offtopic
NemÉrtemÉnEzt 2022 jan. 10. - 00:25:54 Előzmény nick név
(75/155)
És ráadásul pont az ilyen "magasan kvalifikáltak" azok, amik semmit nem teszek hozzá/közzé, csak játsszák az okosat és lenézik a kritikával élőket.
2/10
offtopic
nick név 2022 jan. 09. - 21:30:25 2/10 Előzmény sednatrip
(74/155)
És itt is a hozzászólás, amely szerint akinek nem tetszik az adott film (amit a hozzászóló nyilván az egyetemes etalonként funkcionáló ízlésével nagyra tart), az nem érti, sajnos nem volt képes felnőni hozzá... Micsoda rétegzett és cizellált meglátás, amely mentes a tábortagok mindenféle leegyszerűsítő, általánosító és büszkén elfogult szemléletétől.
Meglátásom szerint ez egy viszonylag egyszerű és felszínes magyarázat, de tény, hogy népszerű hozzáállás a mai korban, kényelmes, annyi szent.
10/10
pixma1 2022 jan. 09. - 11:00:25 10/10 Előzmény sednatrip
(73/155)
Teljesen egyetértek az előző hozzászóláshoz. Sokan csalódottak, várták a lehengerlő akciót, sztorit, ami persze fontos eleme a Mátrix filmeknek. De ha az ember előtte nem nézi meg a teljes trilógiát 2-3x, és utánna a 4.-est szintén 2-3x, akkor nem lehet belőle többet, mélyebben latni... Igenis zseniális film! Extrém jól össze vannak fűzve a szálak a trilogiához. Higgyétek el, ha nem értesz egy mondatot, lemaradhatsz a film megerteserol. Imádom, hogy mindent összekapcsoltak a régi sztorihoz, remek lett ez is. Igen, egyet érték azokkal, akik az akció hiányát/mostani kivitelezését kritizálják, lehetett volna Matrixosabb akciók, de ha lesz folytatása, akkor tuti jobb lesz már az is! Minden készen van arra, mármint a sztoriban - benne van, hogy legyen pár folytatása, de ahhoz nekünk is kell tennünk, pl. hogy meglatogassuk a mozit, ezzel támogatva a filmet. Mostani részre 60millio $ jutott, vizuálisan ennyi fért bele, ami ennyi pénzért jól sikerült. A sztori viszont fenomenális! Aki nem élvezte, próbálja többször megnézni, karöltve az első három résszel... persze ha esélyt akar adni magában a Mátrix világára és nem akarja eltemetni...
10/10
sednatrip 2022 jan. 09. - 02:07:27 10/10
(72/155)
Olvasva az itteni kritikákat elszomorító látni, hogy mennyien vannak akik nyilvánvalóan nem értik valójában miről szólnak Mátrix filmek. Nekik tömören: sorsról, végzetről, karmáról, szabad akaratról, lélekről, egóról, dualitásról, egységről, az anyagi világról, spiritualitásról, hitről, az emberről, és még ezeknél is többről. (Az egészet zseniális módon elrejtve egy robotos-verekedős, látványos scifi-film-mátrix mögé.(mégis tökéletes harmóniában azzal))

A 4. rész méltó folytatás, mindenképp többször alaposan nézős, de már elsőre is gyönyörű apró részletek tűntek fel, továbbra is erős szimbolikával, amit sajnos csak azok fognak értékelni, akik értik is ezeket a filmeket, nem csak nézik. Sajnos mivel a tudatlanság áldásos és az ember hajlamos inkább a kényelmes hazugságban élni, mint a kényelmetlen igazságban, ezen a fórumon is megfigyelhető, hogy sokkal nagyobb számban vannak akik továbbra is a "Mátrix" rabjai. Ez a film róluk is szól, de úgy tűnik, hogy egyelőre nem nekik.

Nem elégíti ki az érzékszerveiteket a film, barátaim? Nem véletlen! Próbáljatok a dolog mögé nézni! Kutassatok! Kérdezzetek! Ébredjetek! Fejlődjünk! Namaste!
NemÉrtemÉnEzt 2022 jan. 07. - 23:22:11 Előzmény fferlen73
(71/155)


- Miért törölték volna és ki az építészt és az Orákulumot, hiszen profi munkát végeztek?
- Jobban megértse az embereket? Hát, nem sikerült…
- Neo azt se tudja, hol van (ismét), de elrejti Morpheus-t….. ahha, ok.
- Smith és Neo közötti megbonthatatlan kötelék, amiről egyikük sem tud, de aztán mégis… értem…
- Zion nem hajlandó a gépekkel együtt működni… ez mikor derült ki?
- „Már nem csak emberek járhatnak be a Mátrixba, hanem programok is az emberi világba” Ja, sírtam is a doromboló gépen
- Az elemző semmi különös védelmet nem épített ki Neo és Trinity fogvatartására, miközben ugye arról volt szó, hogy aki akarja, elhagyhatja a Mátrix-ot, de mint kiderült, ő csal, csak abban is béna… ez nagyon gáz
- az elemző megzsarolja Neo-t, hogy megöli Trinity-t, ha Neo nem megy vissza önként… sírok… egyrészt átlátszó, gyenge zsarolás, másrészt Trinity kiszabadítását ekkor már szint én erősen kellett volna akadályozni, de hát minek… a gép ostoba…
- Trinity ereje mitől nőtt meg, Neo mitől gyenge egyik pillanatban, erős a következőben? Ez nem fejlődés egyik irányba sem…
- Bullet Time egyik jelenetben ultimate fegyver, másikban nem megy… értem én….





Jókat írsz, csak nem stimmelnek.

5/10
ammok001 2022 jan. 06. - 21:13:49 5/10
(70/155)
Mátrix 1 féle, elgondolkodtató, látványos filmet vártam...Erre egy animeféle,gagyi szereplős,unalmas filmet kaptam...Pedig mennyi potenciál lenne még mindig benne.
bkriszta80 2022 jan. 05. - 15:35:40
(69/155)
Ez a film egy kicsit és talán nem is titkoltan önmaga paródiája lett. Viszont a birkás hasonlatok, a szabad tudatra való utalgatás és a világ megváltoztatása célzat a végén reflektál a mai maszk vírus fétisben kerengő emberek tömeg pszichózisára. Külön taps a vonatos jelenetben a bináris kódos maszkos zombiért. :) Figyelemfelkeltő paródia, a Ne nézz fel mellett szerintem eléggé megfér. Ami az eredeti Mátrixot illeti nekem felidézte és új kontextusba helyezte a jelen világban és ezért taps, na meg rávett hogy újra másképp nézzek a tükrökre. :)
1/10
sawyerx 2022 jan. 05. - 09:23:23 1/10
(68/155)
Sok-sok év után újráztam a trilógiát - soha nem voltam annyira oda érte, az első rész viszonylag bejön, a második-harmadik a végeláthatatlan, dögunalmas harcok és robotos-csatornás szál miatt nem. Ennek ellenére örömmel álltam neki a négynek, de ez inkább egy paródia, nem folytatás. A képi világ kizökkentő, az önreflexió túl van tolva, a casting borzalmas, Morpheus a poénjaival körülbelül Chris Rock stand upjához ér fel. Fogalmam sincs, ezt az egészet hogyan gondolták, lényegében egy az egyben lemásolja az első részt, csak tescós karakterekkel, elviccelve a korábbi történéseket. Az akciók meg sem közelítik a régiek minőségét, ennél még a Smith-ügynökös-játszóteres bunyó is jobb volt. Az ügynök újrázása egyébként szintén gagyi, semmi félelmetes vagy nyomasztó nincs benn.
A vonatos akciózásig néztem, majd hónapok múlva szinkronnal végigkínlódom. Ízlések és pofonok, örülök, hogy nem moziban adtam rá pénzt.
1/10
5/10
K.T.1980 2022 jan. 04. - 22:36:29 5/10
(67/155)
Nem volt jó. Utolsó 45 perc értekelhető. Az eleje kidolgozatlan, tul sok a első 3 résszel operálás utalásként. A sztori a vegére kiderül nem olyan rossz de elcseszett lett a forgatókönyv. 30 percet feleslegesen raktak bele az utalásokkal azt fordithatták volna a jobb első 1.5 óra törtenet kidolgozáshoz. Csalódtam benne több volt sokkal a filmben. A francia szerepe benne teljesen erőltetett es felesleges volt. Ugy éreztem plusszban ezt a filmet is elérte a kényszer filmetétes dolgok amiket elvárnak manapság. Nézhető de bukta. A látvány oké lenne. Törtenet vezetés 0.utolso 45 perc valamennyit kárpótol.
10/10
Vcsaba90 2022 jan. 04. - 18:28:44 10/10
(66/155)
Elsőre nem tetszett,bonyolult,azt se tudtam mi van. Masodjára már kezdtem össze rakni,meg volt a "matrix érzés" is,kifejezetten tetszik. Harmadjára lesz az igazi,sokszor nézös,mint az előző részek:)
10/10
fferlen73 2022 jan. 03. - 21:39:57 10/10
(65/155)
Nekem bejött a film 10/10. Ha az első része a trilógiának nehezen érthető, akkor ez sokkal nehezebben fog menni, habár szerintem ebben a részben nagyon jól elmagyarázzák a dolgokat és nagyjából mindent.


Számomra minden a helyén volt:

- Az Építészt és az Oraculum-ot törölték, helyette van az elemző, aki az új verzióját a Mátrixnak megalkotta. Aki pont azért élesztette újra Neo-t és Trinity-t, hogy jobban megértse az embereket, félelmeket generáljanak és vágyakat az agyban - egy mini világot a fejekben, ami több energiát termel. Ennek egyik eszköze, hogy Neo lesz a Mátrixban a mátrix trilógia játék megalkotója.

- Neo elrejti a Morpheus programont egy Modal-ban (amik egyfajta teszt Mátrix szeletek, annak fejlesztéséhez) , és a Morpheus szoftver feladata, hogy amikor szükséges, akkor ébressze Neo-t.

- Neo az ébredésig egy erős kettősségben szenved, amit az elemező és pár más szoftver próbál kontrollálni, nyilván nem mindig sikerrel, hisz úgy tudta Morpheus szoftvert is elrejteni egy Modal-ban.

- Smith és Neo egyszerre ébrednek, hisz köztük van egy megbonthatatlan kötelék.

- Smith először meg akarja ölni Neo-t, de aztán szövetségese lesz, hisz már az első trilógiában is kiderült, hogy külön valószínű nem létezhetnek.

- Zion nem hajlandó a gépekkel együtt működni a valós Morpheus vezetésével, bele is pusztultak ebbe. Az új Io igen hajlandó egyes gépekkel és szoftverekkel együtt működni és sokat fejlődnek.

- Már nem csak emberek járhatnak be a Mátrixba, hanem programok is az emberi világba (szerintem baromi jó újítás).

- Az új Mátrixban már nincsenek ügynökök, helyette rajzás, nekem ez is tetszett.

- Neo és Trinity köteléke nagyon erős, és nem csak a "való" életben de a Mátrixon belül is, együtt hatással vannak az egész Mátrixra (az elemző elmagyarázza ezt is).

- Az elemző megpróbálja Neo-t visszahelyezni a Mátrixba, hisz elvileg akkor lesz hatékonyabb a Mátrix, de alábecsüli Trinity és Neo kötelékét valamint nem számol Smith-el, aki tulajdonképp ugyanúgy független a Mátrixtól csak épp ő egy szoftver.

Amit nem igazán értettem

- A Franciát minek kellett visszahozni, meg azt miért nem törölték ha az Oraculum-ot meg igen.

zozoo83 2022 jan. 03. - 10:49:44
(64/155)
Legközelebb a terminátor is szivárványos lesz?
3/10
darren 2022 jan. 02. - 23:01:48 3/10
(63/155)
Nekem ez nem tetszett. Persze lehet, hogy másodszori megnézésre pár dolog jobban le fog esni, és - bár jól beszélek angolul - talán pár dolog felett elsiklottam.



Nem tetszik, hogy Dallas-jelleggel mégis életben marad egy főhös, miután meghalt.
Az Analyst-nek mi köze volt Smith-nek? Azon kívül, hogy ugyanolyan modorosan hablatyolt? Sokkal inkább hasonlított a szerepe a Mátrixban az Építészre.
Nem értem, miért borult fel bármiféle egyensúly attól, hogy Neo-t újra kiemelték, és miért kellett mindenáron kiemelni Trinity-t: miért nem lehetett a Mátrixon belül megértetni/átadni neki az emlékeit? Oké, ez utóbbi talán magyarázható azzal, hogy ez egy új verzió.
Kevés szó esett a gépek és emberek "békéjéről".
Trinity mitől lett olyan képességű, amilyen Neo volt az első háromban? Pedig semmi sem változott e szerepben.

Az akciójelenetek nagyon következetlenek voltak, főleg az utolsó ütközetben (pl. Neo mindent meg tudott állítani/mindent félre tudott lökni/csak pont a helikoptereket nem).

Az azonban tetszett, ahogy a film első harmadában Neo (Tom) hogyan nem volt képes megkülönböztetni a valóságot a szimulációtól.



Egyszer biztosan nézhető, másodszor is meg fogom, hátha jobban megértem a filmet. Adok rá egy hármast, de csak azért, mert az 1-et sem elsőre értettem meg pontosan.
1/10
kicsi és gabi 2022 jan. 02. - 21:00:14 1/10
(62/155)
A gondolatébresztő Mátrix trilógiához képest, ez egy nagyon-nagyon szánalmas "zsé" kategóriás akciófilm, a szégyen kategóriából. Elkövettem azt a hibát, hogy pénzt adtam ki érte. 1/10
5/10
llaszlo2 2022 jan. 02. - 12:41:42 5/10
(61/155)
Direkt megnéztem előtte újra az első három részt, mert azt olvastam több helyen is, hogy sok vissza utalás lesz benne. Hát lehet, hogy nem kellett volna. Akkor talán jobban élvezem.
Teljesen szétszórt egy film lett. Csapong a sztori, több helyen kidolgozatlan. Hiányzik a filmből az igazi drámaiság ami pl az első részt annyira izgalmassá tette, de még a második és a harmadik is sokkal drámaibb volt.
Maga az alap ötlet nagyon tetszett és ami a végén kiderült az is a Mátris Neo és Trinity kapcsolatáról. Nem írom le a spoilert. De a megvalósítás az valami förtelmes volt ebben a verzióban. Pedig sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni ebből. Pl sokkal részletesebben bemutathatták volna az új mátrix működését és felépítését, a vontatott részeket ki kellett volna hagyni, pl amikor Neo mindennapjait mutatják benne, újra és újra. Az akciójelenetek is inkább hagyjuk, főleg a verekedéseket, már ha ezeket lehet annak nevezni.
Egy erős 5-öst lehet rá adni.
1/10
Bigpapa 2022 jan. 02. - 10:57:06 1/10
(60/155)
Sose írok olyat, hogy ezt senki se nézze meg,de ha már meg akarod nézni, nézd meg ingyen online. DVD minőségben van fent, de úgy se fogod végig nézni. BORZALOM!
A Mátrix után nem értettem,minek két folytatás,de oké, lementek. De ez???? Végig azt hittem, az Űrgolyhókat nézem, amiben betették az Űrgolyhók filmet és azt nézték :D :D John Wick vergődése a Mátrixban borzalmas volt. Morpheus felbukkanásáig bírtam, amikor a retyón megjelenik. Ott elaludtam. Sose fogom megnézni. Ahogy öregszik az ember, rájön, hogy az elbaszni való idő rohamosan csökken :D így erre tuti nem pazarlom! 1 pont, de még az is sok!
2/10
nick név 2022 jan. 01. - 16:19:24 2/10
(59/155)

Egyszerűen nem tudok napirendre térni az új rész felett. A koncepció nem túl jó megvalósításán túl egy ennyire gyenge forgatókönyvet...
Ó, a szerelem mindenek felett, nyilván a trilógiában is szerepet kapott ez a motívum, viszont már az első rész sem emiatt volt jó, a többi epizódon sem emelt semmit, hiába fért volna rájuk, a főszereplőkről azt hihettük, hogy meghaltak, beteljesítették szerepüket és elmúltak, de nem, mert össze lettek rakva a gépek által és kész, a Morpheus vezette Zion nyilván elbukott, mert Morpheus vak volt és túl sokat hitt, bezzeg az új kolóniát vezető Niobe, a női kapitánnyal és a női botanikussal, az a jó és a helyes út (nem én teszem a szembeállítást, hanem lépten-nyomon a korszellem), na meg a fajok közti diverzitás, már mindenféle MI-val rendelkező gépek is élnek az emberi társadalomban, mosolyognak meg éreznek, meg minden és persze Neo egy szerencsétlenként funkcionál az ébredése után is, vele ellenben Trinity, aki mikor felébred neobb a Neo-nál, ő repül és vezet és persze szerelem.
Nem úgy volt egyébként, hogy bár a gépeknek megvannak a maguk érdekeik és úgy is cselekszenek, de nem csalnak? De a mai gépek már mások... Aha.
A jó gépek molylepkegépek és hasonlók, a rossz gépek meg polipgépek, a jó gépek individualisták, a rossz gépek meg kollektivisták, anyám.
Az önirónia fontos dolog, csak ugye a megfelelő hely és az idő kérdése. Ahogy a fekete humornak sem egy szeretted temetésén van a helye, ha alapvetően nem is ördögtől való, úgy vicceskedni (nem feltétlenül élesen) sem a Mátrixban kell feltétlenül. Lehet ezt csinálni, vannak kiváló példák, de itt minek, ez a Mátrix és nem a Golyózápor. A Mátrixnak volt egy atmoszférája, ennek a darabnak pedig egy posztmodern, mindent megkérdőjelező (saját magát is) és relativizáló felfogása.
Érdekes, hogy a nem túl kreatív ötletek több részről úgy vannak értékelve, mint fantasztikus momentumok. A kézenfekvő, nem újszerűként ható megoldások novum-ként történő interpretálása, mint például a "bot"-ok központi aktiválása, avagy a film meta szintje, mialatt saját magáról is szól miközben fut, magára reflektál, ez persze nem egy rossz ötlet, de azért annyira nem is eredeti, láttunk már ilyet, jobban megvalósítva (JCVD). Az meg, hogy Mátrix 4. részként még mindig megragadunk a két dimenzióban és csak magunkat ismételjük és ott fejezzük be, ahol kezdenünk kellett volna, azzal semmi baj, ugyan...
Ez egy annyira mai film, a kifejezés rossz értelmében. Félreértés ne essék, vannak ma is jó filmek, csak azok nem ilyenek.


2/10
nick név 2021 dec. 31. - 17:19:04 2/10
(58/155)
A 13. emelet szintjét nem sikerült megütni, bár van váltakozás a világok között, de még mindig csak a kettő dimenzió létezik és persze mind a kettő a mai ideológiai trendekhez idomított keretek között, nincs a filmben sajnos semmi eredetiség, egy korlenyomatnak megfelelő, viszont egy méltó Mátrix folytatásnak az első részt követően nem.
Az a nem kifejezetten mély (infantilis), karatélyozós (milyen lassítások vannak benne, te jó ég...), pc elemekkel duzzasztott darab lett, ami még mindig az ikonikus első epizódra támaszkodik, miközben nincs saját, üzenetértékkel bíró mondanivalója a világról, pusztán ócska frázisokat pufogtat mintha egy bárkinek kockázat nélkül címezhető üdvözlőlap volna. Könnyű fogyaszthatóság és persze a jóemberkedés gesztusrendszere. "Társadalomkritikus" és fogyasztóbarát egyszerre, gyönyörű ambivalencia, fogalmazzunk eufemisztikusan.
1/10
RigbyTheMad 2021 dec. 30. - 01:45:32 1/10
(57/155)
Semmiben nem különbözött, a sok tucat akcióktól. (sci-fi?? :D :D :D ) Egy normálisan öltözött nő sem volt benne. Csak hurkatöltelékek voltak ebben is szinte, 2021 lassan 2022- őt írunk és még mindig nem tudnak normálisan felöltözött női főhősöket csinálni. Szexista, agyatlan film volt. Két nap alatt tudtunk megnézni, mert egyszerűen nézhetetlen volt. Verekedős :D jelenetek nevetségesek voltak, szinte minden olyan volt mintha Asylum szintű lenne. Színészek alakítása nulla. Durva lett volna, ha ilyenre kiadtunk volna pénzt...
10/10
tazmanch 2021 dec. 30. - 00:07:55 10/10
(56/155)
Nem értem a sok fanyalgást, meg lehúzást. Teljesen korrekt folytatás, megérte rá beülni moziba.
Akikkel voltam, mindannyiunknak tetszett. Valóban odafigyelős a film és majd többször nézős is.
Klassz volt, mind mondanivaló, mind akció és látvány szempontból is. Nekem megvolt az aha-érzés. Sajnálom a lepontozását...