Téma: Hang nélkül

július 19. 22:19:07
július 19. 22:19:07
(90/90)

/Nyomokban spoilerek/

Kedvelem Krasinski-t, meglepődtem, mikor láttam hogy ő rendezett. A koncepció érdekes, engem is megfogott, de ennyiben szerintem is kimerül a film úgy, hogy a logikai bukfenceket nem is nézem. Érezték ők is, hogy nem szabad sokáig húzni, de a másfél óra még így is jóval több lett, mint amit elbírt az ötlet. A párbeszédek nyilvánvalóan elemi részei egy filmnek, azok hiányát érdekes cselekménnyel tudod esetleg betömni, de az sajnos hiányzott. A szüléses résznél próbálkoztak, de azon kívül nagyon lassú, sokszor unalomba és teljes érdektelenségbe fulladó jelenetek követték egymást.

Sokan mondják, hogy ez dráma, úgy kell nézni, nem pedig horrorként/thrillerként. Oké, de számomra drámaként is megbukott. Egy nem túl izgalmas családi történetet próbált végigvinni felületesen, de annál lassabban, belehelyezve egy idegenek által ledózerolt világba. A világról megtudunk néhány dolgot, de messze nem annyit, hogy az izgalmasnak hasson vagy lekösse a figyelmet; sokkal több kreatív ötlet kellett volna bele, legyen szó az idegenekről, a túlélésről, a világ többi pontján történtekről és még sorolhatnám (egyszerű példaként lásd a John Wick-et, ami hiába egy ízig-vérig akciófilm, kiválóan felépíti a saját világát).

Mivel szinte nincs beszéd, a karaktereket nem lehetett kibontani és a sablonos figurákkal nem tudtál mit kezdeni - ez egy elsődlegesen drámai elemekre épülő filmnél elég nagy hátrány. Az önfeláldozó apát, a siketnéma tinit, a játékos kisfiút és a terhes anyát nem tekinteném normálisan megírt karakternek.

Volt aki kiemelte az idegeneket, hogy milyen kreatívan megcsinálták őket - végig azon gondolkoztam, hogy hol láttam már ilyesmiket, majd beugrott a Stranger Things; igaz itt nem kutyákhoz vagy emberhez hasonlított a felépítésük, hanem rovarokhoz. Kétlem persze, hogy csak onnan lenne ismerős.

Ez egy 15-20 perces rövidfilmként tökéletes lett volna a Youtube-on, mint pl. az Oats Studios munkái Blomkamp neve alatt. Ráadásul 2 éve a Vaksötét már eljátszott azzal az ötlettel, hogy egy bizonyos érzékszerv ellen kell "csatázni", ezért a nagy hype-ot sem különösebben értem. A részemről nem ajánlanám; ha valakit nagyon érdekel, akkor a kádban szüléses részt talán meglehet nézni, legalább ott történik valami.

szavazat: 10/10 július 18. 17:40:11
július 18. 17:40:11
(89/90)

Nekem tetszett! Vannak ennél sokkal rosszabb filmek is...

szavazat: 6/10 július 17. 23:16:41
július 17. 23:16:41
(88/90)

SPOILER IS LEHET BENNE!!!
Igen, vannak a filmben logikátlanságok, amiket sokan ki is emeltek és regényeket írtak róla korábban. Milyen jó és könnyű már egy film hibáiról regényeket írni...bezzeg érdekesmód az ilyen hozzászólók nagy részénél egyetlen olyan filmhez történő hozzászólást sem látok/láttam (vagy csak nagyon ritkán), mely filmek tetszenének is nekik. Ja, és ezen "felhasználók" többsége vagy néhány hozzászólással rendelkezik, vagy maximum százzal. Na már most, ezek valószínűleg mazochisták lehetek, hogy csak olyan filmeket néznek, amik nekik nem tetszenek és lehúzzák őket. Na mindegy. De ettől eltekintve maga a történet érdekes. Voltak benne olyan részek, amik nekem sem tetszettek, pont a logikátlanság miatt (pl.: hogy az elején a kisfiú ment leghátul, ami valóban elég nagy felelőtlenség volt --az, hogy miért vállaltak újabb gyereket, szerintem megint érthető volt: mivel az elején a legkisebb gyereküket egyből elvesztették, szerintem az elején még nem volt terhes a nő, csak a kisfiú halála miatt döntöttek e mellett--; vagy hogy hol van a katonaság/esetleges további túlélők).
Viszont voltak benne dolgok, amik szerintem érthető módon voltak úgy: például az ajtókat azért nem zárták, mert az is zajjal járhatott (nyikorgás) és lehetett látni, hogy a házban is ki vannak jelölve, hogy hova lehet lépni a padlón, mert gondolom a többi részen nyikorgott volna, ami zajt csap. Azt is lehetett látni, hogy ki volt jelölve és homokkal/kavicsokkal fel volt szórva az út a házukig, ezért jártak mezítláb, hogy a cipő se adjon ki hangot. A szörnyek azért néztek ki hasonlóan, mint a Cloverfield filmekben, mert arról is volt szó, hogy beteszik ezt is abba az univerzumba, amit végül elvetettek. Egyébként nem rosszak a szörnyek, de valóban, lehetett volna több eszük is a szülőknek a gyengeségüket illetően, amit hamarabb is felismerhettek volna (de nyilván, akkor kevésbé lett volna drámai a végkifejlet).
Szerintem a színészek jók, Emily Bluntnak jól állt ez a szerep is, egy ilyen thrillerben, és a férje meg a gyerekek sem voltak rosszak. Aki utánaolvas, az megtalálja azt is, hogy a rendezőnek ez az első thriller/horror rendezése, vagyis tapasztalatlan a témában, de attól még kérhetett volna tanácsot a film többi készítőjétől, hogy tényleg, ilyen alap dolgokat ne rontson el. Michael Bay nevét meglepődve láttam a producerek között, ő azért ennél nagyobb szuperprodukciókban szokott közreműködni.
A film hangulata nem rossz, érezhető a feszültség, a jump-scare részek is megteszik a hatásukat. A zenéje is remekül támogatja ezt az atmoszférát, a magyar szinkronról most nem nagyon tudok nyilatkozni, mert sokat szinkronizálni nem kellett.
Viszont engem az borzasztóan zavart volna, ha a moziban e film közben elkezdenek zabálni a többiek, mert gyakorlatilag az első felében alig van hang és így élvezhetetlen lett volna az egész. Így örülök, hogy nem ott néztem meg végül, hanem itthon.
Az, hogy lesz-e második része, majd elválik, ha lesz engem az is fog érdekelni. Azért a nem mindennapi történet miatt egy kicsit jobbnak érzem, viszont a tényleg zavaró logikátlanságok és meg nem magyarázott dolgok miatt ez csak éppen jobb egy közepes, átlagos thrillernél.
6/10

szavazat: 10/10 július 17. 17:01:33
július 17. 17:01:33
(87/90)

Bele lehet kötni a filmbe persze voltak benne logikátlan dolgok, de nem volt annyira vészes. Szerintem sokkal de sokkal sz*rabb filmek készülnek mostanában. :)

július 17. 11:55:06
július 17. 11:55:06
(86/90)

Igen. SPOILER/ A képregényben a gyerekek apja csak a második évadban halt meg. Terveznek a mostani divatnak megfelelően egy olyan részt, ami majd a végén megmagyarázza a történet elejét? A szerencsétlen hadsereg próbálkozott csak a pontos frekvenciát nem tudták.? :-) :-) SPOILER VÉGE

július 17. 10:23:29
július 17. 10:23:29
(85/90)

A képregény négy évadot/részt élt meg. A történetből többet is ki lehetne hozni. :-)

szavazat: 1/10 július 16. 14:32:44
július 16. 14:32:44
(84/90)

Az ötlet jó volt, hogy olyan szörnyek támadták meg a földet akik hang alapján tájékozódnak. De kb.: ennyi volt ebben a filmben a jó.
Bár tudományosan ez aligha kivitelezhető, hiszen annyi minden ad ki hangot, pl egy elöregedett faág, egy érett alma (leesik a fáról), egy kő legurul hegyoldalból, stb...
ha minden zajra odarohanna a szörny, a nap végére magától is kifeküdne.

őszintén megmondva soha nem láttam ennél unalmasabb filmet!
és azért egy horrorfilm esetében ez ultra gáz.
Maga a család viselkedése is hihetetlen számomra, egyfelől a legkisebb gyerek megy a sor végén ???
A gyerekek össze vissza kóricálnak, egyedül, miközben 2 méteres szörnyek vannak mindenütt.

Senkinek nem jut eszébe ~2 év alatt, hogy egy hang alapján tájékozódó lény ellen, hanggal kellene védekezni ? A feleségem nem épp műszaki vonalon nyomja, de még neki is ez volt az első ötlete.

szavazat: 9/10 július 16. 09:54:27
július 16. 09:54:27
(83/90)

Emily Blunt filmjei jók ,ez is az ,mert jó színésznő .A film nagyon király ,szuper jó kis történet új megközelítésekkel ,klassz effektekkel...

szavazat: 8/10 július 16. 08:14:35
július 16. 08:14:35
(82/90)

Elején azt hittem unalmas lesz, de jó kis film volt ez. SPOILER: A vége nem tetszett, de elvileg lesz 2. része is. SPOILER VÉGE
A filmet amúgy a főszereplő John Krasinski rendezett, és a feleségével Emily Blunt-tal ők a főszereplők. :)

szavazat: 5/10 július 15. 00:34:31
július 15. 00:34:31
(81/90)

Hát igen, nincs is jobb hangszigetelés, mint egy matrac.
Az ötlet jó, a megvalósítás közepes. Voltak jelenetek, amiknél még izgulni is tudtam, de összességében életszerűtlen volt, a befejezés pedig bugyuta.

szavazat: 10/10 július 14. 21:53:49
július 14. 21:53:49
(80/90)

OFF

A családban ez szokás nálatok? Magadat minősited kizárólag.
Most én is jöjjek a gyerekes dumával, hogy követsz, és a stan és pan sem véletlen? Üdvözlöm édesanyádat. :-)

július 14. 21:46:05
július 14. 21:46:05
(79/90)
A hozzászólás moderálva lett.
szavazat: 10/10 július 14. 21:40:01
július 14. 21:40:01
(78/90)

OFF

Valaki megszólítva érezte magát? Troll alert! :-)

július 14. 21:26:50
július 14. 21:26:50
(77/90)

Ne keress másik hangsávot. Jól töltötted le. Csak ebben valamiért nem beszelnék. Érted? Tök kuss van végig, bele lehet pusztulni az unalomba. Mint a Stan és Pan, némafilm. Én már a műfajt se értem. Megy valami vérszegény sztori, néha rátolják az effektet, ilyenkor kéne beszarni, ebbe még nyolcadik utas a halál szerű szörnyeket is raktak, hát nem sokat dobott rajta. Szerencsétlen gyerek meg úgy kullogott a család után az elején, mint akinek nem jutott kukoricaföld. Simán hátrahagyták, na persze a harmadik gyerek cumiját tudjuk, a kutya hozza vissza. Hát lehet egy ilyen filmet komolyan venni?

szavazat: 10/10 július 14. 21:15:42
július 14. 21:15:42
(76/90)

Nem tudom, van e olyan ember, aki megnézi majd még egyszer? :-)
Egyszeri bambuldának tökéletes, de komolyan venni nem szabad/lehet.
Végig nevettem azokat a részeket, ahol elvileg parázni kellett volna. :-)

(aki teheti, ne moziban nézze; hangosan esznek-isznak, snap-chatelnek, telefonoznak, ezek sokat levonnak belőle.)

szavazat: 10/10 július 14. 20:56:05
július 14. 20:56:05
(75/90)

Szerintem jó film, nekem tetszett. Kikapcsolódasra jó , ha egy filmen meg ha agyalni akarok akkor meg megnézem az őslakót vagy egy művészfilmret és le..om a logikai buktatókat benne. Ez a filmek 99%-ban is így van.

július 12. 12:28:39
július 12. 12:28:39
(74/90)

Az alaptörténet egy 1965-ös képregényre épül, ami nálunk a 70-es években jelent meg (talán a Népszabadságban), sci-fi rajongóknak pedig egy 1980-as képregénygyűjteményben, aminek az elején ott vigyorog a moszkvai olimpia kabalamackója is. A Jelek, Prometheus, Világok harca (csak a modern feldolgozású film előtt, mert a Világok harca regény még 1898-as :-) ) előtt vagyunk. Hogy ki honnan merítette az ötletét, azon így lehetne meditálni. :-)

szavazat: 7/10 július 11. 14:43:09
július 11. 14:43:09
(73/90)

Még szavak nélkül is érezni a filmet. A szó is belém fagyott időnként.
Nem kell túlagyalni, jó lett.

7/10

szavazat: 5/10 július 10. 17:08:06
július 10. 17:08:06
(72/90)

Kicsit olyan érzésem van ezzel a filmmel, mintha több már befutott filmből akartak volna összegyúrni egyet, hogy aztán jó nagyot durranjon. Aztán ez elment ilyen zsé kategóriába :D Volt benne kicsi Jelek, kicsi Prometheus, meg Világok harca meg tudja a fene mi. Egy közös volt mindben, a kukoricás. :D Az szinte minden világvége apokaliptikus filmben szerepel. A kukoricásnak van a főszerepe :D Egyébként vki írta itt hogy nem lehet kukoricába belefulladni. Megcáfolnám, látszik hogy nem fulladt még kukoricába bele, de ne is próbálja meg mert onnan nincs visszatérés. (Nálunk itt vki belefulladt a silóba, először kiszedték az összes gabonát, csak utána lett meg a holtteste az illetőnek. Bele lehet abba süllyedni sajnos, nem is kicsit.) De azért fura hogy a lény meg vígan elevickélt rajta. No, akkor nem is szaporítanám a szót feleslegesen, nálam ez a film 5 prézlit ér, mert azért voltak benne olyan jelenetek amik kimondottan tetszettek. De azért ennél többet vártam tőle, mivel úgy harangozták be hogy ez lesz az év durranása, az évszázad horrorfilmje. Áh, pff, attól nagyon messze volt!

szavazat: 7/10 július 09. 00:43:57
július 09. 00:43:57
(71/90)

Az is egy remek kérdés

Spoiler

hogy amire rájött a kislány a hallókészülékével, arra nem jött rá a hadsereg?

Meg a lények ugye sebezhetetlenek, tehát ha átmegy rajtuk egy hetven tonnás harckocsi, semmi bajuk nem lesz, sőt, inkább az megy tönkre?

Kínzó kérdések.