Téma: Iskola a határon

fél X 2015 máj. 12. - 17:55:52
(3/3)
Nekem segitett kicsit megértenem a 10 éves fiam lelkivilágát is, szívszoritó és különleges atmoszfárájú regény, páratlan mû, nem olvastam hozzá hasonlót.
Texas Bill 2014 márc. 31. - 11:36:58
(2/3)
Nos, elolvastam. Alapjában véve érdekes könyv, regény. Jól is van megírva. Szóval nem mondhatok róla rosszat, talán csak azt, hogy kicsit befejezetlen. Meg talán azt, hogy a kezdeti koncepció, a több szempontú megközelítés valahogy eltûnik a regény során. Amúgy tényleg nagyon érzékletesen bemutatja az értelmetlen és öncélú brutalitást, mint pedagógiai? módszert, illetve a zárt közösségek önjelölt urainak basáskodásait. Nekem tetszett. Kár, hogy a katonai iskolás regényért járó Nobel díjat nem Ottlik, hanem Vargas Llosa kapta A kutyák és a város címû munkájáért, pedig szerintem Ottlik könyve a jobb!
user11 2013 jan. 29. - 21:29:14
(1/3)
Fantasztikusan nagy regény, hatalmas élmény, és tényleg akárhányszor el lehet olvasni, mindig ad valami újat. Egy katonaiskolába bekerült 10 éves gyerekekrõl szól, alapvetõen az elsõ idõszakot részletezi, de ad nagy idõbeli távlatot, elõreugrunk több évet is, majd a felnõttkorukból is pár rész, néha vált a mesélõ, állandóan módosulnak a hangsúlyok az eseményeken. Nagyszerû. Hamar tagjai leszünk a közösségnek, haverunkká válik Medve, Szeredy,Colalto vagy Czakó, rettegünk Merényiéktõl vagy Schulzétõl, együtt kínlódjuk végig a csuklózást vagy a fogdát. Beszippant ez a zárt közösség, otthonosak leszünk benne. És érezzük, minket is valószínûleg ugyanígy megnyomorítottak volna.
És Ottlik olyan megtévesztõen egyszerû nyelven fogalmaz, úgy érezzük, ilyet én is tudnék írni. Mégis tele van gyönyörû, lírai sorokkal.
Számomra nagyon furcsa látni,hogy mit vártak el annakidején egy 10 éves gyerektõl, hátborzongató!
(A PORT 6soros ismertetõjében 4 elgépelés van egyébként)