offtopic
Anditos 2014 júl. 01. - 12:21:39
(306/346)
Egyetértünk.:)
10/10
-NOMAD- 2014 júl. 01. - 01:44:38 10/10
(305/346)
*moderalva*

Anditos, a "Tökéletes trükk" véleményeddel egyet értek, és lentebb kifejtettem, hogy mire hajlok a K-PAX befejezését illetõen, viszont biztosat csak a készítõk tudnának mondani. :) Minden esetre ez a kis "rejtély" nem vesz el semmit a mû értékébõl. Tökéletes! :)
offtopic
Anditos 2014 jún. 30. - 22:34:51
(304/346)
---spoiler---

Én nem utasítok el semmit. :) Megnéztem a filmet, és a végén számomra egyértelmû volt hogy Prot egy magasabb intelligencia képviselõje. Nem ötlött fel bennem, hogy nem az. Ahogy a Tökéletes trükk c. film végén sem volt kétségem, hogy Tesla teleportáló gépe valóban mûködött, és nem csak bûvész trükk volt az egész. Ezen is megy a vita a fórumon rendesen. :)
Persze azt nem tudhatom, hogy egy tudathasadásos ember megváltozhat e úgy, hogy olyan csillagászati ismeretei és empatikus képességei lesznek, amire nem tehetett szert életében. Lehet hogy van ilyen, de nekem hihetõbb az, hogy Prot idegen lény.
10/10
-NOMAD- 2014 jún. 30. - 13:32:43 10/10
(303/346)
Igen, ez az egyik elmélet ...
De az "egyszerû farmer" (beskatulyázás ...) egyik verzióban sem szerepel. ;)
Mindkét elméletben egy jobb, magasabb szellemi és lelki szintû lényrõl beszélünk. A tudathasadt állapotban is önzetlenebb és empatikusabb lehet csakúgy mint idegenként.
Azért mert valami nem egyértelmû, még nem kell elutasítani. ;)
offtopic
Anditos 2014 jún. 30. - 13:16:06
(302/346)
---spoiler---
Számomra nem volt kérdés a film megnézése után, hogy Prot idegen lény. Nem csak a csillagászati ismeretei miatt, vagy ahogy a kutya viselkedett vele, hanem ahogy elrendezte a bentlakók életét, egy-egy mondattal helyrerakta és meggyógyította a lelküket. Egy egyszerû farmer hogyan lett volna képes ennyi mindenre.
Nagyon szeretem a filmet, tökéletes alkotás.
10/10
-NOMAD- 2014 jún. 30. - 13:06:52 10/10 Előzmény Nagy1A
(301/346)
SPOILER definíció megvan? ;)

Tehát SPOILER ON!:

"Na, ha nem pár száz, akkor pár ezer.....számít az??" Végül is az emberiségnek tök lényegtelen az a pár száz/ezer év ami alatt kipusztulhat a francba kvázi végtelenszer... Minden esetre ha az általad feltüntetett irányba tartunk az már régen rossz.

"Mégis csak igen nagy idióták ezek a hálivúdi (???) filmesek!!" Ugyanis? Mert nem akarnak tönkretenni egy tökéletes filmet, egy esetlegesen tré folytatással? -.-
------------------------------------------------------------------

A filmhez annyit írnék, hogy részemrõl egy tökéletes mûnek tartott alkotás. Páratlanul átérezhetõ és megható. Egyszerûen ilyen intenzív és tökéletes színészi alakítást és rendezést más filmnél nem tapasztaltam. Nem igazán szoktam filmeken meghatódni, de ez mélyen megérintett. Szeretem a pszichológiai filmeket, de a K-PAX magasröptû mind közül. Egyszerûen hiba nélküli mestermunka, nálam bõven a TOP lista éle. A logikai szál tökéletessége, a mondanivaló és a megvalósítás mind-mind hiba nélküli, amit a zene emel még nagyobb magasságokba.

Befejezés szerintem: Véleményem szerint kétféleképpen lehet megközelíteni a befejezést, de inkább utóbbira hajlok, azaz Nagy1A-val kell, hogy egyet értsek.

1. Valóban ember volt, de a szörnyû tragédiát az elméje nem tudta feldolgozni így egy fiktív figurához/énhez nyúlt (kvázi meghasadt a tudata), egy másik létbe/életbe helyezte át magát, ahol a történtek csak a barátjával estek meg. A végén pedig az elképzelt személyiség (Prot) "hazautazik" (megszûnik létezni), így a földi testben az összetört, szellemileg a veszteségtõl károsult emberi elme marad. (tehát ez a befejezés pszichológiai) Hozzátenném, hogy Bess eltûnését segíthette, hogy mindenki Protra összpontosított, és talán szándékosan tervezték így. Bár ez homályosabb elmélet ... mint mondtam, az utóbbit preferálom.

2. Valóban idegen (K-PAX-ról származó) volt Prot. Ez magyarázza a képességeit és tudását (keringési elmélet, ultraibolya érzékelés, ... stb.).
Ebben a verzióban szerintem az öngyilkosságban életét vesztett férfi testét használta fel Prot, így adva új esélyt a szerencsétlennek (talán egyszer felébred a tudata a testében és nem egy kerekesszékben fog vegetálni).
Nagy1A 2013 dec. 05. - 14:58:19
(300/346)
Most láttam elõször a filmet, nem is tudom, hogy mentem el eddig mellette!! Nálam 10-es, az nem kétséges, csodálkozom is azon, hogy ezek az idióta hálivúdi amerikaiak, hogyan nem tudták elrontani!! A megoldás azt hiszem érthetõ, mert ott volt az író is, meg jó a forgatókönyv író, na meg a rendezõ és így tovább....! Már a film közben beesett, hogy a "kíí vagy kéj pex"-bõl a K-t angolul, amerikai kimondva a szó, nagyon hajazik a " key "-re([USA: kiː'] [UK: kiː])- , azaz kulcsra, a Pax meg latinul - béke. Ha összehozzuk a kettõt, akkor adódik a bolygó neve, ami bizonyos fokig meg is magyarázná fõhõsünk viselkedését, stílusát, a végén pedig adódik a megoldás, hiszen az elviselhetetlen, nem emberi kínok után, a megnyugvás a bolygó, a "Kulcs a Békéhez", vagy a "Béke Kulcsa" fordítsd, ahogy jól esik. Elolvasva az elõzõ hozzászólásokat, azt látom, hogy igen nagy a különbség abban, hogy a srác földönkívüli, vagy nem. Nekem egyértelmûen az volt, mert az a kis matematikai képlet, amit bevittek a gépbe és összeállt a rendszer, nem lehetett véletlen, azt csak egy a rendszert értõ és tudó írhatta le. De az hanyag elegancia és objektivitás, amivel kívülrõl nézve megkritizálta a világunkat, szintén nem földi elmére vall! ( Nem elfelejteni, hogy a nagy sci-fi írók ( Asimovtól, Badburyn át Lem-ig, hosszú a sor) képesek erre és talán csakis Õk képesek arra, hogy ilyen szinten kilépjenek a röghöz kötött földi emberek baromságaiból!!
Tehát az érvek: a semmibõl termett itt, mondta a pályaudvaron a csavargó..., a gyógyszerek nem hatottak rá...., a naprendszerének matematikai meghatározása, többször járt itt..., a barátja hívta..., pontosan tudta az elmenetele idõpontját....,a végén egy monoton - kataton porhüvelyt hagyott maga után! Azt, ami csak váz, az ember lényének a hüvelye, lényegtelen konstrukció, párszáz év múlva darabonként állítjuk elõ és meg lehet majd választani a formáját!! Na, ha nem pár száz, akkor pár ezer.....számít az?? a lényeg a Tudat, az ami az agyban van. Az tesz különbözõkké, Egyénekké, Egyéniségekké mindnyájunkat.
A legvégén pedig az a kis kikacsintás, a könnyû mosoly az arcán meg mindent elmond......egy embert tudott elvinni, de az jó helyen van.......na most ne kérdezzétek meg azt, hogy hol van Bess teste!! Ennyit meg kell engedni a fantáziánknak! Még az lett volna egy finom kis csavar, ha megtalálják valahol egy másik diliházban Bess monoton-kataton testét, amelyik szintén egy kis sejtelmes mosollyal néz vissza ránk! Na de akkor lehet, hogy egy kicsit túlspilázták volna a szerepét.
Na ezek után, megnéztem, hogy ki is ez a író, ez a Gene Brewer valójában és hátha beletaláltam a " key "-be. Hát nem, errõl egy szót sem találtam, viszont a srác egy rendes sci-fi író, tehát az emberét megírhatta úgy, hogy valóban kintrõl jött, amellett, hogy nyitva hagyta a megoldást, törjük a fejünket mi rajta.....!
Még egy haszna volt annak, hogy utánanéztem Brewernek, kiderült, hogy van K-Pax II , III és IV is!!
A rossz hír viszont gyerekek az, hogy, ha 2001 óta nem filmesítették meg, még második rész sincs, akkor nincs nagy remény arra, hogy folyt. köv.
Mégis csak igen nagy idióták ezek a hálivúdi filmesek!!
10/10
StarLight022 2013 nov. 13. - 19:59:24 10/10
(299/346)
a film teljesen megfogott, nekem 10/10-es. Minden tökéletes, a zene, a színészi játékok, a történet.
Érdemes megnézni!:)
Seedorf22 2013 máj. 12. - 02:09:19
(298/346)
****nyomokban SPOILERT tartalmazhat****

Sok hozzászólásba beleolvastam, de sehol sem véltem felfedezni (ha mégis, akkor sorry) azon felvetést, miszerint egy gyilkosság + a család elvesztése mekkora törést okozhat, és mit válthat ki egy emberbõl. Remélem filmen gyakrabban látni ilyet, mint a való életben, de pont ezért zseniális az idegen lény vonal. Tudom, sok apró jelenet és mondat szól azon érvek mellett, amivel kizárható a skizofrénia, de sokkhatás alatt az ember képes teljesen máshogy viselkedni, mint ahogy azt magától megszokta. Ergo én a skizofréniát kizárnám a sztoriból, és amellett, hogy a történet próbálja elhitetni velünk, hogy az álmodozás és a kíváncsiságunk a többi esetleges 'lakható' bolygó iránt végtelen, mindig próbálja a realitás talajára visszahúzni a nézõt. A megmagyarázhatatlan dolgokat pedig szinte minden esetben külsõ erõkkel közbeszólásával magyarázzuk, de várom az ellenpéldákat. :)

****fúde SPOILER vége****

A sztori, a rendezés, a színészek, a zene... minden összhangban van, az elgondolkodtató filmek kedvelõinek kötelezõ!!
7/10
Owl 2013 máj. 07. - 22:01:06 7/10
(297/346)
SPOILER
Elfogadva azt, hogy földönkívüli, nem derült ki, hogy akkor hogy is került a barátjához, aki "hívta", ha baj van. Oké, megszállta a testét, de addig...? Úgy értettem, egy test is kellett ahhoz, hogy utazgasson, itt viszont egy hiányt érzek. Érdekes hangulatú film.
ottquake 2013 márc. 12. - 15:02:08 Előzmény joey90
(296/346)
"Az épelméjû emberek egyet kell értsenek velem abban, hogy vagy az egyik állítás igaz, vagy a másik."

A filmnek valószínûleg az a lényege, hogy nem KELL eldönteni ezt a kérdést. Az, hogy te erre keresed a választ, nagyszerû, de a film alkotóinak nem ez volt a célja. A célhoz nem kell eldöntened ezt. Sõt, a célhoz szigorúan szükséges, hogy ne AKARD eldönteni ezt. Pontosan azért volt ugyanolyan erõsséggel bemutatva a filmben az az oldal is, hogy a fickó egy ember, és az is, hogy a fickó egy ûrlény. Nagyon sok ráutaló jel volt arra, hogy a fickó egy traumán átesett ember, de ugyanakkor nem tudott bebizonyosodni, hogy az a világ melyrõl Prot beszél, téveszme lenne. Nem tudtak rajta fogást találni, és ez itt a lényeg. Elgondolkodom a lehetõségén, hogy ember vagyok, ha ön is elgondolkodik annak a lehetõségén, hogy ûrlény vagyok! Amikor az ember eljut a gondolataiban odáig, hogy bármelyik lehetõség LEHETSÉGES, egyik sincs megcáfolva és egyik sincs bizonyítva, addig nyitott/befogadó a gondolkodása. És ha így van, a film elérte a célját! Az én véleményem szerint erre megy ki a játék... Bármilyen spirituális történetet ki lehet találni azt igazolandó, hogy Protnak hajnali 5:51kor elszállt a személyisége egy másik világba és ami visszamaradt egy katatón test lett. Hisz amennyit az egészbõl láttunk, akár ez is lehetséges...
10/10
o-l-i 2013 jan. 29. - 23:43:55 10/10
(295/346)
Zseniális film. Kb. tíz éve láttam, de a mai napig emlékszem a jelenetekre. Most ennek örömére, hogy eszembe jutott újra megnézem! :) Hát Kevin Spacey egy isten, nem láttam tõle még rossz alakítást, az Amerikai szépségben, meg a Hetedikben imádtam, és a viszonylag új filmjében a "Shrink"-ben is nagyot alakít. ( Amit mellesleg nem értem, hogy lehet úgy fordítani, hogy "Dilidoki pácban" mintha valami gagyi vígjáték lenne. Most komolyan, ki adja ezeket a magyar címeket? Egy csimpánz ül abban az irodában, vagy akármiben? ) ***SPOILER*** No mindegy. Végig elhittem, hogy idegen... 10/10 nálam.
1/10
joey90 2012 dec. 25. - 02:28:58 1/10
(294/346)
****SPOILER****
Szerintem a történet "gagyi". Vagy földönkívüli, vagy csak egy megtört ember. A filmben mindkét állítás hasonló erõsséggel volt közvetítve, ezért nem tetszett. Az pedig egy nagy baromság, hogy mindenki döntse el maga. Az épelméjû emberek egyet kell értsenek velem abban, hogy vagy az egyik állítás igaz, vagy a másik.
10/10
VoldiLany89 2012 nov. 24. - 03:32:54 10/10
(293/346)
*** SPOILER ***
Nos erre ma gyártottunk egy elméletet (de talán a korábbi hozzászólások is segítettek, mert mindet elolvastam ma). Szerintem azért szállta meg Robertet, mert tényleg a barátja volt, és meg akarta akadályozni, hogy megölje magát. Pont egy elmegyógyintézetbe vitték, ahol segített másokon, és magán Roberten is. Esszét kért a többiektõl, mert "csak egyvalakit vihet magával". Bess pedig azt írta az elejére, hogy "nincs otthonom". Nos az elméletem szerint Prot elhagyta Robert testét (aki katatóniába zuhant és a doki vigyázott rá a késõbbiekben, pont, ahogy Prot kérte), és elvitte magával Besst.
Sajnos ennél jobb ötletem nincs. :D
*** SPOILER VÉGE ***
10/10
VoldiLany89 2012 nov. 23. - 15:39:49 10/10
(292/346)
Fantasztikus film, én nem éreztem hosszúnak, pedig mielõtt elkezdtem, néztem, hogy húha. Két óra.
Nehezen tudok odafigyelni filmekre, sokszor zavar, ha el vannak nyújtva (fõleg azért, mert modern világunkban már olyan kaliberû filmeket adnak, ami a látványra megy, semmin sem kell gondolkodni, csak bele van rágva az ember szájába és kész - na ezt nem bírom elviselni), de ez a film leültetett rendesen. Szinte észre sem vettem, nem éreztem két órának. Érdekes volt, kérdéseket vetett fel, önismerettel, mások megismerésével kapcsolatban.
A film után még legalább egy óráig nem tudtam aludni - pedig hajnali öt volt már :) -, annyira lekötött. Igen, nem egy estimese, de fantasztikus! 10/10!
!!! SPOILER KEZDÕDIK !!!
Csak azt nem értem, hogy ha Prot egy ember testét szállta meg - tételezzük fel, a lelke szállta meg a testet -, akkor mégis hogy lehet, hogy a testre nem hatottak a gyógyszerek? A test is máshogy kezdett funkcionálni, mint azelõtt, hogy Prot megszállta volna? Képes lett látni az ultraibolyát és ellenállt a gyógyszereknek? Egy ideig azt gondoltam, hogy tudathasadása lett. De bebizonyosodott, hogy ez az elméletem nem áll meg a lábán. Amikor a doki megmutatta neki a képet Robertrõl, azt hittem, ki fog borulni, de nem. Szóval furcsa. De pont ettõl jó! Már legalább egy hete láttam, de még mindig foglalkoztat. ;)
!!! SPOILER VÉGE !!!
Mellesleg én is hozzátenném, hogy a 'belsõ bolygó' kifejezést a címbõl el kéne tüntetni! Nem értem, minek írták oda! Egyrészt ez egy olyan film, ami után mindenkinek, saját magának kell eldöntenie, mit tart igaznak, nem kér senki abból, hogy elõre megmagyarázzanak neki valamit! K-PAX és kész! És könyörgöm, a készítõk ötleteit is tartsuk már tiszteletben, sosem értettem, miért kell így átfordítani dolgokat, hozzátenni ezt-azt... PONT úgy jó, ahogy megcsinálták és kész. A regényrõl, amibõl készült a film, 232 oldalas, Gene Brewer a becses író neve, ÉS MÉG ANNAK A CÍMÉBEN SINCS ILYEN 'BELSÕ BOLYGÓ' SZÖVEG, CSAK AZ, HOGY K-PAX! Valaki magyarázza már meg, hogy miért kellett azt odatenni? Utólag ugyan, de iszonyat zavaró!
Upsidedooown 2012 okt. 18. - 14:52:47
(291/346)
-- Spoiler --
Forditott szereposztas meg jobb lett volna, Jeff Bridges is hitelesen jatszotta volna az orultet. Tudom, ez eretneksegnek tunik, de hat en igy latom, ez meg itt egy filmes forum.
Nincs itt semmi urleny, minden szal el lett varrva, meg talan tulzottan is.
10/10
Viktor6665 2012 júl. 28. - 20:11:10 10/10
(290/346)
Alulértékelt film, én az abszolút legjobb filmek közé sorolom, most néztem végig harmadjára:)
A 9.3 még viszonylag reális érték, hisz mindig lesznek olyanok, akik a bugyuta filmeket kedvelik és véletlen megtalálják ezt, de az imdb 7.2-je pff no comment
10/10
CsiróCsiró 2012 máj. 28. - 05:11:17 10/10
(289/346)
Miért nem lehet 10-nél több pontot adni rá? :-)
Giny K 2012 máj. 25. - 05:30:54 Előzmény Lbándi
(288/346)
A 16-os karikát sokmindenért rátehetik valamire, nemcsak az esetleges "durvaság" vagy "brutalitás" miatt. Lehet valami "tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott" akkor is, ha mondjuk olyan bonyolult a cselekménye, amit egy annál fiatalabb nem tud követni, vagy uram bocsá' akkor is, ha olyan mély mondanivalója van, amit egy annál fiatalabb nem ért meg... Én például tudom magamról, hogy bizonyos dolgokra elég érzékenyen reagálok, mégis találkoztam már olyan "16+"-osnak bélyegzett alkotásokkal, amik aztán mégsem rendítettek meg túlságosan. (Pl. Rock-térítõ)
Mondjuk, mindezt úgy mondom, hogy ezt a filmet még nem láttam, csak hallottam róla, de az alapján nagyon érdekel... :-) (Ezért is vagyok itt...)
8/10
Zathar 2011 dec. 24. - 02:07:37 8/10
(287/346)
SPOILER

Én egy kicsit elhibázottnak találom, hogy a rendezõ olyan dolgokat is felvonultatott a "Prot valóban földönkívüli" vonal mellett, mint hogy érzékeli az uv-t illetve hogy meg sem reccen neki a nagydózisú Torazin. Ezek biológiai dolgok, kézzelfogható kritériumai az emberségnek, és gyakorlatilag kizárják annak lehetõségét, hogy ember legyen. Ezeket ettõl függetlenül csak forgatókönyvírói hibának, apró arányérzék-tévesztésnek írom fel, és a rendezõnek nyilván az volt a szándéka, hogy mindkét lehetõséget nyitva hagyja a végén... csak akkor ezeket nem kellett volna így beletenni.
Az a szomorú oldala kicsit a filmnek (és levon a szememben az értékébõl), hogy mivel a fõ mondanivaló sokkal inkább az önmagunk megtalálása témakör köré szervezõdik, és nem is a "Prot vajon földönkívüli vagy skizo-e" témakör köré, ezért kicsit feleslegesnek érzem a film 70-80%-át, ugyanis a lényeg csak a vége fele és nem különösebben új formában kerül elénk tálalásra.

spoiler 2: mivel Prot teste ott maradt, a csajé pedig eltûnt, bennem felsejlett egy olyan verzió is, hogy a csaj testében utazott tovább, és egyszerre csak egy testet tud megszállni. De igazából ez a része tényleg szinte lényegtelen.