Téma: Hideg nyomon

8/10
BG_70 febr. 18. 18:30:37 8/10
(135/135)
Jó film volt, azzal együtt, hogy Ben nagyon idegesítő figurát játszatott az öccsével :).
* SPOILER *
Saját kezébe véve az igazságtételt, főhősünk simán tarkón lövi a pedofil mukit - de a törvényre és az általa vélt erkölcsi igazságra hivatkozva ugyanakkor elveszi a kislányt az új családjától, hogy visszavigye a drogos anyukájához... Ebben azért van egy kis ellentmondás, de talán (a saját mércéje szerint) pont a korábbi gyilkosságot törlesztette ezzel a tettével. Casey Affleck hitelesen alakította a korlátolt "igazság bajnokát"... kis elégtételt hozott a végén, hogy otthagyta a nője, így volt kerek a történet.
9/10
Joseph Barbera 2019 aug. 25. - 19:51:40 9/10
(134/135)
Ben valóban kissé baltaképű, de szerintem korántsem baltalelkű. Nagyon is érzékenyen nyúlt ehhez a témához, a film végén a morális kérdéshez. Van-e jogunk önbíráskodni, dönteni mások sorsa felett, vagy a törvényekkel szembe menni, még ha személyes meggyőződésünk is az? A film szinte végig eléggé vulgáris, de az is lehet, hogy hiteles, és akkor inkább úgy fogalmaznék: nem szeretnék Amerikában ilyen népek között élni, igaz, bárhol máshol sem....Szerintem a film rendben volt, még sokáig elgondolkodtat, tehát a célját elérte...
5/10
Bubus53 2019 júl. 28. - 10:46:13 5/10
(133/135)
Ez a film lehetett volna jó is, de mit lehet várni baltaképű, baltalelkű Bentől?
8/10
InteriorLulu 2019 máj. 29. - 11:10:05 8/10
(132/135)
SPOILER!

Tudom, a film mondanivalója szempontjából mellékes szőrszálhasogatás, ám ebből az egyébként igen realista filmes közegből mégis kilóg egy szerintem elég fontos körülmény. Teljességgel valószínűtlen, sőt kizárt, hogy valaki egy jóléti nyugati államban úgy neveljen fel egy frissen, és teljes titokban hozzájuk került gyereket, hogy záros határidőn belül ne derülne ki, ki a gyerek valójában és hogyan került oda. És ez még akkor is így van, ha a helyszín egy lakott helyektől távolabb eső erdőbéli faház, és a nevelő páros egyik tagja egy vélhetően viszonylag nagy érdekérvényesítő képességgel bíró volt rendőrkapitány...
Persze ez a kis "család" főrendőrünk nyugdíjazását követően azonnal költözhetett volna mondjuk Mexikóba is, vagy akár még olyanabb helyekre, ahol nem derül ki a kislány kiléte, de annak meg valószínűleg a mondanivaló és a végső morális dilemma hatásossága látná komoly kárát.

Vannak itt a fórumban, akik úgy gondolják, a magánnyomozó a film végén hozhatott volna egy középutas döntést is: úgy venni el a kislányt a rendőrkapitánytól, hogy utóbbi védelmében eltitkolja, honnan került elő a gyerek. Ez egy nyilvánvalóan teljesen kizárt opció, és ezt mindkét karakter pontosan tudta, mikor ott az erdőbéli ház előtt egymásnak feszültek: egy egészséges, négyéves gyerek nem egy csecsemő, ami azt jelenti, kizárt annak a lehetősége, hogy igen hamar ne bukjon ki belőle, kivel és hol volt a hetek-hónapok alatt, amíg nem az anyjával volt...
7/10
sexykex 2019 márc. 20. - 14:33:25 7/10
(131/135)
A sztoriból simán ki lehetett volna hozni egy szentimentális kutyagumit, amit Ben Affleck szerencsére elkerült. Az erkölcsi dilemma megoldását viszont nem sikerült lenyomnia a torkomon: aki korábban törvénytelenül kivégzett egy embert az vajon mitől lesz annyira törvénytisztelő később, hogy életeket döntsön romba?
Clutter1959 2019 jan. 30. - 08:17:01 Előzmény eddy1
(130/135)
Szia! Igazán nincs mit! Örülök hogy: segíthettem! Mint gondolod nagy film rajongó vagyon! És ez tényleg; jó film! Jó szórakozást hozzá!
eddy1 2019 jan. 29. - 19:12:14 Előzmény fourdogs
(129/135)
Szia fourdogs!

Nagyon szépen köszönöm Neked is, hogy írtál! Ma épp néztem jött-e üzenet, és lám jött!!! :)

Szép estét, üdv: Éva
eddy1 2019 jan. 29. - 19:04:54 Előzmény Clutter1959
(128/135)
Szia, nagyon örülök, hogy Neked sikerült rájönnöd mi a film címe. Már töltödik is lefele. :) Köszönöm szépen!
Igazad van, nem mindegy, hogy Morgan Freeman, vagy Danny Glover!
Ezek szerint a férjem tévedett, mert van némi hasonlóság a két színészben.
Én viszont Morgan Freeman összes filmjének a tartalmát végigolvastam, és nem találtam ezt a történetet. Még mondtam is a férjemnek, hogy biztos vagy benne, hogy Morgan Freeman játszik benne? De váltig állította, hogy igen.
Mégegyszer köszönöm szépen a segítséget, és bocsi, hogy csak most válaszolok, de nem kaptam a bejegyzésedről emailt, sajnos.
Most is csak úgy tudtam meg, hogy fourdogs is írt ma, és arról viszont kaptam emailt.

Szép estét, üdvözlettel: Éva
fourdogs 2019 jan. 29. - 11:59:57 Előzmény eddy1
(127/135)
Ha már Halálkanyar, akkor nem érdemes kihagyni Stone U-turn-jét. Műfaja igazi klasszikusa.
Clutter1959 2019 jan. 12. - 10:01:25
(126/135)
A film címe amit keresel: Halálkanyar!
Nem Morgan Freeman játszik benne hanem:
Danny Glover!
eddy1 2018 dec. 06. - 11:38:58
(125/135)
Sziasztok! Egy különleges kéréssel fordulok hozzátok. A férjem nagyon szeretné megnézni egy régebben látott Morgan Freemannal a főszerepben filmet. De sajnos a címére nem emlékszünk, mert valószínű, hogy én is láttam. Már több órája keresem, minden "trükköt" bevetettem, de nem találtam meg. A tartalmából: Morgan Freeman, elrabolja egy nyomozó fiát, majd több gyilkosság is történik, egy fiatal férfire gondol az enber, hogy ő a sorozatgyilkos, de a végén kiderül, hogy Morgan Freeman a gyilkos. Köszönöm a segítségeteket!

A férjem még mesélt néhány részletet a filmből, a végén a nyomozó megtalálja a fiát egy házban, és életben. Állítólag valami vonatos ( a vonat tetején ) üldözéskor lövik le Morgan Freemant.
nick név 2018 okt. 08. - 14:37:27 Előzmény DcsabaS
(124/135)
Én sem azt mondtam, hogy a szülő az első. A család az első, azon belül is a gyerek. Én inkább azt szándékoztam kifejezni, hogy elméleti szinten komoly vizsgálat után szakítanék szét egy családot, ha muszáj volna, mert a meglátásom szerint egy nyugodtabb környezetben felnövő gyerek sem feltétlen lesz lelkileg egészséges/sérülés mentes, hiszen a nyugodt, de idegen környezet is potenciálisan traumát okozhat egy a szüleihez bárhogyan is, de kötődő gyerek számára - a szülő viselkedési mintája a szociális körülményeire vezethető vissza, ami persze nem mentség, de magyarázat és egyben társadalmi kérdéssé is válik egyben.
Megfontoltabb lennék, ennyi, de ha úgy van a teljességgel alkalmatlan szülőnél tényleg nincs helye egy gyereknek.
filoszemitabéluska 2018 okt. 08. - 07:38:59 Előzmény DcsabaS
(123/135)
Pontosan erről van szó!
DcsabaS 2018 okt. 08. - 05:36:11
(122/135)
A férfi főszereplő gondolkodása egy ideig a normálisnak tekinthető mederben haladt, aztán egyszer csak hirtelen olyan fafejűvévé vált, mint aki nem érti meg, hogy a "baba" az nem egy "bábu", ezért nem a vér szerinti szülők játékszere vagy "tulajdona", nem az a "funkciója" hogy a szülők babázhassanak vele amikor éppen arra támad gusztusuk (de egyébként meg a sutba dobják), hanem egy ÖNÁLLÓ EMBERI LÉNY, és a saját dolgában a SAJÁT ÉRDEKE kell hogy meghatározó legyen. A szülő (vélt) érdeke vagy szándéka határozottan a második sorba való.
nick név 2018 okt. 03. - 11:55:20 Előzmény nagyanyacsakkkettõvan
(121/135)
Szerintem a csonka család is családnak minősül. Nyilván nem a teljes és klasszikus forma, de attól még egymást szerető és alapvetően egymásról gondoskodó emberek közössége, még ha kevesebben is vannak - például az özvegyek helyzete.
A drogos bárba való gyerekhordás tényleg az a kategória, ami nem igen tolerálható. Viszont én ebben az esetben az előzményeket is megtekinteném és azt, hogy miképpen lehetne ezen az adott személyek bevonásával segíteni, nem szakítanék feltétlenül és rögtön. A filmben ott volt a rendszerető rendőr és felesége, viszont a valóságban ilyenkor általában nincsenek befogadó szülőaspiránsok. Helyette ott vár az állami nevelőintézet, ami maga a pokol.
Nyilván a rendőr jelenti a kiszámíthatóságot, a biztonságot ebben a filmben, viszont azt a magam részéről hozzátenném, hogy a rendőr családjában egy nem babakorú gyerek már elszakítva az ilyen-olyan anyjától valószínűleg azt a ridegséget fogja érezni mindenkivel szemben, amit te a példádban is felhoztál. Egy gyerek nem feltétlenül érti, hogy miért szakították el az anyjától, legyen az anya, az élethelyzetük bármilyen, akár a filmben.
Van egy kényes és éles határ, ami felett én is az elszakítás pártján vagyok, viszont nálam azért van kitolva ez az elméleti határ, mert azt gondolom tudom milyen trauma egy gyereknek nem a saját szülei/szülője mellett felnőni. Ha már babakorban kerül nevelőszülőkhöz, az megint más, hiszen ha kellő szeretet kap a családtudat már úgy alakul ki, de ha kisgyerek korú és úgy szakítják el.. Én ezt csak a legvégső esetben tenném meg.
nagyanyacsakkkettõvan 2018 okt. 02. - 17:56:04 Előzmény nick név
(120/135)
"Persze van egy határ, ebben talán egyetértünk, tényleg van olyan, hogy egyszerűen nem szabad a gyereket olyan szülőknél hagyni, akik maguk is csak felelőtlen gyerekek. A határvonal holléte a kényes kérdés. " Itt pontosan ez volt a helyzet. Órákra magára hagyta a kislányt, illetve magával vitte egy drogos lepratelep bárba. Az nem vitás, hogy rossz anyagi helyzet nem ok a családból való kiszakításra. A drogos, alkoholbeteg nő és 4 éves kislánya kombó viszont a legkevésbé tekinthető családnak, hanem inkább krízishelyzetnek. Ennél már sokkal inkább volt családnak tekinthető a rendőr és felesége. Azt hiszem, a film befejező jelenete elég egyértelmű választ adott a magánynyomozónak, hogy helyesen cselekedett e?
Említetted a nálunk adott alkoholproblémát. ha teszem azt az egyik szülő alkoholista, akkor még mindig van esélye a családnak családként működni, de, ha az egyetlen szülő alkoholista, drogos és labilis, akkor tökéletesen reménytelen a gyerek jövője.
Mivel itt mindenki csak egy nicknév, nyugodtan felhozhatok egy személyes példát, ami korántsem olyan durva, de azért van hasonlóság. A szüleim 2 éves koromban elváltak és anyámnál maradtam. Szegény még elég fiatal volt és kereste a boldogságot, próbálta élni a saját életét, ezért sokszor lepasszolt, nem drogos barátnőnek, hanem egy rendes, de rideg vénkisasszonynak. Nem lett belőlem lecsúszott, szenvedélybeteg bűnöző, de mélyről jövő érzelemmel soha nem tudtam szeretni anyámat, mert az érzelmileg legfogékonyabb koromban sokszor nem voltam vele.
nick név 2018 okt. 02. - 09:06:44 Előzmény filoszemitabéluska
(119/135)
Szép dolog, de a 10 gyerek és semmi nagy baj inkább a kivétel, mint az átlag.
Én pedig azt gondolom, hogy a család eszméje fontosabb, mint az esetleges jobb gyerekkor egy elszakított gyerek esetében. Természetesen a gyerek egészséges fejlődése rendkívül fontos, de ezen az alapon az állam csak itthon százezrektől, vagy millióktól vehetné el a gyereket, hiszen itthon pedig az alkoholizmus dívik. Egy társadalom feladata lenne megteremteni egy olyan környezetet, ahol emberek tömegei - nem az egyéni, felelőtlen elhajlásról van szó, hanem a szocializációról - nem élnek úgy, mintha például nem lenne holnap. Az ilyen és hasonló családi adottságok a nézetem szerint legfőképpen a társadalom állapotáról árulkodik, nem pusztán egy adott emberéről.
Számomra a család egysége - még ha nem is tökéletes - fontosabb, mint egy lehetőség, ami vagy valóra válik, vagy nem. Persze van egy határ, ebben talán egyetértünk, tényleg van olyan, hogy egyszerűen nem szabad a gyereket olyan szülőknél hagyni, akik maguk is csak felelőtlen gyerekek. A határvonal holléte a kényes kérdés. Vannak, akik kis leventéket nevelnének kb ezen az alapon a fél országból, ezzel semmi szín alatt nem értek egyet.
Azt tegyük azért hozzá, a rendőr gyámsága alatt is elromolhattak volna a dolgok - ennek az esélye lett volna kisebb pusztán. Arról nem is beszélve, hogy milyen tudatot, érzéseket, esetleg törést válthatott volna ki a gyerekből a tudat, hogy valakikkel kell élnie, nem pedig a saját anyjával, még ha törődnek is vele.
De ez a film többek között azért is jó, mert ilyen vitákat tud gerjeszteni.
filoszemitabéluska 2018 okt. 02. - 00:02:55 Előzmény nick név
(118/135)
Valamit nagyon félreértettél! Itt nem az anyagiakról van szó. ismerek 10 gyerekes, szegény családot, akiknél a gyerekeknek boldog és nyugodt gyerekkoruk volt és mind a 10 gyerekből lett valaki. Itt egészem másról volt szó. Egy szenvedélybeteg, tökéletesen felelőtlen anyáról, aki a büdös életben nem lesz alkalmas nem, hogy egy gyerek nevelésére, de még arra sem, hogy minimális biztonságot nyújtson neki. Rendszeresen egyedül hagyja , vagy magával viszi egy életveszélyes, drogos barlangba.
SPOILER
Nagyon, nagyon elkúrta a magánnyomozó. Több tippem is van a kislány sorsát illetően:
- egyedül hagyva, kiesik az ablakon
- Joe az új élettárs megkívánja és a drogos anyuci hagyja, hogy abuzálja, nehogy elveszítse Joet.
- pénzszűkében anyuci leküldi a kamasz lányt strichelni
- anyuci mellett igen hamar rászokik ő is a drogra
Az egy jól hangzó lózung, hogy nem lehet egy gyereket elszakítani a családjától. Csak éppen pont az USA-ban sokszor elég könnyen úgy dönt a Gyámhatóság, hogy elveszi a gyereket a természetes szüleitől és örökbe adja titkos procedúrán keresztül egy megbízható családnak. Hát szerintem itt pont a magánynyomozó volt az, aki Istent játszott és saját szaros, kis lelkiismeretét megnyugtatandó beleszólt valamibe, amibe nem kellett volna és tönkre tette legalább 3 ember életét.
Ami a film értékét illeti, meglepően jó rendező Ben Affleck.
tramonto 2018 szept. 22. - 12:11:03
(117/135)
Idézem Töled: "Nem pörgős, akciódús krimi...Garantált, hogy ez a film még napokig eszedbe fog jutni. Ha szereted a mély, elgondolkoztató filmeket, az erkölcsi dilemmákat, akkor tiéd ez a film. ' Nem hiszem, hogy ezt tovább vagy túl ragozhatnám! Talán a filmből egy, csak megközelítő idézet - "aki egy (a) gyermeket szándékosan bántalmaz bármilyen módon, az én szempontomból annak vége!" Szerintem, mint filmfeldogozás, művészeti stb hiányosságát a feldolgozott téma, ami nagyon jól sikerült, mindent pótolt, és a film így volt nagyon jó! Nekem , gyenge indítás ellenére 10/10!
10/10
beatrix555 2018 júl. 28. - 06:17:08 10/10
(116/135)
Nem pörgős, akciódús krimi..., nem egy Stallone, vagy Schwarzenegger film....nem is erre készült. Azonban annyira magával ragad a mondandója, mint még egy filmnek sem. Garantált, hogy ez a film még napokig eszedbe fog jutni. Ha szereted a mély, elgondolkoztató filmeket, az erkölcsi dilemmákat, akkor tiéd ez a film. Mindez remek színészi alakítással és híres színészekkel. Nálam messze 10/10