Téma: LGT

vino-et-veritas 2020 febr. 01. - 18:42:14
(23/23)
Hm, érdekes ez az "LGT a magyar Queen" párhuzam. Az britek szerintem egy egyértelműbben keményebben rockos irányt vittek mindig is, jellegzetesen "angolos" hangzásokkal (pl. gitárok, ének). Míg az LGT ennél "lágyabb" volt és inkább több stílus keveredett náluk (rock, soul, stb.). Emiatt is közelebb álltak az amerikai irányzatokhoz. + Presser miatt hangsúlyosabb a zongora is. Ugyanakkor a korábban is "számon kért" énekhangban (illetve gitárban) Mercury (és May ) eléggé verhetetlen... DE jelzem, hogy ez egyéni megérzés, nem vagyok ilyen szinten zeneértő, csak fogyasztó... Én a két zenei világot nem érzem annyira közelinek....
És egyet ne felejtsünk. Ez '60-as, '70-es évek Magyarországa! A könnyűzenére is érvényes a "kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk" elve... Hozzátéve, hogy a "szabadság" nem hozta el az igazi magyar Queen-t vagy Rolling Stones-t, sőt!
Joan Fontaine 2020 febr. 01. - 15:51:49
(22/23)
Mert valószínűleg nem is tudsz elfogadhatóan érvelni. Én "nem rohantam ki", nyugodt voltam akkor is, és most is az vagyok. Te viszont ne legyél most hirtelen nagy, lojális pszichológus, hogy én mit engedjek el. Egyébként valóban felesleges bármiről is beszélgetnünk.
vino-et-veritas 2020 jan. 31. - 19:25:04 Előzmény Joan Fontaine
(21/23)
Nem is kell egyet érteni mindenben.
Amikor gimnazista voltam ('80-as évek eleje) már nem is közöttük húzódott a "frontvonal" (lásd Piramis, korai Edda, Pokolgép, némi Hobó, stb.). Nálunk az Omega már nem volt opció, ahogyan az LGT sem igazán, túl "konvencionális" volt.
Amúgy ebben az az érdekes, hogy a korai "nagyok" nagyjából "lefoglaltak" bizonyos irányzatokat a korai "útkeresések" után. Lásd Illés-Fonográf, Metro (ameddig létezett), LGT, Omega, Bergendy, Mini, stb. Így később már nem is annyira egymás "konkurensei", mint inkább "kiegészítői" lettek. Ezután már nem is az a kérdés igazán, hogy "ki a jobb", hanem az, hogy kinek, mi tetszik jobban...
Amúgy fenntartom, hogy az LGT zenészei akkor is "profibbak", mint az Omegáé...
Ami a felsoroltakat illeti, ha a Rádió annyira "jó", akkor mondjuk a Neked írom (meg mások), miért nem? Egyébként érdekes, hogy az LGT-nek számos "történetszerű" dala van (Rádió, a Kicsi, a Nagy..., Egy elkésett dal..., stb.).
Amúgy az Omega az "űrkorszakkal" belépett egy "új világba" és azóta is úgy tűnik, nagyobb hangsúlyt fektetnek a külsőségekre, mint kellene (mint, ami "bennük van"?).
Amúgy Somló elmenetelével a "vita" is eldőlt, mert nincs többé LGT, nem kell tovább versenyezni a "melyik kiöregedő banda bírja tovább" címért... Ahol azért még mindig a Bergendy vezet...
(Az ő történetük egy másik topik, de szerintem Demjén kilépésével a legjobb korszakuk ért véget és azóta sem tudtak - és nem is fognak már - visszatérni...)
Üdv, Vino
Joan Fontaine 2020 jan. 31. - 17:18:36
(20/23)
Komoly magyar együtteseket neveztél hulladéknak. Vedd már észre, hogy ez túlzás és trágárság.
Ha ezek neked hulladékok, akkor nem gondolnám, hogy akad valaki, aki megfelel a finnyás ízlésednek.
Az ízlések és pofonok csak választási lehetőséget ad, de arra nem ad lehetőséget intelligens ember számára, hogy a legnagyobbakat fikázza, és hulladéknak tartsa. Úgyhogy nem mondtam ellent seminek, csupán te nem tudod a szavaimat megfelelően értelmezni.
Azon emberek véleményét tiszteletben tartom, akik értelmesen meg tudják indokolni, hogy miért állítanak valakikről valamiket. Az érvekkel alá nem támasztott pocskondiázás viszont együgyűség, akár tetszik neked, akár nem. A tipikus becsmérlők véleményét valóban nem tartom semmire.
Joan Fontaine 2020 jan. 31. - 11:33:40 Előzmény vino-et-veritas
(19/23)
Valószníű sosem fogunk egyetérteni ebben a vitában, mert úgy látom, ellentétes oldalon állunk, de egy két dolgot hozzáfűznék.
Az Omegára visszatérve, nem tudom, hogy milyen hátszél van, és azt sem, hogy Kóbornak milyen problémai voltak, vannak, mert ez az együttes zenéjének értékelésénél nem számít. Itt a zene számít, ami megszólal, és amit mindenki hall, hátszéltől függetlenül.
És több szempont alapján is azt gondolom, hogy az Omega volt Magyarország legjelentősebb együttese, jelen idő szerint. 20 év múlva majd lehet, hogy más lesz. Miért: Mert bőr az egér, és csont a farka. :)
Na de komolyra fordítva a szót: Az énekesnek van hangja, és jó. A hangszeres emberek szintén képzettek és jól szólnak. Hogy Presser vagy Benkő a jobb, fogalmam sincs, és ez az együttes jelentőségénél megintcsak nem fontos.
Az Omega 50 éve fennál, és ez többet nyom a latban, mint bármi más. Rövid időn belül bárki képes nagyot alkotni, aztán eltűnni a süllyesztőben, mint azok a bizonyos egydalos előadók-de az idő, és főként ennyi idő-mindennek csak emeli az értékét, legyen az bármilyen művészeti alkotás.
Ezen kívül: az Omegának elismert nemzetközi sikerei vannak. Olyan műfajú zenét játszik, ami a népesség nagyobb rétegének tetszik. Zenét szereznek, szövegeket írnak, amik tartalmasak.
Az LGT munkásságából csak két dolgot tudok kiemelni, a Szól a rádiót, és a Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indiánt-ezek valóban jók voltak. És? Mi van még? Álomarcú lány? Hányás.

Az Omega monumentális zenét játszik, mély mondanivalóval. Kiemelendő a Gammapolis, az Ezüst eső, a Hajnali óceán. Gyengébbek is vannak persze, mint a Petróleumlámpa, Trombitás Frédi, Gyöngyhajú lány-szintén hányás-stb. -ezért nem mondhatnám, hogy az Omega a kedvenc együttesem, de elismerem a jelentőségét. Az LGT-ét nem tudom elismerni ennyire jelentősnek, és ezért érzem azt, hogy túl van értékelve.
Ízlések és pofonok-ennyi. Aki viszont azt mondja bármelyikről a két együttest közül, hogy hulladék, mint itt alant valaki....hát...az tudatlan ember.
filoszemitabéluska 2020 jan. 26. - 18:10:07 Előzmény Edmond Dantes
(18/23)
Hogy kedvedben járjak, eléneklem Neked a "Szóóóól az ATÉVÉÉÉÉÉ"című őrőkzőldet.
Edmond Dantes 2020 jan. 26. - 14:39:59 Előzmény filoszemitabéluska
(17/23)
off Megnyugtatlak: en pl.biztosan nem vagyok tevedesben.
on A Szol a radio.. zenei erteketol fuggetlenul olyan emblematikus szama lett espedig nem (csak) LGT-nek, hanem es ez a lenyeg, a Magyar Radionak, amilyenrol Mr-ben nem is almodhattak. Mas kerdes, hogy Magyar Radio mint olyan, mar nincs. Halott. Ugyhogy ideje lenne megirni a Szoool az Emteveaaaa,szoool az Emteveaaaa... cimu ujat. Biztosan az is maradando ikonna valna.
vino-et-veritas 2020 jan. 25. - 11:45:46 Előzmény Joan Fontaine
(16/23)
OFF
Még egy gondolat. Az Omega "híressé tételéhez" azért olyan "tehetségtelen lopkodók" is hozzájárultak, mint Presser és Adamis (vö.: Gyöngyhajú lány, stb).
vino-et-veritas 2020 jan. 09. - 18:23:23 Előzmény Joan Fontaine
(15/23)
OFF

Azért Kóbor, ha éppen tud énekelni OK, de régebben is voltak problémái...
Hm, az LGT zenészei éppenhogy "profik" voltak több felállásban is, míg az Omega tagjainak nagyobb része eredetileg nem "zenész". Hogy Presser vs. Benkő esetében ki a "profibb"? A másodikra azért nem fogadnék nagyobb tétekkel...
Ami a "túlértékeltet" illeti, nem annyira a fogalomra, mint az okára voltam kíváncsi. Azért az Omegának is volt időszaka (és kissé most is, mert van némi "hátszél"), ami elment ebbe az irányba, sőt. Az "űrkorszakuk" ilyen szempontból nagyjából a korabeli "mainstream"-be tartozott....
Természetesen mindenki maga dönti el, mit kedvel. Ez a jó, így színes a világ...
Joan Fontaine 2020 jan. 08. - 17:39:06 Előzmény vino-et-veritas
(14/23)
És ha már felhoztad az Omegát, az a különbség, hogy ott mindenki abban profi, amit csinál, a Kóbor jól énekel, a Benkő klasszul zongorázik, a dobos is oda üt ahova kell, és jó a gitáros is. Nem szenvedés hallgatni egy kappanhangot végig az egész szám alatt. És a beemelgetésről isg inkább az mondható el, hogy az Omegától emlegettek el mások, és nem fordítva.
Joan Fontaine 2020 jan. 08. - 17:34:24
(13/23)
A túlértékelt az jelenti, hogy a jelentősége túlhangsúlyozott, nem vonzott akkora réteget, mint amekkora feneket kerítettek nekik. Pl az olyan számok, mint az Álomarcú lány, rettenetesen gyengék, meg a Szilvásgombóc, stb. Nekem mindemellett visszatetsző az is, hogy Pressernek van egy olyan hangja, amivel egy önkritikával rendelkező ember nem állna ki, és utána elmegy különféle tehetségkutató műsorokba, és mások hangjáról véleményt alkot, és olyanokat mond, hogy jobban szeret énekelni a versenyző, mint amennyire tud. Akármilyen jó zongorista és zeneszerző, hang ügyekben ne ő döntsön. Nem kompetens.
vino-et-veritas 2020 jan. 06. - 07:59:55 Előzmény filoszemitabéluska
(12/23)
OFF
Na, ebben nagyjából egyetértünk...
filoszemitabéluska 2020 jan. 05. - 23:07:24 Előzmény vino-et-veritas
(11/23)
Az utálat okát illetően, hogy ne legyél esetleg tévedésben, megjegyezném:Leonard Cohen az egyik örök fő kedvencem, valósággal elvarázsolnak a dalai.
vino-et-veritas 2020 jan. 05. - 22:47:20 Előzmény filoszemitabéluska
(10/23)
Valóban addig jó, amíg nem kell mindenben egyet érteni és nem jönnek a "fenti nagy megmondók", hogy mi a "helyes" és kötelező. Erre volt/van számtalan példa....
(Az "utálat" oka is sejthető....)
filoszemitabéluska 2020 jan. 05. - 22:16:35
(9/23)
Nem kell velem egyetérteni, de rettentően utáltam és ma még jobban utálom ennek a "Supergroup"-nak a számait. Mindig az volt az érzésem, hogy baromi profin és magabiztosan adják elő a semmit.
Szól a rádió, szoól a rádioó, szoooól a rádiooooó.
Nekem valahol itt kezdődik a popzene:https://www.youtube.com/watch?v=yU6gG-p5FZc
vino-et-veritas 2020 jan. 05. - 20:47:08 Előzmény Joan Fontaine
(8/23)
Mit jelent a "túlértékelt"?
Aktív korukban sem voltak igazán sztárolva (vs. Omega) - amennyire visszaemlékszem.
Sajátosan korszakalkotók voltak. Még úgy is, hogy "beemelgettek" a zenéjükbe külföldi zenekaroktól is néhány dolgot (pl. Gyere, gyere ki a hegyoldalba, stb.).
Az persze benne van, hogy Somló és Presser (+Jánoska) hangja nem az Operába való volt sohasem. DE a legtöbb számuk annyira "összenőtt" velük, hogy szinte hallgathatatlan "jóhangú" énekesekkel (lásd a mai "fiatalok" próbálkozásai). Önmagában Karácsony kevés volt a szóló-szerephez, illetve a dalok felépítése a legtöbbször "közös" éneklést is jelent, nemcsak szólót. Barta talán jó volt, de ő viszonylag hamar "lelépett", nem tudhatjuk, merre fejlődött volna vele a zenekar. Vagy, ha marad Frenreisz?
Joan Fontaine 2020 jan. 05. - 18:14:40
(7/23)
Én meg azt gondolom, hogy ez egy jelentősen túlértékelt együttes. Igen, vannak jó számaik, és lehet, hogy fantasztikus a hangszertudásuk, de jó lett volna, ha sem a Presser, sem a Somló nem énekelgetnek ezzel az iszonyú repedt tök bakhanggal. Borzalmas a hangjuk, ennyi. A Karácsonynak kellett volna énekelni a számokat. A másik kettő meg játsszon a hangszerén, és kész, meg szerezze a zenéket.
_goldie_ 2016 okt. 29. - 18:13:05 Előzmény Ljerk
(6/23)
KKatit már gyerekkoromban sem kedveltem..számomra túl harsányan ordítva énekel
Az esõ és én dalt kizárólag Presserék elõadásában bírom meghallgatni
off
KKatitól ez kivételesen jó https://www.youtube.com/watch?v=8AoUAhPBSFE anyám sokat hallgatta
Ljerk 2016 okt. 22. - 00:59:35
(5/23)
Ezt a számot Kovács Katinak írták még 1973-ban vagy 1974-ben, aki 1974-ban egy Amerikában élõ és hazalátogató híres jazz gitárossal (Szabó Gábor, aki Santanára is nagy hatással volt) és zseniális magyar segítõivel ezt egy stúdió koncerten adja elõ: https://www.youtube.com/watch?v=TYR861EAVKo
_goldie_ 2016 okt. 21. - 22:00:40
(4/23)