8/10
pneklara 2010 dec. 01. - 16:42:42 8/10
(25/45)
Ritkán fordul elõ velem, hogy ha megnézek egy filmet, ne tudnám magamnak megfogalmazni az "üzenetét", eszmei mondanivalóját.
Itt bajban vagyok - bár a filmet érdemes megnézni.
SPOILER!
Mert lehet mondanivalója az, hogy az ember, kivonulva a világból, társadalomból sem lehet maradéktalanul boldog.
Az anya, a gyerekei sem mondhatók boldog családnak-akik benne vannak az élet sûrûjében.
Talán a munka, az értelmes cél adja a boldogságot?/A film befejezõ kockái/
A hiányérzetem meg azért van, mert maga az alapmû sem lehet egy nagy alkotás.Ennyit lehetett belõle kihozni.
A zene jó. A színészek is. Nem elfecsérelt idõ a film megnézése.
9/10
ironangel 2010 nov. 29. - 17:08:32 9/10 Előzmény serpentfly
(24/45)
sejtettem h ez lesz a reakció, igen általában tényleg ezzel szoktak védeni bizonyos filmeket:), és többnyire van is benne igazság. konkrétan nem lehülyézni akartalak, csak arra reagáltam, hogy Te mint tényt állítottad, miszerint ez egy "Nagyon rossz film, semmi értelme". ez pedig nem tény, hanem egy egyéni vélemény, ami természetesen szíved joga, csak a megfogalmazás nem volt sztem így korrekt. a logikai hibákról annyit, hogy engem pl. nem zavartak ezek a dolgok, persze ha olyan hangulatba néztem volna valszeg én is bele tudtam volna kötni ebbe abba, de amúgy sztem nincs kifejezetten probléma ilyen téren se a filmmel. fõleg ha abból indulunk ki, hogy az ember nem mindig úgy cselekszik, ahogy az egyébként a leglogikusabbnak, legésszerûbbnek tûnne, ugyanis van hogy az érzelmek irányítanak, pont ezt mutatja be a film is. mondanivalóját tekintve meg nekem az apa-lánya életfelfogása adta a lényeget, hadd ne fejtsem ki, már így is hosszú vagyok:)
1/10
serpentfly 2010 nov. 28. - 20:16:27 1/10
(23/45)
Hidd el, vagyok elég értelmes ahhoz, hogy felfogjam egy film "mondanivalóját". Annyira bírom, amikor egy filmet azzal védenek, hogy "van mondanivalója, csak akinek nem tetszik, az biztos hülye felfogni".
:)
Ráadásul elsõsorban nem is az a bajom, hogy nincs "mondanivalója", hanem az, hogy dramaturgiailag (vagyis a cselekmény szempontjából) tök logikátlan. És nemcsak a történésekben nincs logika, hanem a szereplõk érzelmi reakcióiban sincs. Ez elég nagy hiba egy filmnél, még egy ún. mûvészfilmnél is.
De miért, szerinted mi a "mondanivalója"?
9/10
ironangel 2010 nov. 28. - 18:27:42 9/10
(22/45)
pedig egyáltalán nem rossz film, sõt, a "jó" kategória (bár az persze kinek mi), és az hogy nincs értelme, meg fõleg nem igaz. van, akárcsak mondanivalója is nem gyengén, csupán fel kell fogni. vkinek ez sikerül, vkinek meg nem, utóbbi emberkéknek valószínûleg tényleg egy unalmas érthetetlen film..de attól még nem a film a rossz:)
bounty123 2010 nov. 28. - 00:50:19 Előzmény CsizmásPandúr
(21/45)
DDL miatt mindenképp érdemes megnézni, mindent érdemes, amiben õ szerepel.
1/10
serpentfly 2010 nov. 27. - 23:33:47 1/10
(20/45)
Nagyon rossz film, semmi értelme. Egy nõt kétszer megpróbálnak megölni egy házban, és õ csöndben, nyugodtan ottmarad? Egy apa még bocsánatot kér a lányától, miután az kétszer megpróbálta megölni a nõjét? Errõl a dramaturgiáról a Libiomfi címû film egyik mondata jut eszembe, amit Mucsi Zoltán elkeseredett szájából hallunk: "Sose azt csinálod, amit a helyzet megkövetel, sose!"
CsizmásPandúr 2010 nov. 27. - 20:44:34
(19/45)
Nagyon megoszlóak a vélemények.
Valaki légyszíves írja meg, hogy érdemes-e nézni 15 perc múlva?
mozibarát 2010 nov. 27. - 18:20:33
(18/45)
Ennyi izgalmas hozzászólás után bepróbálkozom és megnézem a TV verziót.
Reménykedem hogy ott is átjön aminek kell.
Zõdi 2010 nov. 27. - 11:42:25 Előzmény smileatesz
(17/45)
Majd máskor, mielõtt hozzászólsz, és leírnád az egész sztorit, írd már ki, hogy SPOILER!!!Kösz
8/10
NADALFAN 2010 jún. 05. - 22:41:42 8/10 Előzmény Kreszcencia
(16/45)
szomorú hangulatú film volt ,a vége azért igy tényleg jobb volt mint ahogy a kiscsaj tervezte...
Kreszcencia 2009 szept. 21. - 05:02:51 Előzmény smileatesz
(15/45)
Ugyanazt a filmet néztük?:) Szerintem egyáltalán nem illettek volna össze. Az a srác csak visszaélt Rose naivitásával, kihasználta õt, egyáltalán nem volt benne semmi õszinte érzelem; Rose részérõl is inkább csak valami gyermeki dac az apja felé.
Kreszcencia 2009 szept. 21. - 04:59:45
(14/45)
Nagyon érdekes volt ez a film. Fõleg az emberi kapcsolatok megjelenítése; szerintem egy olyan karakter sem volt igazán, akinek élhetõ, optimális, reális, felnõtt értékrendje lett volna.
--spoiler--
Jack, teremtett egy világot Rose-nak, ahonnan kirekesztette a külvilágot, de ez éppen annyira egészségtelen életet, érzelmeket és gondolatokat szült, mint amitõl óvni akarta. Jack önzõ volt és felelõtlen, nem gondolt arra, hogy ennek milyen következményei lehetnek; illetve amikor ráébredt a vészelyeire, és a két világot közelíteni akarta egymáshoz, akkor már késõ volt.
Kathleen, legalább annyira önzõ és felelõtlen, hiszen a saját gyerekei érdekeit figyelmen kívül hagyva vág bele ebbe a teljesen új életbe, kitudja miért, talán a pénz miatt elsõsorban. Annyira vak, hogy képtelen a felszín alá nézni, és észrevenni, hogy az õ fiai legalább annyira elveszettek és lelkileg megroncsoltak, mint Rose.
Tök érdekes, hogy a két teljesen más világ találkozik, és kiderül, hogy igazából mennyire hasonlítanak. És mennyire igaz, hogy van az a pont, amikor már nem talál az ember közös nevezõt a kettõ között, nem tud szintézist teremteni.
Szerintem a vége, bár aranyos, de nem túl reális. Ha ez az életben történik meg, sokkal valószínûbb, hogy Rose sem él tovább.
9/10
smileatesz 2009 júl. 22. - 09:54:34 9/10
(13/45)
Örültem, hogy Rose elég erõs volt ahhoz, hogy folytassa az életét apja halála után. Kár, hogy nem jött össze Rose azzal a fiúval, aki elvette a szüzességét, összeillettek volna, szerintem.
9/10
myatom 2008 dec. 10. - 00:09:09 9/10
(12/45)
Szerintem nehezen indult be a film, helyenként már-már közhelyszerûnek is tûnt, aztán átcsapott a másik végletbe, amit én például már nem is nagyon bírtam követni. A végét se nagyon értettem. Mindezzel együtt azt mondom érdemes megnézni, mert tanulságos és elgondolkodtató film, remek színészekkel, feszes történetvezetéssel. 8-9-es között hezitálok értékelésben.
9/10
Hárfalyra 2007 szept. 22. - 20:27:02 9/10 Előzmény ELog
(11/45)
Szerintem egy "értelmes" vita mindig tanít valamire és rávilágít új dolgokra, így nekem nincs ellenemre :)

A réteges lélekrajzot éppen azért írtam, mert volt aki felszínesnek találta a filmet, s ezzel is meg kívántam cáfolni. Másrészt apró jelek utalnak csak arra, hogy a szereplõk egyéni világában mik zajlanak le. tehát nem sematikusan ábrázolja a karaktereket, mint az általam említett "hollywoodi cuccokban", mint: Kati szereti a ruhákat, Kati nem talál megfelelõ kutyát, Kati szomorú, mert az elsõ fõzési kísérlete során megégette a pici ujját...talán ennyit nem is tudunk meg egy átlagos lagymatag filmbõl.
Itt viszont hús-vér embereket látunk, akiknek nincs 3 fülük, de ugyanolyan sokszínûek és életszerû gondjaik vannak, mint nekünk.
A vázlat szót pedig azért használtam, mert a feltárás nem a filmben található, hanem bennünk születik meg az utalások alapján...már akiben, mert ugye mindenki mást lát benne. Ettõl is szép minden alkotás...sosem láthatjuk ugyanúgy.

Egyetértek. Hoollywood is terem értékes gyümölcsöt, amit tényleg öröm felfedezni. De továbbra is tartom, hogy ott elsõsorban a "gazdaságilag" bevált sémákra építenek filmeket, nem eredeti ötletek alapját.(lásd: "Almás amcsi pite 4325")

Szép estét...
7/10
Newcastle United 2007 szept. 15. - 09:09:08 7/10
(10/45)
Daniel Day Lewis játéka mellett azért szerintem a történet is erõs volt. Rég nem láttam ilyen eredeti módon vászonra vitt apa-lány kapcsolatot.
Zolkó 2007 szept. 15. - 08:43:20
(9/45)
És kihagytam Camilla Belle-t, Ö is nagyon jó volt, tehetséges.
Zolkó 2007 szept. 15. - 08:41:24
(8/45)
Na, DDL azért nem olyan színész, akit le lehetne "kétezerezni". Lehet, hogy van még néhány nevenincs színész, aki hasonlóképp el tudná játszani ezt a szerepet, de õket nem ismerjük, tehát nem velük kell foglalkozni. Viszont Õ az a színész, akinek bármelyik alakítását kizárólag a legjobb jelzõkkel lehet illetni. Nem sok filmet készít, a legtöbbjét láttam is, és az is biztos, hogy mindegyik kevesebb lenne nélküle.
A film egyébként nem rossz, de azért nem különleges, és Lewis nélkül még ilyen se lenne.
ELog 2007 szept. 15. - 03:16:39
(7/45)
Hello!

Nem tudom, szokás-e itt vitatkozni, mert volna mivel. :) Azt elfogadom, hogyha valakinek nem tetszik egy film (vagy éppen ez a film). Az, hogy az illetõ nem lát benne sok értelmet, egy dolog, de hogy ettõl felszínes lenne... Akkor legalább írná le, hogy miben, mert lehet, hogy elkerülte valami a figyelmemet. ;)

Csak emlékezetbõl írom, mert hál' Istennek ez a fórum nem mutatja az elõzményeket, ha nem voltam olyan körültekintõ, hogy egy másik ablakban megnyissam, de mit jelent az, hogy "réteges lélekrajzokat vázol fel"? Bizonyos értelemben minden lélek "rajza" réteges, amennyiben változása ok-okozati összefüggésben van az õt befolyásoló hatásokkal. Aztán meg, akkor ez most valami vázlat, vagy egy jól kidolgozott, szépen kimunkált, részledús jellemábrázolás?

"Hollywood szemete". Biztos sok ilyen van, de azért a legnagyobb szemétben is lehet (és sok esetben van is) egy mondatnyi tartalom, ami ha jól talál el, akár az életedet is megváltozathatja. De ha csak elgondolkodtat, feldobja a napodat, már akkor is volt értelme. :)

D. D. Lewis tényleg jó színész, és remek ez az alakítása, de ebbõl a kategóriából van még kb. kétezer, akik ugyanígy el tudnák játszani ezt a szerepet.

Egyébként egyetértek, tényleg egy különleges hangulatú film. Én a végében is láttam értelmet, azaz számomra az is beleillett a történetbe. Azt mondta, hogy az élet megy tovább, és a lány megtalálta azt az életteret, ahol legtöbbet tudja adni Magából, talán másoknak.

Bemutatkozásnak talán ennyi elég is. ;)
9/10
Hárfalyra 2007 szept. 03. - 19:28:28 9/10
(6/45)
hm...akarom mondani fejlövés :)))
Összegezve: mindenkinek ajánlom, aki szereti a hangulatos, mélyebb hangvételû filmeket...