boom49 2015 jan. 05. - 19:05:32 Előzmény grebel
(123/143)
Hm, lássuk azt az elsõ két részt most már részletesen:

stúdiófelvétel, stúdófelvétel, 8 évesek számára lebutított sztori-szerûség, csak-a-feje-mozog triceratopsz, olyan brontosaurus aminél én jobbat csinálok, vinnyogó kislány, semmihaszna-értelmetlenvicc kiskölyök, idegesítõ Nedry (és õ még a jobb színészi alakítások egyike), 0 színészi játék (pl. Ian Malcolm) VAGY ripacskodás (ki volt a fõnök?), a Szörnyecskékbõl idehozott és átfestett lény "dilophosaurus" néven eladva aminek ráadásul csaka feje van meg, T-rex, photoshoppal mozgatott triceratopsszerûen robotikus raptorok, végig 3*3-as, 5*5-ös helyszínek (kivéve az ordenáré apatosaurus/brontosaurus jelenetet). "Élethû" dínók beígérve de kihagyva, a tudományos-fantasztikus részletek 100%-ban kiírva, az egész mehet vasárnap délután a Disney-Chanelre.

2. rész:
az elsõ ismétlése, vinnyogó kislány, Mátrixból szökött figura (Malcolm), teljesen értelmetlen forgatókönyv, a film második fele egy godzilla-film (az elsõ filmhez haosnlóan alulvilágítva), csak annál sokkal butább (pl. a hajó emberre tervezett folyosóin végiggraszáló 10 méteres T-rex visszazárja magát a tett után a raktérbe stb.). Új dínó egy van, az elsõ 5 percben, na az az 5 perc a kompikkal jól nézett ki.

3. rész:
új dínók, köztük a pterodactilusos madárház. Épkézláb történet, élõ karakterek, változatos helyszínek. Ez utóbbi alatt értve hogy nem csak az 5*5-ös irodaházszobában, vagy a 2*2-es jippben, vagy a Jumanji 3*3-as jungelében vagyunk, hanem vagyunk erdõben, épületben, folyón, dzsungelben, külsõ helyszínen, és gyakorlatilag mindenhol.
Igen, a film kisebb költségvetésbõl készült. Nem csak "úgy látszik", hanem tényleg. Ám nem is volt szüksége nagyobb költségvetésre. Minek? Csakúgy mint az elsõ két film 5-6 karakter császkál benne egy picike szigeten. Nem a transformeserk csépelik egymást felhõkarcolókkal. Ha 1,500-al többfa van a képernyõn, attól talán jobb lesz? Vagy a "zsúfoltabb" képernyõ a kis látószöggel izgalmasabbá teszi az üldözést, mert mi is érezzük hogy nincs hová futni attól a nagy dögtõl? Egyértelmû hogy szerintem az utóbbi.

Egyszerûen szégyellitek bevallani hogy a '80-as évek óta Spielberg nem rendezett jót.
6/10
grebel 2015 jan. 05. - 14:46:28 6/10
(122/143)
Az elején volt egy pár humor, ez vitte egy darabig, de meg se közelítette az elsõ két részt. Szokásos sablonok, überközeli felvételek az olcsó trükkök miatt, és talán egy kis studióban leforgatták a nagyobb részét, ami engem zavart.
6/10
Vrahno 2014 aug. 23. - 15:27:05 6/10 Előzmény méregfog
(121/143)
Dehogy nincs. A CGI mûibbnek néz ki, mint a rendes robotdinók, és elevenen ficánkolnak ide-oda, míg az utóbbiak olyan mereven mozognak, mint azok az olcsó robotok a régi dinós kiállításokon. A korábbi filmekben legalább arra törekedtek, hogy az effektek hibáit ügyes felvételekkel, esõvel, sötétséggel, kameraállásokkal leplezzék, itt még csak meg sem erõltették magukat, ezért minden aprócska hiba ezerszer feltûnõbb.

Az effektek ugyanolyan slamposak és "lusták", mint a film összes többi aspektusa.
boom48 2014 aug. 06. - 00:32:20 Előzmény breeder
(120/143)
A fejüket szvsz a marabukról koppintották. Sajna idén már nincs belõle az állatkertben :(
7/10
Atis88 2014 aug. 05. - 20:34:49 7/10
(119/143)
Kultuszfilmek az elsõ, a második és ez is. Persze mai szemmel a megvalósítás már egy kicsit talán gagyinak mondható és azóta sok hasonló készült, de mégiscsak ez az elsõ normális dinós film. Ráadásul akkoriban igencsak lebilincselõ látványt nyújtott. 7/10.
breeder 2014 máj. 19. - 22:56:34
(118/143)
***SPOILER***
Amikor mennek le a hegyrõl, és közbe kiderül, hogy egy madárketrecben vannak, az nagyon hátborzongató rész!
Amúgy iszonyat randa fejük van ezeknek a Pteranodon-oknak! Dehát, istenem, nem nézhetnek úgy ki, mint egy nádiposzáta, vagy egy széncinege, mert akkor nem lenne mivel ijesztgetni! Nekem mindenesetre nagyon tele lenne a gatyám, ha egy ilyen óriási csõrös madár elkezdene üldözni! :)

9/10
ceia 2014 máj. 17. - 19:49:37
(117/143)
Nem értem mit kifogásoltok az elsõ rész trükkjeiben, szerintem nagyon is jól nézett ki minden. Én egyébként is inkább vagyok modell, mint animáció párti - pedig számítógép megszállott vagyok. A Jurassic Park legalább olyan áttörés volt a filmtrükkökben, mint a Terminator 2. Egyébként meg az elsõ rész volt a legjobb, ahogy az már lenni szokott :) (a Terminatornál kivételesen a 2. volt a legjobb, az Alien 1-2 döntetlen szerintem)
moondog 2014 máj. 17. - 19:14:03
(116/143)
Vajon mikor jön a 4.rész?
Már idén a mozikban kellene lennie!
Ha lesz egyáltalán, és a szinészek sem mennek nyugdíjba.:-D
8/10
méregfog 2014 máj. 17. - 16:42:28 8/10
(115/143)
Szerintem jó lett ez is. És a trükkökkel sincs semmi gond.
6/10
Vrahno 2013 szept. 16. - 00:29:45 6/10
(114/143)
Nem értek egyet, számomra a 3. film animatronikája legalább olyan feltûnõ volt, mint a többiben. Igen, a tapasztalt szem rögtön kiszúrja, mikor CG és mikor robot a dinó, tehát egyik film se ártatlan ez ügyben (bármit is mond a sok elvakult JP fanatikus, akik szerint észrevehetetlen a különbség). De valahányszor a 3-ban használt animatronikára gondolok, az a lustán mozgó T. rex fej meg a merev, mozdulatlan testû, fejét gépiesen lóbáló Spinosaurus jut az eszembe.
Nem volt ez jó, fõleg mivel a CG állatok a szokásosnál is dinamikusabban, teátrálisabban mozogtak, és a kelleténél is jobban erõsítették a kontrasztot a számítógépes és valós effektek között.
boom47 2013 szept. 15. - 20:47:39 Előzmény Vrahno
(113/143)
Hát az elsõ filmben MINDENHOL sikított a fémvázas animatronika, ÉS feltûnõ is volt.

A 3. részben ahol robotdínó volt, ott nem tûnik fel a dolog, mer a rendezés miatt nem marad idõd észrevenni a darabosabb mozgást.
Plusz ne felejtsük már el hogy míg az 1-2 hiper-költségvetéssel dolgozott, ez ellenben erõsen megvágott pénzalappal dolgozott.

Az pláne Spilberg sarlatánságának bizonyítéka hogy eláztatta a felszerelést, és nem megfelelõ anyagból gyártotta a felszerelést az adott jelenethez.
6/10
Vrahno 2013 szept. 11. - 16:31:55 6/10
(112/143)
Azt a tudósok már egészen jól tudják, hogy a JP filmek dinoszauruszai milyen elképesztõen pontatlanok. Sõt, már az elsõ film elkészültekor is tudták. De nem is ez a lényeg itt, és nem is várom el, hogy tudományosak legyenek, hiszen ezeknek a filmeknek nem ez a feladatuk.

Hanem mint mondtam, azt kifogásoltam, hogy a raptorok a filmben olyan okosnak vannak beállítva, mint a delfinek vagy fõemlõsök, mégis ostoba módon õrizetlenül hagyják a teljes fészkelõhelyüket, amit valóban okos, társas lények nem tennének. Ez ellentmondás a film forgatókönyvében.

Egyébként mivel a madarak a modern, filogenetikus rendszertanban hüllõknek számítanak, mégis vannak olyan hüllõk, amik kotlanak. ;)
empianna 2013 szept. 11. - 16:08:56 Előzmény Vrahno
(111/143)
Pedig a hüllõk és madarak között igen nagy párhuzam van, az egyetemen bõven írtam errõl tanulmányokat. A toll is szaruképzõdmény,mint a pikkelyek..Voltak csõrös dinoszauruszok. Igen sok közös dolog van a kihalt dinoszauruszok és a ma élõ madarak között. Sõt a ma élõ madarak és hüllõk között is. Mégis két külön faj, mert más irányba ment a fejlõdésük. A hüllõk és madarak közti "hasonlóságot" mindig is nagyon érdekesnek és különlegesnek találtam. Már bebizonyították több ma élõ hüllõfajról is, hogy gondoskodnak a kicsinyeikrõl, persze nem úgy,mint az emlõsök, mert nincs a szoptatási kötelék, de védelmezik õket. És ennyi. Egyetlen mai hüllõ sem kotlik a tojásán. A dinoszauruszok között lehet volt ilyen, ezt nem tudom, de ahogy írtad a raptorok rokonai voltak, tehát ebbõl még nem következik,hogy nekik is kotlani kellett. Mindazonáltal ez egy film. Meg lehet változtatni dolgokat. Úgy sem tudja senki,még a tudósok sem tudják biztosan milyenek voltak ezek az állatok. Szóval olyan nagy hazugságok nincsenek azért.
6/10
Vrahno 2013 szept. 08. - 18:18:23 6/10
(110/143)
Én nem tartozom azok közé, akik vakok az elsõ film effektjeinek hibáival szemben, de azért ebben a filmben is több helyütt rém ócskára sikeredtek az õslények, ami a készítés idejét nézve eléggé szégyen. Az animatronikus Spinosaurus például egy pillanatra sem látszik élethûnek, úgy mozog, mint azok a mechanikus dinóbábok azokon a régi, vacak robotkiállításokon.

Aztán a CGI szörnyek is nagyon mûnek hatnak itt-ott, a bõrük textúrája gumiszerû, a Brachiosauruson például úgy leng a bõr, mintha valami bõ ruhát viselne. A T. rex meg egyenesen förtelmes, nála már nagyon nem erõltették meg magukat az effektesek.

A "keménymûanyag" megjegyzésrõl meg annyit, hogy az eredeti JP robotdinói éppen hogy puha, könnyû anyagból készültek. Az esõs jelenetben a T. rex azért mozog olyan döcögõsen, mert a bábu anyaga egyszerûen megszívta magát vízzel, és a többszörösére nõtt a súlya.
6/10
Vrahno 2013 szept. 08. - 18:05:56 6/10
(109/143)
"A tojásokat pedig azért hagyják ott, mivel a hüllõk köztudottan nem ülnek a tojásaikon, mert a nap melege költi ki õket. Ha tanultál egy kis biológiát, akkor tudod."

Egyrészt, attól, hogy a tojásokat a nap költi ki, még egy állat se hagyná õket védtelenül. Az a legkevesebb, hogy betemetik õket növényzettel, ami a korhadás során tovább melegíti és egyben el is rejti a tojásokat. Ha a film szerint a raptorok együttmûködnek és okosak, akkor teljesen értelmetlen, hogy egyikük se maradjon ott õrizni a fészket.

Másrészt, a raptorok rokonságába tartozó dinoszauruszok igenis kotlottak a tojásokon. Némelyik egyed éppen úgy fosszilizálódott, hogy a fészkén ült, és például a Troodonokról ismeretes, hogy a hímek ültek a fészken, néhány esetben pedig több pár közös fészekbe rakta a tojásait. A raptorok lényegében madarak voltak, ezért nem tanácsos párhuzamot húzni köztük és a hagyományos értelemben vett hüllõk között.

Lehet mondjuk magyarázkodni azzal, hogy a filmbéli raptorok nem tollasak, meg a béka DNS valahogy bekavart nekik, és ezért nem kotlottak. De így sincs értelme, hogy csak úgy otthagyták a tojásokat, fõleg akkor ha olyan okosak.
empianna 2013 szept. 08. - 16:36:15 Előzmény Vrahno
(108/143)
Megint megnéztem a filmet. Sokadszorra. Gyerekkorom óta a kedvenceim közé tartozik mind a 3 rész. Ezért kissé elfogult vagyok. Már bocs, de szerintem a filmbõl nem kellene kiderülnie, hogy mi lesz Dr Grant karrierjével és a paleontológia tudománnyal, gondolom ha meglátnál egy csomó dínót szaladgálni egy szigeten, neked sem az addig feltárt fosszíliákon járna az eszed. Hanem azon,hogy úristen, mindig ezt akartam, élõben látni ezeket a csodálatos lényeket és annyira lenyûgözne, hogy minden más csak egy porszem lenne mellette. Gagyi sztori? Szerintem ez egy kicsit erõs kifejezés. Mind a 3 rész az emberi mohóság egy fokát mutatja be, a harmadikban pedig ugye kiderül jó pár dolog. A raptorokról pedig annyi, hogy éppen abból derül ki mennyire okosak, hogy észreveszik a hiányzó tojást, kiszagolják, hogy náluk van, mivel elég jó a szaglásuk (tudományos adatok szerint) és annyira intelligensek, hogy nem ölik meg õket,mert a tojás kell nekik. Ez a lényeg. Olyanok mint a farkasok. Falkában, okosan, intelligensen vadásznak (a film szerint).A tojásokat pedig azért hagyják ott, mivel a hüllõk köztudottan nem ülnek a tojásaikon, mert a nap melege költi ki õket. Ha tanultál egy kis biológiát, akkor tudod. Ez a dinoszauruszoknál sem volt másképp. Szóval nem tudom, milyenek is voltak ezek az állatok amikor éltek, valószínûleg nem õk lennének az uralkodó faj(bár Dr Grant ezt mondta), de a filmben intelligens állatokként akarták õket bemutatni és ez sikerült is. Szóval szerintem ha egyszer megint megnézed, figyelj jobban. A legszebb még ebben a filmben, hogy megmutatja, hogy soha nem tudna megbirkózni ezekkel az állatokkal az emberi faj. Csak pusztítani tudná ezeket is.
offtopic
zottyo534 2013 szept. 08. - 12:13:39
(107/143)
Legalább az anyagot nem spórolták ki belõle.
Killbox 2013 szept. 08. - 11:42:52
(106/143)
Meg bábok is.
offtopic
zottyo534 2013 szept. 07. - 20:55:57
(105/143)
Az elsõ részben már szídzsiáj dinók voltak.
mushi 2013 szept. 07. - 20:55:44
(104/143)
nekem azok sokkal jobban tetszenek és slusszpassz. nem kell attól még se megenni, se retardáltnak kikiáltani.