Téma: Ida regénye

10/10
KDBianka febr. 04. 19:39:20 10/10
(64/64)
Ilyen film kellene több, nem az Aranybulla.....
10/10
Katalin93 febr. 03. 22:26:47 10/10
(63/64)
Nekem nagyon tetszett :) A regényt ezidáig nem olvastam, de kíváncsivá tett.
8/10
3,14159 febr. 02. 16:00:49 8/10
(62/64)
Jó kis film, hozzáteszem se az előző verziókat nem láttam, se a regényt nem olvastam.
Mai szemmel nézve, már vannak benne klisék, mert sokan dolgoztak fel hasonló témát, de ettől még egy könnyű, szórakoztató kis film.
Stefanovics Angéla, meg egy zseni!
7/10
Tinv jan. 30. 09:31:29 7/10 Előzmény gyorgyi84
(61/64)
Nem azt mondjuk, hogy rossz, csak ez nem az Ida regénye, hanem a "Dusika férjhez megy", Gárdonyi Géza ötlete (nem regénye) alapján.
gyorgyi84 jan. 24. 19:55:44
(60/64)
Kicsit félve ültem neki megnézni, az ilyen kritikák után, hogy "Ez nem Gárdonyi regényének adaptációja, ez Gárdonyi regénye újra gondolva!" meg "Hollywoodi tucatfilm!" meg "Romantikus vígjáték, a mai nézők ízléséhez igazítva!", és emiatt azt hittem, valami gagyi lesz.
Szerintem egész aranyos film, és én semmi olyat nem láttam benne, ami ne lenne összeegyeztethető Gárdonyi-szellemiséggel. Még az a bizonyos vitatott "vetkőzős jelenet" sem. A könyv cselekményét is nagyjából hűen követi a film. Úgyhogy nem nagyon értem azt a néhány fanyalgót. Ami miatt esetleg bele lehet kötni, hogy eléggé "meghúzták" az anyagot, és elég sok részt kihagytak belőle. Konkrétan a végéről a párbajos részt is, de az szerintem a könyvben is kicsit túlzottan romantikus elem volt. De ennyi változtatást más adaptációkban is csinálnak, néha még komolyabbat is... mégis "adaptációknak" nevezik őket, és nem "újra gondolásnak".
Szóval szerintem aki nem látta, az nézze meg nyugodtan. Nem olyan rossz feldolgozás ez.
dmmddm jan. 23. 17:58:32
(59/64)
még mindig jó:)
6/10
offtopic
napraforgó jan. 15. 11:26:28 6/10 Előzmény guess.who
(58/64)
Oké, én is szeretem a romantikus történeteket és valahol az eredeti Ida regénye is az. De ez a feldolgozás akkor is egy cukrosabb változata a regénynek. Önmagával nincs semmi gond, élvezhető, csak hát ez nem az az Ida regénye.... Amúgy meg kár ragozni.
offtopic
guess.who jan. 15. 10:11:06 Előzmény napraforgó
(57/64)
Azért Gárdonyi jobbára egy javíthatatlan romantikus volt (még akkor is, ha az új században megszülető Nyugatos stílus elvitte más irányba.
Amúgy nem nehéz asszociálni, hiszen -ahogy írtam is- egy teljesen szimpla romantikus klisé az egész. Én ezt önmagában nem tartom annyira zavarónak, mert nagyon kevés olyan ötlet van, amit az ókortól napjainkig ne írtak volna meg legalább százféle változatban (pl. a Rómeó és Júlia alapvetései sem a Lándzsarázó fejében születtek meg először. :) ).
Éppen ezért emeltem ki pozitívumként a -szerintem- remek szereposztást, a pici szerepekben is jókat alakító Stefanovics Angélát, Ember Márkot, Kovács Lehelt, Mészáros Bélát - és persze Mentes Júliát, aki érezhetően lubickol ebben a szerepben. :)
Mindez nyilván nem jelenti azt, hogy ez a film fogja megváltani a honi vagy a világ filmiparát, csak azt, hogy szerintem nem volt ez olyan rossz.

(Szánom-bánom bűnömet: ugyan viszonylag sok Gárdonyit olvastam, de ez a mű nekem valahogy kimaradt eddig. Talán ezért is vagyok megengedőbb a megfilmesítés/teljesen átírt sztori ügyében, és ezért nem is hasonlítgatom a két művet egymáshoz - bár megértem és elfogadom, hogy Téged vagy az ide beíró más kommenttársakat zavarja, hogy egy-egy karakter nem olyan, egy-egy történés nem úgy van stb., mint a regényben, és ez csökkenti a mű élvezeti értékét...)
6/10
offtopic
napraforgó jan. 15. 09:13:17 6/10 Előzmény guess.who
(56/64)
Ugye, ugye, tehát te is erre asszociáltál?

A lényeg: Gárdonyi regényének semmi köze ehhez a "műhöz". Sokkal inkább a hollywoodi tucatfilmekhez.
offtopic
guess.who jan. 14. 19:59:30 Előzmény guess.who
(55/64)
Az egyetlen, amit viszont negatívumnak értékelnék egyértelműen, az az értelmetlen jelenet, amiben -az egyébként minden tekintetben csinos és szép- Mentes Júliát félmeztelenre vetkőztették egy tükör előtt, és meg is mutatták részletesen. Azért mégis a századforduló környékén járunk, amikor enyhén szólva is jóval prűdebbek volt az általános felfogás (és ezt hangsúlyozzák is, amikor Ida még azt is külön kikéri magának, hogy az apjának és a barátainak egy vele egykorú lány felemelte a szoknyáját és megmutatta a térdig érő bugyogóját...
Ennek a tükör előtt vetkőzős jelenetnek viszont nem volt semmiféle előzménye vagy következménye, és nem adott hozzá a sztorihoz sem, hiszen Ida a végén is arra hivatkozik a férjének: onnan tudja, hogy ő szép, mert a zárdában mondták a többiek - tehát még véletlenül sem a tükörben látottak alapján gondolta ezt. Szerintem kár volt ebbe az irányba elmozdulni, és talán okosabb lett volna csak sejtetni: nyakig mutatják, esetleg csak háttal stb. - hiszen Ida végig hangsúlyozottan kifogástalan modorú, stílusú, viselkedésű és jellemű úrilány. Úgy? Úgy!
offtopic
guess.who jan. 14. 19:41:42 Előzmény napraforgó
(54/64)
Szerintem nem volt ezzel a filmmel semmi különösebb baj: ugyan egy klisés, Gárdonyi-féle, századfordulós romantikus mű alapján készült, ami ma már idejétmúltnak tűnik/tűnhet, de szerintem a szereposztás nagyon jó volt: Mentes Júliára mintha ráöntötték volna ezt a -kicsit Szerencsi Évás-Abigéles- figurát, Kovács Lehel bármikor, bármiben zseniális; Mészáros Béla hozta a szokásos pénztelen lúzert; Ember Márk végre nem a (nála egyáltalán nem működő) kiabálós-agresszív karaktert alakította (és így kiderülhet, hogy nem is olyan rossz színész); Lovas Rozi bármikor, bármiben gyönyörű - és hát Stefanovics Angéla a gyalázatos Bödörék után végre megint visszatért ahhoz, amiben nagyon-nagyon jó, még akkor is, ha csak pármondatos a szerepe.

Egyébként a Hallmark gyártja szó szerint futószalagon az ilyen sémájú filmeket: a megcsömörlött, de sikeres nő elutazik a sok állammal odébb található vidéki/kisvárosi szülői házba/borkészítő manufaktúrába/lóvellneszbe, ahol találkozik a gyerekkori ismerősével/jóképű síoktatóval/bunkó kertésszel, eleinte kígyót-békát mondanak egymásra, majd 70 percnyi vita után kiderül, hogy tulajdonképpen egymást szeretik örökkön-örökké, jöhet a csók, a stáblista, majd a reklámblokk.
De szerintem a világirodalom jó részének is az egyik legtöbbet használt kliséje ez, talán csak a komplett regényen át vágyott, végül sok-sok nehézség után beteljesülő szerelem gyakoribb nála. :)
luci87 jan. 11. 11:10:39
(53/64)
A regényt én is tobbszor olvastam,es a 74 es filmet is lattam.Nem csodalkozom, hogy megvaltoztattak benne dolgokat, és sok fontos dolgot is kihagytak. Érdekességképpen tekintek ra, nekem ez még mindig jobban tetszik, mint a Pillango modern változata.
6/10
napraforgó jan. 11. 09:09:24 6/10 Előzmény Tinv
(52/64)
A Romana, meg Júlia, stb. romantikus kis regényfüzetkék tele vannak hasonló geil, romantikus történetekkel. Teljesen szokványos történetek - valami kényszeritő külső körülmény hatására összekerül egy lány, meg egy férfi. Eleinte hadakoznak egymással, de mire a füzetke végére érünk, már nagy a szerelem. Azért az eredeti Gárdonyi regény nem ennyire szirupos.
7/10
Tinv jan. 07. 19:58:15 7/10 Előzmény hpapline
(51/64)
Jól sikerült, ha elvonatkoztatunk a regénytől, annak szellemiségétől. Ez nem az Ida regénye, csak annak ötlete alapján készült film. Talán jobb lett volna teljesen a modern korba helyezni és igazi vígjátékot csinálni. Biztos nagyon jó lett volna, Goda ért ehhez. Így viszont tényleg felemás.
10/10
hpapline jan. 07. 19:05:28 10/10 Előzmény Tinv
(50/64)
Itt pont ez a lényeg, hogy egy részben mit tudnak kihozni a műből. Szerintem jól sikerült.
10/10
hpapline jan. 07. 19:01:31 10/10 Előzmény napraforgó
(49/64)
"Gárdonyi Géza azonos című műve alapján". Rögtön a film elején látható.
toths1957 jan. 07. 17:44:24 Előzmény napraforgó
(48/64)
-
7/10
Tinv jan. 06. 16:14:16 7/10 Előzmény napraforgó
(47/64)
Teljesen igaz. Ezt is - mint sok mást - szerintem Zsurzs Éva tudta volna megrendezni, 4-5 részben, hogy olyan legyen, ahogyan a könyv alapján elképzeljük. Manapság erre hiába várunk.
10/10
Vilmos8 jan. 06. 11:21:55 10/10
(46/64)
A videa.hu -n elérhető.
6/10
napraforgó jan. 06. 07:17:00 6/10 Előzmény csincsilla72
(45/64)
Bizony. A regény szerint Ida az anyja halála óta, 7 éves kora óta a klastromban nevelkedett. Férfit gyakorlatilag nem is látott. Már csak azért sem, mert az apja a szünidőkre sem vitte haza. Neki a saját szórakozása fontosabb volt. A lányát nem is egy világi leányneveldében neveltette, hanem egy szigorú zárdában.
Hát csoda, hogy Ida kikerülvén a zárdából bizalmatlan a "férjéül" bemutatott fiatalemberrel? Naná, hogy tart tőle és a lehető legnagyobb távolságot tartja?
De Csaba bizalmatlansága is érthető, azt hiszi, hogy egy "megbotlott" lányt kell elvennie a pénzéért.
A regény és az 1974-es film is nagyon jól visszaadja ezt a távolságtartást, amely kezdetben mindkettőjüket jellemezte.
Én sajnos ezt a tartózkodást, távolságtartást egyáltalán nem éreztem az újabb variációban. Sőt, valóban, ebben Ida egyszertelen, fiatalos bakfis, aki élvezi az életet és egyáltalán nem tartja magát távol a férjétől. Oké, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, csak hát ez az előzmények ismeretében egyáltalán nincs megalapozva.
Egyszóval ez a történet, nem az a történet, amit Gárdonyi megirt. Lehet ez szép film, meg élvezhető is, csak sajnos nem az, amit vártam.