Téma: Liam

8/10
Jim Hacker 2019 dec. 02. - 18:07:24 8/10
(1/1)
Nem könnyű film de érdemes megnézni. A helyszín Liverpool és az ír szegények sorsát, megosztottságát mutatja be. Az "Angyal a lépcsőn"-höz kissé hasonló a témája de ez egy kevesebb szereplős, mellékszálakat nélkülöző szűkszavúbb családtörténet, úgyszintén kimagasló alakításokkal.
A két kiskorú gyermek áll a központban, igazából Liam adja a kulcsot a megértéshez. Liam és nővére érzik, megélik a szegénységet de magyarázatot nem találnak arra. Liam nagyon keveset beszél és éppen az ő egyszerű gyermeki lelkén át rajzolódik ki a rideg valóság.
A katolikus nevelés otthon és az iskolában egyaránt kiemelt szerepet játszik aminek a bűntudat és gyónás fontos része. Az apa tragikus figura és tipikus ahogy egy perifériára szorult elkeseredett ember másokat kezd el vádolni a bajai miatt. Ennek gyakori velejárója egy eltorzult világkép és hajlandóság valamely szélsőséges mozgalomhoz való közeledés.

A film elég hirtelen ér véget de nem zavart hogy a témában nem merült el jobban. A rövidebb sokszor többet tud kifejezni, pontosabb képet tud festeni a lényegesről. A "Liam" épp ilyen.