Téma: Memento

10/10
Randolf11 2013 nov. 18. - 21:09:43 10/10
(164/204)
Kétszer kellett megnéznem ezt a filmet, mert elsõre nem volt teljesen tiszta elõttem minden részlet. Valójában egy egyszerû thriller is lehetne ez a film, mert a cselekménye erre utalna, ha az elejétõl láttuk volna a történéseket idõrendben helyesen összerakva és nem visszafelé. Van egy férfi, akinek a feleségét megerõszakolják, õt pedig leütik és maradandó sérülést szenved a rövidtávú memóriája. Innentõl kezdve pokollá válik az élete és csak a jegyzeteire, a fotókra és a testére tetovált adatokra tud támaszkodni. De hiába rögzít minden fontos momentumot, teljes káosz az élete, mert kihasználják, átverik, nincs tisztában azzal: ki van a segítségére és ki ellene. Még saját feljegyzései is félrevezetik. Feltehetõen több mindenkit megölt már a nyomozása során - legalábbis Teddy fejtegetései a film végén erre utalnak -, abban a hiszemben, hogy felesége gyilkosát végezte ki. Csak elfelejti lezárni az ügyet, mint ahogyan mindent mást is elfelejt néhány perc alatt. Erre még rájátszik az is, hogy egy Sammy nevû beteg történetével keveredik össze a saját emlékezete is. Valójában "ki ölt meg kit?" tipikus esete...

Nem is akarnám a cselekményét boncolgatni, mert azon bizony el lehetne vitatkozni a végítéletig... inkább méltatnám a forgatókönyvíró zsenialitását, és rendezõ kiváló munkáját: nálam 10 pontot ér a film. Az egészben az tartom zseniálisnak, hogy ezt fajta memóriazavart, amiben a fõszereplõ szenved, annyira jól tudták érzékeltetni, hogy amíg néztem a filmet én magam is átéltem ezt a súlyos problémát. Sõt benne éltem, egyszerûen fantasztikus élmény volt.
A legelsõ jelenet visszafelé volt lejátszva, és mivel Nolan film... azt hiszem innentõl már tudhattuk is, hogy lesz egy csavar a filmben, háááááát volt is nem kicsi:-D Ügyes húzás. Ettõl jobban nem is szabadott volna összekuszálni az jeleneteket, mert nagy zagyvaság lett volna, pont ennyi kellett. Így lett tökéletes mestermunka.
csabaga 2013 nov. 12. - 16:44:52 Előzmény tomi487
(163/204)
SPOILER!

4.Próbált emlékezni valamire,megjegyezni valamit,hogy bizonyítson.De csak a hamis emlékeit erõsítette meg.A tetoválásos,fényképes módszer sem ér semmit.

A film hátulról elõre megy,így tudsz meg mindent a "végén".
9/10
samg 2013 nov. 11. - 23:15:50 9/10 Előzmény tomi487
(162/204)
SPOILER


1. A feleségét megerõszakolták, és megtámadták, ahogy õt is leütötték, de akkor a felesége nem halt meg. Utána lett neki ez a memóriazavaros problémája, amit a felesége nem bírt elviselni, és utoljára letesztelte, ezért többször is megkérte, hogy adja be neki az inzulint, és emiatt meghalt. De ugye ekkor a férjnek már volt ez a memória zavaros problémája, és nem emlékezett semmire az inzulinos esetbõl. Szóval vehetjük úgy, hogy a nõ öngyilkos lett, mert kihasználta férje betegségét.
2. Napközben is, hisz rengeteg jelenetnél helyben felejt el mindet. pl.: amikor Dodd üldözi, vagy amikor Natalie kivárja, hogy elfelejtse, hogy õ ütötte meg õt, mert szidta a nejét, stb.
3. Mert akkor mutatták azt a jelenetet, amikor Teddy elmeséli neki az igazat.

SPOILER VÉGE

amúgy nagyon jó film:)
tomi487 2013 szept. 03. - 10:54:27
(161/204)
Nekem eléggé zavaros ez a sztori.

SPOILER, SPOILER, és még több SPOILER

1. Tegyük fel Sammy története az övé, õ ölte meg a feleségét, de mért ölte volna meg a saját, szeretett feleségét? Akkor már inkább a felesége lett öngyilkos, nem?
2. Leo csak alvás után felejt el mindent, vagy napközben is megeshet vele a felejtés?
3. Az is csak a végén derült ki hogy a felesége túlélte a támadást, miért?
4. És mi az hogy kondícionálta magát? ez olyan hülye szó

SPOLIER vége
Sergeant Thomas 2013 aug. 31. - 15:50:22
(160/204)
Fhú, Christopher Nolan megint megerõszakolta az agyamat az Inception meg a Tökéletes trükk után... Minden perverz vágyát kiélte azon, hogy járatom az agyam, mint egy alzheimer kóros. Mindig csavart a sztorin még egyet, és ezzel tekerte az agyamat.
Zseniális film! Nem egy Titánok harca-féle elalvós k*rva unalmas trágyadomb hanem egy mestermû. Csak oda kell figyelni menet közben.
madridista 2013 júl. 17. - 01:43:25
(159/204)
SPOILER!
Nem lehet tudni, hogy mi az igazság. Mégis honnan tudjuk a zsaru igazat mondott-e neki. Vagy a felesége csalta és ezért nyírta ki?:/ Érdekes:)
10/10
Zoli9898 2013 júl. 16. - 12:33:41 10/10
(158/204)
Egy órája nézem meg, zseniális volt. A regresszív történetvezetés, megtûzdelve a fekete-fehér jelenetekkel, a sejtelmesség, ami az egész filmet belengi és a "szokásos" Nolani végkifejlet, mely megint megadja a döntés lehetõségét. Általában felsorolom a pozitív-negatív oldalakat, demost csak a pozitívhoz tudok hozzászólni.
-a kevés színészzseniálisat alkot
-a jelenetek megfelelõen adagoltak
-ezért szeretem Nolan mkásságát, mert a filmjei többek mint egy film és nem lehet õket érten, ha az ember közben a konyhába mosogat, vagy popcornt zabál
-sorolhatnám még, de nem teszem mindenki nézze meg maga és gyõzõdjön meg róla, hogy ez egy mestermû!

Nolan filmek között nálam:( legjobbak a legvégén, de a többi is állati) Az acélember(mint író); Eredet;Batman:kezdõdik!;A tökéletes trükk; A sötét lovag; Memento; A sötét lovag-Felemelkedés ( ez csak az én sorrendem, a Követést pedig még nem láttam)

10/10
oregvejno80 2013 jún. 30. - 19:33:40 Előzmény bleedingsky
(157/204)
A film zseniális, tizedszeri nézés után is tartogat apró újdonságokat, amiket korábban nem vettél észre. Az igaz, hogy kell koncentrálni, gyerekzsivaly mellett hozzá sem szabad kezdeni.
bleedingsky 2013 jún. 22. - 14:13:42
(156/204)
Tegnap megnéztem ezt a filmet, de nagyon unatkoztam 2 órán át, sokszor hihetetlenül ellaposodik, és már fél óra múlva 10 percenként néztem az órát, mikor lesz már vége... de azért végignéztem hátha lesz a végén egy durva fordulat, de az sem volt, így a film számomra egyszernézõs, és értetlenkedem mire kapott ilyen sok pontot itt és imdb-n is!
10/10
Nira1900 2013 jún. 15. - 23:59:00 10/10
(155/204)
Jó, hogy a spoilert használja mindenki, így legalább rögtön tudtam, mire számíthatok. Kösz!
Superalonso 2013 ápr. 12. - 12:19:05
(154/204)
***SPOILER PÓTOLVA***

Egyértelmû, hogy Leonard Shelby ölte meg a saját feleségét (túladagolta az inzulinját), azért is mesélte el a Richard Jenkis-es story-t mert az valójában õ volt...Jenkis elmegyógyintézetben végezte....
A korrupt rendõr (Joe Pantoliano) segít neki (talán mert nem akarja, hogy dili-házba kerüljön Shelby vagy csak ki akarja használni) és felépítenek egy kamu-storyt és valami Johnny G.-t kerestet vele, hogy legyen értelme Leo életének hiszen az igazi Johnny G-t már 1 éve megölték õk ketten, de a zsaru elhiteti vele hogy a feleségét megölték és megerõszakolták, pedig nem így történt, mert a felesége túlélte a támadást, de így a bosszú élteti Leo-t, kvázi van értelme Leo életének...
Teddy üzletelni akar Jimmy Grantz-cel (Natalie pasasával) és át akarja verni a pénze miatt Grantz-et és ezért elhiteti Leo-val, hogy Grantz valójában Johnny G, pedig tudjuk hogy nem õ az, ezért Leo megöli Jimmy-t, majd lefényképezi a zsaru (Teddy) rendszámát (amit késõbb magára tetováltat) és elhajt Jimmy autójával, a droggal és pénzzel együtt....
Késõbb Megjelenik Dodd (aki egy drogdealer) az eltûnt drog és pénz miatt nyomoz (elõször Natalie-n keresi), aztán Natalie elmondja, hogy Leo-nál van Jimmy autója és Dodd ezért akarja õt elintézni, Natalie pedig hogy Dodd leszálljon róla elhiteti Leo-val hogy Dodd verte meg pedig valójában Leo ütötte meg egy vita után...
Natalie és Leo között szerelem szövõdik, Natalie ezért is segít Leo-nak és utánanézet az ismerõsével a rendszámnak (ami Leo-ra van tetoválva) és rájönnek hogy a zsaru nem Teddy, hanem Johnny G., majd Leo fejbelõvi Teddy-t (hiszen nem emlékezett rá, hogy mit mondott neki Teddy korábban)....a film is ezzel a jelenettel kezdõdik.
na kb ennyi a story....
tinkiwinki93 2013 ápr. 11. - 11:12:20
(153/204)
Jáj! Lehet, hogy én vagyok a csökkent elméjû, de nem értettem..:( Igaz az is közre játszhatott, hogy németül és álmosan néztem.
HA jól értettem, akkor a fõszereplõ fickó(neveket nem tudok megjegyezni, nincs rövidtávú memóriám:P) megölte a feleségét inzulin túladagolással és kialakította magának ezt a világot, hogy ne gyötörje bûntudat, vagy valami ilyesmi..
Most jön egy csomó dolog, amit nem értettem:
1, Miért veszi fel a film végén a férfi öltönyét és játszik az egész filmben abban?
2, Miért vereti meg magát a fekete/rövid hajú nõ ezzel a Loe-val(Leo?)? Mi volt ezzel a nõ célja? Az, hogy a Doni-t vagy kicsodát megveresse? És az miért volt neki jó?
3, Miért hagyja Teddy, hogy gyilkolássza itt a G. Jánosokat? Rendõr létére ennyire együtt érez vele? Szegény õrült, hadd nyírja ki a város Jimmy-jeit?
4, Komolyan én vagyok ennyire hülye, vagy ez a film tényleg bonyolult volt?

Amúgy tetszett pont azért, mert az egész filmnek egy furcsa számomra emésztõ légköre volt, de inkább szenvedek az ilyentõl, mint mondjuk egy Adam Sandler "alakítástól":)..
Nagyon megköszönöm, ha valaki világosságot ébreszt elmémben!:)
2/10
Imiii 2013 márc. 28. - 09:39:17 2/10 Előzmény szempilla
(152/204)
Nekem borzasztóan idegesítõ volt ez a film. Érteni lehet, de szerintem csapnivaló. Egyedül a logika jó, de nem biztos, hogy mindenki megértené.
Vagabundusz 2013 márc. 19. - 17:48:29 Előzmény Ozeinafo1
(151/204)
Az állkapcsa elõreugrik?? Karakteres szögletes arcéle van, de nem ugrik egyáltalán elõre az állkapcsa, nemhogy túlzottan:)! Nézz már meg róla egy profilt!
10/10
Ozeinafo1 2013 jan. 14. - 00:33:27 10/10 Előzmény szempilla
(150/204)
szerintem teljesen követhetõ, fõleg onnna, amikor rájössz, hogy visszafelé történnek a dolgok. Nekem nagyon tetszett, végig lekötött, scak azt nem értem, hogy kap ennyi fõszerepet Guy Pearce? Nem olyan jó színész, abszoplút nem sztáralkat szegénynek az állkapcsa annyira elõreugrik, mint egy majomnak...nem szívesen nézek rá egyszerûen.
szempilla 2013 jan. 12. - 16:29:07
(149/204)
Élmény volt ez a film. A közepén kezdtem pánikba esni, annyi részletet közöltek, majdnem elvesztettem a fonalat, nem volt egyszerû követni az eseményeket, így, visszafelé. A film egyébként ettõl zseniális, egyedülálló. Talán még egyszer látni kellene, hogy minden momentum tökéletesen a helyére kerüljön, bár a végére végülis összeállt a kép.
A maga kategóriájában egy igazi gyöngyszem...
portponthinnye 2013 jan. 01. - 05:01:26 Előzmény twillight
(148/204)
NETOVÁBB!!!
SPOILER MINDENÜTT!
MOST HAGYD ABBA AZ OLVASÁST!
Ez a szememet becsukom és ott a tetoválás és a feleségem bújik hozzám valóban lehet egy vágy, amit szeretne elérni mint megnyugvást. Én kicsit hiszek ebben és ezzel az én megnyugvásom is megvan a filmmel kapcsolatban - ellenben nem tudunk meg semmit Leo-ról és Sammy-rõl.
Errõl azt gondolom, amit Leo is elmondott Sammy feleségének: Sammy képes lenne emlékezni.
Azt gondolom, nincsenek pontos emlékei Sammy-rõl, nagyon úgy fest, hogy Sammy története az õ története, de akkor az a kérdés, hogyan került õ ebbe a helyzetbe?! (Hogyan került ki a kórházból/diliházból?)
Ott vagyok elbizonytalanítva, ha az a bizonyos vége jelent mégsem egy elképzelt jelenet (Natalie kérdezi meg tõle, oda mit tetováltatna, ha jól emlékszem), akkor abban hiszek, hogy már az a nõ, akit a feleségének gondol, a sokadik lehetett és neki volt valamikor egy felesége, akivel ezek megtörténtek. Mivel nem képes emlékezni mindenre, nem tudja, hogy az a nõ nem a felesége, hanem csak egy nõ.
Persze Nolannál nincs abszolút igazság - ez azért rohadtul bosszantó...
merkel 2012 dec. 28. - 22:06:37
(147/204)
Aki még nem látta, annak érdemes megnéznie. De ez az a típusú film, aminek az érdekessége az elsõ megnézésig tart, mert a lényege pont az, hogy rájöjjünk a történetre. Másodszorra már nem az igazi, de zseniális film.
10/9
AldersbacherFilmYeah 2012 dec. 28. - 19:02:49
(146/204)
Tényleg egy zseniális film! Egy kis széles látáskör kell hozzá.
10/9
9/10
stomachh 2012 dec. 28. - 18:57:46 9/10
(145/204)
Nem tetszett annyira, mint az Eredet vagy a Viharsziget, de nagyon tetszett. Észnél kell lenni közben, nincs elkalandozás. Nem is tudom miért hagytam ki eddig az életembõl. Ez a Nolan egy géniusz. 9/10.