10/10
tóthlászló 2023 dec. 16. - 21:44:26 10/10
(25/25)
Megrendítő a mentális fogyatékkal élők helyzete és csodálatraméltó, hogy vannak olyan emberek, akik teljes szívvel felvállalják nehézségeiket, nem engedik agyongyógyszerezni és az emebri léttől megfosztani őket. Ez a csodálatos film nekik szoló Homage.
perry 2022 máj. 01. - 18:56:46
(24/25)
Megesett-e már veled , hogy a fikció túl nőtt a valóságon mikor nem gondoltad, hogy találkozol valami olyannal ami a szíved szaggatja és próbálsz közömbös lenni de az érzelmek feltörnek belőled és a világ melyet nézel beszippant túl nő rajtad. Keserű érzések gyűlnek benned és az a bizonyos gombóc éppen ez útjában áll a kitörő sírásodnak.
Úgy mondjuk vagy mondják mi vagyunk az "épek" akik szép csendben beilleszkedünk mikró környezetünkbe és magába az emberi világba tesszük a dolgunkat mert arra treníroztak minket és meg is akarunk felelni magunknak a környezetünknek.
Aztán egyszer csak megjelenik családunkban , környezetünkben egy ember, gyermek aki nem olyan mint mi mentálisan sérült akiket kamasz vagy már fiatal testükbe zárt az értelem és ebben a csodálatos világban a saját világuk foglyai (!?).
Döbbenten húzódunk el tőlük vagy lesütjük szemeinket, átmegyünk az út másik oldalára mert kiszakítanak a komfort zónánkból. Magukra hagyjuk őket mikor tétován keresni akarják velünk a kapcsolatot.



De léteznek csodálatos emberek akik a szó teljes értelmében az életüket áldozzák nekik, teszik a dolgukat, hogy ebből a sokszor katatón világból kiemeljék őket, megannyi áldozat és megannyi bürokratikus útvesztő mellett.
Mert kérem az úgy szokott lenni az állam a legkevesebb kiadást a szociális szférára szánja, mit is bajlódna a sérült emberekkel vagy az azt gondozó a lelkiismereten sokszor túlmutató tenni akaráson éhbérért dolgoztatva őket, míg kiszipolyozva eldobja az ilyen embereket. Ez csak egy szegmens de írhatnék az egészségügyről, ahol már az is félelem ha kórházba kell menni és hozzá adódik annak minősége is. Vagy a lerongyolódott idős otthon kapacitások a speciális gondoskodás hiánya.
Saját tapasztalatomból tudom - jó egy évtizedes gyermekvédelmi unka után - milyen a mindent bele "daráló" különleges igények nélkül kezelt fiatalkorúak célállomása gondozás nélkül egy otthonban vagy szociális otthonban.
Inkább a filmről kellene írnom de képtelen voltam megállni, hogy el ne mondjam milyen a valóság és a szépen hangzó állami dicshimnuszok mögött mi is bújik meg.
Igen a különleges életek (2019) francia történet egy fikciós film de igazából lehetne dokumentarista alkotás is, történései nem egyediek.

A film egyes pontjain úgy éreztem, hogy valódi fogyatékkal élőket használtak fel színésznek, és néhány reakció komolyan őszinte döbbenetet váltott ki belőlem. Koránt sem vagyok benne biztos, hogy valóban megtették-e, de nem lennék meglepve. A film olyan, mint egy dokumentumfilm, amely éppen Reno és egyesülete életét követi nyomon, akik olyan fogyatékos gyerekekről gondoskodnak, akikkel senki más nem tud foglalkozni, miközben a hagyományos narratívát követi. Az előbbi a film valós életre gyakorolt ​​hatásának köszönhető. A színészi játék remek, szinte nem is volt kedvem filmet nézni, inkább valós eseményeket láttam a képernyőn. A történet is nagyszerű, és a tetejébe súlyos üzenete is van. Azonnal beugrik, hogy nap mint nap megyünk el sérült akár fizikailag akár emberileg bezárt életek mellett. Ezáltal nagyítódik fel számomra azoknak az áldozatra kész embereknek a munkája akik ezt a világot akarják jobbá tenni. Ez csak egy szép, szívmelengető film, nem is akar másnak látszani nem tesz rá filmes manírokkal és nagy bombasztikus pillanatokkal sem bombázza nézőit.
Olivier Nakache Éric Toledano pedig teszik a dolgukat összefogják ezt a történetet, hol feszesre húzva, hol kicsit érzelmesre. Miképpen, hasson ránk az ami a filmvásznon történik, ezáltal mi is talán kissé jobbak leszünk, emberségesebbek. A film szinopszisából idézve: "

Bruno és Malik 20 éve egy másik világban élnek: az autista gyerekek és tizenévesek világában. A két különálló nonprofit szervezet (a The Hatch és a The Shelter) irányítása alatt hátrányos helyzetű területekről származó fiatalokat képeznek ki olyan extrém esetekre, amelyeket az összes többi intézmény elutasított és kezelhetetlennek minősítette őket.." Végig menve a bürokrácia minden útvesztőjén, revizorokkal küzdenek létükért, fennmaradásukért. A film utolsó néhány percében megtörténik a csoda vagy nevezzük katarzisnak mikor a két csoport tagjai a törődés finomhangolása végett egy lélekemelő pantomim játékot mutatnak be jelezve számomra, hogy minden amit teszünk értük előbb utóbb meghozza a maga csodáját. Aztán megint jönnek a hétköznapok a tenni kell pillanatai a gyógyító emberi segítség pillanatai.
Annyit mindent akartam volna még írni, saját történeteimet a gyermekvédelemből de inkább még néhány sort írok a színészekről.

Vincent Cassel -é a főszerep és az érdem is , hogy megtartotta a rendezőkkel a szerepet egyszerű emberi síkon, nem tesz bele felesleges színészi manírokat, jelen van az alkotásban és ez több mintha rápakolna felesleges gesztusokat. Legszívesebben az összes "gondozott" színész nevét felírnám ide, lehet ismeretlen amatőrök de amit tesznek az a film, és ennek a mozinak a varázsa.
Végül csak annyit nézze meg aki akarja talán éppen csak önmagáért vagy egy kis lélek hajózásért, hiszen nem rossz az ha jobb emberek akarunk lenni.....
10/10
thsaco 2022 jan. 30. - 17:35:00 10/10
(23/25)
Mostanában amit láttam filmeket, azok közül maximálisan ez a film hagyta bennem a legmélyebb nyomokat! Teljesen egyetértek az előttem hozzászólóval. Könnyeket csalt a szememben a film története, azok emberek áldozatos munkája akiket ez a film megtestesít. Külön köszönet az alkotóknak, hogy ilyen művet létrehoztak! 10/10
10/10
Eszter.Sz 2021 nov. 19. - 15:19:30 10/10
(22/25)
Ez egy csodálatos film! Már az Életrevalókkal is nagyot alkotott a rendezőpáros, de ez még nagyobb társadalmi jelentőséggel bíró témát jár körbe. Egyfelől az autizmussal élők mindennapjait közelebb hozza számunkra, mert lássuk be, amennyiben a közvetlen környezetünkben nincs bármilyen testi és/vagy mentális fogyatékossággal élő személy, úgy ha egyszer mégiscsak keresztezik egymást az útjaink, akkor csak homályos (sokszor téves) elképzelésink vannak az életükről, érzéseikről és sajnos nem is tudjuk, hogy viszonyuljunk hozzájuk, hogy az számukra is komfortos legyen. Másfelől csodálatos volt látni, hogy különböző vallású és kultúrájú emberek milyen fantasztikusan együtt tudnak működni egy nemes cél érdekében, azt a felemelő üzenetet közvetítve, hogy a különböző héjakat lecsupaszítva mindenkiben ott él az eredendő emberség és jóság. Külön szívmelengető volt, hogy nem csak az autizmussal élőkön segítettek ezzel a szisztémával, hanem sok - egyébként problémás és nehéz sorsú - fiatalnak adtak célt és lehetőséget arra, hogy megtalálják a jobbik énjüket azáltal, hogy felelősséget kell vállalniuk egy másik emberért, aki a gondoskodásukra szorul. Jobb hely lenne ez a világ, ha ez minden fiatal életében megvalósulhatna.
Az a fajta elhivatottság, szerénység, szeretet, türelem amivel Bruno és Malik viszi ezt a hatalmas terhet a vállán, feláldozva a saját életük gyakorlatilag minden percét végtelen csodálattal tölt el. Ilyenkor érzi csak igazán az ember, mi mennyire énközpontú életet élünk, a hasonló formátumú hétköznapi hősökhöz képest.
Vincent Cassel és a Josephet alakító színész valami egészen zseniális volt, de a többiek is elképesztő átérzéssel hozták a szerepüket.
biffco 2021 márc. 21. - 16:33:54 Előzmény sexykex
(21/25)
hát igen erre gondoltam hogy kb számtalan indok lehet, és egyik sem vicc kategoria, vagy "mert csak elvetetem" . szoval igazábol amikor nem szabadna abortuszt végezni az egy elég kis százalék lehet, és akkor jöhet képbe a vallási meg etikai indok stb és a vitázás rola.
Szerintem az más kérdés hogy "lenne kereslet a gyerekre" (jó értelemben) amugy, bár tulajdonképpen ha egy elég gyors rendszer lenne (vagy van?) arra hogy ha egy leendő anya megtudja hogy gyereke lenne, minden oké vele, de mégsem tartaná meg, akkor gyorsan (ameddig fennál az a pár hét amig biztonsággal elvetethető) keresni neki szülöt akiknél el lehetne helyezni ha megszületik, csak hogy nehogy elvetesse... létezik ilyen gyors rendszer? és akkor win(anya)-win(gyerek)-win(pótszülő)- win(társadalom) szituácio lehet. vagy ez is beleütközik bürokratikus marhaságokba....
7/10
offtopic
sexykex 2021 márc. 21. - 16:18:02 7/10 Előzmény biffco
(20/25)
Van, amikor a magzat az anya életét veszélyezteti. Lehet az anya túl fiatal, vagy túl idős. Előfordul, hogy az anyát megerőszakolták, stb. Számtalan indok létezhet, de ha ezek légből kapottak és nem eléggé súlyosak, akkor igazán kár megölni az egészséges magzatot. Én ezt nem vallási okok miatt mondom és nem is szeretnék senkit sem kényszeríteni arra, hogy erőn felül neveljen fel gyereket. De!
„Mi nincs az országos örökbefogadási listán? Egészséges, fehér bőrű újszülött. Aki csak ebben gondolkodik, annak felesleges jelentkeznie az országos listára, ezek a babák mindig elkelnek a megyéjükben.” Szerintem sokan szívesen kifizetnék az anyaság során felmerülő költségeket is, ha nem lehet saját gyerekük és ezek a babák nem maradnának az „állam nyakán”, hiszen még külföldről is keresnek csecsemőket.
Viszont felelőtlenség az egyértelműen sérült, beteg babát megszülni. Biztosan találnék valami büntetést ezeknek az embereknek. Ha mást nem, akkor a gyerek után járó valamennyi állami támogatást megvonnám, ha az orvosi vélemény ellenére is szülni óhajtanak. (Ugye milyen szerencse, hogy nem én vagyok a miniszterelnök?)
biffco 2021 márc. 20. - 12:04:51 Előzmény sexykex
(19/25)
[a filmet még nem láttam talán majd ma] Furcsa kettősség az indokolt (ugymond) szerintem, ha a baba egészséges lenne minden jel szerint, a szülö döntsék el hogy megszülik e vagy sem, mig ha beteg egyértelmüen ne a szülö döntse el. (hanem az orvos), mert ez utobbi esetben gyakran feljön ez a "akkor is szeretni fogjuk ha beteg" - naná majd gondoltam gyülölni fogják. Szoval ez ugye elég gyenge indok, mivel a szülök ilyenkor csak magukra gondolnak. Az első eset viszont tény hogy vitára alkalmas lenne amugy,mert szerintem ott a szülök eltudják dönteni mi legyen, általában nem viccböl csainálnak abortuszt, vagy vmi idiota okbol is szokták, hogy mert csak?(nem tudom).
erzsocica 2021 febr. 27. - 16:45:01 Előzmény sexykex
(18/25)
Igen, utóbbiakban igazad van, ezt én is így gondolom. Van amiket ki tudnak mutatni, mégis vállalják a babát.
Mondjuk itt a filmben legtöbbjük autista volt autizmus spektrumzavarral plusz társuló diagnózisokkal, és mivel nekem is autista fiam van, érdemben ehhez tudok hozzászólni. Nem tudják mitől van, viszont nem is mutatható ki semmilyen genetikai vizsgálattal.
7/10
offtopic
sexykex 2021 febr. 27. - 10:57:51 7/10 Előzmény erzsocica
(17/25)
Rövid és frappáns választ szerettem volna adni, de sajnos nem tudok. A legtöbb emberben, aki babát vár fel sem merül, hogy a kicsinye nem lesz teljesen egészséges. Kevés olyan család van, amelyik ismeri a kockázatokat és anyagilag is megteheti, hogy a szokott vizsgálatokon kívül például genetikai szűrésen is részt vegyen.
Sajnos ez a mi világunk közel sem tökéletes világ. Bármennyire próbálsz körültekintő lenni, előfordulhat olyan betegség – például az általad említett autizmus – amiről azt sem tudjuk, hogy mi okozza és gyógyítani sem tudjuk. Én nem is erre gondoltam, hanem olyan esetekre, amikor elég egyértelműen beteg a baba, de az anyuka mégis megtartja. Egészséges magzatokra, akiket az anyuka drogokkal, alkohollal, nikotinnal mérgez. Családokra, ahol eddig csak fogyatékos gyerekek születtek, de az emberkísérlet folytatódik.
erzsocica 2021 febr. 23. - 14:34:56 Előzmény sexykex
(16/25)
A szellemi fogyatékosság sok fajta betegséget takar. Pl. egy autismus spektrumzavart nem tudnak terhesség alatt kiszűrni. Sőt, a gyereknek lehet csak pár éves korában derül ki hogy esetlegesen autista. Nálunk 3 évesen kezdtek egyértelmű jelei lenni, és még így is évekig egyik orvos sem merte egyértelműen kimondani, hogy a gyerek autista. Tehát nem tudhatod, hogy a gyereked milyen lesz, egészséges, vagy épp szellemi fogyatékos.
8/10
InteriorLulu 2021 febr. 20. - 13:41:37 8/10 Előzmény itsme1
(15/25)
A film két főszereplője valós karakter, akik a végén a stáblista alatt fel is tűnnek pár pillanatra, így részben azért pont Casselt választhatták, mert életkorban is stimmelhet, és ezzel a fizimiskájával emlékeztet is az igazi Brunóra, részben pedig mert egy ilyen film sikere nagyrészt a főhős színészi kvalitásain múlik. Továbbá nyilván hasznos egy igazi húzónév, és végül mert miért ne lehetne pont Cassel a szerep megformálója? Csak mert jellemzően rosszfiúkat szokott játszani?...
Szerintem a muszlim főhős vallása semennyire nem volt karakteres, Bruno zsidó vallásának bizonyos elemei (kipa, és úgy általában a közeg) viszont valóban markánsan megjelentek, és gondolom egyszerűen pusztán azért, mert a valós karakter életében, abban, hogy pont ez lett a hivatása, a hitének kulcsszerepe lehet, amit így a filmben sem lehetett mellőzni.

Igen, úgy a film feléig nekem is hiányzott egy határozott történeti ív, de aztán rájöttem, nem lesz ilyen, mert ez nem olyan film, és egyetlen kvázi vezérfonal, a két hivatalnok általi hatósági vizsgálat mentén, annak kezdete és vége közötti pár hét alatt játszódik, mintegy bemutatva a főhős életéből-munkájából egy tetszőlegesen kiragadott szeletet.
Így aztán a karakterfejlődések, vagy a valahonnan valahova tartások hiánya sem csoda. Nem ezen van a hangsúly. Még ha valóban, nekem sem tetszett, hogy az ápolócsaj és a fekete srác kezdeti románcába ha már belekezdtek, nem vitték végig.
6/10
itsme1 2021 febr. 09. - 08:48:17 6/10
(14/25)
Ha dokumentalista filmre számítok, valószínű jobban tetszett volna. Így viszont folyamatosan kerestem a drámai ívet, hogy miként alakul főhős személyes sorsa, vagy a fekete srác románca az ápolónővel. Mi a szerepe a vallások ilyen karakteres megjelenésének a történetben, és végül, hogy miért éppen Vincent Casselt választották erre a szerepre?
7/10
sexykex 2021 febr. 08. - 17:41:26 7/10
(13/25)
Nem akarom titkolni: ha döntési helyzetben lennék, mindent elkövetnék azért, hogy az egészséges kisbabák anyjuk akarata ellenére is megszülessenek, a betegek – többek között a szellemi fogyatékosok – viszont ne. Igen, az apróságok lehetnek aranyosak egy-egy mosolyuk, simogatásuk adhat további erőt a szülőnek, de ezek a gyerekek is felnőnek és akkor már mondogatniuk kell, hogy „ne bántsd a mamát” a legtöbben mégis megteszik. Amikor megöregszik, meghal a szülő – sokszor sokkal hamarabb – a társadalom nyakába szakad a megoldás: ami általában kimerül a gyógyszeres szedálásban és zárt osztályokon megvalósuló bebörtönzésben. Minderre próbál alternatív megoldást találni egy hivatalos engedélyekkel nem rendelkező különleges emberekből álló társaság. A filmnek inkább a témáját értékelem, mert amúgy nem voltam elragadtatva tőle, noha voltak valóban szép pillanatai: az ujjongást inkább meghagyom az emberbarátoknak.
9/10
Ildikó Nóra 2020 szept. 07. - 21:13:21 9/10
(12/25)
A film nagyon tetszett, Vincent Cassel-nek nagyon jól állt ez a szerep (is).
9/10
dandelion83 2020 júl. 03. - 15:59:44 9/10
(11/25)
A film különös érzékenységgel mutatja be az autizmust. Megdöbbent, néha elszorul a szívünk, de mégsem hagy szomorúságot maga után, csak szeretetet. Kiváló szereposztás, nagyon szép zene, remek alkotás.
10/10
bundi8 2020 jún. 20. - 15:59:30 10/10
(10/25)
:(
7/10
pihes 2020 jún. 11. - 16:13:19 7/10
(9/25)
Nem kis kihívás ápolni, kezelni, gondozni a hasonló betegségekkel élő embereket. Szerintem egész jól mutatja a film az életszerűséget.
Jó film, jól átgondolt!

7/10
10/10
B. Ibolya 2020 febr. 28. - 21:30:36 10/10
(8/25)
.
10/10
naggi 2020 febr. 26. - 18:40:20 10/10
(7/25)
Az utóbbi idők legkomolyabban remek filmje a maga szociális témakörében. Vincent nagyon jól hozza a szerepét, de tulajdonképp mindenki erős. Minél többeknek látnia kéne a filmet!
9/10
funfun 2020 febr. 02. - 13:58:31 9/10
(6/25)
Azért "csak" 9 pontot adtam, mert dokumentarista eszközökkel igyekezett a film bemutatni a legalitás és illegalitás határán ténykedő, valóban segítő csoport működését, az ellenőrző bürokráciát (ami az én olvasatomban emberséges volt, nehéz lavírozni a törvény betűje és a valós élet hozta megoldások között, mikor tényleg emberek sorsa a tét)*, viszont amit hiányoltam, a Fészek csoport fiataljainak motivációja (miért is ragadnak ott, miért nem mennek ki az ajtón a velük folyton keményen beszélő Malik csesztetései miatt), valamint amit szintén nem tudtam lekövetni, miből finanszírozzák az alkalmazottakat (ugyebár el is hangzik egy jelenetben, hogy a dolgozók már hiányolják a fizetést). Ennek ellenére magával ragadó a film mondandója, az ábrázolt karakterek hősies kitartása.

* A film utolsó perceiben olvashatjuk, megkapták az ideiglenes működési engedélyt, tehát az alaposan ellenőrző (családtaggal történő interjú, kórházi interjú) bürokraták igyekeztek nem rombolni, csak hogy a hatóság tekintélye megmaradjon. Itthon ez a fajta vizsgálati mód és hozzáállás még nagyon hiányzik, ahogy tudom.

A lényeg: a film érdekes, drámai, de humorba csomagolva mutatja be a történetet.