mrbyu 2014 nov. 16. - 13:18:34 Előzmény webulon
(86/106)
Ha valóban így gondolod, akkor alighanem még sosem volt hasonló élményben részed, és el sem tudod képzelni a helyzetet. Az ember ilyenkor nem csendben akar maradni (fõleg ha érzi, hogy a beszélgetéssel eltölthetõ idõ véges), hanem éppen ellenkezõleg, szeretné a lehetõ legjobban kitárni magát, és a másik fél gondolataiból, viselkedésébõl, "szellemébõl" annyit magába szívni, amennyit csak lehetséges. Ez pedig csak úgy mûködik – fõleg vadidegenek között –, ha csapongva érintenek mindenféle témát, aminek egy része így lehet hogy közhelyesnek tûnik (néha talán számukra is), de ettõl függetlenül élvezik, hogy végre él az agyuk (ha úgy tetszik, szellemük) is, nem csak a testük. Tudod milyen felszabadító egy olyan emberrel találkozni, akivel ez lehetségessé válik? Akivel talán sok év lefojtottság után végre egyenrangú félként tudsz beszélgetni, aki felpezsdíti a gondolataidat, elõhozza a régi emlékeidet, aki mellett tényleg úgy érzed, hogy ember vagy, nem csak egy ösztönlény? Nekem volt már hasonló, 4-5 órás élményem, és annyira mély nyomot hagyott bennem, hogy soha nem fogom elfelejteni.

Hogy mindez filmélvezetileg talán nem különösebben izgalmas egyesek szemében? Ezt el tudom fogadni, meg tudom értei, hiszen a való élet is általában unalmasnak, átlagosnak tûnik külsõ szemlélõ számára. A film zsenialitása pedig itt mutatkozik meg a legjobban: a fõszereplõk látszólag egyszerû, mindennapi, hús-vér emberek, világmegváltó tervek, nagy drámai megmozdulások nélkül. Mégis, egymás számára, egymás lelkét felfedezve legnagyobb kalandjukat élték át ez alatt az egy éjszaka alatt. És ez csak beszélgetés, rengeteg beszélgetés által lehetséges.

Ám hogy végül tényszerûen is cáfoljam azt, amit írtál, számtalanszor érzékletesen szemlélteti a film a „pillanatnyi csend” szerepét. *** SPOILER *** Legszebb példa erre a lemezjátszós jelenet, de még több példát is lehetne találni. *** SPOILER OFF *** Ennél hosszabb csend, percekig tartó „lelkek beszélgetése” (hogy a te szavaiddal éljek) egyszerûen elképzelhetetlen hasonló helyzetben, idegen emberek között, akik szomjaznak egymás minden szavára, minden gondolatára, minden érzésére. Elképzelhetõ egy 10 éve fennálló házasságban, ahol a felek már tényleg mindent tudnak egymásról, és nem vitatom, hogy ennek is megvan a maga szépsége. De ez a film nem errõl szól.

Számomra ez az egyik legkülönlegesebb, legszebb, legõszintébb romantikus film volt, amit valaha láttam, és nem is bánom, hogy csak most néztem meg elõször. 20 évvel ezelõtt nem lettem volna képes értékelni, mert még gyerek voltam. :) Sajnálom, hogy neked nem tetszett, de ilyen maga az élet is. Nem akarom senkire ráerõltetni a véleményem, de annyit talán elérhetek, hogy MINDENKI adjon egy esélyt ennek a filmnek, mert nem tudhatod, mit ad neked.
2/10
webulon 2014 nov. 09. - 23:00:04 2/10 Előzmény Anteris
(85/106)
Igazad van ,-végig azon töprengtem,hogy mi zavar ....az állandó duma .....,- a sok semmitmondó puffogtató frázis

- a csend hiányzott az a nyugodt egymásra nézõs mosolygós ,- mire gondolsz ? megkérdezõs ,- közösen olvasós csend.
( amikor a lelkek beszélgetnek egymással )


ezek hiánya miatt ez nagyon gyenge film....


bántóan semmitmondó......

2.
10/10
Bájgúnár 2014 szept. 29. - 15:05:18 10/10
(84/106)
Gyorsan szeretném leszögezni, hogy ezt a filmet csak eredeti hanggal szabad nézni (feliratosan, ha úgy tetszik). Elkezdtem szinkronosan is, de merõ borzalom, ráadásul sok dolgot nem is tud visszaadni.

Órási hatással volt rám a film. Pedig a cím és plakát alapján valami csöpögõs giccsre számítottam elõzõleg, de nagyon nem az. Tényleg a hitelességében és õszinteségében rejlik az ereje, valamint azokban az apró részletekben, melyeknek Linklater a mestere. És akkor a színészekrõl nem is beszéltünk egy szót sem, akik nagyon sok ponton azonosulható karaktereket hoznak, remek játékkal. A trilógia másik két része is kiváló, de a koromból fakadóan ez áll hozzám legközelebb. :) Igazából nem szoktam a pontokkal dobálózni, de szerintem a szerelem pont ilyen, és a helyszínek, a zene, a dialógusok, az operatõri munka és az átélhetõség miatt tõlem megkapja a 10-et.

***SPOILER***
Csak az bánt, hogy én sosem tudnék meggyõzni senkit, hogy szálljon le velem a vonatról. :D
***SPOILER VÉGE***
offtopic
filoszemitabélus 2014 aug. 19. - 18:08:59 Előzmény Anteris
(83/106)
Jó meglátás! Valóban, az igazi meghittség, ha két ember hallgatni is tud egymás társaságában.
Tiszta idiotizmus, ha két ismerõs találkozik, nincs egymás számára semmi fontos mondanivalójuk, de azért pár
frázist elpuffogtatnak. Ennek a szituációnak a csimborasszója, amikor pl. egy munkahelyen rövid idõn belül többször is összefutnak és akkor jönnek az olyan szörnyû elmésségek, hogy "ha még egyszer találkozunk, fizetsz!"
Damill 2014 aug. 19. - 08:30:33 Előzmény Anteris
(82/106)
Love story meg a Szerelmünk lapjai sokkal olcsóbb, giccsesebb kategória, nem említhetõek ezzel a filmmel egy lapon. A Before sunrise-ban nekem az tetszik, hogy semmit nem akar a szádon legyömöszölni, mint az általad említett filmek. Nincs nagy összeborulás meg könnyek a végén, se közben, végig azt éreztem, hogy pont olyan az egész, mint amikor én is szerelmes voltam. Ha ez nem életszagú neked, akkor nem tudom, mi az (no offense).
1/10
kadrienn117 2014 júl. 30. - 18:26:00 1/10
(81/106)
nekem nem tetszett, unalmas végtelenül
10/10
Metalherceg 2014 júl. 28. - 09:39:59 10/10
(80/106)
Szerintem is az egyik legjobb romantikus film. Nagyon is életszagú, én azt hittem ilyesmibe bárki bele tudja élni magát, de nyilván vannak akik sosem utaznak sehova, pláne nem egyedül. Persze biztos unalmas is lehet bizonyos embertípusoknak hogy beszélgetnek végig egy filmben, dehát pár óra alatt minnél többet akarnak kapni a másikból, hiszen valószínûleg soha sem látják egymást újra (nincs pénz, mobil, facebook!)Szerintem ez érthetõ, és ettõl lesz valósághû, mert bárkivel megtörténhet. Unalmasabb lenne ha csak néznék egymást mint Charles Bronson és a banditák :D
Amúgy meg a színészek szerintem marhajól nyomják, teljesen felszabadultan játszanak ehhez kell az igazi tehetség.

Pont a napokban láttam Wentworth Miller-t egy hasonló szerepkörben és végig érzõdött rajta, hogy feszeng a kamera miatt, hát nagyon ügyes koma :D
Anteris 2013 dec. 02. - 13:08:09 Előzmény Damill
(79/106)
Nem áll szándékomban megvédeni Bercit de úgy gondolom az érzelmi intelligencia nem korfüggõ. Ha egy tizenéves nekiül egy ilyesféle filmnek akkor gyaníthatóan nem a lézerkardokat hiányolja majd hanem az életszagúságot, és ez az ami ebbõl a filmbõl erõsen hiányzott, kb. mint a széthájpolt love storyból meg a szerelmünk lapjaiból, az kb. ugyanez a szint nekem.
Anteris 2013 dec. 02. - 12:57:19
(78/106)
egy film azoknak akik szerint attól teljes az élet, hogy a nap 24 óráját végigpofázzák valakivel orrvérzésig. Pedig az igazi az amikor úgy tudtok csendben ülni egymás mellett, hogy semmiféle kínos érzés nem kerülget senkit csak a teljes elfogadás. A filmben szereplõ pár a verbalitásra van kihegyezve, meghallnának ha csak két percig kellene szó nélkül a másikkal lenni, tipikusan az a viszony amit közlési vágy, a lelki exibicionizmus tart életben és ha már nincs mit mondaniuk egymásnak kiürül a kapcsolatuk.
10/10
Joe84 2013 okt. 13. - 13:29:37 10/10
(77/106)
Romantikus filmek közül ez (és a folytatása) a legjobb, amit életemben láttam. Erre a filmre rá kell hangolódni, aki képes erre, az élvezni fogja.
Gyakorlatilag semmi nem történik benne és mégis minden. Meg kell nézni!
Damill 2013 szept. 29. - 01:47:58 Előzmény berci00019
(76/106)
Ez egy felnõtteknek szóló film, szóval nõj föl elõbb. A film maga szívbemarkoló, fõleg a 2-ik rész megtekintése után.
4/10
berci00019 2013 aug. 30. - 00:21:40 4/10
(75/106)
Retttenetesennnnnn borzalmas film, Atyaisten, annyira, de annyira bugyuta a történetvezetése, a karakterek az elején, még érdekesek, aztán egy idõ után a sok-sok párbeszéd miatt nagyon kiszámíthatóvá, és idegesítõvé válnak, alapvetõen nincs bajom, a sok párbeszéddel tarkított filmekkel. A mûvészet nagymesterének számító, Tarantino munkáit is szeretem, abban viszont ezzel a filmmel ellentétben, a párbeszédeknek, van pozitív és negatív amplitúdója, ez meg olyan tökéletesen egysíkú, lassan, csendesen csordogáló, hogy jobbnak láttam a film közepén felpofozni saját magam el ne aludjak rajta. Pozitívumként feltudnám sorolni az operatõri munkát, és a képek is egészen szépek benne, az is külön tetszik benne, hogy nincs túl sok vágás, remekül illik a lassú cselekményhez, ami valamikor ugyan vontatott, de ehhez a szerelmes témához tökéletesen illik. A színészek munkája inkább közepes, mintsem jó lenne. Jah igen még egy pár szót a film egy fontos gócpontjának számító párbeszédekrõl, ami úgy gondolom, remek......... lenne , ha nem tarkítaná, egy-egy -Hé legyen rebeka az elsõ közös kislányunk neve.-Jahjj nemár, én kisfiút szeretnék.-Jahjj ez az elsõ veszekedésünk,-Jahjj tényleg!! Deszupcsi!!,( mindez 2 óra ismeretség után, ami szerintem abszolút irreálissá teszi a filmet, és még mielõtt valaki le érzéketlen tuskózna, tudom mi az a szerelem, voltam már), színtû, szörnyen ciki, és kínos részekkel., Összességében irreálisnak tartom a filmet, ezért is nem tudom átérezni, és nemtudok azonosulni egyikõjükkel sem, továbbá nem értem a filmmel kapcsolatban a kult státuszt sem, ha unatkozni akarsz nézd meg, ha nem messze kerüld el!! 10/4
scoobylee 2012 júl. 25. - 12:19:31 Előzmény talec
(74/106)
A kettõ még jobb is, mint az ez. De mind a kettõ hasonlóan zseniális!
10/10
Adri999 2012 júl. 24. - 17:45:31 10/10
(73/106)
ooh de jó kis film:))
talec 2012 júl. 10. - 00:41:04
(72/106)
10 éve láttam a filmet, nagyon megmaradt vmi okból. Két fiatal hátizsákos turista, ismerkedés vonaton, Bécs, nem volt rossz film.

Látom, 2-ik része is van. Ott már könyvet is írnak errõl a kalandról, az erõltetett folytatás lehet, inkább a kell vmi folytatás kategória.
4/10
skylife88 2011 nov. 18. - 22:47:23 4/10
(71/106)
Klasszikus, de szinkronosan felejtsétek el! Stohl András borzalmas. CSAKIS EREDETI NYELVEN!!!
10/10
bbblll 2011 szept. 15. - 23:53:29 10/10
(70/106)
Õszintén szólva, eddig körberöhögtem a romantikus filmeket. Kék lagúna, stb. Ez a film, amit teljesen véletlenül néztem meg a Filmmúzeumban, azonban kiütött.
Nem szégyenlem leírni: rádöbbentett, mennyire sivár , nyomorult volt hellyel-közzel az életem.
6/10
Mike088 2011 aug. 12. - 22:52:01 6/10
(69/106)
A story meglehetõsen egyszerû és ha netán valaki nem olvasta el az ismertetõt akkor sem kell sokáig várnia, hogy rájöjjön: a film egy kialakuló szerelmet mutat be és egy megható befejezésre épít(ezt annak ismeretében, hogy a szereplõket óriási távolság választja el egymástól nehezen is cáfolhatnánk) . A hangsúly a két fõszereplõ közötti párbeszéden van, minden mást a háttérbe helyeznek így nálam már az elején kialakult egyfajta hiányérzet annak ellenére, hogy a sokszor idealizált dumában tényleg volt valami elgondolkodtató. Mindazonáltal jó film volt de tömjénezni nem fogom. 10/6
10/10
sanderb 2011 júl. 04. - 17:58:25 10/10
(68/106)
Életem egyik legjobb filmje, amit láttam. Örök kedvenc, ami mindig hatása alá kerít. A világ legfontosabb témáját sikerült vászonra vinni, ti. két embert, akik beszélgetnek tét, manír és érdek nélkül idõtlenül. Egy férfi és egy nõ, akik értelemmel és érzelemmel töltik ki a rendelkezésükre álló teret. Õk a világ csodái. 10/10
Caca254 2011 jún. 27. - 12:01:31 Előzmény veghmanci
(67/106)
Van 2.része Mielõtt lemegy a Nap cimmel. 9 évvel az elsõ rész után forgatták, újra találkoznak Párizsban.