5/10
sexykex 2020 febr. 26. - 10:54:03 5/10
(214/214)
Sok-sok elalvás után mégiscsak végignéztem a befejező részt. Lényegében kár volt. A mátrix addig jó, amíg akciófilmnek tekintjük. Menő dumával, menő cuccokban, menő akciók közepette harcol az emberiség megmentéséért egy szűk elit csapat.
Már az újratöltés során belecsöppenünk egy filozófia tankönyvbe illő bölcsességhalmazba, amit nem fejtenek ki, nem magyaráznak el, hanem két bunyó között feldobnak és az vagy leesik valamikor, vagy elfelejtődik.
Ez folytatódik a Forradalmakban is, ami látványosnak látványos, értelmesnek azonban nem mondanám. Neo pusztán a hitre alapozva letöri Smith szarvát és kiegyezik a gépekkel. A megmaradt emberiség tovább zabálhatja az űrhajós turmixot, kínlódhat az elcseszett Földön és akár a Mátrixot is elhagyhatja az egészen jól sikerült illúziókkal együtt. Az emberiség ujjong, én kevésbé.
10/10
Slayer_HUN 2019 aug. 22. - 20:01:04 10/10
(213/214)
Ma néztem meg a 2-3-mat, mert azok eddig valahogy kimaradtak az életemből, nem is értem miért. Gondoltam, ha már lesz 4. rész, legyek képben valamennyire. Sok embertől olvastam, hogy a 2-3 már nem lett olyan jó. Én pont fordítva gondolom, szerintem úgy lett egyre jobb, ahogy haladtunk a vége felé.   Nagyon jó film, látványos, akciódús, jó poénokkal pont ott, pont akkor, amikor kellenek, és a története is az egyik legjobb a filmek között. Egy pillanatra nem unatkoztam rajta. Nem is tudtam, hogy én ennyire szeretem a Mátrixot... :D
szookedorina 2018 aug. 30. - 20:46:19 Előzmény Findzs
(212/214)
Killermonkii
"Neo azért lát amikor megvakul, mert kiválasztott lévén magával a forrással van összeköttetésben. Nem véletlenül tudja az õrszemeket lekapcsolni, felrobbantani, ezért látja Bane-t(Smith-t), a 3 vezetéket ami egyenesen a forrásba vezet. "d

https://avilagtitkai.com/articles/view/letezik-a-szimulalt-univerzum-egy-szuperszamitogep-segitsegevel-leszimulaltak-az-egesz-univerzum-kialakulasat
offtopic
Blindmouse 2018 aug. 26. - 21:37:02
(211/214)
Az mire jó a viasatnál hogy ha valami többrészes film van műsoron, aminek 2-3 epizódját egymás után tolják le, akkor MINDIG FORDÍTOTT sorrendben teszik??? nem csak ennél, hanem sok más filmnél is ezt játsszák, iszonyatosan idegesítő.
szookedorina 2018 aug. 26. - 21:25:36 Előzmény szookedorina
(210/214)
Még a Holtpont volt a belépője oszt jónapot.
szookedorina 2018 aug. 26. - 21:23:17
(209/214)
Menő ez a Matrix! Jól megcsinálták.
Örülhet K Reeves , hogy eljátszhatta, dobott az ázsióján.
Komolyan mutat a portfóliójában.
1/10
Daniel Dekany 2018 jún. 26. - 18:39:13 1/10
(208/214)
Alulmúlta még az előző részt is.
Teddy Daniels 2017 szept. 28. - 03:02:04
(207/214)
Azért vannak ilyen képességei, mert Õ a kiválasztott, az egyetlen. The ONE, egyébként a NEO anagrammája.
10/10
Findzs 2017 szept. 26. - 10:13:57 10/10 Előzmény Killermonkii
(206/214)
Kiválóan összefoglaltad, grat.

Ugyanígy gondoltam én is.
Még a vakon "látást" felfoghatjuk úgy, hogy egyfajta megérzés volt.
De nekem még mindig nem tiszta, hogy tudta az õrszemeket lekapcsolni meg a repülõ bombákat.
csicso82 2017 máj. 14. - 22:37:08 Előzmény Killermonkii
(205/214)
Elöször is gratulálok és köszönöm!
SPOILER!!!! KÖVETKEZIK!!

Nagyon jól összefoglaltad, úgyanígy megértettem én is a történéseket, Seraph eljetett mondatát is értettem - az Orákulum mozgat mindent ez teljesen nyílvánvaló, és az is ami csak a legeslegvégén derül ki hogy veszélyesen játszott. DE az a rész amikor a csatornában áll Smith Neo-t legyõzve nem volt tiszta de most már ezt is értem - hiszen mikor kimondja azt az ominózus mondatot "aminek kezdete van az véget is ér" abban a pillanatban furcsán néz magára - akkor ez nem volt világos - de most már értem hogy érzi hogy ezt mintha nem is õ mondta volna. Zseniális film, rengeteg helyrõl építkezik de mégis az alapvetõ jó-rossz köré tudja felépíteni a történetet.
offtopic
toroltfelhasznalo 2016 nov. 16. - 20:59:54
(204/214)
A mátrix egy tökéletes film 3 részre bontva, Killermonkii nagyon jól értelmezte a filmet, ilyen egy jó agyalós film ami megosztja az embereket, aki meg simán lehuzza az nézzen egyszerûbb filmeket ahol nem kell/lehet gondolkodni a filmen, ebben ez is a jó.
illuminator 2016 júl. 30. - 19:24:26
(203/214)
ez a történet egy végtelen történet. úgy értem azt követõen, hogy helyreállt a béke az emberek és a robotok között, Neo, vagy egy másik fickó ugyanúgy ülhetne a gépe elõtt a valóságban azzal a sanda gyanúval az agyában, hogy valami nem kóser ezzel a világgal. és akkor a valóságról megint kiderülhetne, mondjuk valami fantáziadús módon, hogy mégsem valóság, ez is csak illúzió. merthogy ugyebár a valóságos világ eredetére, értelmére a film nem ad semmiféle választ.
a filmben csak az derül ki, hogy amit valóságnak hisznek az emberek az illúzió, a valóság pedig egy másik világ. de errõl a világról ez pontosan ugyanúgy kiderülhet, sõt jobban, mert még az illúziónál is nagyobb szívás élni benne, így sokkal elõbb felmerülnek azok a bizonyos kérdések...
szóval az odáig teljesen rendben van, hogy ez a világ nem a valóság, csak annak hisszük. de a filmben ábrázolt valóság igazi idiotizmus az illúzióhoz képest,(pedig az is szívás!!!) amit én sem szeretnék megtapasztalni, amiben én sem szeretnék élni. akkor már tényleg inkább a boldog tudatlanság. Cyphernél a pont.
régen imádtam a filmet. ma gyenge ökörségnek tartom.
1/10
trikaja 2016 júl. 30. - 10:52:15 1/10
(202/214)
Ezt 10 éve szerettem 14 évesen. Tegnap láttam ezt is és mit mondjak, nagyon vontatott és érdektelen. Nagy elszántság kell ahhoz, hogy Mátrix fanok legyenek.
10/10
Viktor6665 2015 nov. 18. - 23:28:00 10/10
(201/214)
Mivel nem tudok megváltoztatni a szavazataim, így másodjára nézve így változtatnám meg õket:
Mátrix 10/9
Mátrix Újratöltve 10/8
Mátrix Forradalmak 10/7
offtopic
cellasto 2014 nov. 30. - 09:42:05
(200/214)
inkább ne folytassák szerintem.
az utolsó rész botrányosan rosszra sikerült
már a másodikat sem lett volna szabad megcsinálni,de legalább az megállta a helyét valamennyire :P
7/10
Andrew8 2014 nov. 30. - 09:36:26 7/10 Előzmény Killermonkii
(199/214)
SPOILER:
A vége azért nem lett egyértelmûen lezárva nem? Lehetne akár folytatást is csinálni az építész miatt aki elég ideges lett az Orákulumra. :) Jó leírást írtál, de Neo nem kerül vissza, hisz meghalt nem?
Killermonkii 2013 szept. 27. - 00:46:22
(198/214)
Egy hosszabb magyarázot próbálok írni, mivel rengeteg komment olyasmin akad fenn amit ki lehet következtetni.

SPOILER

Kezdjük az elején. Maga a történet adott, több mátrix létezett ezelõtt, az elsõ kettõ sikertelenül zárul. A mátrix ami a filmen megjelenik már az 5. ilyen mátrix ciklus, tehát volt eddig 4 kiválasztott, ami a második részig többé-kevésbé ugyanazon módon eljutott a forráshoz, ahol az elõzõ kiválasztottak mind az emberiség megmentését választották, így ziont lerombolták a gépek, a kiválasztott visszatért a forráshoz, kiválasztott 23 embert (16 nõ, 7 férfi) hogy újraépítsék Ziont. Elmondta nekik hogy vissza fog jönni, ergo a próféciát maga a kiválasztott gyártotta.

Viszont a 6. ciklus(amit nevezhetnénk az orákulum játékának is) más, ugyanis Neo szeretett egy nõt, úgy döntött nem indíttja újra a fõprogramot hanem elmegy hogy megmentse. Így csöppenünk bele a 3. részbe, a végkifejletbe. A Smith program elszabadultával lehetõség nyílik Neo számára arra, hogy tárgyaljon a gépekkel a békérõl, magával a "Deus ex Machina"-val a gépi intelligenciával. A gép beleegyezik, hiszen a Smith program már olyan szinten van, hogy azt õ sem tudja megállítani. Erre rögtön van is egy utalás ahogy Neo-t belépteti a mátrixba, a Smith(aki ekkorra már magában hordozza az orákulumot, legyen orákulum-smith) megkérdezi tõle hogy tetszik-e amit mûvelt a hellyel(óriási vihar, teljesen elsötétült ég). Tehát már saját kedve szerint formálja a mátrixot, és mint láthattuk Bane példáján akár ki is léphet belõle. Ez sem az emberek, sem a gépek számára nem biztonságos.

Neo elkezd csatázni az orákulum-smithel, a végén a gödörben el is jutnak arra a pontra, amit az orákulum-smith már elõre látott, és ami miatt egymaga harcolt Neo-val. Ám valami történik, amit a smith nem ért meg. Neo folyton feláll, és tovább harcol. A végkifejletben Neo elgyengülve fekszik, az orákulum-smith pedig tudja hogy itt a vég, õ gyõzött. Mivel ezt elõre látta. Viszont itt visszakanyarodnék az orákulum-neo beszélgetésre, ahol az orákulum azt mondta, "nem látunk túl azon a döntésen, amit nem értünk meg". Egy gép képtelen dönteni, így képtelen megérteni azt is hogy Neo miért áll fel. Az utolsó lökés Neo számára az volt, amikor az orákulum megszólalt a Smith programból "aminek kezdete van, az véget is ér Neo". Itt már tudta, hogy egy vég van. Az egyenlõséget ki kell zökkenteni, tehát el kell pusztulnia(hiszen tudjuk, hogy az építész feladata az egyenlõség fenntartása, az orákulumé a kizökkentése), hogy az utána lévõ egyenlõtlenséget kezelni lehessen. Ezért mondja az orákulum hogy az õ feladata az egyenlet felborítása. Az orákulum-smith lemásolja Neo-t, itt nem biztos pontosan miért de a Smith program kitörlõdik. Két lehetõség is létezhet, az egyik szerint, ahogy lemásolódott, így a gépek közvetlenül fértek hozzá a Smith programhoz, és a végén a Neo-ba vezetett impulzusok által képesek voltak törölni azt, és ismét kiegyensúlyozni az egyenletet. A másik szerint a Smith program feladata Neo megölése, (mint tudjuk Rama-tól a programok nem létezhetnek cél nélkül), és mivel a feladatát beteljesítette törlésre került. Ezt a feladatot önmagától képtelen volt az építész megtenni, mivel õ nem billenthette ki az egyenletet az egyensúlyból. Neo visszakerül a forrásba, a mátrix pedig újraindul.

Hogy miért fontos az orákulum?

Az orákulum program feladata eredetileg az emberi faj tanulmányozása. Az elmúlt 5 ciklusban olyan szinten ismerte meg az emberi fajt, annak reakcióit, hogy képes volt irányítani azt. Emellett felismerte hogy gépek és emberek egyaránt létezhetnek békében. A célja az lett hogy a háborúnak véget vessen. A Smith program elszabadulása pont kapóra jött. Minden egyes szó, és mondat, amit a mátrixon belül intéz a becsatlakozottakhoz komoly jelentõséggel bír. Hogy Trinity szerelmes lesz a kiválasztottba--> Így biztosan kötõdni fog az emberi fajhoz, és a 2. részben nem indítja újra a primer programot. Hogy Neo nem kiválasztott --> Nem helyezõdik akkora nyomás rá, csak egy átlagos katona a hajón. Elmondja Niobe-nek hogy õ dönthet Neo sorsáról (odaadja-e a hajót, vagy nem). Minden apró mondat, minden kis utalás azért történik, hogy Neo képes legyen elmenni a gépek városába, és lehetõsége legyen tárgyalni. Seraph egy érdekes utalást tesz a 2. részben. Az õ feladata megvédeni azt, ami a legfontosabb. És nem a kiválasztottra utal, hanem magára az orákulumra. Erre a kibernetikus elmére, ami mindent elõre látott, és mindenre kihatással van. Szándékosan várja meg a Smith-t, hogy aztán lemásolja õt, így ott lehessen Neoval a végsõ csatában, hogy felnyithassa a szemét("aminek kezdete van, az véget is ér Neo").

A film végén az építész nem véletlenül mondja neki hogy veszélyes játékot játszott. Összességében ennyi, egy érdekesség még, ami számomra nagyon sokáig nem volt világos : Neo azért lát amikor megvakul, mert kiválasztott lévén magával a forrással van összeköttetésben. Nem véletlenül tudja az õrszemeket lekapcsolni, felrobbantani, ezért látja Bane-t(Smith-t), a 3 vezetéket ami egyenesen a forrásba vezet. És ezért nem látja Trinity-t.
Ezen kapcsolat révén képes csatlakoztatás nélkül bekerülni a mátrixba. Nem is véletlen, hiszen ahogy lekapcsolja az õrszemeket direkt kapcsolatba lép a forrással.

Szerintem kiváló trilógia, remélem ezzel tudtam 1-2 embernek segíteni. Nem vagyok egy Szophoklész, nem fogalmazok szépen, de még érthetõen se, úgyhogy nagyon szívesen várok minden kérdést, és felvetést!
offtopic
Sz Peter 2013 máj. 27. - 08:28:15
(197/214)
Az már az elsõ részbõl összejött!
10/10
Keló Scofield 2013 ápr. 28. - 14:00:09 10/10 Előzmény joey90
(196/214)
Lehet valakinek nem tetszik, oké, dehogy más filmekbõl lett volna össze rakva? Pont a rendezõ testvérek alkottak valami szenzációsan újat a filmvilágban ezzel a trilógiával.
10/10
joey90 2013 ápr. 27. - 18:47:31 10/10 Előzmény Ng123
(195/214)
Nq123 -> Nem egy másik filmet néztél meg véletlenül? Ez a "The Matrix - Revolutions" c. film topicja.
Egyébként inkább maradj a szappanopera kategóriánál, azokat még lehet, hogy megérted :P

sawyerx -> Látom, te is nagyon benne vagy a témában :D Hogy több filmbõl lett összerakva azt erõsen kétlem, és nem tudom ezt honnan szedted. Utalnék elõzõ hozzászólásomra: te a második csoporthoz tartozol. Inkább nézd meg az elsõ részt még egyszer és próbáld megérteni a film lényegét. Vagy sértõdj meg azon amit írok és vágj vissza valami csúnya beszólással (gondolom utóbbit választod :D )