Zeynep 2021 szept. 05. - 09:50:03
(24/24)
Arra a kérdés, hogy ki a legkedvesebb színésznőm, a mai napig mindig Ingrid Bergman neve jut eszembe. Először a Gázlángban láttam. Majd sorra néztem meg a filmjeit.
Csodálatos színésznő volt. Mindig elnéztem természetes szépségét, királynői mozgását. És nemcsak a filmekre vonatkozott a természetessége, hanem az életben, a nagyvilágban is természetes volt. Nem csoda, hogy feltalálta magát, bárhová is dobta az élet, hiszen több nyelven beszélt és természetesen sztárallűrök nélkül élt.
Nagyon szerettem a Kaktusz virágában, ahogy Goldie Hawn-nal játszottak önfeledten, annak ellenére, hogy már Ingrid Bergman túl volt az ötvenen.
Korai halála elszomorított, élhetett volna még!
Persze ez csak az én véleményem, tiszteletben tartva mások eltérő véleményét. Node, nem vagyunk egyformák, nem igaz?! Szerencsére.
wolfat 2021 szept. 05. - 08:07:08
(23/24)
Az előttem szóló Anonymus után azt hittem, már nem lesz mit hozzáfűznöm az Ingrid Bergmanról szóló topikhoz. Tovább olvasva a véleményeket egy nagyon érdekes és egyben tanulságos vitára akadtam Edmond Dantes és 21Vick nicknevű hozzászólók között. Röviden: meglepődnék, ha 21Vick nem nő lenne. Az ő véleménye számomra a freudi peniszirigység egy szubtilisebb, nők között működő változata, és tudjuk, ha egy nőben valamilyen negatív tulajdonság működik, akkor az is nagyon működik, nem csak a pozitív. 21Vick véleménye, hogy Angelina Jolie jobb, mint Ingrid Bergman, számomra már a vicc kategóriája, de Bergman elsősorban színészi képességek tekintetében a többi 21Vick által említett riválisát is megelőzi. (Meryl Streep más kategória, ő nem a lenyűgöző szépségével tűnik ki elsősorban, hanem az általa megformált karakterek megjelenítésével.)
Ami különösen feltűnő ezekben a régi filmekben, hogy annak idején a férfiak mennyire férfiasak voltak, (nem csak Cary Grant, hanem Gregory Peck, Humphrey Bogart, Kirk Douglas és lehetne még sorolni), valamint a nők mennyire nőiesek, noha közöttük már eléggé kilengett az inga a rejtett hetéra, valamint az eszményien tiszta nő irányába. Annak idején is jóval ritkább volt az utóbbi típus. Ingrid Bergman szinte a mintapéldája volt, aki el tudta hitetni, hogy nála az utóbbi irányba mutat az inga. Ha valaki ebben kételkedne vagy túlzásnak érezné a véleményem, nézze újra a filmjeit, pl. az „Akiért a harang szól” címűt. Lehet, ez a tulajdonsága irritáló egyes, a mai ízlésvilágot képviselő nézők számára. Amúgy életben is tényleg egy intelligens nő lehetett, aki – ahogy mondani szokták – tudott élni. (A közelmúltban olvastam egy cikket arról, hogy a férfias partnereibe nem csak a filmjeiben szeretett bele.)

Anonym 2021 2021 ápr. 30. - 21:41:34
(22/24)
Csodálatos színésznő volt, emellett egy igazi természetes szépség. Jó dolog, hogy nem csináltak műnőt belőle, pedig az már abban az időben is divat volt, de ő nem hagyta magát. Igazából a szépségénél fontosabb, hogy mennyire jó színésznő volt. Annyira természetesen játszott, ami mai napig keveseknek sikerül. Pedig akkoriban még nem kamera előtt nőttek fel az emberek, bele kellett jönniük a filmezésbe. Sokan túljátszották a szerepeket, mert ami egy színházi színésznek kellett, az a mozivásznon erőltetettnek hatott.
Ráadásul kb 5 nyelven beszélt és több nyelven forgatott filmeket is.
A mai világban ez már ritka, hogy egy sztár nem csak a hófehér mosolyt meg a mellét tudja villantani, hanem az intelligenciáját is.
21Vick 2020 júl. 24. - 09:55:19
(21/24)
Edmond Dantes és burkoltan az én halàlomat kívànod, azzal, hogy "ha összefut Ingrid Bergmannal"... "Előre is köszönöm a szívessègèt."
Na minden visszaszáll rád, amit kívánsz másoknak te! Azt hitted nem tudom elolvasni a kommentedet csak azèrt, mert letiltottál??
Nagyon okosnak hitted magad, de mégis inkább a sajàt àllítàsod él magadról.
Persze egy èrtelmes èrvet nem tudtál felmutatni... Ilyenek a gyàva kutyák.
21Vick 2020 júl. 24. - 09:47:42
(20/24)
De nagyon cseles Dantes vagy kicsoda, azèrt írt egy vàlaszt és letiltott... Nagyon bátor vagy, SE!
offtopic
Edmond Dantes 2020 júl. 24. - 09:26:43 Előzmény 21Vick
(19/24)
"hülye legfeljebb én vagyok" ... ezt fenntartom, mert mint egy régi mondás tartja: "a trollt nem etetjük"...és én etet(t)em. Ígérem, ezentúl nem fogom. Búcsúzóul: ha összefut Ingrid Bergmannal, adja át neki tiszteletteljes üdvözletemet! Előre is köszönöm a szívességét. Saját fenntartásait személyesen vele vitassa meg face to face. Ja és nem emlékszem, hogy tegeződnénk. De magázódni sem fogunk ezentúl. Úgyhogy: X
21Vick 2020 júl. 24. - 00:47:56 Előzmény Edmond Dantes
(18/24)
Persze, hogy te vetted magadra az èn vèlemènyemet, amit nem is rólad vagy a rajongóiról írtam, hanem róla.
Idézlek:
"Hat persze. A vilag tele van hulye Ingrid Bergman-rajongokkal. " - én ilyet nem mondtam, nem is gondoltam, te gondoltad, hogy ez a vélemènyem a rajongóiról...
"A harom Oscart is mero tevedesbol iteltek neki." - Ez szintén a te agyszülemènyed, meg sem említettem.
"A hiba nem az on keszulekeben van, hanem par millio maseban. " - szerinted lenni kell "hibának" valahol, valaki készülèkèben csak azèrt, mert nem èrtünk egyet.
Az alábbi hablatyolásodat meg aztán vègkèpp hagyjuk, hogy szerinted én mit gondolok Mona Lisaról meg Leoról...
És végül az utolsó gyöngyszem tőled:
"hülye legfeljebb én vagyok" - na ebben igazad van!
Edmond Dantes 2020 júl. 23. - 11:37:05 Előzmény 21Vick
(17/24)
A bánat vette magára az ön véleményét, hogy finoman fogalmazzak. Akárkinek a véleményét azért nem veszem magamra. Sosem személyeskedem, majd szólok, ha igen, de azt (is) ki kell érdemelni. Senkiről sem állítottam (nemhogy "mindenkiről"), hogy "hülye", még önről sem...hülye legfeljebb én vagyok, hogy még válaszolok, de egye fene. Rég megtanultam, hogy mindig akadnak olyanok, akiknek a Mona Lisa vagy a Dávid ronda, Wagner hosszú és unalmas, Maria Callas és a hangja csúnya volt, Leonardo de Caprio egy tehetségtelen színész, Shakespeare pedig nem is élt -viszont holdra szállás nem volt és Marslakókat már látott- és így tovább ... és ezek szerint olyan is akad, aki Bergmanról úgy véli, "tenyeres-talpas parasztlyányka. Szörnyű. Nem is szép, nem is különleges." Biztosan javítja a közérzetüket, ha ezeket írják, mondják. Egészségükre!
21Vick 2020 júl. 22. - 10:29:50 Előzmény Edmond Dantes
(16/24)
Az, hogy magadra vetted a vélemènyemet róla, rólad mond sokat. És szemèlyeskedsz, ezzel a "ki a hülye" stílussal. Mi van, ha senki nem hülye, csak mindenkinek màs az ízlése? Engem egyàltalán nem zavar, ha te rajongsz èrte.
Edmond Dantes 2020 júl. 21. - 19:19:08 Előzmény 21Vick
(15/24)
Hat persze. A vilag tele van hulye Ingrid Bergman-rajongokkal. A harom Oscart is mero tevedesbol iteltek neki. A hiba nem az on keszulekeben van, hanem par millio maseban. Lesznek, akik ennek orulni fognak ... a teveszerelok biztosan.
21Vick 2020 júl. 21. - 00:13:22
(14/24)
Ez a nő hogy lett világsztàr rejtèly számomra. Egy tenyeres-talpas parasztlyányka. Szörnyű. Nem is szép, nem is különleges. Sehol nincs egy Vivien Leighez, Elizabeth Taylorhoz, Angelina Joliehoz, Nicole Kidmanhez képest. De még nem is Meryl, aki nem (csak) a külsejével hódít, hanem az iszonyatos tehetsègèvel. Ez a nő egy semmi, alig bírom megnézni a filmjeit. Csakis a partnerei és a rendező miatt nézem meg, de rosszul vagyok minden percben amikor ő van a képernyőn.
10/10
beszelo86 2012 okt. 10. - 13:54:40 10/10 Előzmény toot-8
(13/24)
Õ volt a nagybetûs SZÍNÉSZNÕ. Példamutató jellem volt, rendkívül szerény, mindemellett szorgalmas és megbízható munkaerõ. Legõszintébb alakítását - szerintem - Bergman Õszi szonáta címû filmjében nyújtotta.
toot-8 2010 dec. 03. - 19:04:28
(12/24)
Minden elismerésem Ingidnek!
offtopic
Anditos 2010 okt. 02. - 23:48:22
(11/24)
...és a másik kedvenc filmemben:
Anditos 2010 okt. 02. - 23:45:37
(10/24)
Az egyik kedvenc filmemben, Anthony Perkins-szel.
ilali 2010 okt. 02. - 23:24:56
(9/24)
: „ - A boldogsághoz jó egészség és rossz memória kell.”
sveta 2009 jan. 24. - 22:47:26
(8/24)
Ingrid Bergman (1915. augusztus 29. – 1982. augusztus 29.) Oscar-díjas svéd színésznõ
Stockholmban született, evangélikus családban. Két éves volt, amikor édesanyja, a német származású Friedel Adler meghalt. 13 éves koráig édesapja, Justus Bergman nevelte, majd annak halála után rokonokhoz került. A stockholmi Királyi Drámai Színházban tanult. Elsõ kis szerepét 1934-ben kapta az Óváros grófja címû filmben. Tucatnyi svéd filmszerep után 1939-ben választotta ki David O. Selznick egy korábbi, 1936-ban készült svéd nyelvû filmje, az Intermezzo angol nyelvû remake-jének fõszerepére. A film hatalmas siker lett, és „Svédország fényes ajándéka” megérkezett Hollywoodba.
Néhány svéd filmdarab és három sikeres amerikai film után az 1942-es, klasszikussá vált Casablancában Humphrey Bogart oldalán játszott. Két évvel késõbb megkapta az elsõ Oscar-jelölését az 1943-as Akiért a harang szól filmszerepéért. A rákövetkezõ évben a legjobb színésznõnek járó Oscar-díjat vehette át az 1944-ben készült Gázláng filmbeli alakításáért. Az egymás után harmadik jelölését a Szent Mary harangjai (1945) filmben nyújtott alakításáért kapta. 1948-ban negyedszerre jelölték a Szent Johannáért.
Bergman 1949-ben ismerkedett meg Roberto Rossellini filmrendezõvel. A Stromboli c. filmjében szerepelve egymásban szerettek, és Ingrid elhagyta érte a férjét és a lányukat, Pia Lindströmöt. Összeházasodtak Rossellinivel, majd három gyermekük született: Isotta és Isabella Rossellini (ikrek), akik színésznõk lettek és egy fia, Roberto Ingmar Rossellini. A viszonyukat botrányosnak találta Hollywood és a közvélemény; Bergmant, aki a házasságkötéskor már terhes volt, az „erkölcsi elfajzás hollywoodi apostolának” titulálták, és az Egyesült Államok elhagyására kényszerítették.
1956 -ban tért vissza Hollywoodba, amikor az Anasztázia fõszerepéért megkapta a második Oscar-díját. A harmadik Oscart az 1974-es Gyilkosság az Orient Expresszen legjobb mellékszereplõjeként kapta meg. 1978-ban az Ingmar Bergman rendezte Õszi szonáta címû filmért hetedszer jelölték az Akadémiai Díjra. Ez volt az utolsó mozifilm-szerepe, amelyet a legjobb alakításai között tartanak számon.
Folyékonyan beszélt svéd, német, francia, angol és olasz nyelven. 1982-ben mellrákban hunyt el a 67. születésnapján, Londonban.
Posztumusz kapta meg a legjobb színésznõnek járó Emmy-díjat 1982-ben a Golda nevû nõ címû tvfilm-sorozatért, amelyben Golda Meirt, az egykori izraeli miniszterelnököt alakította. A filmmûvészethez való jelentõs hozzájárulásáért az emlékét egy csillag õrzi a hollywoodi Hírességek útján.
mildi 2009 jan. 18. - 16:10:25
(7/24)
Az egyik legnagyobb színésznõ volt.
Mocsing 2009 jan. 18. - 13:28:25
(6/24)
.
Mocsing 2009 jan. 18. - 13:28:06
(5/24)
.