Téma: Ne bánts!

10/10
ambrosius 2015 okt. 14. - 22:14:38 10/10
(1/1)
Velekei László és a Gyõri Balett társulata témájában és megformálásában is megrázó táncszínházi estét produkált.
A táncnál szokatlan hangok-sikolyok-beszédek éppúgy illettek a képbe, mint a puritán lakótér szobái.
A remekül válogatott zenékkel összhangban kavargó élet képei, a boldog fiatalság örömét beárnyékoló apa komor egyénisége, a törékeny, könyörögve ellenállni próbáló anya görög tragédiákba illõ alakja mind telitalálat volt.
A fokozódó kezdeti feszültségbõl elõpattanó fiatal ördögalak az apai vágy vízióit elementáris lendülettel és drámai feszültséggel valósította meg. A családon belüli nemi erõszak képe egyértelmûen, durván, de sohasem obszcén módon jelent meg.
Az ágyjelenet erotikáját figyelve átélõ, fotelében üldögélõ apa jelenléte még szelíd megoldás volt, ahhoz képest, amikor az apa a lány hálószobája felé közelítve videózik, és a képet az anyának is kivetíti.
Az engedelmesen megtört anya és lánya kétségbeesett egymásba kapaszkodó kettõse után, lehangolóan igaz volt a végsõ „családban marad” kicsengés,
A technikailag nagyon igényes koreográfia, egyedi megoldású Laokoón csoportjai, és a jól képzett táncosok munkáját élvezve nagyon sajnálom, hogy a mai szereposztás kitûnõ szólistáit nem tudom név szerint is kiemelni.