7/10
greghouse 2012 máj. 14. - 00:18:56 7/10
(13/33)
Jó. visszavonom a füligszájat, valóban két dolog van, amivel nem illik viccelni, a testi adottságaival (hacsak nem magának csinálta valaki, mint a mûmellek meg a piercingek, bár ez utóbbi nem is az), és a nevével. Dolgok, amikrõl nem tehet.
Én meg arról nem tehetek, hogy nem szeretem a nyílt propagandafilmeket, ezt sem. Az, hogy a negyvenes években írták az alapot, még nem felmentés arra, hogy az ebbõl készült film 49-ben Szabad Nép félóra legyen.
Sárdy biztos tehetséges volt.
Az hogy 1949-tõl 1969-es sajnálatos haláláig nem csinált semmit, csak éttermekben meg esztrádmûsorokban nótázott, az az üres húsz év, nyilván a baromi nagy tehetségének a jele.
Csak azt ne mondja már valaki, hogy 49 és 69 közt is a Fidesz miatt nem kapott munkát...
De ezeket már megírták többen is. 49 körül/után kellettek nagy népi hõsök, mint Sárdy és Soós Imre, - meg is haltak, Soós nagyon fiatalon, Isten nyugosztalja õket. Sárdy mit csinált húsz évig? Két eset lehetséges. Vagy betegre kereste magát és nem kellett dolgoznia, vagy kiderült, hogy nem is olyan jó, a mór megtette kötelességét, a mór mehet. Azt, hogy elitta volna az eszét fel sem tételezem, nehogy valaki leharapja a fejemet. Kellett egy alulról jött értelmiségi figura, ezt Gábor Miklós kapta (nem ebben a filmben, hanem az Állami Áruházban), stb.
...Érdekes módon pont a Latabár volt az, aki nem változott. Õ nagy ívben letojta a változásokat, csinálta nagyszerûen amit háború után is csinált.
...És õhozzá azért nem mert nyúlni a Rendszer, mert annyira jó volt, hogy egyszerûen lehetetlen volt kikezdeni. Jávor Pált ki lehetett kezdeni szerencsétlen amerikai disszidálásáért (a nyilasok a zs. feleség miatt piszkálták, utána rákosiék meg azért mert vissza mert jönni, halálra itta magát.) Soós Imre öngyilkos lett. Páger Antal a börtön elõl menekült Argentinába, de visszajött, és õ is volt annyira jó, hogy elõbb utóbb megint foglalkoztatták. Latabár, mint mondtam, csinált egy két Szabad Nép filmet (Állami Áruház), de abban is zseniális, és abszolút távol tartotta magát minden politikától.
..Amit mondani akarok, hogy akik igazán jók, azok mindegy kik voltak, túlélték a rendszert. Azok buktak bele, akik talán nem is voltak annyira jók. Gobbi, Major, tõlük nagyobb kommunista nem kellett, PLUSZ az, hogy nem kaptak tüdõgyulladást a keresztvíz alatt (de finom voltam...), PLUSZ Gobbi a "saját térfelén focizott" (megint...), és mégis túléltek mindent, és mégis volt munkájuk, - mert nagyon jók voltak a szakmában. Kommunisták, zs, b., stb., de szakmailag zseniálisak voltak, tehát nem nagyon lehetett hozzájuk nyúlni. (Persze Darvast börtönbe lehetett zárni, Sinkovitsot elhallgattatni egy ideig, Benkõ Gyulát is szilenciumoztatni amiért vitézi címet örökölt a Horthy rendszerben, Dérynek meg lehetett tiltani hogy elfogadja az irodalmi Nobel díj jelölést, Zelk Zoltánt és Weöres Sándort gyermekversekre lehetett korlátozni, de õk ma is "élnek"! Idõtlenek, mert az igazi tehetségek idõtlenek.
....Sárdy...õ aztán a rendszer kedvence volt, senki nem hallgattatta el. Ennyi volt benne, és kész.

Nekem ennél a filmnél sokkal tisztességesebb egy sima Csárdáskirálynõ elõadás, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Az operett olyan jellegzetes O.-M. Monarchiabeli mûfaj, ami jóformán csak nálunk és az osztrákoknál élt, kisebb részben talán a cseheknél is. Az úri világról szólt, bárókról, grófokról, csillogásról, bálokról, édes-bús vigadásról. Nekem sem a kedvenc mûfajom,
...de ebbõl nem szerencsés osztályharcos népoktatást csinálni.

A mézet is szeretem meg a füstölt kolbászt is, de azért nem öntöm le mézzel a kolbászt.
10/10
dantonb 2012 máj. 13. - 21:24:56 10/10
(12/33)
Ezt remélem a provokátor zampanonak szántad,aki mást sem csinál itt a Fórumon.
10/10
dantonb 2012 máj. 13. - 19:53:22 10/10 Előzmény greghouse
(11/33)
Rossz irány fülig szájazni ,mert ilyen alapon Monserrat Cabellier egy debella, Pavarotti egy sumo birkozó stb.csak ateljesítmény számít és mint írtam Sárdy nem véletlenül volt oly népszerû.Egy kor népszerû énekese volt anépszinmûvek szinvonalas tenorja ,ahol pl egy Carreras v. Domingo kifejezetten zavaró lett volna ,mert õ nem odavaló ahova Sárdy és fordítva is igaz.Ellenszenved ellenére meg kell õrizni areális megítélést.A film egyébként remek ugyanúgy ahogy az Állami Árúház is pl.Amit írsz afekete macska is jó de az meg nekem néhol elég mesterkéltnek és eröltetettnek tûnik ,dehát izlések és pofonok...
10/10
dantonb 2012 máj. 13. - 19:47:14 10/10
(10/33)
A film ugyanaz akategória mint az Állami Áruház vagy a 2x2 néha 5 ,azaz némi ideológiai kötelezõ agytágítóval fûszerezett,de ennek ellenére profi és remek filmek.Remek színészek,profi rendezõ,aki tudta asikerfilmek titkát mert még a Kabos, Jávor, Karády iskolán nõtt fel,Sárdy is méltán volt a nép kedvence ,mert ahhoz a szerepekhez ,amit játszott pl jános vitéz stb nagyon is passzolt ahangja.Ugyanolyan népszerû volt mint amûvészileg ugyan kritizálható de mégis zseniális Honthy hanna.
6/10
Semprini 2012 máj. 13. - 18:42:05 6/10 Előzmény greghouse
(9/33)
"A füligszáj Sárdy Jánost meg ki nem állhatom, nem érdekel milyen szép hangja volt."
A poén az, hogy még csak nem is volt igazán szép hangja. Csákányi László fogalmazott egy riportban úgy, hogy Sárdy amolyan "kravátli-tenor" volt, semmiféle behízelgõ szín nem volt a hangjában, ráadásul nagyon modorosan énekelt, a szöveget pedig erõs tájszólásban mondta, ami nagyon könnyen parodizálhatóvá teszi. Mégis, mindezek ellenére igazi sztár volt, aki az Operaház és az Operettszínház közönsége mellett a filmvásznat is meghódította. Mai szemmel nézve azonban tényleg eléggé megmagyarázhatatlan a karrierje.
Latabár Kálmán alias "Latyi" viszont igazi zseniális komikus volt, hozzá hasonló azóta sem sok akadt.
A többiek hozták a kornak megfelelõ átlag-színvonalat, így ez a film sem sokkal jobb vagy rosszabb az akkori átlagnál.
THK 2012 máj. 13. - 18:33:43 Előzmény greghouse
(8/33)
Ezért tényleg kár volt, eléggé benézted: maga a mû kb. 40 évvel korábbi a filmnél, még a 10-es évek közepén íródott...
7/10
greghouse 2012 máj. 13. - 16:48:40 7/10
(7/33)
Azt hiszem ennyi elég is volt belõle. Operettnek nem elég operett, inkább népnevelõ kommunista vidámkodás, a a komédia is csak akkor jó, mikor a (nem kimondottan operettes) Gobbi Hilda vagy Pécsi Sándor van a jelenetben, illetve a Latabárok. A füligszáj Sárdy Jánost meg ki nem állhatom, nem érdekel milyen szép hangja volt.
Klikk.
7/10
greghouse 2012 máj. 13. - 16:29:46 7/10
(6/33)
Meg fogtok kövezni, de én nem vagyok annyira oda ezért a filmért. Elõtte volt ma a Fekete Macska Dajka Margittal, no, azért igen.
Ez...próbálta a régi Monarchiás operettes hagyományokat vörösre festeni, a szájába rágják a nézõknek hogy milyen randa is volt az az úri világ ahol a böcsületes szegény parasztlegény lóvá teszi az ostoba urakat...énekszó, bolondozás, kicsi operett, kicsi Szabad Nép félóra, népnevelés, élen Gábor Miklós párttitkár elvtárssal, nosztalgiának biztos jó...már akinek.
..De a színészek jók, Latyik, még Gábor Miklós és Gobbi Hilda is.
Erõs közepes.
10/10
diusletoltes 2011 júl. 02. - 11:46:31 10/10 Előzmény Sarah3
(5/33)
Nehezen vettem rá magamat, hogy megnézek egy fekete-fehér filmet, de nem bántam meg! Nagyon jó! És mi tagadás cuki a Miska :P
10/10
vinikorn 2011 ápr. 26. - 20:11:09
(4/33)
MIÉRT NEM JELENT MÉG MEG DVD-n??!!!
10/10
Sarah3 2010 máj. 14. - 23:06:05 10/10
(3/33)
Nagyon sokszor láttam már ezt a filmet. Az egyik nagy kedvencem! Megunhatatlan! Nálam 10/10
perry 2007 aug. 23. - 20:06:41 Előzmény zszoltan
(2/33)
Ne feledkezzünk el Keleti Márton zseniális rendezésérõl. Aki ennek a mûfajnak királya.
zszoltan 2007 márc. 24. - 09:51:25
(1/33)
Egyetértek. Bár kissé régen készítették, s a stílusa néhol szokatlan a mai fiatalságnak, szerintem is az egyik legjobb magyar vígjáték. Nemcsak szórakoztató, de némi mondanivalõja is akad: hol paródia formájában, hol egyenesen kimondva.
Latabár Kálmán játéka pedig már önmagában is garancia a jó szórakozásra, de a két Latyi így együtt: fergetegesek...

Forma:4 + Tartalom:2
8/10
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Autentikus roma népzene a MÜPA Fesztivál Színházában.

Jegyvásárlás