6/10
Bill Shut júl. 09. 22:34:07 6/10 Előzmény tim88
(10/10)
Ez a film "nem jó, de nem is tragikus". Nézhető, de 6/10 csupán, mert bármekkora nagy rajongója vagyok is Costnernek, ez már megint nem sikerült, és még legalább 4 fokozat van ennél feljebb... :(
OK, végig tudtam ülni mind a 180 percet anélkül, hogy nagyon szenvedtem volna. De a "Farkasokkal táncoló" macskáról már több bőrt nem kellett volna lehúzni. Legalábbis ebben a formában. Az egy remek film volt, de ez meg sem közelíti, továbbá semmi újat sem ad hozzá. Lehetett volna esetleg inkább valami szokatlan, eredeti ötlet, valami furcsa csavar Costnertől, mint a Mr. Brooks-ban, ami szintén nagyon jó film. De ez sajnos eddig csak a szokásos "naplementébe lovagló", unalmasan kiszámítható western, a legyűrhetetlen magányos hőssel és kötelező mellékszereplőkkel...
Ráadásul övön aluli ütés a "sorozat" jelleg, hogy négy mozijegy áráért kapunk egy történetet. Ez tisztességtelen a nézőkkel szemben, hogy - mint egy akciós bélyeggyűjtésnél - ha két részt megnézel, utána már csak futsz az addig "befektetett" pénzed és időd után. Hát lehet, hogy a második rész után inkább "Stop Loss" lesz és a többi részt majd kihagyom... meglátjuk, majd sikerül-e akkor ennél jóval nagyobbat gurítania. Én őszintén drukkolok neki, mert "innen szép nyerni", de sajnos nagyon is előre sejthető, hogy hová fog kifutni ez a 12 órás eposz, rezonálva a mai világpolitikai helyzetre is, mint a tavalyi Napóleon: "Világbéke! Szeressük egymást, gyerekek, ahelyett, hogy háborúzunk, elvégre egy faj gyermekei vagyunk mindannyian! Love over War!" És ez mind igaz, szép és jó, de önmagában túl fantáziátlan és nem indokol egy ekkora vállalkozást, sem azt, hogy összességében fél napot töltsünk el miatta a moziban... Reménykedjünk, hogy ennél többet is nyújtani fog majd.
Szerintem az alábbi hozzászólók közül "tim88" kapta el a lényegét a legjobban, vele maximálisan egyetértek, az övé egy szép, frappánsan tömör és kiváló összefoglalás.
A vágóasztalon felháborítóan dilettáns, barbár hentesmunka zajlott: előzmény nélküli, összefüggéstelen, értelmezhetetlenül a semmiből érkező "megágyazatlan" snittek ("Hát ez most hogy??..." jelleggel), mintha csak szóltak volna valakinek, hogy ha törik, ha szakad, márpedig 180 percnél nem lehet több a vége és punktum.
Összefoglalva csak azt tudom mondani erre a filmre, amit annak idején a kétéves kislányom mondott a tévedésből kapott üres palacsintára: "Ez is nem tetszik! Semmi van benne!"
És ha már gyerekszáj, lám, mennyi mindent meghatároznak a gyerekkori emlékek, élmények. Pl. a fél-cherokee nagypapa. Amely tényező alighanem a Dust-Bowl-t is túlélő oklahomai nagymama által az ötéves kisgyerek Kevin Costnernek ajándékozott pisztollyal együtt "tette rá" eltéríthetetlenül őt a western-country vágányra, és, meglehet, végeredményben emiatt az azóta is féltőn őrzött fegyver miatt vált el a felesége (ld. Yellowstone-forgatás) és úszik el majd most a háza is...? De rajtunk, akik megvettük rá a jegyet, nem fog múlni.
/ "I never understood how something I love so much could get me in so much trouble [...] and was reminded of it often how quickly things taken for granted could be taken away." ─ Kevin Costner, 2023. /
kybuck júl. 06. 06:52:17
(9/10)
Bár dicsérték a Yellowstone-ban, ne feledjük az egy sorozat, amit szépen egymás után meg lehet nézni; a Farkasokkal táncoló óta azonban inkább a bukások jellemezték Costner filmes munkásságát, a Waterworld és A jövő hírnöke hasonló monumentális opusok voltak és hatalmasat buktak. Itt pedig ráadásul a western a fő téma, ami azért - Yellowstone ide vagy oda - nem annyira populáris műfaj, hogy moziban ücsörögjenek egy háromórás, sehova sem tartó filmért érte, mert annak a háromnegyede még csak most jön! Nem-nem, kedves Kevin, ha nem ragadod meg az elején a tömegek figyelmét vége, és ha már Yellowstone: sorozatok is jártak így, amik az évad alatt sorra vesztették el a nézőiket, pedig ott ki lehetett menni vécére és nem kellett éveket várni a folytatásokra! Semmi meglepő nincs hát a bukásban.
10/10
stoth77 júl. 03. 23:25:08 10/10
(8/10)
Akik spagetti westernre vagy valamiféle Django klónra számítanak, azok be se üljenek a moziba. Nem értem a fanyalgókat, hogy mire számítottak egy 4 részes (egyenként 3 órás) filmtől? Több szálon futó történet, mely szálak nyilván az elkövetkezendő részekben összeérnek. Lassú, részletes történetmesélés, pont úgy, ahogy egy 4 részes filmtől elvárható. Nekem nagyon tetszett, várom a következő részt.
9/10
HunniaBisztro júl. 03. 06:33:08 9/10
(7/10)
Várom a folytatást. Még ha sorozatnak is szánták, nagyszerű ötlet, hogy moziban indul. Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy a sorozatokat is egyben szeretem megnézni. A karakterek, jelmezek, színészek nagyszerűek. A sok szálon futó, lassan kibontakozó cselekmény Robert Altmant idézi. Nagyszerű film.
5/10
Midnight67 júl. 02. 21:06:21 5/10
(6/10)
Nekem ez nem jött be. Azért néztem meg, mert alapból szeretem a western filmeket és épp volt felesleges 3 órám, de azon kívül, hogy kellemes hűvös volt moziban, nem sok más élménnyel lettem gazdagabb. Costnertől szomorúan gyenge alakítás volt.:( Részemről.
offtopic
Skillerz9 jún. 30. 15:15:59
(5/10)
Gratulálok a Cinema Citynek, hogy csak a 100.000 vagy annál nagyobb népességű városokban adják a mozik...
10/10
Buco jún. 30. 14:53:26 10/10
(4/10)
Nem bántam meg azt a 3 órát. Várom a folytatást!
10/10
Andor András Gliba jún. 29. 20:49:59 10/10
(3/10)
Nem volt semmi baj ezzel a filmmel.
Nyílván én már tudtam, hogy ez egy első epizód (felvonás). Igazából a főbb vonalakat, történetszálakat megismerjük (kapunk felvezetést a folytatást illetően is..).
Aki ismeri Costnert és a régimódi vadnyugatot, az azt kapja amit várt.
Ez nem egy Django elszabadul vagy Aljas Nyolcas nyílván, hagyományos értékekkel, értékrendekkel bíró vadnyugati eposz.
Azt azért ajánlom, hogy az vágjon bele a történetbe, akit nem zavar a "Gyűrűk Ura" effektus, hogy 3 óra után "elvágják" a sztorit és a következő epizódra kell várni.
A vágás illetően az igaz, hogy néha érdekes, de azért mert egybe forgatták az első két részt, most forgatják a harmadik epizódot. A Cannes-i fesztiválra is a forgatásról utazott Costner. Év végén elkezdi a befejező részt is.
Augusztusban jön a második felvonás.
sofi 72 jún. 28. 11:12:25
(2/10)
Egyéb vélemények?
4/10
tim88 jún. 27. 23:03:07 4/10
(1/10)
Nem tudom kit sajnáljak jobban, Costnert, aki 100 millió dolláros jelzálogot vett fel az álmára, vagy a nézőket, akik beülnek rá. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi hiba van a filmben. Abszolút semmi jogosultsága nincs nagyvásznon, de még streamen se feltétlenül lenne. Borzasztó a történetmesélés, a vágás, az operatőri munka, a dialógusok... imádom a westernt, de ez az égvilágon semmi újat nem mutat, ráadásul hibát hibára halmoz. Folyamatosan az volt az érzésem, hogy felvettek vagy 100 órányi nyerset, amiből lesz a 4 rész, és tök random megvágták belőle az első részt.