Téma: Mindhunter

9/10
firpo 2019 jún. 11. - 00:00:00 9/10
(9/29)
Nagyon jól sikerült a sorozat. A dialógusok, interjúk túlsúlya teszi izgalmassá és lebilincselővé, mert nincs félelmetesebb, mint szemtől szemben beszélgetni ezekkel a beteg elmékkel, pszichopatákkal a kiszámíthatatlan, logikátlan, váratlan reakcióik miatt....egyszóval fosatós, mint egy üveg szilvalekvár magában. Persze nyomozások is folynak a sorozatban, hagyományőrzésből. :) Röviden a folyamatos feszültség és félelem miatt működik a sorozat, nem kell feltétlenül rokonszenves karaktert keresni hozzá, mert ijesztő, ellenszenves, de érdekes karakter annál több van....
Itt páran már írták, h Holden karaktere nem szerethető, stb., nem is kell szeretni, válasszatok mást, ott a társa, vagy ott a társa a szexben....ha mindenáron főhős kell. :)
10/10
macska78 2019 jún. 09. - 17:26:32 10/10
(8/29)
Nekem elsőosztályú...érdekfeszítő és van hangulata.
6/10
IDS 2019 febr. 08. - 11:19:41 6/10 Előzmény Steel Peter
(7/29)
"Holden pedig olyan mint egy manipulatív szociopata elvileg õ lenne a fõhõs de cseppet sem szerethetõ."

Ez jutott nekem is az eszembe, de én továbbmennék. Holden szerintem pszichopata és úgy vettem észre, hogy az alkotók itt-ott tesznek rá implicit utalásokat. Ha megfigyeled akkor teljesen érzéketlen minden és mindenki iránt, a gyikosságokat is hideg távolságtartással kezeli, nem mutat együttérzést, még a legkegyetlenebb gyilkosságok sem rendíti meg (sőt inkább lázba hozza), míg a partnerén például látszik hogy érzelmileg megviselik a gyilkosságok. És a végén amikor a csaja szakít vele, akkor hogyan reagál rá?

Amúgy egyetértek veled abban, hogy Holden nem szerethető. Illetve úgy mondanám, hogy nem lehet vele azonosulni, mert sokszor van olyan hogy a főhős nem szerethető vagy erkölcsileg kifogásolható (pl Az utolsó éjjel) de mégis tudok azonosulni a helyzetével, a cselekedeteivel. Holden már szinte átfordul antihőssé.

Problémás volt számomra hogy igazán egy karakter sem volt aki igazán szerethető lett volna. Mindenki hátbadöfi a másikat, amikor a karrierjük forog kockán. Senki nem áll ki a másikért, mindenki a maga pogácsáját sütögeti.
6/10
IDS 2019 febr. 06. - 10:55:21 6/10
(6/29)
Érdekes témát feszeget a sorozat: a pszichopata sorozatgyilkosok lélektana.

Igaz történetre épül, a 70-es években az FBI létrehozott egy viselkedéstudománnyal foglalkozó egységet, akik pszichopata sorozatgyilkosokkal folytattak mélyinterjúkat, hogy ezáltal megértsék a pszichéjüket.

Sajnos nem írtak cselekményt, amire a történetet fel lehetett volna fűzni, nincsenek fordulatok, a szereplők nem mennek keresztül semmilyen karakterfejlődésen, ráadásul a főszereplővel nem lehet azonosulni.

Másnak nem volt olyan érzése, hogy a főszereplő által alakított karakter egy látens pszichopata? Semmiféle érzelmi reakciót nem mutat, még akkor sem amikor borzasztónál borzasztóbb gyilkosságokat fednek fel előtte. Tele van felszínes sármmal, a konfliktus helyzetekben is teljesen érzéketlen.

Talán dokumentumfilmként jobban működött volna, de azért egyszer meg lehet nézni, mert vannak érdekes pszichológiai felvetések benne, de ennyi. Mint filmművészeti alkotás szerintem nem működik.

Ráadásul úgy érzem, hogy nagyon túltólták a biciklit, már ami a 70-es évek retró design-pornóját illeti. Zavartak a harsány színek, olyan érzésem volt, mintha egy 70-es évek múzeumának díszleteit húzták volna fel.
10/10
Kóbor 2018 jún. 23. - 19:49:14 10/10
(5/29)
Szuper sorozat. Mindig felbukkan egy kettő, sajnos kevés jó sorozat a tömeggyártások szürke semmitmondó agyhalott hulladékjai közt.
Intelligens.
10/10
Nira1900 2018 máj. 05. - 03:24:56 10/10
(4/29)
Nagyon jó kis sorozat. Nem szokványos, intellektuális (is), oda kell figyelni minden részletre. Érdekesek a pszichológiai vonatkozások, hatalmi játszmák, a manipuláció, na meg a pszichopaták elméjének felfoghatatlan mélységei.
6/10
Steel Peter 2018 jan. 18. - 21:23:36 6/10
(3/29)
A téma gondolatébresztõ és érdekesek a pszichológiai fejtegetések , de inkább látok kiváló jeleneteket mint kiváló részeket.

Mivel egy olyan sorozatról van szó amelyben gyakorlatilag nincs akció, kulcsfontosságú lenne hogy a karakterekkel azok kapcsolati dinamikájával, dialógusokkal fenntartsák a nézõk figyelmét és sajnos itt válik középszerûvé a Mindhunter. Nincs azonosulható karakter sõt a karakterek többsége filmes sztereotípia. Bill testesíti meg a tipikus zsarufigurát kõkemény jellem afféle mentor pótapa, Wendy a férfias kimért karrierista nõ, az FBI fõnök a tipikus zsaru fõnök aki mindig az alkalmazottai körmére néz, Holden pedig olyan mint egy manipulatív szociopata elvileg õ lenne a fõhõs de cseppet sem szerethetõ.
Karakterfejlõdés gyakorlatilag nincs, a szereplõk magánélete színtelen, Debbie és Holden kapcsolata erõltetett és semmitmondó, és az egészbõl hiányzik a humor és az önirónia.

Talán az 5-6. rész volt a legérdekesebb de összességében nyögvenyelõsen voltam túl az évadon és az utolsó rész sem gyõzött meg arról, hogy a 2. szezonnal folytassam a sorozatnézést.

10/10
tesz-vesz 2018 jan. 01. - 14:33:06 10/10
(2/29)



A 6-7. rész után kezd izgalmas lenni. a 8. rész, a csikizõs, szinte zseniális epizód!
rosszul éreztem magam az elsõ pár rész után, kell neki egy kis idõ.

mert amúgy kihagyhatatlan sorozat.


SPOLIER - RONTÓC

durva, hogy az is lehet, hogy nagyon jó tanár volt az igazgató, meg az is, hogy deviáns pedofil... a pénz miatt, meg hogy kiakadt, inkább az utóbbi.


de miért ad szerinted pénzt a bünõsöknek az igazgató? nem lenne elég csikizni? dehogynem

a pénz más miatt kell... hogy késõbb tán többet is adna. csikizni elég lenne pedagógia miatt, ha pedag lenne, akkor nem kelne ki magából, ha beszélni akarnak errõl a szülõk! még a szülõket is lecseszte amikor beszéltek vele errõl! azt mondták a szülõk, hogy életük legfurcsább beszélgetése volt, amiben az igazgató ÕKET hibáztatta! EZ a tipikus pszichopata eszköztára ! nem feladata a szerveknek megelõzni a bûnt? DE FELADATA! Holdennek volt igaza, és lecseszik a többiek.

és mi van egy olyan emberrel, aki olyan mint egy pedofil, de sose öl meg senkit? te szeretnéd ha egy jólnevelt pedofil csikizné a gyereked talpát? aki mindig betartja a történetet? de még mindig itt van a pénzt.. aprót ad a bûnösöknek, erkölcsileg is kifogásolható, mert oké a csiki büntetés tényleg jó élményt csinál a rosszból, jó ideológia egy pedofilnak is, meg egy jó tanárnak is, de mi van a pénzzel? azt egyértelmû hogy miért adjam, de a csintalan diáknak még akkor se kéne aprót adni, hisz rossz fát tett a tûzre, nem lenne elég büntetés a csikizés?


érdekes, hogy az elején még nem bírtam Holdent, mert nem mondta h utálja a bûnözõket, és mert nem voltak eredmények sem, nem láttam a hasznot benne. de jönnek az eredmények. és mondja is, hogy csak objekítvek, nem kedveli az elmebetegeket.
aztán a többieket kezdtem el nagyon nem bírni, hogy belekötnek a jól mûködõ módszerekbe, a Dr soha nem is csinált interjút, azt se tudja hogy kell, de nem tetszik neki az a módszer, amivel megnyilik az elítélt, és még spicliskedik is.

a csikizést is elítélik, mégis tudjuk mit válaszol az öreg, hogy azért a saját fiát ne csikizze senki, fõleg olyan akinek vannak rossz szándékai. legalábbis a pénz miatt, és a nagy felháborodás miatt (az igazgaztó pszichopata-szociopata nem is tudja hogy rossz fényben tûnhet fel, ezért kiabál mindig másokkal, és másokat hibáztat egybõl!)

a szentfazékról ne is beszéljünk...

ráadásul az öreg ügynök beszélte rá a hamisításra, és a végén õ néz rosszalóan Holdenre...
de az idegösszeomlása nagyon hatásos a végén.

10/10
MissFée 2017 nov. 18. - 08:34:24 10/10
(1/29)
A Netflix legjobb új sorozata, kihagyhatatlan, fõleg azoknak, akik az intelligens, karakterfejlõdésre épülõ krimit szeretik. A 10 részbõl álló sorozat nem klasszikus krimi, nem az elkövetõ személyén van hangsúly, sokkal inkább a miérteken. Rádásul valamennyire igaz történetet dolgoz fel, végigkövethetjük hogyan jött létre a hetvenes években az FBI viselkedés tudománnyal foglalkozó csoportja. A két rendõr amerika legkegyetlenebb sorozatgyilkosaival készít interjúkat (a jelenetek valós beszélgetések alapján készültek), megfigyeléseiken keresztül egyre jobban belemásznak az elmebeteg mészárosok elméjébe, közben egyre nagyobb sikerrel oldanak meg kisebb-nagyobb eseteket, és alapjaiban változtatják meg az akkori nyomozási módszereket. Nagyon jók a karakterek, izgalmas a történetszövés, akit érdekel az emberi természet, a kriminálpszichológia, annak különösen ajánlom.