Téma: Látványház - a szemhökkentõ kiállítás

marxengelszleninsz 2016 aug. 25. - 19:36:38
(1/1)
A meglehetõsen fellengzõs módon "kiállításnak" nevezett kis bemutató a Fészek Klub két szobájában található. Az egyik szoba egy félemeleti sivár, piszkos falú, levegõtlen helyiség, mely gyakorlatilag kong az ürességtõl. Ez lenne a "galéria". A falon néhány, fõleg internetrõl leszedett és kinyomtatott ócska kis kép látható. Az egyik sarokban egy régi camera obscura, melybe bele lehet nézni, és ekkor megpillanthatjuk a koszos szoba másik sarkában elhelyezett asztalt fejjel lefelé. A szoba harmadik sarkában egy LCD tévé van, melyen egy rövid interaktív, ám érdekesnek jóindulattal sem mondható demo megy.
A korábban említett asztalon egy mikroszkóp és mellette néhány szedett-vedett preparátum tárgylemezeken. Hiába próbáljuk, nem sikerül úgy ráfókuszálni a tárgyüvegekre, hogy bármit is lássunk belõlük. A szoba egyik oldalán 2 kis asztal, rajta egy bûvõs kocka, néhány összefirkált papírdarab, pár színes ceruza, és még néhány hasonló apróság, melyek leginkább egy olcsó gyermek-kézmûves foglalkozás maradványait idézik.
A szoba áttekintése nagyjából 5 perc, bár valójában amint belépünk, máris pontosan tudjuk, hogy semmi látványos nincs a szobában (ami egy látványház esetében - valljuk be - különösen aggályos), feltéve ha a koszfoltos falakat nem tekintjük annak.

Az emeleti kupolateremben félhomály van, melynek legfõbb elõnye, hogy nem tûnik fel annyira a nyilvánvaló tény, miszerint ez a "kiállítás" valójában egy óriási blöff. A kör alakban berendezett helyiségben balra egy laptop üzemel, mögötte egy egyetemista forma srác ül. A laptopon rossz felbontású youtube videók mennek optikai illúziós témában. A fiú némán ül a laptop mögött, nézi ahogy elképedve meredünk a laptopra - elképedésünket azonban nem az optikai illúziók okozzák, hanem annak a ténynek a felismerése, hogy ezért az átverésért csaknem 6 ezer forintot fizettünk.
Eközben a "tárlatvezetõ" fiatal lány megállás nélkül magyaráz, muszáj kitölteni az ûrt, hiszen látvány nincs, legalább szöveg legyen. Egy-két gyermek feszeng mellettünk, már rettenetesen unják a végeérhetetlen wikipédiás szócikkeket hallgatni a témáról. Én érdeklõdést erõltetek magamra, és belekérdezek néhány technikai részletbe. A lány nem tud válaszolni; hamar körvonalazódnak a tárlatvezetõ korlátai, így semmi újat nem tudok meg a hologram és az optikai illúziók témakörében.
A szoba jobb oldalán egy nagy üveglapra egy projektor mozgóképet vetít. A tárlatvezetõ szerint ez egy 2D-s hologram, ami egy forradalmian új technológia. Ha õ mondja, biztos úgy van. Bár nem túl érdekes, azért nézzük egy ideig, majd céltalanul forgolódunk a félhomyályos szobában. A 3-4 hasonlóan érdekfeszítõ kis installációt már megnéztük, a lány folyamatosan beszél, az egyetemista fiú közben babrál a laptopon és a youtube-ról motyog valamit. Nem igazából érteni mit, azt sem értem miért van ott egyáltalán. Mindegy. Szédelgünk még egy ideig ebben a szánalmas, sivár és lepusztult kirakodóvásárban, végül távozunk.

Mindent összevetve: óva intek attól mindenkit, hogy egy fillért is áldozzon erre a sufni bemutatóra.