Téma: Harag

Blindmouse 2019 júl. 22. - 02:00:35
(398/418)
Még egy dolog (remélem még nem írtam le régebben). Nem tudom mennyire szándékos, de kifejezetten bírtam az olyan részleteket a filmben ami más régi háborús classic filmeket juttat eszembe. Tuskó Travis karaktere egy az egyben a Dirty Dozen hasonlóan balhés Victor Franco-ját idézi meg.
Vagy hogy Scott Eastwood pont úgy kapaszkodik a Sherman hátán a gépágyúba csimpaszkodva, mint a faterja anno a Kelly's Heroesben a végefelé..
Blindmouse 2019 júl. 08. - 00:45:00 Előzmény Bence450
(397/418)
Nemtudom, én annak ellenére hogy festésileg óriási baki a tunéziai tigris, imádom hogy igenis előszedték a forgatásért a jelenleg egyetlen működő valódi darabot, és kivitték a sárba egy kicsit.

Sanyipapó 2019 júl. 07. - 07:24:36
(396/418)
Ez lenne az a Logan Lerman,aki a Három Testőr utolsó feldolgozásában D'artagnant játszotta?
Bence450 2019 ápr. 16. - 13:28:04
(395/418)
Na végre egy olyan amerikai film, amiben az amerikai katonák is tudnak gyökerek lenni. Végre lehet látni olyat, hogy a főhősök közül is tud valaki retardtált lenni. Végre nem csak a németek tudnak gonoszak lenni a hadifoglyokkal és a civilekkel, hanem végre láthattuk azt is hogy az amerikaiak közül is volt olyan aki ugyanolyan gonosz, kegyetlen és aggresszív volt egy német hadifogollyal vagy egy német civillel. Gondolok itt az elején mikor foglyul ejtették a német katonát. Aztán végül lelőtték, pedig a szabályok úgy szólnak hogy hadifoglyot tilos megölni. Számomra ez a jelent kissé szívszorító volt. Utána pedig amikor a városban vannak, és az egyik főszereplő, pontosan a tank töltő-kezelője elég aggresszívan és pofátlanul viselkedik a német nőkkel. Illetve ugyanúgy Brad Pitt is. Na ez nekem nagyon tetszett, hogy végre nem csak azt látjuk hogy a megmentő amerikaiak az összes egy szent. Végre volt olyan, hogy bizony ők is követtek el kegyetlenségeket. Ez szerintem egy hatalmas nagy pont a filmnek, mivel háborús filmben ilyet még nem láttam.
Továbbá nem értem, hogy sok embernek mi a baja a Tigrises jelenettel. Szerintem ez volt a film fénypontja, a leglátványosabb és legemlékezetesebb jelenete. Baromi jól meg volt csinálva.
Sokan mondják, hogy logikátlan döntés volt a tank részéről hogy kibújt rejtekhelyéről. Arra senki nem gondol, hogy a precíz németek is tudnak hibázni? Nem minden német katona vagy tiszt volt vérprofi a hadviselésben. Szerintem simán elkönyvelhető annak, hogy a német tankparancsnok hibázott amikor ezt a parancsot adta és kész. Illetve teljesen hiteles volt szerintem az egész. Amikor a Tigris lőtt a Harag-ra a farönkök simán megfogják a lövedéket, illetve a rá következő lövés is simán lepattanik róla, mivel eléggé bedöntött helyzetben találta el a Haragot. Másrészről a késői Sherman-ek simán ki tudták lőni a Tigrist ilyen közelről. Csak távolról bizonyultak gyengének a a Tigrissel szemben. Ez volt a film legjobb része szerintem, rohadt látványos és izgalmas volt.
Na és ahol a filmet teljesen elrontották. Az a vége.
Először is. Mutatja a kamera, hogy rengeteg német katona vállán ott van a Panzerfaust vagyis a páncélököl amivel már rögtön az elején ki tudták volna lőni a tankot nyomban amint az elkezd lőni a németekre. Több száz német katona meghalt és ezidő alatt egyiknek sem jutott eszébe a rengeteg Panzerfaust közül odalőni vagy 4-et ? Nem inkább gépfegyverrel lőtték amivel semmire se mentek.
A másik fele. Amit még sokan mondtak. Elég felelőtlen, illetve logikátlan döntés volt ott maradni a tanknál egy hadosztály ellen. Észszerűbb döntés lett volna, ha elmenekülnek vagy elbújnak. Vagy a kilőtt Tigris után csupán visszamenni a hadiszállásra látván hogy ők maradtak egyedül.
Valaki írta hogy az is rossz döntés volt hogy a parancsnok miért rángatta bele a fiatal újoncot aki ugyanúgy meghalhatott volna? Mindenki el akart menekülni, a fiatal újonc is és a többiek is önkéntesen maradtak ott a parancsnok mellett, miközben az mondta nekik hogy menjenek.
A film teljes mértékben autentikus, korhű, nagyon látványos, és baromi jól ábrázolja a háborús környezetet és hangulatot. Számomra ez a film simán lehetne 10/10 ha a végét nem rontották el volna ennyire így nekem csak 10/7.
Egyébként ha a végétől eltekintünk akkor simán többször megnézős.
Sz. Péter 2019 márc. 14. - 06:36:01 Előzmény Blindmouse
(394/418)
Ajánlom megtekintésre:
https://www.imdb.com/title/tt8820590/
Blindmouse 2019 márc. 14. - 01:05:30 Előzmény Blindmouse
(393/418)
Na, megtekintettem eme They Were Not Divided c. erősen amcsi propagandahangulatú filmet..
Kb annyit van benne tigris, mint a Furyban, vagy annyit sem.. 45.perc környékén találkoznak egy darabbal, azt is gyorsan kilövik. de kétségtelenül valódi. :)
amúgy kb olyan nyelvezete van a filmnek hogy egy kukkot nemértettem belőle :D :D :D
Sz. Péter 2019 márc. 10. - 18:55:36 Előzmény pecaboy3
(392/418)
A Tigris vs Sherman jelenet mindenképpen gáz, ezt leszámítva a film hangulata engem megfogott.
Blindmouse 2019 márc. 10. - 18:43:22 Előzmény pecaboy3
(391/418)
Jaértem... :D :D :D

Vagy a bovingtoniak tigrisre vigyázni akarása. amúgy ott is van baki, SZERINTEM. Lévén a "Tigris színre lép" mozdulat a nyílt terep felé, a fedezék békés, nyugodt rejtekéből lődözve meglehetősen logikátlan döntés.
8/10
pecaboy3 2019 márc. 07. - 00:11:12 8/10 Előzmény Blindmouse
(390/418)
"a Furyt a rossz vágás és operatőri munka mentette meg" - Ezt a tankra értettem a Tigrises jelenetben, nem a filmre! :)
Maga a film összességében szerintem nagyon jó lett, csak hát a vége...
Blindmouse 2019 márc. 06. - 21:35:44 Előzmény pecaboy3
(389/418)
Annyira nem szar film azért...
Finnyás vagyok, de én bírom.

De volt rá példa: They Were Not Divided a címe és igazi tigrincs volt benne, eddig MÉG nem láttam, amúgy 1950-es alkotás.
8/10
pecaboy3 2019 márc. 06. - 20:22:18 8/10 Előzmény Blindmouse
(388/418)
Hát igen, a Furyt a rossz vágás és operatőri munka mentette meg :)
Az valóban örömteli, hogy végre igazi Tigrist tudtak használni egy filmben, tudtommal eddig erre még nem volt példa.
Blindmouse 2019 márc. 06. - 20:15:39 Előzmény pecaboy3
(387/418)
Amúgy ha a németek tisztában voltak vele hogy hová igyekszik a pici Sherman tankocska (picsándurrantani őket) akkor miért is nem fordult élből 90°-ot obbra, ha a másik három tankot már kilőtte? oké hogy szántóföld meg nem bírta a sarat, na de... azért mégörömteli hogy előszedték a filmhez az amúgy még mindig tunéziai festésű valódi 131-est:D

A parancsnok szerintem bármilyen atrocitás első jelére kb köteles magáracsapni a kukta fedelét. ha egy gyalogos van aki jól fejbelövi, vagy egy sniper, onnantól kezdve a legénység mit csinál? fogalmuk nincs kb mit kéne tenni... sarkonfordulnak, és hazamennek vételezni egy új parancsnokot a kantinból? :D
8/10
pecaboy3 2019 márc. 05. - 22:37:09 8/10
(386/418)

A legénység az újonc géppuskás kivételével veterán volt (Afrika óta ugyebár), tudniuk kellett a Tigris gyenge pontját. A 2. ponttal mondjuk egyetértek, azt a sávot nem könnyű eltalálni, de ennyi erővel a Sherman 76 millis hosszú lövegével (aminek azért volt már átütőereje nagyobb német tankok ellen is, pláne közelről) a Tigris oldalát is simán célba vehették volna, nem kellett volna a Tigris seggéhez nyomulniuk. Továbbra is hálivúdizmusnak tartom, hogy a Tigrist mindig csak fenékből lehet kilőni, mert köze nincs a valósághoz.

Begombolkozás: Jogos. Ha nem vártak más ellenállást, pl. gyalogságot, páncéltörő lövegeket, úgymond "spotolták", azaz felderítették az ellent, tényleg ezt kellett volna tenniük, a parancsnokoknak magukra húzni a tetőt, különben jön a géppuskazápor. Ekkoriban a Shermanon, T-34-en stb. is volt már periszkóp és viszonylag jó kilátás, nem vakult volna meg a parancsnok a gép tornyán belül sem.

"A parancs az parancs": Bocs, de az egész film nem arról szólt, hogy a veterán parancsnok életben akarja tartani a veterán legénységét plusz az új fiút, és ezért mindent megtesz, a parancsok ellenére is? Utólag még csak hadbíróság elé sem állíthatták volna ilyen körülmények között, sőt. A "vonzalom" sem lehetett ennyire erős a Fury tank és a parancsnoka/legénysége között, a filmben ilyen motívum alig szerepelt. A "börtöneffektus" (nem is akar igazán hazatérni a háborúból, nincs hová stb.) egy kicsit megmagyarázhatná ezt, de akkor minek rántja bele a fiatal újoncot is, akire szép jövő várhatna a háború után? Szóval továbbra is tartom, hogy a film vége egy halivúdi gejl lett, ahol az amerikai hősök jól megszivatják a gonosz SS-t, még ha bele is döglenek. Csak egy hangyányit javít az összképen, amikor a fiatal besorozott SS-es nem köpi be a túlélő srácot.


10/10
Hematit1 2019 jan. 14. - 19:14:38 10/10
(385/418)
Jó film! A kedvenceim között van! ( nem értem a fanyalgókat, okoskodókat !--nem is érdekel! )
Higgyétek el: JÓ FILM !!!
7/10
IDS 2019 jan. 10. - 22:58:25 7/10
(384/418)
Modernkori western ami bemutatja a háború kegyetlenségét. A leghúsbavágóbb jelenet az, amikor reggeliznek a két német nővel.
Blindmouse 2018 nov. 07. - 23:59:19 Előzmény pecaboy3
(383/418)
Azért filmről van szó.. de ha ideológiát akarunk gyártani hozzá, akkor 1. mégsem tudták, 2. tudták, de mozgás közben, beszarva lehet könnyebb célpont egy méretes hátfal, mint egy arasznyi rész a lánctalp felett, plusz ha hátulról ütöd át, akkor nagy valószínűséggel kapod telibe a motort, üzemanyagellátást.
Engem jobban zavar, hogy éles akcióban a parancsnokoknak nem begombolkozni, hanem kinn ülni a toronyban, nem jelent hosszú, békés, és nyugodt jövőt az álmoskönyvek szerint. Az egyiknek bibis is lett a buksija.. (mondjuk idővel a többinek is)


.. ami a végét illeti. nos igen.. hősködni? nem tudom mennyire volt bennük ez a hősihalálthalunk vágy, bár a parancs az parancs ugye, (tartani a kereszteződést..) nézőként logikusabb döntés lett volna elspurizni valahova, az esetleg döglöttnek álcázott gépet hátrahagyva.
8/10
pecaboy3 2018 nov. 07. - 01:53:57 8/10
(382/418)
A film egészen addig tökéletes...


*SPOILER*

- ...amíg nem jön a Tigrises jelenet. Az egyik szemem sír a vágásokon, a másik majd kiugrik a helyéről, mert ez biza' tényleg egy Tigris! Ezt a jelenetet viszont annyira ronggyá vágták, onnantól, hogy az egy szem Fury marad, hogy érthetetlen a két tank helyzete egymáshoz képest. Ugrálunk a vágások között, szerencsétlen Tigris tornya meg hol így van, hol úgy van, nem is érteni, hogy mihez képest megy a két egymással ellenséges tank hátra vagy előre. (Jutyúbon meg lehet lesni a jelenetet.) Közben jön persze a "full veterán" Brad Pitt felismerése, ami szinte minden amerikai film hibája: a Tigrist bizony fenéken kell lőni! Megérteném, ha a film mondjuk '43 végén játszódna, mert ekkor még nem mindenki tudott erről, de ekkor, a végjátszmában már minden épeszű tankparancsnoknak (nemhogy egy veteránnak!) tudnia kellett volna, hogy a Tigris gyenge pontja közelről a lánctalp felett, az oldalában van, 60 mm. Mindegy, a Kelly hősei óta (amit imádok, na de az vígjáték) a Tigris Achilles-ina a feneke (amúgy 80 mm), ez van.

- Tovább megy a film - szerintem a sztori és a karakterek is, meg úgy minden, autentikus, hiteles. Nem spórolnak az amcsik kegyetlenségeivel sem, pedig ez egy amerikai film! Na, mégis megbocsátom a Tigrises malőrt! Ez lesz a kedvenc filmem! Gondolom én, egészen addig, amíg...

- ...a film végén kiszabadul a karakterek akarata a forgatókönyvíró keze alól, elszabadul a zabolázatlan és indokolatlan motiváció, és az EGÉSZ FELÉPÍTÉSNEK ELLENTMONDVA ÉS MINDEN KÜLÖNÖSEBB OK NÉLKÜL az ötfős csapat úgy dönt, hogy full esélytelenül megállít egy német ezredet egy mozgásképtelen tankkal!!! Nem volt se egyéni motiváció, se világmegváltási célzat, és a front se omlott volna össze, ha otthagyják a tankot a büdös francba (de még csak a feleségük/gyerekeik se sérültek volna meg). Eddig épp az volt a céljuk, hogy túléljék az egész sz*rságot, és a parancsnoknak pont ez volt az egyetlen célja - nade most, hogy közelg' a film vége, mégiscsak legyen már valami hősies...

Na, ekkor szakadt el a cérna. Mintha Hollywood felülről átírta volna az eredeti forgatókönyvet, és csinált volna egy ilyen "csakazértishősökleszünk" befejezést.

*SPOILER VÉGE*



Azért egyáltalán nem volt rossz film, de ha a végét nem csinálják ilyen szuperhősösre, 9 pontos is lehetett volna.
Liam Brady 2018 aug. 24. - 16:55:56
(381/418)
... a jenkiket!
Liam Brady 2018 aug. 24. - 16:52:19
(380/418)
Szeretnék egy olyan filmet látni, ahol a németetek technikai fölényüknél fogva szétverik jenkiket!
gzenguz 2018 aug. 03. - 15:02:06
(379/418)
Gyerekek! Akinek ez a film nem tetszett, az nézzen szovjet háborús filmeket. Ott aztán autentikusan ábrázolják a dolgokat.
A "Ryan közlegény " után a második legjobb .