7/10
Tiberio jún. 18. 23:22:52 7/10
(188/188)
Az egyik főhős modellje, nagyon szép:
7/10
Tiberio jún. 17. 02:59:35 7/10
(187/188)
A film közhelyes, lapos, de kárpótol a kocsik látványa és a fényképezés, ami kötelezően hozza az évtized fényeit: hideg-fehér, "kodakos", kemény kép, erősen szaturált vörössel, kékkel.

A hetvenes évtized elején jelent meg az új versenykocsi-építési filozófia: már felismerhetők ezekben a kocsikban a maiak ősei, tiszta, desztillált formában; rövid orr, előre helyezett cockpit, szárnyak elöl-hátul, légbeömlők. Tényleg olyanok voltak, mint egy kamikaze torpedó, a pilóta szinte a két első kerék között ült. A biztonsági előírások mostanra hihetetlenül nagyra növelték a kocsik méretét és súlyát, utóbbi pedig a jövőben is nőni fog. Egyre távolabb kerülve az eszménytől, egyre többet áldozva a biztonság oltárán.

A dohánygyáraknak nem csak rosszat köszönhet az emberiség, hanem a legjobban kinéző kocsikat is: egy Marlboro-ra, Camel-re, John Player Special-re festett Lotus jobban nézett ki a mai kocsiknál (ez nem nosztalgia).
Blindmouse márc. 11. 21:54:34 Előzmény nikita1111
(186/188)
És milyen eredményt értél el azokon a Formula 1-es futamokon? :)
10/10
nikita1111 márc. 10. 13:34:52 10/10
(185/188)
Mint régi Forma1 rajongó nagyon örülök ennek a filmnek.Volt szerencsém néhány futamon részt is venni,hatalmas élmény.A film remekül hozza az akkori futamok hangulatát ,Daniel Brühl pedig a legjobb választás volt.Lehet hibákat keresni és hiányosságokat de teljesen fölösleges.Remek film.
1/10
Sindelar febr. 15. 02:10:35 1/10 Előzmény Midnight67
(184/188)
Ez egy egycsillagos film, sorry. Roskadásig tele van hibával, párat le is írtam ezek közül, meg is indokoltam, miért egycsillagos. Főleg az Ickx és Hunt leszerződtetése körül folyó dilemmák voltak roppant hamisak a filmben, a valóság ennek a totális ellentéte volt. A Huntot alakító színész pedig sem alkatilag nem volt hiteles, és ahogy Hunt fia is kerek-perec elmondta, a személyiségét sem tudta hozni. Katasztrofális választás és katasztrofális alakítás. "1 csillag-huszárkodás" helyett meg lett indokolva, miért egy kalap kaka ez a film.
8/10
offtopic
Midnight67 jan. 06. 13:44:20 8/10 Előzmény Sindelar
(183/188)
1 csillag.... Az esetleg az Atomcápa. Azért a két film között akad némi különbség az értékét illetően...
1 és 10 között van még bőven szám, de sokan azokat nem ismerik.
Nekem mondjuk mindegy, csak irritálnak az" 1 csillag-huszárok".
1/10
Sindelar jan. 06. 12:03:44 1/10
(182/188)
Na igen, a két kritika nem zárja ki egymást. Lehet Lauda és Hunt jellemének ábrázolását is kritizálni, külön-külön, egymástól függetlenül.

Laudát külsőre elég jól eltalálták legalább. Huntot viszont egyáltalán nem. Nagyon rossz választás volt ez a robosztus testalkatú színész, Hunt sokkal csontosabb, vékonyabb dongájú volt. Teljesen elhibázott választás volt ez a pufifejű, kalácsképű színész, megjelenésében is teljesen más, még a tekintete is teljesen különbözik Huntétól.
Visegrád 2020 dec. 27. - 18:02:30 Előzmény Sindelar
(181/188)
"A korhangulatot sem tudta visszaadni a film, egyedül a Gimme some lovin' mentett valamit rajta, pedig egy '70-es években játszódó filmhez adná magát a kiváló zenei aláfestés, a film még ezt a ziccert is kihagyta."
Na de az a zene a japán futam alatt... Lost But Won. Attól mindig, mindig borsódzik a házam. Irgalmatlanul nagyot szól... Zimmermann remekül nyúlt a japán taiko-dobok hangulatához. Ha láttál már Ataru Taiko előadást, akkor tudod, mire gondolok.
Ami pedig a jellemábrázolást illeti, érdekes, hogy mások éppen azon háborodtak fel, hogy Lauda milyen negatív, arrogáns pöcsnek lett ábrázolva. A film plakátján is démoni arccal áll a szőke, isteni Hunt mögött.
1/10
Sindelar 2020 aug. 02. - 12:23:48 1/10
(180/188)
Lauda és Hunt már a Formula-3-as korszakukból ismerték egymást, barátok voltak, sőt, még laktak is együtt (Ronnie Petersonnal, hárman), csapattársak is voltak a March-nál. A film erőltetetten lett kihegyezve, polarizálva és leegyszerűsítve két eltérő személyiségtípusra, a valóságot sok esetben torzította. Hunt például pont azért került a McLarenhez, mert a csapat főszponzora, a Marlboro, és főleg annak szponzorügyeit intéző John Hogan nagyobb marketing-lehetőségeket látott Huntban, mint Jackie Ickx-ben. Roppant bárgyú egy jelent volt, ahogy Fittipaldi távozása után előadták a filmben, hogy a pénzeszsáknak beállított Jackie Ickx és a szponzorok nélküli, de tehetségesebbnek tartott Hunt között vacilálnak, miközben a valóság ennek pont az ellenkezője volt. Ickx addigra már befutott versenyző volt, versenyeket nyert, 1970-ben éppen hogy lecsúszott a bajnoki címről, míg Huntnak egyetlen futamgyőzelme volt még csak akkor. A szakmai szempontok Ickx mellett szóltak és a csapat őt is akarta leszerződtetni, pont a marketing-szempontok és a Marlboro akarata miatt szerződtették Huntot. A valóságban pont az ellenkezője történt annak, amit a filmben előadtak.

A rengeteg történelmi torzítás mellett Hemsworth a legnagyobb gyenge pont, aki elképesztően lehúzta a filmet, egyáltalán nem tudta hozni James Hunt karakterét. Hunt egy hippi volt, lázadó és kritikus, amiről a tinédzserkora, a hatvanas évek szóltak, igazi '68-as szemlélettel. A sajtótájékoztatókra például nem öltött magára szponzorlogókat, ezt ki is kötötte a szerződésében, a Marlboro megrökönyödésére. Mindemellett zárkózott volt, Lauda visszaemlékezései szerint ő a futamok után többet ivott Huntnál, a filmben viszont csak egy felszínes, öntelt tucatplayboy-t látunk. A korhangulatot sem tudta visszaadni a film, egyedül a Gimme some lovin' mentett valamit rajta, pedig egy '70-es években játszódó filmhez adná magát a kiváló zenei aláfestés, a film még ezt a ziccert is kihagyta.

A két versenyző első találkozása 1970-ben volt Crystal Palace-ben, a filmhez képest teljesen eltérő végeredménnyel (Hunt Dave Morgannel ütközött és kiesett, Lauda nem is kvalifikálta magát). Rengeteg volt a fölösleges hiba, 1975-ben Lauda nem Watkins Glenben lett világbajnok, hanem Monzában, a '76-os Német Nagydíjon egy nem létező balesetet mutattak be a szabadedzésen, és az azt követő, meg nem történt vitákkal, a '76-os Japán Nagydíjon Alan Jones lett a 4. és Regazzoni az 5., a filmben Regazzoni a 4. és Laffite az 5. A harmadik helyért Hunt Jones-t előzte meg, nem Regazzonit. Lauda rajtszáma pedig 2-es (!!!!) volt a futamon a filmben, érthetetlen, hogy miért. A régi Nürburgring beceneve nem "Graveyard" hanem "Green Hell" volt, Lauda nem a BRM-ben kezdte az F-1-es pályafutását, hanem a March-ban, ami teljesen kimaradt a filmből.

A film legnagyobb hibája/bűne Hunt karakterének teljes elrontása és elferdítése, Freddie Hunt, James Hunt fia el is mondta, mennyire rosszul ábrázolták a filmben az apját:

"Unfortunately, I don’t think Hemsworth was the right man for the job playing my father. I am not saying he is a bad actor, I don’t know enough about acting to comment, but he didn’t grasp my father’s personality at all. My father was humble and innocent and honest and that’s why people liked him, and I thought Hemsworth came across as very cocky and arrogant, quite the opposite of my father.

I thought there was an added lack of professionalism. He didn’t do any homework on the family, he didn’t ask to speak to the family at all and learn about his character or anything like that."

Ez pedig meg is látszott a végeredményen.
10/10
gotha 2020 júl. 22. - 18:52:25 10/10
(179/188)
Hatalmas film mind emberileg, mind sporttörténelemből. Amikor Hunt megveri az ujságírót az szinte gyomron vágja az embert. . Nem a megverés, hanem hogy a riválisáért így kiállt. Nagyon jó film, abból a korból, amikor az emberek még emberek voltak.
Dr. Classic 2020 júl. 02. - 20:25:13
(178/188)
Egészen ledöbbentett hogy SPORTFILM kategóriában is ennyire hiteles, és mély produktumot tettek le az asztalira...
6/10
kékibéla 2020 febr. 14. - 18:40:58 6/10
(177/188)
A Laudát alakító színész (amennyire az eredetijére emlékszem) telitalálat.
Egyelőre nem tudom eldönteni, mennyire értékeljem az egész filmet, mert csak részleteket láttam belőle. Az biztos, hogy ezt a forma 1-t szívesen néztem, egészen a nyolcvanas évek végéig és most is szívesen nézem, a mait... Hát az már nem érdekek.
10/10
Adrian1979 2019 máj. 21. - 22:47:19 10/10 Előzmény robi_69
(176/188)
Azért adta fel a versenyt a második körben, mert nem akarta ismét kockára tenni az életét, irreális időjárási körülmények közepette. Ha nem lett volna a nürburgringi horror-balesete, akkor talán vállalta volna az extrém rizikót. Ezt ő maga nyilatkozta. Egyébként teljesen érthető a döntése. Lauda egyszer már megjárta a poklot, és nem volt hajlandó újra kísérteni a szerencsét. Sajnos, ma eltávozott az élők sorából. Hihetetlen harcos volt, egy különleges egyéniség. Nagyon fog hiányozni.
robi_69 2019 márc. 21. - 22:01:42
(175/188)
Nem lenne ez egy rossz film. Sőt.
Kár, hogy a hajsza a pénzért mindig fontosabb, mint az igazság, ami (tudtommal) a következő:
(1) A valóságban egyáltalán nem voltak ellenségek, talán inkább barátok - persze hatalmas riválisok.
(2) Lauda döntő verseny kiállása nem azért volt, mert megijedt, hanem mert nem sokat látott, ugyanis a sérülései miatt nem tudott pislogni.
antibond 2019 márc. 21. - 12:39:02
(174/188)
Vajon megszületik-e ez a film akkor is, ha nem él közöttünk Daniel Brühl???
Niki lauda sem játszhatta volna el hitelesebben önmagát.
De ez a mozi nem csak ettől jó, szerintem azok is élvezhetik, akik nem feltétlenül F-1 fanok.
Két ennyire ellentétes karakter párharca a versenypályán és azon kívül is, eleve adja magát egy nagyszerű film elkészítéséhez.
Nagyon jó lenne elolvashatni valahol, Lauda véleményét az alkotásról.
Ha tudja valaki, ez hol elérhető, hálás köszönetemet érdemli ki, amennyiben megírja.
9/10
tom_pika 2018 dec. 07. - 17:16:24 9/10 Előzmény xdm
(173/188)
Óriási szerencsénk van, hogy a jó ízlésű emberek mindig megmondják nekünk, hogy mit érdemes megnézni. Nélkülük mi, rossz ízlésű emberek, teljesen elveszve kóvályognánk a nagyvilágban.
szookedorina 2017 okt. 30. - 16:52:48
(172/188)
https://www.youtube.com/watch?v=TQeswACw2Cg

Szerintem Egyedi teljesítményre igazán azok képesek akik maguk körül is tudnak pörögni (repülni), mint James Hunt.
10/10
István Pityu Herczeg 2017 aug. 19. - 13:40:47
(171/188)
Durva hogy ezt a filmet még oscarra se jelölték. Ez is bizonyítja hogy mennyire rosssz az oscar díj eldöntõínek ízlése, pedig ez az alkotás simán megérdemelné.
7/10
Findzs 2017 máj. 08. - 19:06:30 7/10
(170/188)
\"feliratos, amerikai-német-angol szélhámosfilm, 123 perc, 2013\"
Szélhámosfilm???
Egyáltalán van ilyen kategória?
Még a szó sincs helyesen van leírva :)
BBali06 2017 márc. 10. - 07:59:26
(169/188)
Aki nem néz Forma-1-et, vagy aki mondjuk csak a Vettel-érától nézi azt, az nem érti, hogy a filmen mi miért történik, és miért tûnnek egyes dolgok felületesnek. Elképesztõen ól megoldották szerintem, már alapból hogy a történelmi autókat sikerült beszerezni a filmhez, a tényeket is közölték, ami fontos volt a szezon végkimenetele szempontjából, és nem egy kamu filmet kaptunk, hogy Hunt kilöki Laudát, satöbbi. Lauda felépülése brutális volt, mikor a tödõtisztitást végezték, én is felszisszentem, és gondolom nem csak én voltam ezzel egyedül. A megoldások jók, a párbszédek tényleg rájuk vallanak, ami meg felesleges leírni, mivel hogy Laudát kérdezték meg, úgymond szakértõnek. Nálam a film 10/9, azért 10-es még nem, és nem is egy klasszikus filmhez képest, hanem amit vártam tõle, vagy amit ki lehetett hozni belõle, úgy 9-es.