9/10
törökbálint 2022 máj. 31. - 09:23:21 9/10 Előzmény Giginelle
(22/22)
Ez így igaz, és persze, hogy nem volt soha betiltva /legalábbis én nem emlékszem ilyesmire/
Giginelle 2022 máj. 30. - 09:26:46 Előzmény törökbálint
(21/22)
a Királylány a feleségem (Tulipános fanfan) című filmet vetítette a hatvanas-hetvenes években a magyar tévé, és moziban is játszották, nem volt betiltva, gyerekként többször is láttam. amikor később a kezembe került a könyv azért kicsit meglepődtem, a film egy nagyon szolid történetet, egyetlen szálat dolgozott fel belőle
10/10
Sweet-But-Psycho 2020 okt. 23. - 15:05:29 10/10 Előzmény Sanna99
(20/22)
Köszönöm az értékes információkat! ;)
Sanna99 2020 júl. 29. - 23:04:23 Előzmény Sweet-But-Psycho
(19/22)
A Magyar Televízió 1969-ben – nem most volt – úgymond karácsonyi ajándékként, szenteste előtt egy nappal, december 23-án tűzte műsorára a Királylány a feleségemet. És díszes csomagolásról is gondoskodott. Merthogy egy olyan szinkronnal került adásba, ami nemcsak méltó volt magához az alkotáshoz, hanem maradandó, kitörölhetetlen mementóként kis túlzással önállóan is megállta volna a helyét. Somló Éva magyar szövege hűen tükrözi és visszaadja a film szellemiségét.- én kislányként láttam a tv-ben 69-ben
offtopic
vino-et-veritas 2020 márc. 28. - 18:03:01 Előzmény Lyanos1
(18/22)
Valóban. Ezeket a filmeket(meg sok másikat) is ott láttam először...
vino-et-veritas 2020 márc. 28. - 14:19:51 Előzmény Lyanos1
(17/22)
Miden bizonnyal ez volt az, csak a címet nem találtam sehol...
Lyanos1 2020 márc. 28. - 13:11:48 Előzmény vino-et-veritas
(16/22)
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy iskolatévé. Ennek az iskolatévének az egyik tantárgya volt a filmesztétika. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy 'Kamera - filmesztétikai sorozat középiskolásoknak' címszó alatt vetítettek bizonyos filmeket. Ilyeneket, mint Szigorúan ellenőrzött vonatok, Bohóc a falon vagy éppen ez a film.
Időközben az iskolatévé megszűnt és a felsorolt filmeket sem nagyon vetítik sehol.
Magáról a filmről azt lehet mondani: nem meglepő, hogy betiltották. Nyilvánvaló, hogy a történet nem csak egy úttörőtáborról és annak vezetőjéről szól.
9/10
törökbálint 2020 márc. 26. - 19:05:41 9/10 Előzmény Sweet-But-Psycho
(15/22)
Sajnálom, de tényszerűen emlékszem rá, és éppen a blőd volta miatt.
10/10
offtopic
Sweet-But-Psycho 2020 márc. 26. - 16:16:05 10/10 Előzmény törökbálint
(14/22)
A Fanfan la tulipe (Királylány a feleségem/Tulipános Fanfan) című 1952-es francia kalandfilmet soha nem vetítették Magyarországon 18-as korhatárral, különösen nem 1989-ben. Valamivel csúnyán összekevered.
hanguktaekwondoo 2020 márc. 26. - 00:51:27 Előzmény vino-et-veritas
(13/22)
Igen, a Gum ma különösen trendi, szellemi -haha!-alaptőkéjét a kilencven előtti időszak kovácsolta, jelenlegi sikere és presztízse pedig a globális retródivatból táplálkozik -csak épp a muníció jön az ellenkező irányból, mint azelőtt. Egyébként oda a régi hangulat, amolyan plázaizé lett. Szép, érdekes, meg minden, de a két áruháznak már csak a neve meg a vázszerkezete azonos. A réginek vesznie kellett, az egész intézmény elavulttá vált. Nem mintha jelenlegi inkarnációja építőbb hatást gyakorolna az orosz népre.. :-))
9/10
törökbálint 2020 márc. 25. - 23:15:05 9/10
(12/22)
Hálás köszönet a felrakásért, nem tudtam, h magyarul van, mert hang nélkül, csökkentett üzemmódban tudom csak legtöbbször használni a notebookomat, de most majd visszaállíítom és gyorsan megnézem még egyszer, mert tényleg 30 évvel ezelőtt láttam utoljára.A malacos jelenetre például a te trailered nélkül már nem emlékeztem volna, most megnéztem hang nélkül, de így is tönkrementem rajta /a kövér csaj, ahogy fut előle.../ remélem a fazekas jelenetet is értékelted. Én az alapkritikádat túl erősnek, negatív beállítottságúnak érzem, persze sok mindenben biztos, h igazad van /azt a Gum áruház promo filmet pl egyáltalán nem ismerem, és lehet, h sok valótlanság elhangzik benne, ha az 50-60 -as évekből való. De majd ezt is meg fogom nézni, kösz. Viszont fenntartom, h ebben nem elsősorban kommunista propagandával van dolgunk, hanem egy nagyszerü filmszatírát látunk, /analógiák a Tanu-val/ és én nem vádolom őket azzal, h aTulipános Fanfan beemelése csak propaganda célokat akart volna szolgálni, mindazt demonstrálandó, ahogy írtad. És mi van, ha tényleg létezhetett vhol a Krímben /Artyek/ egy olyan liberális vezetésú pionírtábor, ahol a vezetés ezt megengedte volna? 50 év után nehéz megtippelni. A mai 30-40-50-esek például azt is nehezen hinnék el, h nálunk a főiskolán 1969-ben a hosszabb szünetekben néha teljes hangerővel ment a Je t, aime az iskolarádióból. (Persze végig...) Sok minden nem úgy volt, ahogy ma mondják, vagy feltételezik - sok dologban. És engem pl a hollywoodi promo legalább annyira zavar - hogy csak egy példát mondjak, a "termékeik" zöme, figyeld meg közép- de inkább felső-középosztályi környezetben játszódik, ennek megfelelően az utcakép is Manhattan, Long Island stb. mindez. az évtizedek alatt azt a képzetet alakította ki a kf-i nézőben /a ny-európaiban is/ hogy Amerika, az a tejjel-mézzel folyó kánaán- pedig ugye szó sincs erről a valóságban. Ezt sugallják a családi filmjeik, a vígjátékaik, a romantikus alkotások, a gyerekfilmek - mondjuk ezekből a kategóriákból én a trailereken kívül egyet sem voltam képes megnézni, még a Tytanic-ot sem láttam. A mvészfilmeik és a trillerek egy része már egy másik Amerikát mutat, ezekből szinte mindent láttam és nagyon szeretem, most pl írás közben nézem a Zodiákus-t, hát jobb filmet ebben a műfajban nehéz elképzelni.
A Moszkva nem hisz.... egy nagyon jó mester alkotása, aki mindent tud a filmkészítésről, igazi hollywoodi iskola, de nem az én műfajom, számomra giccses volt- nem tudom megbocsátani Mihalkovnak az alaphelyzetet - és látod, ez tényleg hazugság - vagyis adva van egy fiatal munkásnő,

de írd a spoileres tartalmat


akit elcsábítanak és elhagynak, egyedül, segítség nélkül felneveli a gyermekét, aki egy szép, okos, kedves fiatal lány , de persze volt energiája párhuzamosan nem csak leérettségizni, de az egyetemet is elvégezni, és nemsokára már az üzem igazgatói székében találja magát. Ez is Hollywood, és még csak nem is egy másik olvasatban. /Jó, lehet, h a szerelmi szál nem volt ilyen egysíkú, csak addigra már kicsit belefáradtam./ Ugyanígy, a Szibériai borbély, egy ragyogóan megrendezett "hollywoodi" giccs. Közben elolvastam, mit írt vino-et a mostani GUM-ról. Örülök, h nem vagyok ezzel egyedül. 1973-ban, Londonban, a Piccadilly-n, vagy bárhol, sem éreztem magam olyan jelentéktelen kis senkinek, mint 2007 körül a GUM-ban- olyan ragyogó volt minden, h szenvedtem a frusztráció miatt, és eszembe jutott, amikor D.Bowie 1973-ban azt mondta róla, h "egy szörnyű hely, ahol csak szappant és bőröndöket árultak".
offtopic
vino-et-veritas 2020 márc. 25. - 22:05:15 Előzmény hanguktaekwondoo
(11/22)
Érdekes ez a GUM-dolog. Amikor a 80-as évek közepén először jártam a SzU-ban viszonylag jó választék volt benne és Moszkvában vagy Leningrádban sem érződött annyira áruhiány. Természetesen az akkori magyar viszonyokhoz képest szerényebb volt minden (az árak is erősen). Sajnos a "vidékkel" nem volt alkalmam megismerkedni. Aztán utoljára a '90-es években voltam ott. Akkor már volt McDonalds és a GUM is kezdett "luxusba" menni. Nemrég a munkatársam járt kinn. A GUM-ba már azzal engedték be őket, hogy ez nem az ő szintjük. Nincsenek itthon sem rosszul eleresztve (fogorvos férj), de tényleg nem a felső tízezer hivalkodó tagjai... Hát, így múlik el a "szocialista világ dicsősége"...
hanguktaekwondoo 2020 márc. 25. - 19:01:42
(10/22)
Előző hsz.-ban felraktam magyarul  filmet,
Olyan ez a Tulipános Fanfan -szöveg, mint a Patyomkin-falvak :-) propaganda. Megmutatni, hogy szovjethonban milyen szép az élet. Ezt is lehet, amazt is
-szellemi szabadság és boldogságos jólét az alap. 
Ezt demonstrálták a régi promo -filmeken is, pl. a Gum áruház földi mennyországának dicsőítésében
https://www.youtube.com/watch?v=ZJU0xbWKHaM  
holott azért a helyzet nem egészen úgy volt, ahogyan azt a képkockák láttatták :-)
Gyakran a Gumban is volt hiánycikk, pedig az lett kinevezve etalonnak, "amikre büszkék vagyunk".

Ez a suvickolás a filmekben is tetten érhető, főleg azokban, amelyeket külföldre is szántak. aztán vagy mentek, vagy maradtak a dobozban.
De magukat is szédítették -a Szovjetunió nagy:
a Habarovszk melletti Khorban miért ne hinnék, hogy a Moszkvában és egyebütt tejjel-mézzel folyó Kánaán, lazaság, szabadság, cicik és egyéb lehetőségek?. :-) 
Pl. a Moszkva nem hisz a könnyeknek trailerje is egy ügyes hologram: azt sugallja, mecsoda borsos-pikáns -akciós komédiával lesz dolga nézőnek.
aztán, aki ezért kezdi el nézni szív, mint torkosborz a réten. mert egész másról van szó.
/kárpótlásul az ember értéket kap/
https://www.youtube.com/watch?v=z1GcUobfFIE  

A Hurrá nyaralunk! -ban Tulipános Fanfan is azért említve. hogy egyrészt meglegyen az illúzió
másrészt a kritika is ott van bőven -a filmet két síkon lehet értelmezni. 
Hruscsov is jól látta ezt -a fáma szerint remekül szórakozott rajta
aztán betiltotta :-)
A malacos jelenet epic, örök kedvenc :-))
https://www.youtube.com/watch?v=zBApZSPWvPY 
 
9/10
törökbálint 2020 márc. 25. - 18:33:09 9/10
(9/22)
Köszönöm vino-et veritas, h kisegítettél a másik film címével, közben nekem is beugrott, és úgy emlékszem, moziban nem, de a tv-ben láttam és igencsak figyelemreméltó alkotás. Az idézett filmesztéták közül néhányat én is ismertem, pl Gyüre Vera nevét gyakran hallottam az egyik barátnőmtől, akinek magyar tanára volt a Jóskában és el volt tőle ragadtatva. Az orosz filmre visszatérve, hihetetlen, h 2-3 percenként követték egymást a legjobb poénok, egyre több jelenet ugrik be.

Ide írd a spoileres tartalmat


Pl. Emlékszel a fazekas jelenetre, ill. a "nagymama fejére"? Ahogy most is ahogy írom, úgy röhögök, h nem tudom folytatni. Jó, szóval remélem, h Neked is hasonlóképpen tetszett!

Ide írd a spoileres tartalmat


vino-et-veritas 2020 márc. 25. - 17:53:57 Előzmény törökbálint
(8/22)
A filmet többször vetítették a '70-es években (akkor láttam először), amikor (a címre nem emlékszem) valamiféle iskolatévé-műsor keretében volt filmes "óra" is középiskolásoknak néha délután . Honffy Pál, Gyertyán Ervin, Bikácsy Gergely, Nemeskürty, Gyürey Vera neve ugrik be, de voltak más szakemberek is, akik beszéltek.
A másik film a "Jöjj és lásd" - az egyik legdrámaibb háborús alkotás...
9/10
törökbálint 2020 márc. 25. - 17:38:12 9/10 Előzmény Rojita
(7/22)
Jaj, és még egy pontosítás: amikor azt írtam az első kommentemben, h az MTV 18-as karikával adta le vmikor 1989 környékén, ez természetesen nem erre az orosz filmszatírára vonatkozott, hanem az idézett francia kalandfilmre. /amit a derék szovjet úttörők minden gond nélkül végignézhettek, legfeljebb az egyik jelenetben Lollobrigida fedetlen kebleinek látványát az egyik tanárnő kétségbeesetten próbálja eltakarni, mire a kissrácok hangos tiltakozásba törnek ki.../ Ez a magyar korhatár azért is érdekes volt, mert a 70-es években anélkül adta le az MTV.
Rojita 2020 márc. 25. - 17:37:01
(6/22)
Köszönöm.
Azt hittem, h a többszöri hsz mögött aktuális tv-műsor volt.
9/10
törökbálint 2020 márc. 25. - 17:14:26 9/10 Előzmény Rojita
(5/22)
Mostanában szerintem egyetlen csatorna sem adta le, talán a 90-es években utoljára, de előtte, a "régi időkben" emlékszem, h többször ment a 7o-es években, nyilván még előbb is. Így csodálkoztam is, hogy milyen alapon került fel most az oldalra. Sajnos túl sok kilátás nincs is arra nézve, h a közszolg. csatorna műsorra tűzné, mert ahogy láthatjuk nem kívánatos a kulturális közeledés " /sem/ abba az irányba, nehogy az új nagytestvér zokon vegye, a megfelelési kényszer pedig nagy úr. Viszont az egyik kommentelő társunk feltette az orosz videót, belenéztem, és tényleg, még a nyelv ismerete nélkül is nagyon humorosak és érthetőek a jelenetek, ezt tudom Neked is ajánlani egyelőre. /Mondjuk, nem véletlenül, a rendezője a zseniális E. Klimov, aki ragyogó filmeket fémjelzett a 80-as években /pl Vörös berkenye, és volt egy nagy visszhangot kiváltó 2.vháb. filmje is, ami nálunk is ment moziban és tv-n is, a címe most nem ugrik be/
Rojita 2020 márc. 25. - 13:36:22
(4/22)
Melyik csatorna adta le? (Hátha lehet visszanézni.)
9/10
törökbálint 2020 márc. 25. - 12:26:22 9/10
(3/22)
Nagyon jó kis film volt, de más szempontból nekem emlékezetes az a jelenet (is), amikor a gyerekek kikövetelik, h levetítsék nekik a "Tulipános Fanfan" c. fr. filmet. Lehet, h nem hiszitek el nekem, h igaz lehet egy akkora ellentmondás, h valamikor 1989-9o körül, /ekkor már többedszer is ment/ az MTV ezt a filmet "Királylány a feleségem" címmel - 18-as korhatárral adta le! Tehát az 1964-es Szu liberálisabb volt - és e szerint nem csak gyereknevelés terén - mint a 25 évvel későbbi M.o.??