Téma: Hideg napok

far vik 2013 máj. 26. - 22:41:24
(37/57)
Nagyon jó film, a hátamon a hideg futkos, ahogy elképzelem, milyen lehetett annak, aki ezt átélte, és aki ott halt meg. Ez a film tényeken alapul, és semmit sem változtat a tényeken az, hogy a szerbek még véresebb és még szörnyûbb módon a sokszorosát ölték meg a magyar nemzetiségûeknek megtorlásként. Sajnos a Kárpát-medencében sosem kerülnek nyugvópontra az indulatok, csak most szerencsére nyugalmasabb idõszakot élünk. Ki gondolt volna arra, hogy a '90-es években hasonlóra kerülhet sor? Csak a technika fejlõdik, a szellem és a morál torzul és alacsonyodik.
cd196 2013 máj. 26. - 21:55:26
(36/57)
Ezt a cikket érdemes elolvasni ehhez az iskolai kötelezõen megnézendõ mûhöz: http://tortenelemportal.hu/2011/09/meg-hidegebb-napok/
akosh79 2013 máj. 26. - 21:22:09
(35/57)
nagyon rossz,kommunista klisé az egész,el is kapcsoltam
leho 2013 máj. 26. - 18:20:38
(34/57)
De vajon miért a Magyarok a balkáni háborúban (1991-1997) dok. filmmel vetítik egy idõben? Összeegyeztethették volna.(Bár bevallom, így vasárnap estére, nagyon gondolkozom az M1-es mûsoron.)
10/10
Woody Allen-mániákus 2012 jún. 04. - 14:20:49 10/10 Előzmény serpentfly
(33/57)
Fantasztikus film, az egyik legjobb magyar film, amit láttam.

Egy kérdés - én úgy emlékszem, Major Tamás is játszott benne, valami szadista barom csendõrezredest vagy hasonlót.
Jól emlékszem?
serpentfly 2010 okt. 10. - 15:34:45
(32/57)
Öt és hatvanezer közé teszik az 1944-es magyarellenes népirtások áldozatainak számát, de pontos adat máig nem áll rendelkezésre! A szerbek mindezidáig semmilyen formában nem néztek szembe komolyan a tetteikkel. Még magával a népirtás tényével is alig vagyunk tisztában mind Magyarországon, mind Szerbiában, miközben itt egyesek kötelezõvé akarják tenni ezt a filmet (pont ezt).
A magyarok megtették a magukét a hideg napokkal kapcsolatban hivatalos úton és mûvészileg is. Miért várnak tõlünk még többet? És miért nem tesznek meg õk semmit a múlttak való szembenézés érdekében?
Segítõ Béka 2010 júl. 21. - 17:53:17 Előzmény LajtaJ
(31/57)
á ne vitatkozz ezzel

ez egy barbár kommunista, persze hogy a szerbeknek drukkol, egy feladata van csak: széttörni a magyar nacionalizmust. Petõfi, Arany, Kossuth elvenné az ilyennek az állampolgárságát

bizony a Horthy bíróság halálra ítélte a négy bûnös tisztet
Segítõ Béka 2010 júl. 21. - 17:47:52
(30/57)
jó film

Latinovits feleségének története nagyon kiélezõdik, és a végén Latinovits játéka zseniális

a végét kicsit korainak tartottam
9/10
kgyuri0 2010 jún. 30. - 12:42:28 9/10
(29/57)
Nem hiszem, hogy veled okom lenne vitatkozni, bár én úgy tudom(igaz én is a Wikipediából), hogy a Szombathelyi karóbahúzása rémhír. Mindenesetre remekül alkalmas arra, hogy indulatokat keltsen. Lám Cseres(akinek az ajánlottad könyvét én is olvasgattam), nem részletezi, igaz ugyan, hogy meglepõen sokat idõzik a történeti áttekintésben a karóbahúzás technikájáról, ez számomra mutatja, hogy a pletykák hozzá is eljutottak. Én a helyében errõl nyíltan írtam volna, akkor is, ha a bizonyítékok begyûjtésével nem jártam sikerrel. De ez olyasfajta stiláris, módszertani vélményezése Cseresnk, amibe ugyanúgy nem akarnék belekeveredni, mint a film dramaturgiai bírálatába(ahogy említettem is). A könyv is, a film is lényegében hézagpótló a magyar közgondolkodásban – akkor is, ha a szerbek ebben még nálunk is hátrább tartanak. A szerbek lemaradását magyarázhatja, hogy a jugoszláv állam fölbomlása során olyan nagy mennyiségû újabb „kiterápiázni való” esemény merült föl, hogy szinte lehet mondani, ha esetleg az önostorozó közösségi lelkiismeretvizsgálat lenne valamelyiküknek a mániája, hát el lenne látva municióval évtizedekre: a bõség zavara. Én különben úgy tudom, hogy saját belsõ, délszláv viszonylatukon belül voltak tisztességes próbálkozások úgy az irodalomban, mint a filmesek körében(Bár, hirtelen nem tudnék neveket mondani, de ez lehet akár az én hibám).

„Ilyen hadbírósági tárgyalásra a II. világháború alatt egyetlen hadviselõ országban sem volt példa, csupán Magyarországon!”
Ilyen állítás(negatív) bizonyítása minden tudományban sokkal nehezebb, mint a pozitív állításoké, lehet, hogy igazad van ebben, de ebbõl nem következik semmi.
Azt mindenesetre Cseresnél sem olvashattam, hogy az bben részt vevõ magyar vezérkar függelemsértõ módon, egyenesen német parancsra tette volna, amit tett. De ha Miki1900 kollégának ill. az õ Wikipédiás dézetének ebben igaza lenne, hát ez is egyedül álló lehet a II. Világháború során, olyannyira, hogy akár indokolhatná is a felelõsségrevonás egyedüliségét.
10/10
LajtaJ 2010 jún. 30. - 04:00:36 10/10
(28/57)
Én továbbra sem vagyok ennyire elnézõ a szerb írókkal szemben (akik pedig mégis az értelmiség krémje kellene, hogy legyen). Több mint 60 év után sincs köztük egy sem, aki írt volna akármilyen apró mûvet is a '44-ers délvidéki magyar népirtásról. Ez szégyen a szerb társadalomra!

Ez nagyon jól mutatja a szerb társadalom komoly önazonossági tudat problémáit. A '90-es években a szerbek voltak a balkáni népirtások élenjáró végrehajtói, errõl is nagy hallgatás van a részükrõl.

De erre még rá lehet fogni, hogy még túl közel van, fel kell dolgozniuk a szerb Trianont stb. Az 1944-es magyar népirtás óta viszont már majd 66 év telt el és még most is csak hazudoznak róla.

Ami az 1942-es újvidéki hidegnapokat illeti, azért a történelmi hûség érdekében érdemes tisztázni az elõzményeket, hogy mi vezetett el odáig, mi késztette az ottani katonai vezetés lépéseit. Történetesen, hogy rendfentartási feladattal rendelkezõ magyar csendõröket sorozatosan olyan szerb csetnik és kommunista támadások érték - több csendõr halálát okozva - amelyre valamilyen választ kellett adni a rendefentartó erõknek. Az ilyen jellegû választlépéseket a világ minden állama megteszi ma is.

A baj csupán a válaszlépés törvényességi oldaláról merül fel. A helyi hadvezetés (Feketehalmy-Czeydner tábornok és Grassy ezredes) mindenképpen rendet akart tenni a Délvidéken és ennek érdekében szabad kezet akart kapni és függetlenítette magát a felsõbb honvédelmi vezetéstõl. Elvágták az Újvidékrõl kimenõ telefonvonalakat, hogy a honvéd vezérkar részérõl ne érkezhessen ellenparancs (Szombathelyi Ferencet mégis kivégezték - álítólag karóba húzták - a szerbek a háború után). Az egyes ítételeket helyi szinten, statáriális jelleggel hozták meg, 3309 ember halálát okozva ezzel.

Tudomást szerezve az újvidéki eseményekrõl, a honvéd vezérkar fõnöke azonnal leállíttatta a kivégzéseket. Parlamenti botrány keletkezett az ügybõl, sõt az események fõ felelõseit hadbíróság elé is állították. Ilyen hadbírósági tárgyalásra a II. világháború alatt egyetlen hadviselõ országban sem volt példa, csupán Magyarországon!

A történelmi hûség kedvéért ezek is hozzátartoznak az eseményekhez.
9/10
kgyuri0 2010 jún. 30. - 02:13:17 9/10 Előzmény LajtaJ
(27/57)
A film zseniális. Mindenkinek kötelezõ lenne megnéznie, hogy végre elõbbre jusssunk az emberréválásban. A történet hajmeresztõ tanulsága minden és minden idejû kardcsörtetõ katonáskodó bokacsattogtató degenerált macsó, löttyös indulat egyszer s mindenkorra való kiirtására buzdít: irtsuk ki az állatot(elnézést minden derék jóravaló állattól!) elõször magunkból, aztán környezetünkbõl. nemzetünkbõl.
Majdnem annyira jó, mint pl a „Flandria” címû francia film, melyet tán egy hónapja láthattunk.

A filmet annak idején láttam, fölkavaró élményt nyújtott, persze azért részleteiben nem emlékeztem, s kiváncsi lettem volna mostani véleményemre. Mint filmnek bizonyára vannak hibái, esetleg dramaturgiai hibák, elvarratlan szálak, életszerûtlenségek, pszichológiailag problematikus megoldások. Sajnos a jelen adott körülményei között nem tudtam az objektív kritikus szenvtelen szemüvegén keresztül nézni. A szomorúan idõszerû aktuálpolitikai vonatkozások miatt fõként.

Hiszen régi kedves ismerõsöm, Miki1900, az összeesküvéselméletek nagy barátja s a zsidóság réme is itt osztja az észt. S persze, nincs egyedül, itt nyilvánul meg egy „bátor ember” (Humpy) is!
Lehet, jobban ki vagyok hegyezve az infantilis sovén nacionalista megnyilvánulásokra, a közelmúltban föltörõ mocskos jobboldali fertõ okán, melyre mást nem igen mondhatok: fasisztoid!
Pedig ilyen esetekben éppen arra szoktam fölhívni a figyelmet, hogy a delikvens olvasson, nézzen HidegNapokat), hogy emberré váljon , s legalább megsejthesse, hogyan köll egy nagykorú nmzetnek a nacionalizmushoz viszonyulnia. De hát ezekrõl láthatóan lepereg minden, csõlátón nyomulnak elõre.
Aki látta a HidegNapokat és ennyi szûrõdik le neki, az tényleg reménytelenül ,menthetetlen.
Ne a szerb írókat kárhoztassuk, hogy nem írtak Csereshez hasonló szigorú és erõs nemzeti önvizsgálatot(ez nagyjából olyan, mint amikor Zsdanov elvtárs azt mondta: „Írók, alkossatok remekmûveket!”), hanem annak örvendjünk, igen: nemzeti büszkeséggel, hogy ezt legalább a mi részünkrõl megtette Cseres.
10/10
LajtaJ 2010 jún. 29. - 12:43:24 10/10
(26/57)
Nagyszerû regénybõl nagyszerû film született.

Történelmi távlatokból is tekintve azért bebizonhyosodott a szerbek európai gondolkodástól távoli állapota. Míg Cseres Tibor már a '60-as évek közepén megírta nagyszerû regényét a kb. 3300 áldozatot követelõ 1942-es újvidéki hideg napokról, amibõl gyorsan film is készült.

Ezzel szemben máig egyetlen szerb író sem érezte kötelességének, hogy emléket állítson az 1944 végén vadállati módon lemészárolt 40.000 ártatlan délvidéki magyarnak. Nemhogy regény, film nem készült róla, de még ma is hazudoznak és ködösítenek a bizonyított népirtásról.

Ajánlott irodalom:

Cseres Tibor: Vérbosszú Bácskában
offtopic
Miki1900 2008 aug. 11. - 14:11:53 Előzmény Helios
(25/57)
te figyelj: offtopic elrejtése, ha nem akarod elolvasni.

mi ezzel csak azt akartuk mondani, h a komcsi rendszer ezt soha nem emlegette. csak úgy hozta fel, h a magyarok bûnösök mind.
offtopic
Humpy 2008 aug. 11. - 11:28:58 Előzmény Helios
(24/57)
Ez nagyjából rendben.
Én azért nem mosnám össze azt, amirõl itt szó volt a témában és offtopic-ban.
És a néhai Tom Lantosról, esetleg visszavonhatnád a sértõ kifejezéseket, hacsak nem akarsz minket egy sötét erdõbe vinni... Ilyet itt senki nem mondott.
Kollaboráns, azt igen. De az alá is lett támasztva.
offtopic
Helios 2008 aug. 10. - 19:10:13
(23/57)
Istenem ...most komolyan...de tényleg... ez a film mirõl szól? Csak a gondolat menet amit itt lenyomtatok

délvidéki mészárlás->nem is volt olyan durva->nem jó a nacionalizus->de jó de a fasizmus nem jó és ott a magyar gárda->nem kell félni a magyar gárdától bezzeg a Tom Lantos->Kurva Tom lantos mocskos zsidaja.

...jó ez nyilván túlzás de legalább ebben a témában ne errõl kelljen vitatkozni. Visszatérv a nacionalizmus sztem egy jó dolog ha nem visszük szélsõséges irányba én személy szerint szeretem mindenbõl kivenni a szebb részeit és aztán a szélsõséget meghagyni azoknak akiknek sok idejük van gárdába járni vagy meleg felvonulásra (és itt azokat melegeket értem akik csak úgy lehetnek "trú" melegek hogy tangában járnak...jó hagyjuk"), szóval persze hogy nem jók a szélsõségek ahogy a Nacionalizmuisból is csak azt kell elsajátítani hogy szereted a hazád és a hagyományait a liberalizmus sem azt jelenti hogy szúrom magam heroinnal vagy a szocializmus hogy öljük a papokat.

A népírtásokról meg annyit hogy a szerbek is csinálták (igen) még mocskosabban (lehet), csinálta még Hitler is, Sztálin is, Caligula is Mao-Ce-Tung is, éppen Bush is azt csinálja csak egy burkolt formában tömegeket gyilkolnak le és attól hogy a szerbek többet öltek attól ugyanúgy éghet a pofánk a szégyentõl persze a háború sokmindent kihoz az emberbõl de ez nem mentség, arra viszont lehetünk büszkék hogy ezekben az idõkben is volt annyi a Magyarokban hogy az asztalá söprés helyett felelõsségre vontak... de jó lett volna ha nem kellett volna felelõsségre vonni senkit.

Ámen
offtopic
Miki1900 2008 aug. 07. - 10:48:40 Előzmény Humpy
(22/57)
"Tom Lantos egyaránt hû fia volt az õt befogadó USA-nek és hazájának Magyarországnak, annak ellenére, hogy az utóbbi egyszer fájóan és tragikus módon hûtlen lett hozzá." (GyF)

ha gy. f. ezt mondja, akkor ez ezt jelenti?:
Tom Lantos hû fia volt a nemzetközi pénzügyi csoportnak, és a magyar illetve az amerikai nép teljesen jogosan kirekeszthette volna kollaboráció végett, ha ismeri a tényleges állapotokat.
(ez kérdés, ami választ sugalmaz)
offtopic
Humpy 2008 aug. 06. - 22:34:32
(21/57)
Nagyon OFF, de nagyon jellemzõ.
A politikus, aki a képmutatás, gátlástalanság lovagja. Bármikor kész a legtisztességtelenebb eszközök bevetésére céljai elérése érdekében. Szeret zsarolni, feltétlen híve Izrael biztonságának és bármikor kész beavatkozni a 'független' Magyarország belügyeibe barátai oldalán.
Ezért csak természetes, hogy járt neki a posztumusz kitüntetés Magyarország kormányától.
"Tom Lantos egyaránt hû fia volt az õt befogadó USA-nek és hazájának Magyarországnak, annak ellenére, hogy az utóbbi egyszer fájóan és tragikus módon hûtlen lett hozzá." (GyF)
offtopic
Miki1900 2008 aug. 06. - 21:51:48
(20/57)
ez most nagyon offtopic, Lantos:

elsõk között (már 2002 szeptemberében) szorgalmazta Irak amerikai megtámadását

1990. október 10-én, Kuvait iraki megszállása után Tom Lantos egy 15 éves kuvaiti lányt vezetett az akkoriban általa elnökölt emberi jogokkal foglalkozó kongresszusi csoport elé. Azt lehetett csak tudni róla, hogy a neve Najira, és azt állította, szemtanúja volt, amint a megszállt Kuvaitban az al-Addan kórházban, ahol ápolónõként dolgozott, Szaddám Huszein katonái kitépték a konnektorból az újszülöttekre vigyázó inkubátorok villanyvezetékeit, és 312 csecsemõt otthagytak meghalni. Késõbb kitudódott, Najira nem is menekült, hanem a kuvaiti uralkodócsalád tagja, Szaúd Naszir al-Szabáh washingtoni kuvaiti nagykövet lánya. Az általa elõadott történetet az Amnesty International és más emberjogi megfigyelõk is cáfolták. Kiderült az is, hogy Tom Lantos tudott a lány személyazonosságáról, de eltitkolta azt, sõt, Lantoson és a lány családján kívül felkészítette õt a „vallomásra” az a Lauri Fitz-Pegado is, aki a Lantossal szoros üzleti kapcsolatban álló Hill and Knowlton nevû PR cég alelnöke. A kis színjátékra azért volt szükség, hogy a képviselõk támogatását megnyerje a tervezett öbölháborúhoz.[12

1992-ben jelent meg Csurka István dolgozata Néhány gondolat címmel, mely azonnal éles viták kereszttüzébe került, bírálói által antiszemitának minõsített kijelentései miatt [mit mondott Freedman az antizsemita) szóról?]. Tom Lantos olyan súlyúnak ítélte a csurkai gondolatok következményeit, hogy egyenesen az amerikai kongresszus elé vitte az ügyet, miközben így nyilatkozott: "Naivitásnak tartom azt a nézetet, mely szerint a demokráciában minden nézet egyenlõ értékû. ... Két héten belül a kezdeményezésemre rendkívüli ülést tartunk képviselõtársaimmal a kongresszusban, amelyen megtárgyaljuk ezt a kérdést. Ennek az ülésnek kifejezetten a Csurka-dolgozat lesz a témája. A munkánkat közvetíteni fogja a televízió az egész országban. ... Egyszerûen nem engedhetjük meg, hogy a kormány legnagyobb koalíciós pártjának alelnöke, Csurka úr ilyen nézeteket hangoztasson, anélkül, hogy az Egyesült Államok szenátusa ezt meg ne tárgyalja.


A magyar miniszterelnök ki akarta tüntetni a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével
offtopic
Miki1900 2008 aug. 06. - 21:44:18
(19/57)
tényleg, emléxem. ezt találtam róla, kicsit vicces: "Felszólalt a Patriot Act (kb. hazafias törvény) törvénybeiktatása ellen. "
offtopic
Humpy 2008 aug. 06. - 20:44:19
(18/57)
Tom Lantos volt az illetõ. Egyike a nagyszájú cionistáknak. Ezek azok az emberek, akik elõre tudják a válaszokat, forgatókönyveket. Aki hisz nekik, azok a készen tálalt magyarázatokat várják. Nem, a dolgokat nem így kell nézni. A lényegét nem mutatják meg, azt nekünk kell kikutatni. A mûfelháborodás, professzionalista rettegés csak egy álca. A hülyék megtévesztésére szolgál. De mi lesz, ha majd a könnyen manipulálhatók lesznek kevesebben?! Az az idõ is eljön egyszer.