dolgozott sofőrként egy F-3-as csapatnál: http: http://www.grandprixhistory.org/lauda_bio.htm

Ekkor már ismerte Huntot, együtt kempingezték végig az F-3-as versenyhétvégéket, és már akkor haverok voltak, teljesen más körülmények között ismerték meg egymást, mint ahogy azt a film hatásvadász módon bekamuzta. Az 1970-es crystal palace-i versenyen Lauda nem is állt rajthoz, Hunt meg kiesett, az utolsó körben ütközött Morgannel. Ez is fent van a youtube-on, elképesztő, mekkora ordító ferdítések vannak a filmben. https://www.youtube.com/watch?v=E6rWVS0sQXs

Az, hogy kimaradt a filmből, hogy Lauda és Hunt lakótársak voltak Londonban, a film másik nagy merénylete a valósággal szemben. Kihagyták a filmből, mert borította volna az egész klisés koncepciót az összekamuzott ellenségeskedéssel. A személyiségük valóban eltért, de nem úgy, ahogy azt a film bemutatta, lásd Hunt fiának a nyilatkozatait. Az egész film egy együgyű kliséhalmaz, a görcsös profi és a laza playboy lecsupaszított sztereotípiáinak ellentétére építve. A Huntot "alakító" Hemsworth katasztrófa, ahogy a kritikus hippit egy idétlen partiarccá degradálja.

Miután Lauda kiszállt Fujiban, ahogy írtad, a reptérre tartott, nem nézte végig a versenyt a boxból, ahogy azt a filmben előadták, még a rádiót sem hallgatta útközben. Hunt meg nem tudta, hányadik helyen ért célba, és azt hitte, elbukta a címet. Amikor kiszállt, üvöltözni kezdett Teddy Mayerrel, aztán közölték vele, hogy ő a világbajnok.

Csodálkoztam azon, hogy a filmből kimaradt az 1975-ös zantvoorti futam, pedig ezzel kapcsolatban tudtak volna hatásvadászatra építeni. Hunt ügyes boxtaktikával Lauda elé került, és maga mögött tartotta, pedig Lauda végig a sarkában volt. Az időbeli ugrások engem is zavartak, kimaradtak Lauda első, March-nál töltött F-1-es versenyei '71 és '72 között, miközben Hunt a Brit F-3-ban, majd az F-2-ben versenyzett. Az is egy nagy kamu a filmben, ahogy Hunt rácsodálkozik arra, hogy Lauda az 1973-as szezonra bevásárolta magát a BRM csapatába, miközben már rég az F-1-ben volt, fizetős pilótaként a March-ban. De a filmben Hunt csodálkozik azon, hogy "hogy a francba sikerült neki" bevásárolnia magát a BRM-be, miközben korábban a March-nál is így kapott helyet. Az is egy kamu, amikor Hunt a filmben azt mondja, hogy Lauda "még kurvára nem nyert semmit", miközben '72-ben bőven Hunt előtt végzett az F-2-ben, futamot is nyert, 5. lett az összetettben, így elég ostoba dolog volt a helyzetet úgy beállítani, mintha Hunt pályafutása 1972-ben Laudáé előtt járt volna.

Emellett teljesen átugrották Lauda fokozatos kibontakozását a Ferrarinál, a filmben úgy mutatták be, mintha egyik pillanatról a másikra vált volna bajnokká, kihagyva azt a fejlődési folyamatot, amely során egy fizetős versenyzőből idővel bajnokjelöltté avanzsált. 1974-ben már nyert két futamot, ez is kimaradt a filmből, de ekkor még kikapott csapaton belül Regazzonitól. A film ehelyett úgy állította be őt, mintha egyik pillanatról a másikra vált volna fizetős pilótából világbajnokká. A '75-ös watkins gleni futamot meg teljesen széteszetlenkedték a filmben. A film szerint Hunt kiesett az utolsó körben, miközben 4. lett. A filmben egy fej-fej melletti csatát kamuznak össze kettejük között, a kommentátor "egyenlő erők küzdelméről" beszél, miközben Lauda nyert, Hunt meg a 4. lett. Nem volt semmilyen csata az utolsó körben kettejük között, Hunt pedig nem esett ki.

Hesketh 1975 végén valóban kiszállt a csapat finanszírozásából, nem tudta tovább állni a költségeket. Ezt kivételesen nem cseszték el a filmben. Azt viszont igen, hogy Harvey Postlethwaite a '76-os Japán Nagydíjat otthonról nézi, miközben abban a szezonban a Wolf–Williams-csapatban volt főmérnök... Elképesztően sok, ehhez hasonló hibát vétettek a filmben, ahogy az sem volt igaz, hogy a nürburgringi futam előtt Lauda egyedül kardoskodott volna a verseny törléséért, miközben egy szavazaton múlott csak, hogy a versenyt töröljék. A Hesketh névleg valóban fennmaradt 1975 után is, Hesketh kiszállása után Bubbles Horsley még próbálta a csapatban tartani a lelket, 1978-ban dobták be végleg a törülközőt.
1/10
Sindelar aug. 02. 12:23:48 1/10
(180/181)
Lauda és Hunt már a Formula-3-as korszakukból ismerték egymást, barátok voltak, sőt, még laktak is együtt (Ronnie Petersonnal, hárman), csapattársak is voltak a March-nál. A film erőltetetten lett kihegyezve, polarizálva és leegyszerűsítve két eltérő személyiségtípusra, a valóságot sok esetben torzította. Hunt például pont azért került a McLarenhez, mert a csapat főszponzora, a Marlboro, és főleg annak szponzorügyeit intéző John Hogan nagyobb marketing-lehetőségeket látott Huntban, mint Jackie Ickx-ben. Roppant bárgyú egy jelent volt, ahogy Fittipaldi távozása után előadták a filmben, hogy a pénzeszsáknak beállított Jackie Ickx és a szponzorok nélküli, de tehetségesebbnek tartott Hunt között vacilálnak, miközben a valóság ennek pont az ellenkezője volt. Ickx addigra már befutott versenyző volt, versenyeket nyert, 1970-ben éppen hogy lecsúszott a bajnoki címről, míg Huntnak egyetlen futamgyőzelme volt még csak akkor. A szakmai szempontok Ickx mellett szóltak és a csapat őt is akarta leszerződtetni, pont a marketing-szempontok és a Marlboro akarata miatt szerződtették Huntot. A valóságban pont az ellenkezője történt annak, amit a filmben előadtak.

A rengeteg történelmi torzítás mellett Hemsworth a legnagyobb gyenge pont, aki elképesztően lehúzta a filmet, egyáltalán nem tudta hozni James Hunt karakterét. Hunt egy hippi volt, lázadó és kritikus, amiről a tinédzserkora, a hatvanas évek szóltak, igazi '68-as szemlélettel. A sajtótájékoztatókra például nem öltött magára szponzorlogókat, ezt ki is kötötte a szerződésében, a Marlboro megrökönyödésére. Mindemellett zárkózott volt, Lauda visszaemlékezései szerint ő a futamok után többet ivott Huntnál, a filmben viszont csak egy felszínes, öntelt tucatplayboy-t látunk. A korhangulatot sem tudta visszaadni a film, egyedül a Gimme some lovin' mentett valamit rajta, pedig egy '70-es években játszódó filmhez adná magát a kiváló zenei aláfestés, a film még ezt a ziccert is kihagyta.

A két versenyző első találkozása 1970-ben volt Crystal Palace-ben, a filmhez képest teljesen eltérő végeredménnyel (Hunt Dave Morgannel ütközött és kiesett, Lauda nem is kvalifikálta magát). Rengeteg volt a fölösleges hiba, 1975-ben Lauda nem Watkins Glenben lett világbajnok, hanem Monzában, a '76-os Német Nagydíjon egy nem létező balesetet mutattak be a szabadedzésen, és az azt követő, meg nem történt vitákkal, a '76-os Japán Nagydíjon Alan Jones lett a 4. és Regazzoni az 5., a filmben Regazzoni a 4. és Laffite az 5. A harmadik helyért Hunt Jones-t előzte meg, nem Regazzonit. Lauda rajtszáma pedig 2-es (!!!!) volt a futamon a filmben, érthetetlen, hogy miért. A régi Nürburgring beceneve nem "Graveyard" hanem "Green Hell" volt, Lauda nem a BRM-ben kezdte az F-1-es pályafutását, hanem a March-ban, ami teljesen kimaradt a filmből.

A film legnagyobb hibája/bűne Hunt karakterének teljes elrontása és elferdítése, Freddie Hunt, James Hunt fia el is mondta, mennyire rosszul ábrázolták a filmben az apját:

"Unfortunately, I don’t think Hemsworth was the right man for the job playing my father. I am not saying he is a bad actor, I don’t know enough about acting to comment, but he didn’t grasp my father’s personality at all. My father was humble and innocent and honest and that’s why people liked him, and I thought Hemsworth came across as very cocky and arrogant, quite the opposite of my father.

I thought there was an added lack of professionalism. He didn’t do any homework on the family, he didn’t ask to speak to the family at all and learn about his character or anything like that."

Ez pedig meg is látszott a végeredményen.
10/10
gotha júl. 22. 18:52:25 10/10
(179/181)
Hatalmas film mind emberileg, mind sporttörténelemből. Amikor Hunt megveri az ujságírót az szinte gyomron vágja az embert. . Nem a megverés, hanem hogy a riválisáért így kiállt. Nagyon jó film, abból a korból, amikor az emberek még emberek voltak.
Dr. Classic júl. 02. 20:25:13
(178/181)
Egészen ledöbbentett hogy SPORTFILM kategóriában is ennyire hiteles, és mély produktumot tettek le az asztalira...
6/10
kékibéla febr. 14. 18:40:58 6/10
(177/181)
A Laudát alakító színész (amennyire az eredetijére emlékszem) telitalálat.
Egyelőre nem tudom eldönteni, mennyire értékeljem az egész filmet, mert csak részleteket láttam belőle. Az biztos, hogy ezt a forma 1-t szívesen néztem, egészen a nyolcvanas évek végéig és most is szívesen nézem, a mait... Hát az már nem érdekek.
10/10
Adrian1979 2019 máj. 21. - 22:47:19 10/10 Előzmény robi_69
(176/181)
Azért adta fel a versenyt a második körben, mert nem akarta ismét kockára tenni az életét, irreális időjárási körülmények közepette. Ha nem lett volna a nürburgringi horror-balesete, akkor talán vállalta volna az extrém rizikót. Ezt ő maga nyilatkozta. Egyébként teljesen érthető a döntése. Lauda egyszer már megjárta a poklot, és nem volt hajlandó újra kísérteni a szerencsét. Sajnos, ma eltávozott az élők sorából. Hihetetlen harcos volt, egy különleges egyéniség. Nagyon fog hiányozni.
robi_69 2019 márc. 21. - 22:01:42
(175/181)
Nem lenne ez egy rossz film. Sőt.
Kár, hogy a hajsza a pénzért mindig fontosabb, mint az igazság, ami (tudtommal) a következő:
(1) A valóságban egyáltalán nem voltak ellenségek, talán inkább barátok - persze hatalmas riválisok.
(2) Lauda döntő verseny kiállása nem azért volt, mert megijedt, hanem mert nem sokat látott, ugyanis a sérülései miatt nem tudott pislogni.
antibond 2019 márc. 21. - 12:39:02
(174/181)
Vajon megszületik-e ez a film akkor is, ha nem él közöttünk Daniel Brühl???
Niki lauda sem játszhatta volna el hitelesebben önmagát.
De ez a mozi nem csak ettől jó, szerintem azok is élvezhetik, akik nem feltétlenül F-1 fanok.
Két ennyire ellentétes karakter párharca a versenypályán és azon kívül is, eleve adja magát egy nagyszerű film elkészítéséhez.
Nagyon jó lenne elolvashatni valahol, Lauda véleményét az alkotásról.
Ha tudja valaki, ez hol elérhető, hálás köszönetemet érdemli ki, amennyiben megírja.
9/10
tom_pika 2018 dec. 07. - 17:16:24 9/10 Előzmény xdm
(173/181)
Óriási szerencsénk van, hogy a jó ízlésű emberek mindig megmondják nekünk, hogy mit érdemes megnézni. Nélkülük mi, rossz ízlésű emberek, teljesen elveszve kóvályognánk a nagyvilágban.
szookedorina 2017 okt. 30. - 16:52:48
(172/181)
https://www.youtube.com/watch?v=TQeswACw2Cg

Szerintem Egyedi teljesítményre igazán azok képesek akik maguk körül is tudnak pörögni (repülni), mint James Hunt.
10/10
István Pityu Herczeg 2017 aug. 19. - 13:40:47
(171/181)
Durva hogy ezt a filmet még oscarra se jelölték. Ez is bizonyítja hogy mennyire rosssz az oscar díj eldöntõínek ízlése, pedig ez az alkotás simán megérdemelné.
7/10
Findzs 2017 máj. 08. - 19:06:30 7/10
(170/181)
\"feliratos, amerikai-német-angol szélhámosfilm, 123 perc, 2013\"
Szélhámosfilm???
Egyáltalán van ilyen kategória?
Még a szó sincs helyesen van leírva :)
BBali06 2017 márc. 10. - 07:59:26
(169/181)
Aki nem néz Forma-1-et, vagy aki mondjuk csak a Vettel-érától nézi azt, az nem érti, hogy a filmen mi miért történik, és miért tûnnek egyes dolgok felületesnek. Elképesztõen ól megoldották szerintem, már alapból hogy a történelmi autókat sikerült beszerezni a filmhez, a tényeket is közölték, ami fontos volt a szezon végkimenetele szempontjából, és nem egy kamu filmet kaptunk, hogy Hunt kilöki Laudát, satöbbi. Lauda felépülése brutális volt, mikor a tödõtisztitást végezték, én is felszisszentem, és gondolom nem csak én voltam ezzel egyedül. A megoldások jók, a párbszédek tényleg rájuk vallanak, ami meg felesleges leírni, mivel hogy Laudát kérdezték meg, úgymond szakértõnek. Nálam a film 10/9, azért 10-es még nem, és nem is egy klasszikus filmhez képest, hanem amit vártam tõle, vagy amit ki lehetett hozni belõle, úgy 9-es.
Magnolia1 2017 febr. 18. - 10:33:12
(168/181)
Szélhámosfilm???? A filmek besorolásáért felelõs kolléga vajon mit ivott (v. mit szedett) és mennyit, amikor ezt odaírta?
10/10
aa194545 2016 máj. 20. - 02:32:56 10/10
(167/181)
Döbbenetes. A leghihetetlenebb történeteket a valóság írhat.
10/10
Livi Kiss 2016 márc. 06. - 21:22:55 10/10
(166/181)
Foleg mert igaz torteneten alapszik a forgatokonyv es minden mas is. Chris hemsworth is nagyot alakitott a filmben 10/9
10/10
Livi Kiss 2016 márc. 06. - 21:21:38 10/10
(165/181)
Nagyon jo film
10/10
idõjós1010 2016 jan. 11. - 11:33:38 10/10
(164/181)
Az élet nagy író. No de hogy Lauda mi tisztelni valót talált James Hunt-on, az sajnos ebbõl a filmbõl nem derült ki. Legalábbis számomra. spoiler Amit az ominózus sajtótájékoztató után tett Hunt, az valóban nemes jelemre vall, viszont ugye ezt is csak mi láttuk. Úgy mint sportember viszont tulajdonképpen Lauda szemében is megbukott. Noha csak utóbb, de mégis. Ami mindent összevetve Lauda okos, Hunt szenvedélyes.
xdm 2015 aug. 20. - 14:14:13
(163/181)
Szokásos hálivúdi kliséhalmaz. A rossz ízlésû embereknek tökéletes fogyasztani való, a pattogatott kukorica mellé. Sajnos a versenyzés mikéntjéhez köze nincs. Kb mint a tomkrúz film, a nascaros, egyébként onnan még egy zenét is sikerült átkoppintani egy az egyben.
offtopic
Roah 2015 máj. 16. - 10:54:30
(162/181)
Na, azt viszont nem ismerem, kösz, majd utánanézek. ;) :))))