gladiolus 2016 jan. 01. - 12:25:24
(102/122)
Igen, ez igaz, valószínûleg aki öngyilkosságra készül, az már nem fontolgat józanul, ez tiszta sor. :-(
szonya1 2016 jan. 01. - 12:21:59
(101/122)
Ez egy nagyon figyelemre méltó, empatikus gondolat! Talán az a baj, hogy aki bezárkózik a saját gondolatvilágába, és csak egy célt lát maga elõtt, az már képtelen ilyen elõrelátóan, másokra tekintettel gondolkodni.
gladiolus 2016 jan. 01. - 11:56:04
(100/122)
Igen, ez valóban érdekes és hiteles.

Mondjuk Latinovits esetében elhiszem, amit a mozdonyvezetõ állít. És megfogalmazódott bennem még egy furcsa, de igazságérzetre alapozott gondolat. Megsajnáltam ugyanis a mozdonyvezetõt, hogy évekig kísértette ennek a szörnyû balesetnek az árnya, hogy vádolta magát egy ember haláláért, és nem tudta feldolgozni.
Ugyanis ebben az esetben az merült fel bennem, hogy a saját életérõl mindenki maga dönt, de ha úgy dönt, hogy eldobja, akkor tegye egyedül. És ne rángasson bele más embert is, aki ártatlanul megszenvedi mindezt, mert ehhez viszont senkinek nincs joga.
gladiolus 2016 jan. 01. - 11:46:34
(99/122)
OFF

Köszönöm a forrást. Valószínûleg senki nem töltött el ennyi idõt az igazság keresésével, és nem jutott ennyire közel a bizonyítékokhoz, mint Garamvölgyi, tehát neki fogok hinni. Már a könyv bevezetõje is hitelesnek és alázatosan reálisnak tûnik:

Dr. Garamvölgyi László: Hogyan halt meg József Attila

"Dr. Garamvölgyi László ötéves kutatómunkájának eredménye ez a kötet, mely bizonyíthatóan állítja, hogy József Attila nem öngyilkosság, hanem baleset áldozata lett. "Halálát nem lehet elegáns nagyvonalúsággal vagy lexikoni tömörséggel elintézni. Szomorúan tapasztaltam, hogy még az autentikus forrásnak vélt dolgozatok is kozmetikáznak, a felületesebbje pedig fenntartások nélkül fogadja el az öngyilkosságot. Holott már a halálakor - igaz, az egyszerû falubeli emberek - megfogalmazták a nikodémuszi szkepszist: lehet, hogy tényleg baleset volt?! (...) Eretnekségnek tûnhet, hogy zsaru létemre kotnyeleskedem, de semmilyen merényletre nem készülök az irodalomtörténet ellen, pusztán kriminalistaként iparkodom rekonstruálni a történteket, ami ilyen idõ távlatában kevés sikerrel kecsegtet. Ám, ez most már nem is lényeges, mert - József Attila után szabadon - kutattam, de mit érdekel a kutatás maga! Gyermeki áhítattal vettem kezembe személyes tárgyait, lapozgattam noteszét, fecnikre írt gyöngyszemeit, elhalványult fotóit... Ez maga a beteljesülés: a kezdet és a vég." (Dr. Garamvölgyi László)"

Egyébként bárhogyan is halt meg József Attila, akkor is ugyanúgy fogom szeretni a költészetét és tisztelni a benne lakozó törékeny embert.
szonya1 2016 jan. 01. - 11:32:45
(98/122)
LZ esetében érdekes lehet a mozdonyvezetõ visszaemlékezése.
http://www.borsonline.hu/20141216_laszlo_en_gazoltam_halalra_latinovits_zoltant
szonya1 2016 jan. 01. - 11:30:52
(97/122)
Én is azt készültem írni, hogy Garamvölgyi László elemezte JA halálának körülményeit, és határozottan arra a következtetésre jutott, hogy balesetet szenvedett.
Azt viszont nem tudhatjuk, hogy ki, hogyan szánja rá magát az öngyilkosságra, és annak éppen milyen módját választja. Én sem tudnám elképzelni magamról a jelenlegi helyzetemben, hogy vonat elé ugorjak, vagy levessem magam a magasból. De nem ebbõl kell kiindulnunk. Ma már tudom, hogy egy krízishelyzet, egy depressziós betegség képes úgy megváltoztatni egyes emberek gondolkodását, amit mi nem tudunk megérteni. Õk már nem a "józan ész" szabályait követik. A vonat elé ugrás hihetetlenül félelmetes gondolat, de talán azért választják néhányan, mert gyors megoldásnak gondolják...
vino-et-veritas 2016 jan. 01. - 11:19:46
(96/122)
JA esetében a jópár éve megjelent, régebbi "rendõrszóvivõ", Garamvölgyi László könyve a legfrissebb forrás.
LZ-nál nem tudni bizonyosat, lehet, hogy még nem nyitottak meg bizonyos aktákat...
gladiolus 2016 jan. 01. - 10:49:33 Előzmény vino-et-veritas
(95/122)
Ez egy érdekes téma, én nagyon örülnék József Attila esetében, ha baleset lett volna, jobban beleillene a róla alkotott képbe. De milyen bizonyítékokat olvastál arról, hogy baleset volt, mert én úgy tudom, hogy még nincs bizonyosság e tekintetben.

Egyébként én hajlamos vagyok mindkét embernél inkább a balesetet elhinni, mert jobban el tudom képzelni, hogy rossz, elcsüggedt lelkiállapotban, figyelmetlenségnek vagy pillanatnyi önkontroll vesztésenk estek áldozatul. Latinovitsról pl. olvastam, hogy a halála elõtti napokban éppen orvosnál járt, aki mániás depressziót diagnosztizált, és ennek a diagnózisnak a súlya alatt el tudom képzelni, hogy esetleg dekoncentrált és figyelmetlen volt. Viszont egyikükrõl sem tudom feltételezni azt, hogy tudatosan vonat elé vessék magukat. Sokszor látom, sorompó elõtt várakozva, hogy egy vonat mekkora ellenfél, erejénél, tömegénél fogva egy olyan hihetetlen erõt képvisel, amellyel szemben sem embernek, sem bármilyen más jármûnek nincs esélye, és épeszû emberrõl nem tudom elképzelni, hogy ilyen véget akarjon magának.

Miért keresett volna magának két ilyen értelmes ember ilyen szörnyû halált?
vino-et-veritas 2015 dec. 31. - 16:25:05
(94/122)
Hm, ez valóban nagy kérdés.
A hivatalos verzió akkoriban az öngyilkosság volt.
És kezelték is idegi problémákkal. A depresszió a zsenik "tipikus" betegsége...
Ezt ugyan nem hitelesíti, de nagyanyám többször találkozott vele az egyik gyógyszertárban, ahol õ is a gyógyszereit váltotta ki.

JA esetében viszont hajlok arra, hogy elfogadjam a baleset-verziót.
Vonat alatt átbújva öngyilkosságot elkövetni legfeljebb úgy lenne érdemes, ha valaki eleve a kerekek közé fekszik és várja, mikor indul a szerelvény. Ehhez borzasztó önuralom kellene (a lassúságról nem is beszélve), összevetve az "eléugrással"... A korabeli leírások is inkább a balesetet erõsítik (szemtanúk, sérülések).
Persze a késõbbi hatalomnak már inkább az lett az érdeke, hogy a Horthy-rendszer által "halálba hajszolt, már-már mártír munkásköltõ" képe alakuljon ki, s ne egy szerencsétlen baleset elszenvedõje kegyen...
Edmond Dantes 2015 dec. 31. - 13:31:27
(93/122)
JA-t illetõen asszem fifty-fifty az arány.

LZ esetében Ruttkai (és talán mások) ugyancsak határozottan cáfolta/k-tagadta/k az öngyilkosságot, akkor is, késõbb is. A közbeszédbe, talán a "suttogó" (értsd: tudatosan terjesztett) akkori propaganda "jóvoltából" azonnal az utóbbi verzió került be. be.
vino-et-veritas 2015 dec. 30. - 22:20:13 Előzmény Edmond Dantes
(92/122)
OFF

Már régóta gondolkozom azon (persze sok értelme már utólag nincs), hogy szegény Latinovits vajon öngyilkos lett volna-e akkor, ha tudja - ami nagyjából mára tudható -, hogy József Attila valójában baleset áldozata lett Szárszón?
10/10
trudy 2015 dec. 29. - 11:45:13 10/10
(91/122)
Példakép és nem-példakép is egyszerre, példakép azért, mert ha nem is volt ízig-vérig képzett színész, az biztos, hogy nagyon szerette csinálni és itt tudott igazán kibontakozni, a színjátszás volt neki az, amiben látta életének a célját és ebben próbált valami értékeset alkotni és az nagyon látszik a játékán, hogy amikor csinálta, akkor teljesen belemerült és átadta magát a feladatnak - ezt csak az az ember tudja átélni, színjátszásról vagy bármilyen egyéb mûvészetrõl vagy akár munkáról beszélve, aki szereti azt, amit csinál és tehetséges is benne. Az ilyen emberek sebezhetõek is egyúttal, mert ha elveszik tõlük azt, amit szeretnek, akkor az életük értelmétõl fosztják meg õket. Nem vagyok nagyon pontos ismerõje Latinovits életútjának, de gyanítom, hogy halálba menekülésének szakmai problémák lehettek a fõ okai. Ezen kívül valószínûleg a magánélete sem lehetett harmonikus, nem voltak körülötte olyan emberek, akik igazán megértették volna a lelkét, ami egyébként általános, a legtöbb ember így van ezzel. Mégsem példaértékû, hogy a halálba menekült, mert megpróbálhatta volna újrakezdeni az életét, de lehetséges, hogy hatással voltak rá a szintén abban a korban történt, nagy port kavart sztár-öngyilkosságok (Domján Edit, Szécsi Pál)
gladiolus 2015 ápr. 12. - 07:47:59
(90/122)
Hát igen, ez elég sajnálatos, fõként az, hogy milyen semmiségeken tudnak egyesek dührohamot kapni. :-)
frenchbullie 2015 ápr. 12. - 07:35:38
(89/122)
Üdv! Off Egyetértek:-), mert - fõként az utolsó mondat - bennem is megfogalmazódott:-( DE találtam megoldást, ha sajtot eszem, nem szükséges egyetlen állatkát sem elpusztítani, elég ha tejet veszek:-) Van még egy dolog a sajnálat mellett. Manapság fura mellékíze lesz minden húsételnek, ha az ember nem eszi meg aznap. Vagy én vagyok nagyon finnyás:-) (Természetesen van a háztartásban hûtõszekrény, de akkor is.)
offtopic
Edmond Dantes 2015 ápr. 11. - 23:07:10
(88/122)
itt a fórumon pl olykor egymást (nem mi!) :)
gladiolus 2015 ápr. 11. - 20:27:55
(87/122)
Hát igen, megesszük. Valamit kell enni. Sajnos. :-)
hanguktaekwondooo 2015 ápr. 11. - 20:00:57 Előzmény gladiolus
(86/122)
mindkettõ elhalt, oszlásnak induló állati tetem.
A hullakamrába tolt egyed csak késõbb prezentálja azokat a szimptómákat,
amit a természetben elhalálozott bodri vagy bambi.
Viszont elõbbi állat húgysavszintje jóval magasabb,
a leölése elõtt nekirugaszkodott, tehát fokozott stresszhormontermelés miatt.

Mindegy, hol tárolod és minek nevezed.
A vége az, hogy megeszel egy döglött állatot,
ami leölése elõtt rettegett.
offtopic
Edmond Dantes 2015 ápr. 11. - 15:20:31
(85/122)
Kösz, I do my best :)
Színházi rovatban kevesebb az "anyázás" mint a filmszakaszban és jóval szûkebb a hszó kör, szinte "baráti" társaság. "Kultúrharc" persze van, fõleg, amikor vkit nem a tényleges színházi-színpadi teljesítménye alapján kommentelnek/szidnak, "persze" anélkül h látták volna színpadon valaha is. Ha van kedved-idõd, nézz be oda is. Oda kicsit inkább "kritikusi" stílusban írok, már a mûfaj miatt is, meg késõbb legalább emlékszem majd, mi volt X produkcióról a véleményem megnézés után röviddel. Nem mindenhez írok-írtam be, amit láttam, fõleg régebben nem: most már többnyire igen.
gladiolus 2015 ápr. 11. - 13:52:45
(84/122)
Szerintem ne hagyd magad megfélemlíteni mások véleménye által, mindig írd le nyugodtan, amit õszintén gondolsz. Akinek nem tetszik,az meg csak fújtasson. :-)
gladiolus 2015 ápr. 11. - 13:46:21
(83/122)
Hínye, jó sok helyesírási hibát írtam, most aztán tényleg irgalom atyja ne hagyj el...bocsi...