Téma: Ízõrzõk

7/10
napraforgó 2015 aug. 20. - 11:20:13 7/10
(6/26)
Az auentikus ételekhez mindig rengeteg zsiradékot használnak, és nemcsak a sváb konyhánál.
Én magam is keverem a vajat (!), a disznózsírt, az olívaolajat és a napraforgóolajat a különbözõ ételeknél. Szerintem ez egyáltalán nem furcsa.
Manapság sokkal kevesebb zsiradékot használnak, mint régen, legyen az akár állati, vagy növényi eredetû.
frenchbullie 2015 aug. 20. - 11:13:02
(5/26)
Köszönöm az info-t!

(Épp most lettem kész két tepsi, sajttal szórt kiflicskével:-)
vino-et-veritas 2015 aug. 20. - 11:04:00
(4/26)
Itt kb. minden megtalálható: www.mo-ka.hu/izorzok.html.

A szezámmagos kifli deszki "hagyomány". Egyébként nagyon jó, de én csak "hagyományos" köménymaggal szoktam megszórni. Igazán az illik hozzá.
frenchbullie 2015 aug. 19. - 16:27:39
(3/26)
Igen, hallottam róla, hogy a német konyha más, a család vett már részt sváb disznóvágáson (nélkülem:-), és mindent végigkóstolgattak, nagy örömmel.

Jujj, a húsleves... Úgy nõttem fel, - bár, tuti nem vagyok ezzel egyedül - hogy minden hétvégén húsleves volt a menü... Kimondhatatlanul örülök, hogy - mire felnõtt lettem:-) - divatba jöttek a krémlevesek, inkább azokat fõzöm.

A "sós sütire szezámmagot"-részt épp nem láttam. Én azon rökönyödtem meg, mikor a zsír mellé olajat is tettek, az ételek alapjának elkészítésénél, szerintem anno csak zsírt használtak az asszonyok.

Lehet, hogy "kötelezõ" volt bemutatni a tájegységet, hadd okuljunk, mielõtt fõzünk??:-) Azt hangulatosnak találtam, amikor igazi "tájházas" konyhában készítették az ételeket, igazán autentikusnak hatott. De annak azért örülök, hogy nekem már modern légkeveréses fõzõ-sütõ alkalmatosságom van:-)
vino-et-veritas 2015 aug. 19. - 15:27:52
(2/26)
Egyszerûek, de kicsit változatosabbak a "nemzetiségi" ételek, pl. németajkúak.

Sajnos a "konyhánkat" a mindennapokban ez az "egysikúság" is jellemzi (húsleves, paprika, stb.).
De azért van jópár recept, amit magam is kipróbáltam, sõt rendszeresen készítem.

Mondjuk érdekes látni, hogy az "ízõrzés" jegyében szezámmaggal szórják meg a sós sütemény tetejét sütés elõtt. Vagy a nyírségi asszonyok mindenbe - az édességen kívül (de tán abba is) - karikáztak egy kis kolbászt, hogy jó ízt adjon. Talán feledetve ezzal az ottani évszázados szegénységet...

A legtöbb helyen én kihagytam volna a "folklórmûsort" és a település aktualitásait, mert ez a sorozat gasztronómiáról szól.
frenchbullie 2015 aug. 19. - 11:25:17
(1/26)
Üdv! Érdekel a gasztronómia, ezért megnéztem a sorozat kb. tucatnyi részét. Az egyes epizódokban bemutatják a településeket, a nevezetességeket, a nézõ szinte kedvet kap, hogy kiadós, hangulatos kirándulást tegyen.
De az ételeket picit egysíkúnak találtam, mintha a magyar, bármely tájegységet tekintünk is, kis túlzással, de csupán bablevesen, pörkölteken és kelt tésztákon élne... Értem én, hogy a régi idõk bemutatása (is) a cél, és hajdanán a "parasztember" olcsót és tartalmasat evett, de hogy ennyire egyformát? Szárnyas fogással például nem is találkoztam azon részek alatt, amelyeket találomra kiválasztottam. Viszont mindenhez rengeteg zsiradékot használtak.
Tehát, aki a könnyebb ételeket; fõzelékeket, tejtermékeket kedveli, nehezen fog kedvére valót találni, ellenben az edzettebb gyomrúak biztos nagy tetszéssel fogadják az Ízõrzõket.