kaloz14 2012 júl. 16. - 20:17:37
(291/691)
Ha valaki a Börzsönyben kirándul, mindenféleképpen látogassa meg Nagybörzsöny települést (a hatodik filmben, a Börzsönyt bemutató részben szerepel). Nemcsak az erdei kisvasútjáról, a mûködõ vizimalmáról, a finom lepénysütõdéjérõl híres, hanem az Árpádkori templomáról is.

http://www.nagyborzsony.hu/page.php?17

Magát a templomot kõfal veszi körül. Mivel elõdeink a templom mellé temetkeztek, a mai napig 3 szinten porladoznak az egykoron eltemetett halottak csontjai.
Néhány érdekesség még a templomról, amit Kati nénitõl, a helyi idegenvezetõtõl tudtunk meg (nem értem, hogy miért nem õ mesél, hanem a narrátor):
1. A szentély külsõ falán faragott fejek sorakoznak körbe. Legendaszerûen úgy maradt meg, hogy a tatárok elõl menekülõ IV. Béla király üldözõit itt fogták el a börzsönyiek, akiket mind kivégeztek. Egynek sikerült elmenekülnie, annak a helyét üresen hagyták.

http://kepfeltoltes.hu/view/100914/P8140067_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2. A templom harangját az 1848-1849 szabadságharc idején leszedték, hogy ágyút öntessenek belõle, s csak most, a civil összefogásnak köszönhetõen lett 160 év után ismét harangja a templomnak (ez kimaradt a mûsorból).

3. Mivel Nagybörzsönybe jelentõs számú német "hospesek" települtek a török kiûzése után, a németek elleni gyûlölettel beoltott bolsevikok nem kegyelmeztek az ittenieknek. A szovjetek a templomban menedéket keresõ nõket és gyerekeket mind agyonlõtték, amelyrõl a templom ajtaján belépve, szemben a falon ütötte golyónyomok sokasága tanuskodik (ez is kimaradt a mûsorból).

http://kepfeltoltes.hu/view/100914/P8140073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
1/10
Kerepesi Farkas 2012 júl. 16. - 20:16:18 1/10
(290/691)
Örömmel látom, hogy majdnem mindenki utálja Bayer Zsolt nemzetguru és fitymafürkész polgártársat. És azt is örömmel olvasom, hogy szívbeteg. Ezek a szép momentumok e sivár korban.
1/10
Szajci 2012 júl. 16. - 20:05:13 1/10
(289/691)
a youtube-n is látom vannak fenn részek, majd belenézek
10/10
Bumbuska2012 2012 júl. 16. - 19:37:02 10/10
(288/691)
Nekem tetszik. Lehet, hogy azoknak készült, akik elõítéletek nélkül szeretnék megtekinteni.
leodimaria 2012 júl. 16. - 19:20:57 Előzmény Kemiaitesok
(287/691)
Kedves Kémiatesók! Tudom ajánlani a Hazajáró címû mûsort, amely a Duna World-ön fut minden hétköznap este 21:20 tájban. Ott még arra is figyelnek, hogy azt is felvegyék, ha a sárgáról a piros jelzésre váltanak.
leodimaria 2012 júl. 16. - 19:08:26
(286/691)
Sajnos az országos kék túra - amelyrõl elvileg ez a film szól - teljesen kimaradt a mai börzsönyi részbõl. Eleve a film fele a Cserhátról szólt, aztán sikerült az erdészet fejlesztéseit bemutatni az erdõ peremén, gondolom ment közben az etetés-itatás a Weinckheim-vadászházban, amely amúgy Semjénék kedvenc helye, még az etetõk is be vannak kamerázva. Az egész OKT egyik legszebb szakasza a börzsönyi, de ebben a filmben nem sikerült bemutatni a kék túrát, és a Rockenbauerék által bejárt Magyarkutat, a nógrádi várat, Magyarország legszebb kilátóhelyét, a Csóványost, aztán Nagy-Hideg-hegyet, Kisinócot, Kóspallagot, Törökmezõt... Iszonyú zavaróak a tévedések is: 4 km vasút maradt meg a 200-ból? Inkább 40 km. Váci püspökségé volt a börzsönyi erdõ? Sokkal inkább az esztergomi érsekségé. A Hegyes-tetõ alatt van a Rózsa-kunyhó? Sokkal odébb. Aztán amikor a Kõemberrõl körbejár a kamera azt állítva, hogy alattunk a Börzsöny van, miközben a Cserhát lankái... Iszonyatos csalódás így végigjárni a hegységeket, közben pedig a szalonkavadászati Semjén-lobbi szócsövét hallgatni. Miért nem a nemzeti parkok természetvédelmi õreit kérdezik, mint annak idején Rockiék? Talán azért, mert a megrendelésben nem volt benne. Persze várom a holnapi részt is, ami a Pilisrõl szól. Csak kár, hogy akkor a Visegrádi-hegységet (Visegrádi-vár, Dobogó-kõ, stb..) átugorja a film. Vagy megint tele lesz földrajzi tévedésekkel?
Traianus 2012 júl. 16. - 18:57:31
(285/691)
Ezekben a pillanatokban láttam ezt a nem is tudom mit. Örülök, hogy a legtöbb hozzászóló is hasonlóan látja, nevezzük filmnek. Pali bácsi forogna a sírjában ha véletlenül látná. Semmi élet, kihalt erdõk, emberek nélküli épületek, gyászzene. Semmi köze a Másfél millió lépéshez. Ott élet volt, párbeszédek, helyi emberek, kirándulók. Én személy szerint arra lettem, volna kíváncsi, hogy velük mi van. Az utolsó mestereknek lett e követõje, a lepusztult, túrista házat sikerült e felújjítani, mûemlékeket megmenteni, stb. Kész csoda, hogy a narrátór túlélte a forgatást és nem lett öngyilkos. Ha végig kellene néznem a teljes sorozatot én biztos az lennék. Az külön szégyen, hogy teljes önkritika hiányáról tanuságot téve, ezt a címet választották.
3/10
vickx1 2012 júl. 16. - 18:14:27 3/10
(284/691)
ha az lett volna a címe, hogy: Mélymagyar az országos Kék túra mentén, akkor azt mondom oké, de a másfélmilló lépéshez köze nincsen. pedig még az 1000 év európa közepén egész fogyasztható volt. Ebbõl a förmedvénybõl nem szándékozok az eddigi 15percnél többet megnézni....
de mert HD legyen 10/3
Andrew46 2012 júl. 16. - 10:28:23 Előzmény zampano
(283/691)
Zampano! Tedd hozzá, hogy ez a Te véleményed! És nem kell reklamálni, hogy nincs szólásszabadság!
1/10
saibor 2012 júl. 16. - 08:47:33 1/10
(282/691)
Figyelmedbe ajánlom B bevezetõ mondatait az elsõ részbõl:
megmutatjuk, mi minden változott 32 év alatt - kb így hangzott.
Nos ha ez volt a cél, akkor az eredmény nulla.
zampano 2012 júl. 15. - 20:22:25
(281/691)
Bayer súlyos szívbeteg (+ alkoholista, gyûlölködõ barom). Nemhogy másfélmilliót, tizenötöt sem tud megtenni segítség nélkül.
1/10
Carlohun 2012 júl. 15. - 20:18:14 1/10
(280/691)
Ebnem volt szerencsém részt venni, sõt 2009-ben hasomló módszerrel a DDK túrát is megcsináltuk:
http://ddk.geocaching.hu/
Nem kellett hozzá se szponzor, se állami pénz :)
Az itt alakult barátságok pedig egy életre köttetek.
Kemiaitesok 2012 júl. 15. - 20:14:03
(279/691)
Sajnos Sástó se fért bele. Valahogy a Mátra közepe kimaradt, kivéve a Kékestetõi kilátó, ahonnan meg rossz látásviszonyok között készült felvétel.
Mióta írtam leszedtem és meg is néztük a régi mátrai részt, hát azért az valami: botanika, geológia rész, stb. Ilyen szintén belefért volna...
6/10
talec 2012 júl. 15. - 19:24:35 6/10
(277/691)
Sajnos kihagytam a "mátrás" epizódot. Majd pótolom, ha fent lesz. Sástói kilátó nem volt érintve?

Valóban, alig van benne gyaloglás, autóból nem az igazi a term. film. Ez a zene nem illik egy term. filmhez, mert a term. minden évben szép, megújul, a politikával ellentétben. Az elmúlt 22 év parlamenti teljesítményhez illene ez a búskomor, lehangoló zene.
1/10
erkabala 2012 júl. 15. - 19:16:28 1/10
(276/691)
Szeretném megmutatni Nektek/Önöknek, hogy vannak – nem is kevesen – akik Rockenbauer Pál és csapatának teljesítménye elõtt tisztelegve – a 30 éves évfordulóra idõzítve – 2008. augusztus 9-tõl október 4-ig végigjárták az Országos Kéktúra útvonalát. GPS segítségével dokumentálva tették meg az 1.128,2 km-es, távot 332 óra 24 perc alatt GeoKék néven. Akiknek nem volt lehetõsége részt venni ebben a kalandban, a neten követhette nyomon a túrázókat.

A GeoKéket megálmodó és véghezvivõ kessereket szeretném a Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva készítõinek, illetve rajongóinak figyelmébe ajánlani!

http://www.okt.geocaching.hu/
http://geocaching.hu/caches.geo?id=2567&show_logs=i#415791
1/10
vemoncsi 2012 júl. 15. - 18:19:32 1/10
(275/691)
Na,most majd kapom az ívet, de nem érdekel.Ha már itt is lassan politikai összecsapás alakul, ez is belefér. Szóval tudjuk, hogy B. Zsolt honnan jött,maradt volna annál a csatornánál, akkor legalább a hiteles, tényszerû tájékoztatás nem szenvedne ekkora csorbát. Bár az egész állami média így is, úgy is a kormánypárt szája íze szerint ad, mûködik. Nem is érdekelne, ha nem a mi adóforintjainkból pénzelnék a Bayert és a hozzá hasonló fröcsögõ, Viktor-csatlós majmokat. Tõlem Kálmán Olga is csinálhatná a mûsort, ha ilyen színvonalú lenne, akkor azt is silánynak minõsíteném. Másfélmillió LÉPÉS. Hm. Akkor az autókázás hogy fér bele? Igenis,Rockenbauer mûsorát szerették volna megidézni, tehát a nézõ jogosan várja el, hogy legalább némi hasonlóság legyen. Herencsény kapcsán bemutatja a 44 õszén itt bujkáló Bethlen Istvánt. Eközben hangzik el ez a kitétel"a tanácsköztársaságnak becézett patkánylázadás..." Nem akartam hinni a fülemnek... Az, hogy a tanácsköztársaság mi volt, az legyen a történészek kutatásának tárgya, vagy bárki alkosson bármilyen magánvéleményt, na de ezt így, egy eredetileg igenis a túrázást propagáló mûsor báját, értékét megszégyenítõ módon tenni a közmédiában... Lehet, hogy sem Bayer, sem az õt ajnározók egy részt sem láttak az eredeti sorozatból. Szégyen az egész mûsor, szégyen Bayer. Ha nem akarod felhúzni magad, ne nézd meg,maradj az eredeti verziónál. Sok szép helyet, kedves, ízes nyelvjárással megszólaló vidéki embereket, kézmûveseket, hagyományõrzõ mûvészeket, és az igazi Kék útvonal, igazi csodáit láthatjuk. Ezt a hulladékot meg át lehet tenni a Rémhír, vagy az Echo tévére. Ott biztos csak 10 pontot kapna.
ferenc54 2012 júl. 15. - 17:54:00
(274/691)
Egyetértek. Csak az elsõ részt néztem meg, mert soknak találtam a politikai hangot. Kár, hogy nem egy R.Pál féle film sikerült. Hisz a téma kiváló.
Kemiaitesok 2012 júl. 15. - 17:17:56
(273/691)
Még valami eszembe jutott: miért nem lett inkább templom emlékmûvek a sorozat címe? ha már szinte mindenhol csak ezt látta érdemesnek bemutatni? Tarra elmentek, de kimaradt pl a tari sztúpa? Ja, ott buddhisták vannak? S feleségemmel egyetértésben, ha már Tarig elmentek, miért nem ment el Mátraverebélyre a Szent-kúthoz, mint zarándokhelyhez? S még sorolhatnám, de nem teszem. Engem zavart, s csalódtam, nem kicsit, nagyon.
Kemiaitesok 2012 júl. 15. - 17:12:04
(272/691)
Pár hozzászólást elolvastam, s gondoltam leírom már mit is érzek. Debrecenben élünk feleségemmel - feleségem Recsken, majd Egerben nõtt fel -, s gondoltuk milyen jó lenne megnézni a bükki és mátrai részt.
Kezdeném az elején, amilyen érzések jöttek a filmmel kapcsolatban. Elsõre is a képi világ nagyon szép, de ez az állandó szûrõ, ami a kép tetején látható, hát nagyon gagyi. Eleinte azt hittem, csak röviden lesz ott, hangulatot adni, de csak rosszabb lett, hogy szinte mindig látható. Ennyire nem kéne fényezni a dolgot, szerintem mindenkinek tetszene enélkül is. Következõ a melankólikus narrátor volt, néhol nem is érettem mire akar kilyukadni, de annyira nem zavart, inkább a hosszú mondatok, melyekben véltem felfedezni én is némi politika szagot.
Az külön zavart, hogy egy gyalogos, túrás képet nem láttam, néha az erdõbe besétáltak kamerával. Aztán jött a megszólaltatott emberek. Kimondottan zavaró volt, mikor a bükki fogadós nyilatkozott, közben a háttérben elhúzó autó zaja erõsebb volt. Ennyire gagyit régen láttam. Mennyi lett volna legalább egy hangtechnikust megkérdezni, s mondjuk egy port mikrofont tenni az alanyra? Szánalmas, hogy egy szép képi világot tönkretesznek ezzel a rossz hangfelvétellel.
A megszólaló polgármester templomi beszédét már egyenesen áttekertem, nem hittem el meddig beszéltetik. S már a végén a családi vállalkozás, meg kiakasztott. Na de mindegy.
A helyek melyeket érintettek, hát eléggé hiányos volt számomra. Néhol nagyon leragadtak, s már unalmas a sok beszéd egy embertõl. Viszont volt pozitív kép is, nem kevés, hogy jót is mondjak.
A mátrai bejárás szánalmas volt. Recski kényszermunkatábor, vagy a parádi fasor, Ágasvár, Csörgõ-patak, stb. említés szintjén se. Ha már elmentek a Kékesre, minimum az országos csúcskövet egy pillanatra mutathatták volna. S hogy a toronyból, meg egyébként a mátrai felvételek szinte borongós idõben készültek, szintén szánalmas. Mert ha gyalog járnák, hát legyünk õszinték, belefér. De autóval járják/járták, nem is tudom. S ezt még támogatta a mol, otp, s a nemzeti kultúrális alap pénzzel? Felháborít.

S hogy mondjak ellenpéldát is, kevesen ismerik, egyszer láttuk kedvesemmel moziban: Kilátás a Nagy-Kopaszról címû dokumentumfilmet:
http://www.port.hu/kilatas_a_nagy-kopaszrol/pls/fi/films.film_page?i_film_id=51750
s úgy jöttünk ki a moziból, hogy végre valami igazi érték. Tavaly sikerült a készítõt elérnem, s közvetlen tõle rendeltem dvd-n, hogy meglegyen. De sajnáltam mikor mondta, hogy nem tudták tovább folytatni. Ha a kettõt összevetem, hát ég és föld.

Feleségemmel egyetértésben (bár számomra már a mátrai rész vége fele szenvedés volt) nem nézzünk több részt, inkább a régit, vagy családosan letúrázzuk, mint már tettük kis szakaszon.
Szomorú és csalódott vagyok. Sajnálom, de szerettem volna elmondani, leírni. Köszönöm, hogy elolvastátok.