10/10
Szultan10 ápr. 23. 23:25:53 10/10
(2408/2408)
👍🏽
Kritikán felüli 2023 aug. 10. - 14:32:16
(2407/2408)
A trió első interjúja 2000-ből. Nagyon édesek: https://youtu.be/EfQfMIBEBto
8/10
nikato 2023 márc. 12. - 14:20:42 8/10
(2406/2408)
Amikor először láttam jobban hatott, nyilván ott még nem tudtam, hogy mi a csattanó, de az nagyon nem tetszett, hogy SÖTÉT volt az egész film, alig lehetett belőle látni valamit (kb., mint a Trónok H. utolsó részénél). Nincs mindenre idő, hogy egy filmben bemutassák (amiket ugye írnak a könyv olvasói, hogy hiányolják) nekem bejön, hogy tesznek bele poénokat, néha jó a búskomorság mellett. Ki akarna megnézni egy depresszív komor filmet?
7/10
Atis88 2023 márc. 11. - 10:52:51 7/10
(2405/2408)
Az egyik legfontosabb rész az összes közül, hiszen itt a sztori főszálában több meghatározó dolog történik és derül ki, többek között például Piton professzor karakteréről.
7/10
The Cortez 2021 dec. 31. - 14:10:39 7/10
(2404/2408)
A regényből megint csak jó sok minden a szemetesben landolt, több történést itt is megmásítanak, valamint egy csomó információt elhallgatnak, lényeges dialógusokat-monológokat 5 másodpercben elintéznek.
Az egésznek van egy tinivígjátékos feelingje, befigyelnek kínos poénok + képsorok, újra visszatér az ismert felnőtt színészek égetik magukat effektus, a romantikus szálak nevetségesek, ugyanakkor a nyomozósak izgalmasak, a horrorbetétek hatásosak, ráadásul valamennyire rámennek a karakterekre és az érzelmi vívódásokra. A film színvonalas fényképezéssel (a legemlékezetesebb rész a dinamikus kameramozgásokkal felvett, pörgős nyitójelenet), fasza beállításokkal, illetve igényes CGI-effektekkel dolgozik. A vizualitás plusz a színhasználat ugyancsak a toppon van: a képi világ sötét (igaz helyenként már annyira túltolják, hogy nem lehet látni semmit), ám a jól megrendezett flashback-ekben stílusos a zöldes színezés. Felcsendül egy menő betétdal, Jim Broadbent telitalálat, Helena Bonham Carter rengeteget dob a hangulaton, ráadásként sikerült egy igazán nyomasztó, baljós lezárást összehozniuk.
Összességében nem kevés kívánnivalót hagy maga után, de a meglévő hozzávalók egy működőképes, szórakoztató egyveleget alkotnak.
10/10
Szümbül 2021 júl. 15. - 10:05:49 10/10
(2403/2408)
Nagyon szeretem. Minden HP részt sokszor láttam. Érdemes a könyvet is elolvasni. Sok olyan plusz van benne ami a filmekből kimaradt.
https://katfile.com/users/olli
7/10
sorozatneked.hu 2018 jan. 01. - 19:37:23 7/10
(2402/2408)
7/10

A Fõnix rendjével van egy szinten ez a rész. Kicsit megint rövidnek éreztem, kíváncsi vagyok milyen lesz majd könyvben. Sötét, komor, vészjósló. Talán jobbam tetszett így 9 év elteltével, mint amire emlékeztem. :)
sawyerx 2017 aug. 10. - 18:44:39
(2401/2408)
A Potter-filmek legalja, a könyvek kiherélése, szégyen. Anno, a könyvek olvasása elõtt láttam többször a filmet, de még úgy is feltûnt, hogy eléggé sántít a dolog. A legbántóbb az, hogy fogták majdnem a könyvek lényegét, kibaszták a kukába, a helyére pedig egy tinikrõl szóló nyálas valamit raktak.

Rögtön a film elején az a metrós dolog micsoda? Inkább belerakták, hogy Harry egy kreol lánygyerekkel flörtöl, és kiszedték, hogy Dumbledore a saját otthonukban látogatja meg Dursley-ékat, és felfedi, hogy Harryt azért nem tudja itt Voldi megtámadni, mert felnõtté válásáig védõbûbáj védi a környéket, amíg Harry ezt az otthonának tekinti, és errõl Petunia néni mindvégig tudott - na azért ez szerintem nem olyan dolog, amit ki kéne hagyni, mert részeken át nem egyszer ugrott be, miért nem nyírja ki náluk Voldemort a kissrácot.

Aztán a másik: a könyv lényege, hogy rengeteg mindent megtudunk Voldemort múltjáról, családjáról. Itt mi van? Az árvaházban Dumbledore elmondta neki, hogy varázsló, illetve Lumpslucktól értesült a horcruxok mivoltáról. Ehelyett kaptunk mozi-hatásvadász ripacs szerelmi szálakat, béna poénokat, mindezt horrorisztikus képi világba és sokszor hangulatba borítva. A Potter-filmek nem ilyenek voltak, ott a második rész, hiába volt a kígyós suttogás, fosatás, CC szépen megoldotta, itt meg sok helyen látni sem lehet, mi történik, olyan sötét.

A vége pedig simán egy rakat szar, a legalja, amikor Harry visszamegy Dumbledore holttestéhez, amit néma csendben állnak körbe a diákok-tanárok, semmi pánik, de még eszük sincs ahhoz, hogy megkérdezzék, mi történt. Ehelyett elõvesz mindenki egy pálcát, és közösen leszedik a jegyet az égrõl, miközben Harry odamegy a direktor hullájához, és elveszi tõle az óráját... Gratulálok David Yatesnek és brigádjának, hogy totál elbaszták a filmadaptációt, és totál kihagyták még Dumbledore temetését is, hogy helyette szerelmi szálakkal töltsék ki a játékidõt.
10/10
Csumbi 2016 dec. 05. - 20:07:52 10/10
(2400/2408)
Szokás szerint a kritika spoileres! Amikor láttam a Fõnix rendjét, azt hittem az lesz az érzelmi hullámvasút teteje, de hamar rájöttem, hogy nem így lesz. Ez a film eddig a legsötétebb Harry Potter film a szériából (az eleje pl. BvS-re emlékeztetett), a film végefelé már-már horror szintû volt a film. A történet szerkezete alapvetõen ugyanaz volt mint a Fõnix rendjéé, de még így se számítottam arra, hogy egy olyan karaktert mint Dumbledore-t megölnek (igaz ez nem rázott meg annyira mint Sirius Black halála az elõzõ részbõl). A képi világ is nagyon sötét volt, amiket a zenék is rendesen \"támogattak\". Összességében erre a filmre is (csakúgy mint a Fõnix Rendjére) 10/10-et adok!
4/10
Rowena_Helena 2015 júl. 26. - 23:53:26 4/10
(2399/2408)
Én viszonylag késõn lettem Potter rajongó, olyan 2005-2006 táján. A Fõnix rendje után a Félvér Herceget láttam másodiknak a moziban. Emlékszem még, hogy nagyon vártam, hiszen a könyvek közül ezt szeretem a legjobban. Sajnos nem azt kaptam, amire számítottam, nem tudták jól feldolgozni a történetet.

***SPOILER***

- A fiatal Tom Riddle-rõl (azaz magyarul Denem) szóló emlékek kb 3/4-e nem szerepelt a filmben, ezáltal például arról sem esik szó, hogy õmiatta nem tud egyik Sötét Varázslatok Kivédése tanár sem egy évig maradni az iskolában, de egyéb mást is ide lehetne még írni.
- Amikor Dumbledore meglátogatja õt az árvaházban, a könyvben sokkal jobban kirajzolódik a köztük lévõ kapcsolat, az, hogy, hogyan viszonyulnak egymáshoz, illetve az is kiderül, hogy Dumbledore az, aki diktálja a feltételeket, és el is mondta Harrynek, hogy késõbb rajta tartotta a szemét, mert igazából nem bízott benne, látta a valódi énjét. Szerintem a filmben ezt túl rövidre vették.
- Az árvaházban Dumbledore felfedi Mrs. Cole ápolónõ elõtt, hogy õ varázsló, és magával viszi Tomot az iskolába. A filmben valószínûleg fogalma sincs, hogy igazából miért jött.
- Egyes részek nincsenek is benne a könyvben, vagy másként történtek: pl. az Odú nem gyulladt fel; és Harry nem beszélgetett azzal a Mugli lánnyal; és Dumbledore Dursleyéknél látogatta meg Harryt, nem a metróban találkoztak.
- Helyenként más hiányosságok is fellelhetõek, a Herceg könyvérõl például alig esik szó, ahhoz képest, hogy az emlékek és a Horcruxok mellet az a fõ témája a könyvnek.

***SPOILER VÉGE***

Ettõl függetlenül azt kell mondanom, hogy, ha nem a könyvhöz viszonyítom a filmet, akkor végül is nem lett olyan rossz. Szerintem itt is kitett magáért a szereplõgárda. Angolul is meg fogom majd nézni, ha lesz rá lehetõségem, úgy, ahogy ezt az elsõ öttel már meg is tettem.
ceia 2015 jún. 28. - 12:21:00
(2398/2408)
Gyakorlatilag lecsengett a potter láz, dömping áru lett belõle. Alig van hónap, de már-már hét is, hogy ne adnának valahol egy részt. Pedig szupermozi akart lenni. Én a harmadik résztõl kiábrándultam belõle, nem az volt már aminek indult. Ez a sok "h potter és a bigyó (bigyója)" cím meg követhetetlen és kommersz. Azt sem tudom, melyik volt elõbb vagy utóbb.
8/10
offtopic
borkasztik 2015 jún. 07. - 07:35:55 8/10
(2397/2408)
Ahan xd Megint hoztad a színvonalad :D
offtopic
boom49 2015 máj. 21. - 15:50:10
(2396/2408)
Ideje megvizsgálni a filmeket egy új oldalról:

MENNYIRE HÕS A HÕS?

Mint tudjuk "a hõs" a mesékben attól "hõs", hogy legyõzi a gonoszt - és jobb ha mindenki félreáll, mert nincs olyan törvény, szabály, vagy etikai norma amit ennek érdekében ne szegne meg "a hõs".
A nekrofil hercegtõl a Hófehérkében a valószínûleg minden idõk legbetyárabb hõséig, Babszem Jankóig (hosszú lajstromába még védett természeti érték - feltehetõleg - utolsó példányának megsemmisítése is szerepel!) számtalan "hõs" bizonyította helytállását kardélre hányva erkölcsöt és társadalmi normákat.

De vajon hogyan áll ebbe a kérdésben Harry Potter [P] és kis csapata, Ron [R] és Hermione [H]?

P:
- véletlen emberölés
- bejelentési kötelezettség elmulasztása
- gyilkossági kísérlet

Azért nevezzük "hõs"-nek, mert pszichopata banditának nevezni túl mainstream lenne.
De legalább úgy tûnik az elszökdösésrõl otthonról leszokott.
8/10
borkasztik 2015 márc. 08. - 07:32:49 8/10 Előzmény Larvitar
(2395/2408)
Nem teljesen így van. Valójában a könyv szerint is már sejtette Dumbeldore hogy horcruxok lehetnek csak nem volt benne biztos, az hogy ezek a tárgyak fontosak és hogy hol lehetnek úgy jött rá, hogy többi emlékekben kutatott, amiket a filmben szépen nem mutattak meg. Majdnem minden emlékben megjelent valami fontos tárgy, amihez kötõdött és kiderült a Szarkazmusa is. De azt hogy késõbb milyen célt is szolgáltak a tárgyak a törölt emlékbõl tudta meg és igazolódott be a gyanúja, meg persze ebbõl tudták meg mik lehetnek még Horcruxok, és nem úgy hogy megérzi a jelenlétüket HArry mint ahogy a filmben ábrázolták.
és még akkor nem a feltámadás kövét kereste, mert a hetedik rész végén is írja, nem tudott ellenállni mikor felismerte és meglátta mi az, ezért fogta meg miközben tudta hogy átok ül és ezért lett annak a következménye amit már tudunk.
8/10
Larvitar 2015 márc. 05. - 11:13:18 8/10 Előzmény boom49
(2394/2408)
---SPOILER---

Nem hazudik, csak a film rosszul magyarázza. Eredetileg így volt: "Szüleinek, majd húgának, Arianának halála után élete végéig leghõbb vágya maradt, hogy családtagjait újra együtt lássa. Így amikor megszerezte a Feltámadás Kövét tartalmazó gyûrû-horcruxot, feledve minden bölcsességét és elõvigyázatosságát, használni akarta a követ. A horcruxon ülõ átok azonban mûködésbe lépett, és Dumbledore halálosan megsérült."

Szóval nem a horcrux miatt kereste meg a gyûrût, hanem a feltámadás köve miatt. A követ valamikor a századok során aranygyûrûbe foglalták, így került a Gomold család birtokába. Voldemort -mit sem sejtve- a gyûrûbõl horcruxot csinált.
boom49 2015 márc. 03. - 14:06:12
(2393/2408)
1) V. a HQ-n van.
2) Mert a rendös varázsolók visszacsinálták, és megvakuzták a népet.
3) Butaajtó hazudik.
8/10
Larvitar 2015 márc. 03. - 13:57:08 8/10 Előzmény Larvitar
(2392/2408)
---SPOILER---

További kérdések:
- Voldemort hol van, miért nem szerepelt ebben a részben?
- Amikor a halálfalók lerombolják a hidakat a film elején, akkor az nem gond, hogy a muglik ezt észreveszik? Meg hogy ott repkednek az utcában, a városban?
- Ha Albus Dumbledore nem tudta mi az a Horcrux; akkor miért kereste meg Voldemort anyjának gyûrûjét, és miért pusztította el? És miért kereste a "nyomokat" szerte a világban? Lumpsluck emlékének így semmi értelme...
8/10
borkasztik 2015 febr. 22. - 13:00:50 8/10 Előzmény Larvitar
(2391/2408)
Én ebbõl a filmbõl a a rengeteg emlékek kidolgozásának hiányát sajnáltam, amiket kihagytak mint pl az Árvaház ebben, ezen kívül egy csomó olyan fontos emlék volt még ami egy csomó mindent megmagyarázott volna a 7 ik részben is. ***spoiler pótolva***
Meg ugye Dumbledore temetése, a sorozat egyik legnagyobb alakja halt meg még is kihagyták. Nem volt olyan igazi magával ragadó a gyász mint a könyvben, nem is beszélve a Barlangi kalandról.
8/10
borkasztik 2015 febr. 22. - 12:52:38 8/10 Előzmény pppppppppppppp
(2390/2408)
Nem így van. A pálca nélkül is tudnak varázsolni, csak sokkal erõteljesebben a pálca segítségével a benne található mágikus anyag miatt Pl fõnixtoll.
Volt egy olyan rész a könyvben már nem emlékszem melyikben ahol HArry elveszti a pálcát de úgy vaktában kimondja a Fénygyújtó varázsigét és mellette fel is villan a pálca. Stb meg ezt meg is írták valahol amit fentebb felvázoltam. A pálca csak egy közvetítõ eszköz.
8/10
Larvitar 2015 febr. 16. - 12:27:25 8/10
(2389/2408)
Szeretem a HP filmeket, így ezt is. A könyvet nem olvastam, így nincs hiányérzetem. Biztos sok dolog kimaradt, de aránylag szerintem ez így is egy látványos, jó film, mint az összes HP. 10/8.

---SPOILER---
Igaz van pár rész, amit nem értettem... Például az elején a "sárkányvér" nevû dolog... A filmbõl ez nem derül ki, hogy mi ez, és miért volt a falon... A végén sem értettem, hogy Harryt miért nem vitték magukkal a halálfalók; vagy miért nem jelent meg Voldemort... Ebben a filmben Voldemort túlságosan keveset szerepelt.