offtopic
Xxy92 máj. 03. 20:19:54
(30/30)
2021. május 03. (hétfő)
23:25
SuperTV2

A 109 perces film 155 perces műsoridővel fut, miközben a Filmmánián ugyanebben az idősávban a 108 perces film 130 perces műsoridővel fut. Tehát a végtelen kormányzati forrásokkal rendelkező TV2-csoport közel fél órával több reklámmal tűzdeli tele a filmjeit, elkedvetlenítve ezáltal a szemfüles nézőt csatornáiktól. Szívesen megnézném ezt a filmet ma este, de nem fogom.
Sternanis1 márc. 15. 15:43:54 Előzmény equinox13
(29/30)
Köszönöm a véleményét.
9/10
equinox13 2020 nov. 11. - 12:07:44 9/10
(28/30)
Ez az a tipikus film, amelyben a mondanivaló kb. ezerszer lényegesebb, mint annak a vásznon történő megjelenítése - még ha ez is tipikus hollywood-i kreálmány. (Ellentétben a 99%-ban számítógépes utómunkákra épülő, ám nulla érdemi mondanivalót felmutató "misztikus" látványfilmekkel.)

Hinni Istenben a leges legmélyebb belsőnkből fakad. Senkit sem lehet "kívülről" meggyőzni, hogy higgyen, vagy tagadja meg hitét, sem racionális érvekkel, sem rábeszéléssel, sem egyéb módon (pl. a templomban). Mindenki az élete során (már fogantatásától) kapott, megszerzett tudás, tapasztalások és élmények alapján saját maga alakítja ki világlátását, amin később csak nagyon-nagyon ritkán, abnormális, "sokkszerű" élmények változtathatnak (már ha változtatnak) - amire a film is utal. De pl. egy háború is komoly mozgásokat képes előidézni, mindkét irányban...

A fentiek függetlenek a világ működésének az egyén általi ismeretétől, illetve annak mélységétől, a kvarkoktól, kvantum-fizikától és a gravitációs hullámoktól. A "rém egyszerű emberek" és a Nobel-díjasok között is egyformán vannak hívők és ateisták. Nincs kapcsolat e kettő között.

Tehát nem érdemes győzködnünk egymást. Nem hiszem, hogy bármelyik ateista is a film (vagy más hasonló mondanivalójú alkotások) hatására válna hívővé, illetve a film ateista kritikája miatt hagyná el a hitét. Ez a történet csak egy - ráadásul nem elképzelt, hanem ténylegesen megtörtént - tapasztalást mutat meg, és a nézőre bízza, hogy mit kezd vele.

Formai jegyeit, dramaturgiáját, megjelenítéseit, egyesek által "túl nyálasnak" tartott jeleneteit, a rendezői elképzelések megvalósítását lehet vitatni - ez (is) egyéni megítélés kérdése -, de az csak a felszín karcolgatása (sem...).

Végül: magam is több-diplomás, műszaki-természettudományos érdeklődésű és hivatású ember vagyok (aki kenyere javát már megette), kis gyerekkorom óta mély csillagászati érdeklődéssel, elfogadva pl. az ősrobbanásra utaló fizikai bizonyítékokat; "mégis" hiszek a teremtő létében (ahol Ádám és Éva csupán jelképek a Bibliában), és voltak olyan személyes tapasztalásaim életem során, amik ebben a hitemben inkább csak megerősítettek.

A fentieket sem mások meggyőzése miatt írtam le, hanem csak úgy...

9/10 (mert szerintem is helyenként túl szájbarágós, de ez minden hibája.)
durumdara 2020 júl. 18. - 17:34:32
(27/30)
Ha nem lett volna ennyire túlzóan színes, csillogó és kreáltan erőltetett, továbbá kihagyták volna a vallásos oktatófilm jelleget, talán jobban tetszett volna.

A végén a templomi "vádjelenet" kifejezetten irritáló volt.Maga a háttértörténet megható, de ha kevésbé megkomponált filmet keresünk, akkor talán a "Fény felé" az, amit javasolnék. Ez persze magán viseli régi jelleget, de a sztori jóval kevésbé szirup.
holde 2020 júl. 18. - 16:55:07 Előzmény Zsolezs
(26/30)
Sajnos megvágták a filmet, a neten néztem meg először. Kihagyták azt a rész, amikor a Mennyben találkozott a meg nem született testvérével, amiről nem tudott. Mert anyukája nem mesélte el neki. A konyhában mesélte el anyjának, aki megkérdezte, hogy honnan tudod.....stb.
7/10
offtopic
sexykex 2020 júl. 14. - 19:26:47 7/10 Előzmény Andrew46
(25/30)
Mariska néni Máriapócsról és Legendás Lóránt Hubble-díjas professzor Lórántfalváról, nem ugyanabban az Istenben hisz. Illetve lehet, hogy ugyanabban, mert ilyen végtelen adottságokkal rendelkező lényből egy is bőven sok, de mégis másképp képzelik el.
Mariska néni istene hallja, megérti, és tőle telhetően támogatja Mariska néni imáit. Már rég eljuttatta a néne Paradicsomi Helyfoglalási Engedélyét Szent Péterhez, hiszen igaz hívekre még Istennek is szüksége van.
Mariska néninek persze fogalma sincs a kvarkokról, leptonokról, neutrínokról és bozonokról. Ezért még azt sem tudja, hogy a legkisebb elemi részecske 0,0000000000000000001 méteres mindössze. (Így vélték 2014-ben, de lehet, hogy azóta sikerült még tovább bontani ezt az „elemi” részecskét.)

A professzor persze azt is tudja, hogy több százmilliárd csillag van saját galaxisunkban, és többségük körül legalább egy bolygó kering. A tejút központját a Nap 200 millió év alatt kerüli meg. És azt is, hogy asztronómusok nemzetközi csoportja 2017-ben arra a megállapításra jutott, hogy az univerzumban legalább 2 billió galaxis található, tízszer annyi, mint korábban gondolták.
A mi legendás barátunk viszont még nem döntötte el, hogy a táguló kozmoszban higgyen, vagy abban, hogy a benne létező objektumok mérete csökken. Sajnos mindkettőre van gyönyörű magyarázat. A Higgs-bozon, a SUSY, a húrelmélet, a sötét anyag és sötét energia, a Kvark-gluon plazma megzavarta egy picit. Miközben az ősrobbanástól eljutott a Planck-időig, bizonytalanná vált, hogy állandónak tekinthető a fénysebesség, vagy nem?

Legendás Lóránt hatalmas tudású ember volt, de mégsem volt egy Einstein, ezért meghallgatta mások kutatási eredményeit is: „Újabb csillagászati megfigyelések szerint az univerzum gyorsulva tágul. Ha viszont a változó fénysebesség modelljét fogadjuk el, akkor tágulás helyett arról beszélhetünk, hogy jelenleg még az objektumok zsugorodásának felgyorsuló szakaszában vagyunk. A fordulópont bekövetkezésére akár még 100 milliárd évet is várni kell.”
Ráadásul a professzor icipicit egyetértett Descartes-tal, aki szerint: „A végtelen természetéből fakad […], hogy én, aki véges vagyok, nem tudom [azt] megérteni”. Ezért leterítette az imaszőnyegét, Mekka felé fordult és azt mondta: Édes istenem, engedd, hogy jobban megismerhessem a Te végtelen játékodat!

Én viszont az egyiket túlhaladott mesének, míg a másikat felesleges nyavalygásnak tartom. Isten, ha van, és miért ne lehetne nem ebben a ligában játszik. Végtelen sok gondja között az emberiségé is teljesen jelentéktelen – mondhatnánk végtelenül apró – az egyéné pedig a valódi elemi részecskénél is végtelenül kisebb. Ugyan miért törődne ő velünk és ugyan miért törődnénk mi vele?
Andrew46 2020 júl. 14. - 10:09:45 Előzmény sexykex
(24/30)
Nem szeretnélek megtéríteni, de az "igazi meglepetéseden" gondolkozz el egy kicsit. Szinte törvényszerű, hogy minél mélyebbre kutat valaki a világmindenség megértésében, annál inkább rájön, hogy milyen kevés a tudása. Nem kell Istennek (Allahnak) nevezni, de addig, amíg vannak a világegyetemben megfejthetetlen tűnő dolgok, addig csak kell valami magyarázat, hogy így működik minden "magától". Nekem a tudatlanság bizonyítéka, ha valaki annyira el van szállva a tudomány nagyszerűségétől, hogy tagadja Isten létezését. Hozzáteszem sokkal egyszerűbb tagadni, mint elgondolkodni a létezésén.
7/10
offtopic
sexykex 2020 júl. 14. - 07:49:38 7/10 Előzmény Andrew46
(23/30)
A hit valaminek az elfogadását jelenti: valami olyannak, amire semmilyen magyarázat sem létezik. Isten létezésének egyik bizonyítéka lehetne, ha hívő emberek születnének. Csakhogy a vallásos hitet régen beleverték az emberekbe, pici koruktól kezdve tanították nekik és manapság erre tesznek újabb kísérletet.
Istenben hinni, vagy Istent tagadni nem trendiség kérdése. Egészen egyszerűen kinyílt a világ egyre több a gondolkodó, tanult, felvilágosult ember. Sajnos közel sem elegendő. A legszegényebb, legbutább embereket a legkönnyebb félrevezetni, kihasználni és uralkodni felettük. Belőlük lesznek az iszlám terroristák, nekik magyarázza el a plébános úr, hogy kire szavazzanak választások idején.
Ami számomra az igazi meglepetés: a vallásos csillagász és atomtudós. Tökéletes agymosást kaphatott gyerekkorában. Bár ezeknek az embereknek az Istenképe teljesen más lehet, nem valószínű, hogy a Bibliából, vagy a Koránból lépne elő az ő Uruk. Ők csak abba kapaszkodhatnak, amit a tudomány nem volt képes bizonyítani – lásd az első mondatomat – és ez talán mindörökre így marad.
A halálfélelem pedig olyan, mint a halálra kínzás. Az inkvizítorok annak idején szinte mindenkit megtérítettek és késsel a torkán is hívő lesz bárkiből – legalább átmenetileg.
Andrew46 2020 júl. 12. - 20:59:37 Előzmény sexykex
(22/30)
Most trendi Istent tagadni a mindenhez is értő, de amúgy megmagyarázni semmit sem tudó embereknek. Erre mondják, hogy zuhanó repülőben nincs ateista.
fourdogs 2020 máj. 10. - 02:45:59
(21/30)
Monet Vízililiomok képének a másolatát látjuk Bostonban, az eredeti Párizsban van, az Orangerie-ben.
olahmiki1959 2020 ápr. 28. - 05:24:43
(20/30)
Jól látom, hogy a stáblistáról pont a főszereplő kislány - Kylie Rogers - neve maradt le???
A film egyébként összességében tetszett, és a vallásos vonal - hálistennek, hogy stílusos legyek - nem volt benne túl erős.
7/10
sexykex 2020 ápr. 20. - 00:03:37 7/10
(19/30)
Remélem, önök sem gondolják azt, hogy Isten azért kínoz a lehető legocsmányabb módon embereket, mert bűnösök. Ugye, kedves hívő barátaim? Válogatás nélkül férfiakat, nőket és gyerekeket. A hónapokig – nem ritkán évekig – tartó csillapíthatatlan fájdalom miatt egy idő után vonzó dolognak tűnik számukra a halál.
Én valójában azt sem hiszem, hogy Istennek célja van ezekkel az emberekkel. Ők nem azért szenvednek, hogy mások megmenekülhessenek, hanem azért mert megbetegedtek. Betegségük okát az orvosok néha meg tudják magyarázni, de a legtöbbször nem. Ugyanígy, váratlanul és megmagyarázhatatlanul néha meggyógyulnak a menthetetlennek látszó betegek. Mivel nem Isten hozta rájuk a szenvedést, nem is Isten gyógyítja meg őket. Inkább a hit. Inkább a természetnek azok a megmagyarázhatatlan erői, amit egyes emberek valamilyen módon – akár a hit által – képesek beindítani. Borzasztóan keveset tudunk a testünkről, még kevesebbet az agyműködésről – ha gondolják, nevezhetjük léleknek is – és amit tudunk, azzal sem törődünk. Talán egyszerűbb is elmenni néha a templomba, énekelgetni, misét hallgatni és fohászkodni az Úrhoz, ha bármit szeretnénk elérni. (Ha a filmből kivonjuk a vallásos tartalom egy részét, akkor is egy maradandó, értelmes alkotást kapunk.)
1848terra@gmail.com 2020 febr. 09. - 21:03:27
(18/30)
Ez egy jó kis film...
8/10
Zsolezs 2020 jan. 04. - 16:51:16 8/10
(17/30)
Nálam elérte a célját a film, férfiként többször is kijöttek a könnyeim :). Mint filmalkotás számomra ennek ellenére túlságosan hollywoodyas, de a mondanivalója miatt simán egy 8-ast megérdemel! Lehet nevezni csöpögősnek, de mint tudjuk, igaz történet alapján készült. Erről a témáról nem lehet érzelemmentes filmet készíteni, még jó, hogy csöpögős!
5/10
etikett1 2019 okt. 13. - 10:08:07 5/10
(16/30)
Ilyen csodák mindig csak az amerikai családokban fordul elő. Egynek elmegy..
10/10
paripapimpi 2019 okt. 06. - 23:22:24 10/10
(15/30)
Liberális barátaink, most falnak futnak, de akkor is 10/10 pont.
10/10
jófilmkell2 2019 okt. 06. - 22:44:50 10/10
(14/30)
Akit még nem ért "lórúgást", annak ezután jön... Mert az élet ilyen is meg olyan is... Amiről azt hiszi, hogy "ez körülöttem nem történhet meg", az bármely pillanatban, bármilyen módon földrengést okozhat az ismeretségi körében, a barátaival, a családjában... Többé már a nap sem úgy ragyog. Amikor emberi segítség, emberi tudás nem segíthet, akkor az EGYETLEN irány marad, amire fókuszálni lehet! Én megélem. A film számomra erőt adott. Az élet drámáiban szüntelenül keresi az ember az Erőt... Csodálatos a film!
2/10
sorozatneked.hu 2018 szept. 18. - 15:16:42 2/10 Előzmény kecsup
(13/30)
2/10

Ateistaként nekem nem tetszett, unalmas, vontatott, szirupos, elcsépelt.
10/10
Xjoe63 2018 szept. 04. - 21:14:40 10/10
(12/30)
Ez nem a kereszténység, hanem a hit propagandája. Mindegy, hogy szirupos vagy sem. Ha hiszel, tetszik, ha nem, akkor nem fogod többször megnézni.
10/10
John Falcon 2018 jan. 18. - 11:56:21 10/10 Előzmény kecsup
(11/30)
Nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy a film igaz történet alapján készült. Ha a te családodban történne egy ilyen szörnyû megbetegedés, majd az orvosok által is megmagyarázhatatlan gyógyulás - nos, akkor azt a történetet milyennek tartanád? Sziruposnak, nézhetetlennek... ?