Téma: Holtodiglan

tortura 2019 jan. 03. - 16:09:32 Előzmény Miczki Tibor
(183/223)
Egyetértek. Csak már nem akarom szét OFF-olni a topikot, mert elhajtanak bennünket.
Miczki Tibor 2019 jan. 02. - 16:56:00
(182/223)
Voltunk a Niagaránál is. Élmény látni (volt szerencsém az Iguacut is látni - az egy még egy kategóriával feljebb...). Egyébként Toronto is nagyon tetszett. Érdekes fricska: egy gyakorlatilag 90%-ban "migráncsokból" álló világváros, ahol becsületkasszás a metró! Legközelebbre tervezzük nyugatot, az általad említett természeti csodákkal. Nekem mindenesetre a legnagyobb élmény: maguk az emberek és az általuk alkotott társadalom működése - lenyűgöző.
tortura 2019 jan. 02. - 15:47:33 Előzmény Miczki Tibor
(181/223)
Elhiszem. Észak-kelet... Niagara is megvolt?
Ha keleti part, akkor én Floridában gondolkodom (Miami, Everglades). De szívem szerint harmadszorra is a nyugati oldalt célozzuk meg, mert Utahban van a Canyonland, a Mesa Arch, amiről csodás képeket láttam a Geo Magazinban. Van még jó pár kanyon, amit meg szeretnék mászni, pláne arrafelé, ahol Aron Ralston története játszódik (127 óra). Aztán izgalmas lehet még Új-Mexikó is, pláne Albuquerque a csörgőkígyó múzeummal.... De Arizonát most sem hagynám ki, mert az mesés a Grand Canyonnal. Annál elképesztőbb földi paradicsomot el sem tudok képzelni.
Az is érdekes volt, mikor bementünk a Starbucks kávézóba, akkor rendeléskor megkérdezték a keresztnevünket és ráírták a papírpohárra. Majd ha elkészült, néven szólítottak bennünket. Meg volt kirakva aprópénzt egy kis edénybe és ha nem volt apród (mondjuk 4 $ 10 cent volt a fizetség), odaadtál öt dolcsit, a csaj kivett egy 10 centest a bödönkéből, neked meg visszaadott egy dollárt. Ezek apróságok, de aranyos dolgok. Ja, még San Diegoban is tudnék mit csinálni. A ZOO azért megvolt.
Miczki Tibor 2019 jan. 02. - 10:59:15 Előzmény tortura
(180/223)
Nagyjából szóról-szóra ugyanezt tudnám leírni egy csomó saját élménnyel. Pedig mi északkeleten voltunk. Washingtontól fölfelé Kanadáig. Szerintem New England az ország értelmiségi elit vidéke, a legjobb egyetemekkel. Boston a top. Az első élményünk New Yorkban, autóbérlésnél: egy nagy darab, nagyon vidám fekete lány kategóriákkal jobb autót adott, mint amilyet béreltünk. Ezek után, amikor megtudta, hogy ez a nászutunk, olyan boldog volt hogy valamit adhatott, hogy a nyakunkba borult. Szerintem mindegy melyik vidékre mész, a rendkívül magas érzelmi intelligencia és viselkedés kultúra azonos. :)
tortura 2018 dec. 30. - 13:30:05 Előzmény Miczki Tibor
(179/223)
OFF.!!
Nézd, bizonyára más élmény ott élni a szürke, munkás hétköznapokat és megint más csak úgy utazgatni. Ők is valószínűleg másként néznek egy turistára, aki odamegy, náluk költi a spórolt pénzét majd hazamegy, mint egy bevándorlóra (most mindegy, hogy legális vagy sem), aki ott éli az életét.
Nos, nekem kétszer adatott meg ez az élmény, életem vágya volt. Úgy vágtam neki, hogy ha csalódás lesz, legalább nem vágyakozom tovább utána. Ehhez képest az első alkalommal beleszerettem az országba. Mondjuk az sem mindegy, melyik részére megy az ember. Mi a délnyugati felében próbáltunk megmerítkezni, mert az olyan latinos. Engem a keleti part sosem vonzott a felhőkarcolóival. Nekem a sivatagok, a kanyonok, az óceán, a nagy hegyek voltak érdekesek.
De ami ennél is fontosabb: én is úgy képzeltem, hogy az amerikaiak nagyképű, bunkó, lekezelő nép, aki biztos lenézi a keletről érkezetteket. Ehhez képest náluk barátságosabb, segítőkészebb, udvariasabb emberekkel még sehol sem találkoztunk, pedig sokat utaztunk már. Sokszor még kérni, kérdezni sem kellett, mert maguktól siettek a segítségünkre. Ilyenkor mindig váltottak velünk néhány szót, honnan jöttünk, merre megyünk, mire vagyunk kíváncsiak, stb. Pénzzel soha, de soha nem vágtak át bennünket. A legtöbb boltban kedvezménnyel vásároltunk, holott sehol nem volt semmilyen kedvezményre jogosító kártyánk, de ilyenkor a pénztáros lehúzta a saját kártyáját. Parkolás van ahol drága, de olyan hely is van, ahol ingyenes 2 órára. Azironában pl. a az indián asszony kijött a pult mögül a Mekiben és odaadta a saját térképét, a Yosemite Parkban egy pasi meg fogott egy papírt és arra rajzolta le nekünk, hogy merre menjünk, és merre ne, hol vannak lezárások. Hát most ennyi.
Papp Jánost egyébként én is nagyon kedvelem.
Miczki Tibor 2018 dec. 30. - 09:36:41 Előzmény tortura
(178/223)
Ahogy Papp János az ismert színész és utazó mondta: azok szidják Amerikát, akik nem ismerik. Az hogy csalódtál (kellemesen) azt jelzi, hogy amit Magyarországon el akarnak hitetni velünk Amerikáról az nem igaz. Érdekes kérdés: miért hazudnak nekünk Amerikáról (ahogy a kommunista diktatúrában)? Nekem is meghatározó élmény volt az a magas minőségű társadalom, nálunk elképzelhetetlen viselkedéskultúrájú emberekkel.
tortura 2018 dec. 29. - 14:25:31 Előzmény Miczki Tibor
(177/223)
Ugyan... Manapság olyan trendi fikázni az amerikaiakat, az amerikai filmeket (sokan csak hollywoodi szarnak nevezik őket - de azért nézik - mily érdekes). Szinte már kötelező is. Én szégyellem magam, mert nem teszem.
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy én jártam az USA-ban és nagyon kellemesen csalódtam bennük.
10/10
Sajtburesz 2018 aug. 11. - 09:37:49 10/10 Előzmény csabaga
(176/223)
Ha figyelemsen nézted volna, akkor most nem írnál ilyen hülyeségeket! Injekcióval szívta ki, egy nagyon látványos jelenetben amúgy ;)
4/10
Ivy00 2018 ápr. 24. - 03:41:15 4/10
(175/223)
Atyaég, ez a film közel 2 és fél órát vett el az életemből... Helyenként ötletes, néha izgalmas, de többnyire baromi vontatott az egész, a végén meg egy nagy semmi! Ha már ilyen hosszú ideig türelemmel van a néző, legalább legyen valami megoldás, valami csattanó a végére.
A továbbiakban SPOILER lehet.
Az alapötlet nem rossz, bár láttunk már hasonlót. Viszont sok a baki. Ahogy a filmben is megemlítik, és a hozzászólásokban is, megkötözve nehéz sniccert szerezni és elvágni a rabtartó nyakát - mégis csont nélkül beveszi mindenki. Amy eltűnése idején megállapítják, hogy 6 hetes terhes volt. Aztán mutatják, hogyan érte el, hogy ezt higgyék. A barátnője, akitől a trükközéshez szükséges "anyagot" szerezte, jól láthatóan terhes, szóval nem 6 hetes, inkább 6 hónapos. Ez esetben viszont már nehéz titokban tartani.
Amy előkerül, és a férj, bár jól tudja, hogy egy gyilkos pszichopata, mégis vele marad, belemegy a nő játékába és megvárja, míg a terhességgel zsarolhatja. Ahelyett, hogy hanyatt-homlok menekülne még a közeléből is. Minden épeszű ember ezt tenné, és letojná, hogy mit gondolnak róla mások, a lényeg, hogy megúszta a gyilkosság vádját. Hacsak nem tényleg egymásnak voltak ők teremtve, a kattant, meg a mazochista...
Miczki Tibor 2018 ápr. 14. - 11:10:03 Előzmény sexykex
(174/223)
Kedves sexykex, jártál Amerikában? Csak a totálkárosságról jutott eszembe.
7/10
sexykex 2018 ápr. 02. - 12:47:26 7/10
(173/223)
Jó lenne felnyitni a csinos kis koponyáját, hogy belelássunk a gondolataiba – mondja Nick és ezzel nagyjából meghatározza a filmet. Én semmiképpen sem vettem volna feleségül Csodálatos Amyt, ha a frigy előtt találkozom a szüleivel. Az ilyen karakterek miatt szoktam elmerengeni azon, hogy vajon az összes amerikai totálkáros, vagy csak a 99%-uk?
Nekem tetszett a film. Az viszont nem tetszik, hogy kezdek szétesni és semmire sem emlékszem soha. Azért írom ezeket a kis szösszeneteket is, hátha segít az emlékezésben. (Nem kötelező elolvasni őket.)
10/10
Qksika 2018 márc. 25. - 17:10:39 10/10 Előzmény InteriorLulu
(172/223)
Ezt a regényt minek írtad ide? Unatkozol?
9/10
DireStraits 2017 dec. 29. - 20:51:47 9/10
(171/223)
Szerintem elég jó film, de valahogy azt érzem, még sokkal jobb is lehetett volna. A vége nagyon gagyi lett, Finchertõl többet vártam. Bár nem tudom, a regény milyen, mennyire követte.
1/10
Kathalin 2017 aug. 25. - 16:56:13 1/10
(170/223)
Életemben három film van, ami után úgy éreztem életem elpazarolt kb két órája! Ez az egyik. Feldühített és bántam, hogy egyáltalán megnéztem. Most is kiráz a hideg ha rá gondolok. Rosamund Pike filmet azóta nem bírok nézni. Ez olyan, mint amikor ráhánynak egy vászonra és azt mondják rá: mûvészi!
8/10
Pusztai Dénes 2017 febr. 25. - 08:36:01 8/10
(169/223)
Tegnap este enyi év után végre sikerült megnéznem.Nagyon jó film nagyon csavaros (néhol tulzásokba is estek) kellet egy pár óra mig megemésztetem sõt talán még mindig emésztem valahol.Ugy áltam fel a tv elöl hogy az állam le volt esve. 2014 ben a két kezemen megtudom számolni hány jó film került bemutatásra. Szerintem egyszer mindenkinek megéri megnézni. A néhol tulzásba vitt csavarok száma miatt 8/10
1/10
Nótárius 2016 dec. 21. - 12:35:18 1/10
(168/223)
Ennek a filmnek, a végével egybevetve, elsõ fél óra után bármikor vége lehetett volna; avagy akár még tetszés szerinti ideig el is nyújthatták volna; az értelm(etlenség)-én, szerkezeti silányságán, hiteltelenségén, teljes valóság-idegenségén és összefüggés-hiányosságain semmit nem változtatott volna.
(Csak az a sok volna, ott ne volna!) Ennek indoklását, hely- és idõpazarló hosszúsággal spoiler-ezhetném.
Rútul rászedetve, a kíváncsiságom vitt el a végéig (?), hogy majd hátha... Tévedtem.
Egykori magyartanárom szerint az 1-est is ki kell érdemelni! Nos ez a film nem érdemelte ki, ezért csak más lehetõség híján: 1/10. SZERINTEM.
9/10
InteriorLulu 2016 dec. 20. - 16:26:36 9/10 Előzmény pb69
(167/223)
SPOILER, SPOILER, SPOILER, SPOILER!...

Jogos mindaz amit felvetsz a nyomozási hiányosságokkal, az FBI-os kihallgatással, illetve a Desi-/kamerák-szállal kapcsolatban (181. hsz.). Igen, ezekre nincs válasz, és még jópár ilyesmi zavaró homályos, kidolgozatlan részlet van a filmben, melyek kidolgozása nyilván túl sok idõt - és valószínûleg már zavaróan sok részletet! - csapott volna a már eleve hosszú filmhez. Jóllehet én magam még így is jó néven vettem volna, hisz ha már mint befogadó, belekezdek egy ilyen történetbe, elvárom hogy tisztességesen és pontosan, elvarrott szálakkal vigyék is végig, de hát ugye a film nem egyesek, hanem százmillók számára készült...

Erre az alábbi kérdésedre viszont van válaszom:
"Azt meg pláne nem értem, hogy mi értelme volt így meggyilkolni a faszit. Átvágni a nyakát, de miért? Most arról nem is beszélve, hogy ezt kikötözve nehéz kivitelezni. Sokkal hihetõbb és könnyebb lett volna mondjuk megmérgezni, ez amúgy is jobban illett volna az alamuszi karakteréhez. Meg a nõknél amúgy is az egyik legkedveltebb módszer."
A kinézet, a látvány, a hatás okán. Nyakig véresen, botladozva, egy szál köntösben megjelenni a házuk és a kamerák elõtt, majd közvetlen ezután a kórházban és a kihallgató FBI-osok elõtt, nyilván sokkal nagyobb hatást és részvétet ér el vele, mint zaklatottan ugyan, de bármiféle kirívó külsõ megjelenés nélkül. Az amerikaiak milliói tudvalevõleg fogékonyabbak az ilyen teatralitásokra, hatásvadász tálalásokra, erre a filmben maga Amy is utal.

Viszont abszolút jó meglátás, amit írsz:
"...szerintem egy más típusú Desi-vel sokkal jobban mûködött volna a film. Õt is egy betegebb és számítóbb figurának kellett volna beállítani, aki kiélvezi azt, hogy élete nõje a karmai közé kerül és azon kívül, hogy megkaphatja, de bosszút is állhat.
Anno elvileg õ is bántotta Amy-t, na ez lehetett volna legalább részben igaz. Ez (a szülõi nevelésen túl) kívül indokolta volna a lány hozzáállását a késõbbi párkapcsolataihoz, ill. Desi-nél is jelezte volna, hogy nem ártatlan bárány. Anno a csaj felköpte, most pedig hozzá szaladt segítségért. Mivel a világ halottnak hitte, hisz megrendezte a halálát, így Desi tudta, hogy a markában van, rá van utalva.
Ténylegesen bezárhatta volna a házba, ténylegesen bánhatott volna vele kutyaként, úgy mint a saját tulajdonával. Tényleg tolhattak volna mindennapos kemény szexpartikat, a rabszolgájává tehette volna. Amy meg alájátszhatott volna, provokálhatta volna, szökést imitált volna, így még mostohábban bántak volna vele, tényleg megütötték és megkötözték volna stb.. Így nem kellett volna akkorákat kamuznia és sokkal hitelesebb lett volna az egész sztori.
Az a vicc, hogy ennek a csírái amúgy meg is voltak, hiszen Desi bekamerázta a házat és követte a lány minden mozdulatát, Még mondta is neki, hogy ha kimenne vagy bármit is csinálna, azt látni fogja. Visszaalakíttatta a külsejét, amivel a maga örömén kívül azt is biztosította, hogy a nõnek le legyen álcája a külvilágban. A tévés jelenetnél látványosan ideges lett. Meg amúgy is beteges volt a ragaszkodása. Ezeket a motívumokat kellett volna továbbgondolni kicsit."
9/10
InteriorLulu 2016 dec. 20. - 15:19:59 9/10 Előzmény Edmond Dantes
(166/223)
SPOILER, SPOILER, SPOILER, SPOILER!...

"jól gondolom-e h Amynek az eredeti tervet amiatt az apró malõr miatt kellett átírnia, mert kirabolták? és pénz nélkül nem tudta volna kivárni, amíg Nicket kivégzik. Ez esetben a Desi-vonal kimaradhatott volna...ami nélkül persze még szürkébb lett volna a film, de legalább rövidebb. Vagy Desi kinyírása, a terhesség és a végsõ "boldog egybekelés" is a terv része volt? Ez esetben: egészségükre!"

Igen, nagyjából jól gondolod, mármint az elsõ verziót. Amy kirablása, az egyetlen dolog amivel nem számolt, egyértelmû fordulópont, gyökeresen megváltoztatta az õ és Nick jövõjének alakulását ahhoz képest, ami történt volna az eredeti terve szerint. Ez utóbbi úgy nézett ki, hogy elrejtõzve kivárja hogy Nicket gyilkosságért vád alá helyezik, erre õ, Amy öngyilkos lesz, megtalálják a hulláját, Nicket pedig halálraítélik és kivégzik. Merthogy Amy beteg (többek közt amiatt, mert nem tudja feldolgozni az általa teremtett mese-karakter és a saját valóságos életútja sikerességének különbözõségét): nincs olyan ár amit ne fizetne meg azért, hogy Nick, akit az egyedüli felelõsnek tart a saját boldogtalan élete alakulásáért, megbûnhõdjön.
(Más kérdés, hogy a valóban gyilkosságnak látszódó öngyilkosság tervének részleteit a film igencsak elnagyolja, hasonlóan ahhoz, ahogyan a késõbbi Desi-gyilkosság részleteinek hitelességét és kivizsgálását, továbbá több más konspiratív dolog is bukdácsol a részleteiben. Mindez ugyan utólag zavaró kissé, de nekem a film értékébõl sokat nem von le).
Szóval igen, Amy hirtelen teljesen pénz nélkül maradt, így improvizálnia kellett, hisz ki kell valahogy bekkelnie az idõt Nick megvádolásáig, márpedig nemigen mutatkozhat sehol, tb-kártya híján nem is dolgozhat... Úgy gondolhatta, marad a tervénél, a csak most eszébe jutó Desinél feltûnés nélkül kibekkel, aztán legfeljebb megöli a jóembert, hogy ne maradjon tanú az élõ Amy-re. Ám itt meg az jött váratlanul, hogy a ház teli van kamerával, és Desi kvázi fogva tartja õt. Emiatt végül változtatni kényszerült a terven: mégsem öli meg magát (és ezzel közvetve Nicket sem), hanem visszatér Nickhez (visszaszökik ugye, az õt elrabló és ezért egy idõ után önvédelembõl halállal lakoló Desitõl), és azzal bünteti, hogy a valóban létezõ terhességével magához láncolja, boldogtalan életre kárhoztatja.
Õ maga is marad boldogtalan, de a lényeg, hogy Nick az legyen.
10/10
Véduska 2016 dec. 14. - 17:08:35 10/10
(165/223)
Rég l`attam ilyen j`o filmet!!
Hegyirabló 2016 dec. 07. - 18:49:55
(164/223)
A könyv itt ér véget.