dilaram 2010 febr. 14. - 02:12:34
(11/51)
Sajnos nem tudom, de felteszem, az MTV archívumában megvan. Ráadásul én annyira maradi vagyok, hogy sem sms-ezni nem tudok, sem dvd-m nincsen.
dilaram 2010 febr. 14. - 01:53:41
(10/51)
Igen, de már nagyon régen. (Most utánanéztem és tényleg Kieslowski rendezte, aki sajnos - õ is - fiatalon meghalt.) Mind a tizet megnéztem. És... hát azt mondom, nem szabad gyors egymásutánban megnézni õket. Néhány napos szüneteket kell közbeiktatni. Az MTV adta.
dilaram 2010 febr. 14. - 01:07:02
(9/51)
Már elég régen láttam a filmet, szívesen megnézném újra. Mind a hármat.
Ezekkel a filmekkel úgy vagyok, hogy nézném is õket, meg nem is. Nagyon felkavaró, ez az oka. Félek tõle és vonz is.
----
Nem tudjátok, hogy a Tízparancsolat (Dekalog) címû "sorozatnak" a rendezõje is Kieslowski?
bogdandy 2010 febr. 13. - 23:20:13 Előzmény kefah
(8/51)
Egyetértek!
kefah 2008 febr. 06. - 22:58:45
(7/51)
Valahogy nagyon furának találom az egy-két megelõzõ, elmarasztaló "kritikát". Nem hinnén, hogy Kieslowski mûvében abszolutisztikus mûvészetelméletet, az egyesült európai eszme hegemóniáját, vagy valamilyen eltorzított újszövetség interpretációt kéne látnunk. Az utalás a trikolórra és az egyesült Európára csupán lazán kapcsolódik a szerkezethez, amely maga is laza. Tehát itt nem a végsõkig következetes, ideologikus, és "namosténmegmondom" stílusú filmrõl van szó. Hanem emberi melegségrõl, kiútkeresésrõl és még kismillónyi értékes dologról, amire már szerencsére figyelmezettek ebben a fórumban.
Nagy kedvencem az a motívum, amikor az öreg néni a konténerbe akarja dobni az üveget. De tele van mind a három film számtalan felejtehetetlennel vágással, beállítással, színészi játékkal, amelyek olyan tartalmakat hordoznak, amelyek érzékelhetõek ugyan, de nem verbalizálhatóak teljes mértékben. Sokkal nagyobb szerepe van a pusztán intuitív szemlélõdésnek, mint azt a bírálóink hinnék.
Kieslowski e filmjei nagyrészt pillantások, hosszan kitartva, keresve a megnyugvást. Nagy mellélövés csupasz aktuálpolitikai stb. szintekre ledegradálni. Nekem fel sem merült az ilyen értelmezés, mivel feleslges. Jobb választás magába az autonóm film-szövetbe belemélyedni. Úgy pedig mély belsõ tapasztalással lehet gazdagodni.
Mnémoszüné 2008 jan. 13. - 22:34:59 Előzmény Succorbenoth
(6/51)
Engem ez a stílus erõsen emlékeztet az ötvenes évek irodalomkritikusainak írásaira: valamilyen egyedül igaznak hitt ideológia magaslatáról ítél meg egy mûvészeti alkotást, és azt demonstratíve jól lehúzza, mmert valami mételynek tekinti, ami puszta létével a szegény megtéveszthetõ tömegeket rossz útra viszi.
Kíváncsi vagyok, mi az a biztos talaj, elveszett aranykor, ahová a megszólaló szerint vissza kéne találnunk, és amihez e film elhomályosítja elõttünk a célt és az utat?
Ezüstliliom 2008 jan. 12. - 18:39:06
(5/51)
Hogy jött elõ ez a film pont ma? Azt hittem, leadja valamelyik csatorna, de nem. Pedig Binoche miatt megnézném. Akárki akármit is ír a színésznõrõl, én tudom, hogy nagyon jól játszik, és különleges.:)
Redfield 2008 jan. 12. - 11:32:40 Előzmény Succorbenoth
(4/51)
Enyhén túlreagálod. Mondták már, hogy vannak ilyen... képzelgéseid? :) Tudod... amikben filmrendezõk Európa elpusztítására törnek, meg hasonlók. :)

Amúgy a film maga elég mély mû, nagyjából Bergman-i színten merül a lélekbe, és az egész egybefolyik. Nem kötött le teljesen, de a rendezés nagyon jó.
Lulu 2006 júl. 16. - 01:22:25 Előzmény Succorbenoth
(3/51)
Rettenetesen unalmas és vontatott. Talán attól hogy túlzottan "eröltetett"? Simán el lehet rajta aludni.
Succorbenoth 2006 márc. 13. - 00:48:02
(2/51)
Ne is beszéljünk ama szánalmas erõlködésrõl, mellyel Kieslowski az egyesült Európa gondolatának próbál megágyazni, a kor értelmisége szerint zseniális, mai szemmel látványosan demagóg módon. Trilógiája alapkérdései, az (akár) francia trikolor színeiként megjelenõ "Szabadság, egyenlõség, testvériség" nem kizárólag idejétmúlt eszmék: 2005 õszén láthattuk, miként pusztít a trilógia második részében ("fehér") még félig-meddig idealizált bevándorló-horda. A maga korában, a jövõt mint ismeretlen homályt ismerve csak, lehetett némi felkavaró e trilógiában; ám napjainkban inkább a felháborodás és gúnykacaj az, mit kiváltani lehetõsége adatik...

„Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen énbennem, olyanná lettem, mint a zengõ érc vagy pengõ cimbalom”

A férjét és gyermekét elvesztõ asszony elsõ reakciója igen jellemzõ a megzavarodott, önnön identitásáról megfeledkezett kultúrára. Franciaország (és ma már Európa) népe elvesztette lába alól a talajt: a magány kétes szabadságába menekülõ asszony kitûnõ példája annak, miként ránja ki a biztos tudás önbizalmat adó szõnyegét korunk embereinek lábai alól a hamis fényben csillogó szabadság.

Szent Pál korinthoszi levelének tökéletes félremagyarázása is mindösze egy beteg kor beteg elméjének szüleménye: az értelem elfátyolozása, a homályos célozgatások jótékonyan takarják a sekélyes "mondanivaló" már-már bosszantó egyszerûségét. Avagy: "a zenét és az életet nem lehet nem folytatni." Brávó. Egy 54 éves ember egy élet alatt (tegyük hozzá, élete végére) eljutott egy szép közhely elpukkantásáig. Persze nem akárhogyan: az úri közönség elvárásaihoz igazodva színes-fûszeres mûvészfilmet rittyentett, annak minden kínos kliséjével együtt. "Három szín", óh, be szép! Tragédia, féltékenység, bevándorlók! Kelet-európa! Nagy igazságok patetikus kinyilatkoztatása! Trendek! Trendek! Trendek!

Ott van még a filmben Juliette Binoche, minden szépreményû ifjú bölcsész álma. Sajnos (?) Audrey Tatou az Amelie-ben elkövetett legkisebb mozdulatával is porig alázta ezt az azóta méltán elfeledett színésznõt, aki persze a kilencvenes évek gonolatvilágának méltó kifejezéseképp 1994-ben átvehette Caesar-díját... Most készülõ új filmje, a Mária Magdolna talán még kihúzhatja abból a skatulyából, melybe Kieslowski olcsó mozija zárta. (Bár a rendezõ, Abel Ferrara személye mindezt kétségessé teszi.)
Succorbenoth 2006 márc. 13. - 00:06:33
(1/51)
A rendezõ számára kétségtelenül az egyik legfontosabb alapkérdés: a szabadság. A szabadság, ez a számtalanszor lejáratott, egyre fakuló, gyilkos eszme... A kilencvenes évek egyik hívószava, a nemzetekfelettiség, az internacionalista propaganda fõ alapvetése...
Látható, hová fajult Európa s a nyugati világ ezen eszmék ordas terjeszkedése után. Manapság az európai kultúra hanyatlik, s az új vadak, a kultúranélküliség és az emberalatti lét fertõjébõl éppcsak kimászó déli és keleti jövevények árasztják el primitív élniakarásukkal a kifinomultságot és a civilizációt megalkotó ember utolsó védvárát...

Kieslowski olcsó propaganda-trilógiája ennek a végromlásba taszajtó trendnek ágyazott meg tizenegynehány évvel ezelõtt. Egy évvel késõbbi halála már késve érkezett...