Kecsegella 2008 márc. 10. - 00:34:07 Előzmény Bette
(247/1107)
"A sörért pénzt kérõ fiatalok és a párjelenete a két biciklis fiú. Ez valóban az erkölcsi fertõ mélye"

És a gyerekek tényleg ilyenek szerinted?
5/10
ondok 2008 márc. 10. - 00:19:25 5/10 Előzmény Bette
(246/1107)
Bette:"Csak bemutatja, õ milyennek látja a világot, nem felszólít arra, hogy te is így lásd, vagy pláne tevõlegesen részt vegyél benne."
Hát igen, de pont az az õ állásfoglalása,ahogy bemutatja a világot,amiket kiragad belõle,ahogy láttatja.Úgyhogy sajna olyan nincs ,hogy állásfolalásnélküli mûvészet.
Móricz a Barbárok novellájában elég naturalistán kegyetlenül ábrázol,de nem hagy kétséget affelõl,hogy mi a véleménye a dologról.Namost ha ez a filmcsak úgy öncélúan mutogat kegyetlenséget,akkor eleve egy lar' pour lar mûvészieskedés,fércmunka.
Kecsegella 2008 márc. 09. - 23:32:53
(245/1107)
Bingó.

És? Valahol el kell kezdeni, vagy nem? Senki sem születik úgy, hogy már eleve regisztrálva van itt, és kétezer hozzászólása van mindenütt. Volt egy kellemetlen élményem ezzel a filmmel kapcsolatban. És, ha már erre jártam, regisztráltam.

Nem tudtam, hogy ez bûn. Akkor bocs.
Bigpapa 2008 márc. 09. - 23:26:20
(244/1107)
Sorry,de én nem a föntirõl,hanem errõl beszéltem:
http://images.netbag.hu/20080309/23250216228.jpeg
Kecsegella 2008 márc. 09. - 22:53:53 Előzmény Bette
(243/1107)
Nem akartam már ragozni, de jó, legyen egy konkrétum. Ki ölte meg Moss-t? hogyan? és hol a pénz? És aki megölte, honnan tudta, hogy nála van a pénz? (Voltaképpen az utolsó kérdés az igazi, mert a többire van gyenge utalás.)

Tehát?
Bigpapa 2008 márc. 09. - 22:29:45
(242/1107)
Én már ezzel a filmmel kapcsolatban befejeztem a dolgot.Ennyit nem ér, mint amennyit anyáztok miatta.:))))
Csakhogy...
Ma este adta a retek klub a Vas címû "remekmûvet":))))))
Ehhez képest az ezeregy éjszaka meséi bakfitty. És ugye abban is egyetértünk, hogy nem egy Filmmûvészeti remekmûrõl beszélünk.
Nos.Valaki folyton az IMDB %-os tetszési indexére hivatkozik.
Hááát, ez a Vas ,ez a hihetetlen csoda,bizony jelen pillanatban 237%-on áll!:))))))))))))))))))))
http://us.imdb.com/title/tt0329691/
Kérdem én akkor. Figyelembe kell e vennünk, nekünk magyaroknak egy ilyen oldal tetszési statisztikáját?
És ezzel részemrõl befejezettnek tekintem a dolgot. Ez sem a Vénnek valót minõsíti, hanem magát, egy filmes oldal statisztikáját.
Bette 2008 márc. 09. - 20:33:51
(241/1107)
Ó, Krihu, úgy látom ugyanúgy látjuk, érezzük át ezt a filmet. Igen, én sem használtam ezt a szót "tetszett" a film, mert ez nem jó kifejezés rá. Felkavar, elgondolkodtat, de nem "tetszik". És ugyanazok a jelenetek a kulcsjelenetek szerintem is, amiket említesz. A sörért pénzt kérõ fiatalok és a párjelenete a két biciklis fiú. Ez valóban az erkölcsi fertõ mélye és fõleg azért, mert gyerekek ill. fiatalok követik el, akiknek a tisztaságot kellene jelképezniük. Vagyis teljesen reménytelen világ. És az egyetlen kicsike fény ebben a sötét alagútban Carla Jean viselkedése, aki a halál biztos tudatában sem hagyja magát megalázni, nem játszik Chigurh szabályai szerint. Megfejthetõ ez a film, csak figyelni kell rá. Aki felhõtlen kikapcsolódásra vágyik, ne ezt a filmet nézze meg. Ennek az a dolga, hogy rossz közérzetet okozzon.
ELog 2008 márc. 09. - 20:29:43
(240/1107)
Na, megpróbálom mégegyszer. Nem vagyok egy lemondó típus, szerintem nincs olyan ember, akivel ne lehetne szót érteni. Vannak vélemények, amelyek a film mellett szólnak, és amelyek ellene. Mi a gond ezzel? Szerintem ezek megférnek egymás mellett. Ehhez nem kell anyázni, és egyéb emberhez nem méltó dolgokat mûvelni. Igazad van Dantes, nem szép elrontani valakinek az örömét. De a részemrõl nem is erre megy ki a dolog, hanem arra, hogy néhány kérdésben tiszta képet kapjunk. Hiszen ez a fórum lényege. Megtehetné, hogy akinek ellenvéleménye van (mint nekem is), egyszerûen nem szólal meg. Csakhogy egy fórumnak éppen ez a lényege. Egy rajongói klubban valóban illetlenség ellenvéleményt nyilvánítani, én mégse ajánlgatom senkinek, hogy akinek ez nem tetszik, menjen és írja ott a méltatásait. Elég durva is lenne.

Na akkor a lényegre, mert ez csak kitérõ volt. Ez itt a probléma:

"Mindezt csak azért mondom el, mert aki szerint nem jó, az nem érti ezt a filmet."

Az a probléma, hogy azt hiszed, hogy aki szerint nem jó a film, az nem is érti. Pedig egyszerûen csak más szempontok alapján méri a film jóságát. Másfelõl, nekem mivel nem láttam, nem is a filmet kell értenem, hanem azt, amit azok mondanak róla, akik maximálisan elismerik. Mert ha nem kerülte el a figyelmedet, egyetlen betüt nem használtam fel máshonnan csak olyanoktól, akik elismeréssel szóltak a filmrõl. És igen, természetesen Neked mást jelent, hogy egy film jó, mint nekem. Szerintem ezzel sincs semmi probléma. Én csak azt akartam nyilvánvalóvá tenni, hogy nekem mik ezek a szempontok. És az is igaz, hogy hozhatsz ezer pozitív kritikát, az se jelent semmit. Nem azért, mert engem semmi nem tud meggyõzni, hanem azért, mert nem ugyanolyan szempontok szerint vizsgájuk a filmet. Ha majd lesz egy kritika, ami az én szempontjaim szerint elemez, akkor majd elég lesz az az egy is, az ezerrel szemben. Akkor nézzük ezeket a szempontokat más oldalról! Vannak egyszerûen fogalmazva hasznos és káros filmek (és nem csak filmek, más alkotások is). Nagyon egyszerû meghatározni, hasznos az, ami elõre visz, jobbá teszi egy napodat, pár órádat, feltölt energiával, hogy a következõ 24 órát könnyebben elviseld, segít hogy jobban oldd meg mindennapi problémáidat, jobban kezeld kapcsolataidat, utat mutat életed bármely valós kérdésében, stb. Káros mindaz, ami ennek az ellenkezõje, ami elvesz Belõled, ami rombol ahelyett, hogy építene. Ez a szempont nekem többet jelent, mint a film összes többi jellemzõje együtt. Ami negatív hatást fejt ki, az nem lehet jó akkor se, ha egyebekben bármilyen paraméterekkel rendelkezik. És ebbõl a szemszögbõl néve a Nem vénnek való vidék egyértelmûen káros. Hiszen kiatat nem mutat, kilátásokat nem hagy (csak meglehetõsen komorakat - ismétlem, olyanok vélemyényére alapozva, akik egyértelmûen elismerik a filmet), ellenben hatásainál fogva képes elvenni félmillió ember (vagy több, vagy kevesebb) teljes jövõképét. Nem alkalmas másra mint hogy letargiába döntsön. Persze akinek eleve ilyen volt a jövõképe, azon már nem sokat ront, talán észre se veszi. De akinek nem, annak igazi sorscsapás ez a film, ha felkészületlenül éri. És rettentõ igazságtalannak tartom, hogy a hatásvadászatra való kereslet miatt ezek az emberek a maguk pozíciójából milliók lelkét mérgezhetik, miközben az ellenpólust, ami sokkal reálisabb, törvényszerûbb, hiszen az egész világ szerkezete, mûködési mechanizmusa ezt igazolja, rejtve marad. És ha ezzel a szöveggel csak egy embert is sikekerül megmenteni a kilátástalanság rémétõl, mert olvassa, akkor megérte. Mert a tudás, felismerés, bizonyos dolgok látása felelõsség. Olyan felelõsség, ami embertársaink felé jelent kötelezettséget. És hogy Te eközben olyanokat mondasz, hogy ~Csak szét ne vesse a fejeteket a sok ész~ (vagy valami iylesmi - látod, már nem is emlékszem rá), az bocs, de marhára nem érdekel. Egyedül az érdekel, hogy lehetnek olyan emberek, akiknek fegyvert adtam a kezébe, hogy lelkileg szembeszálljanak ennek a filmnek - minden információm szerint -, félelmetes hatásaival, ha úgy döntenek, hogy megnézik.

Összevonok válaszokat, mert nem akarom a kelleténél jobban szaporítani a szót, de azt gondolom, ennyi kiegészítés még szükséges.

Bette:

Én sokkal jobban fel vagyok vértezve az ilyen hatások ellen, mint gondolnád. Tehát önvédelemrõl szó sincs. :) Én a magam részérõl azért nem nézem meg, mert nem vagyok kíváncsi egy ilyen mentalitású filmre (amellett, hogy másokat meg - és minden bizonnyal vannak, akiket okkal -, egyszerûen féltek tõle). És erre éppen a Te hozzászólásod olvasása közben jöttem rá egyértelmûen. :)

Azt mondod: "A film természetesen felnagyítja a dolgot, a hétköznapi agresszió nem az oxigénpalackos bérgyilkosnál kezdõdik, hanem például, amikor egy hétköznapi beszélgetésben emberek nem tudják meggyõzni egymást, akkor a "nincs több érvem" szinonímájaként elõkerül a zsidózás." - ... és hogy a sokféleképpen értelmezhetõség a mûvészet. Én sokkal nagyobb mûvészetnek tartom azt megmutatni, hogy egy hétköznapi már-már jelentéktelennek értékelhetõ szituáció hogyan vezet ok-okozati hatásokon keresztül szinte örvényszerûen valamilyen elkerülhetetlennek látszó végzethez (amit megjegyzem, sok az Oscar közelébe soha el nem jutó, sõt filmnek is alig nevezhetõ film megtesz - nagyon jó példám van erre, ha érdekel valakit, tudok adni egy linket), mint bemutatni egy mészárszéket és arra várni, hogy a nézõ jöjjön rá, hogy ezzel valójában nem is a láncfûrészes gyilkosra gondolt az alkotó, hanem arra, hogy saját érdekünkben fogadjuk mindenkinek illendõen a köszönését. (Nem gúnyolódni akarok, természetesen!!!, csak ugyanúgy egy kicsit eltúlozni, ahogy állításod szerint a film alkotói teszik. :)) ) Ha abban a folyamatban, ahol egy kezdeti jelentéktelen eseményt visz el a tragédiáig, a végkifejlet túlzó, felnagyított, nem szólok semmit, a megoldástól függõen esetleg még el is ismerem. De ne az alapszituáció legyen eltúlozva, mert azt bizony magyarázkodások nélkül elég nehéz a mindennapi aktuális problémáinkra értelmezni.

acidphase:

"sok hozzászolás = jófilm." :)))
9/10
krihu 2008 márc. 09. - 20:13:14 9/10
(239/1107)
És még valami a "mûvészet erkölcsérõl".
József Attilától:
Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.
9/10
krihu 2008 márc. 09. - 20:08:29 9/10
(238/1107)
Amikor elõször néztem meg a filmet, kezdettõl fogva bámultam az operatõri munkát, a színészit, a bátorságot, hogy merték az atmoszféra teremtéséhez nem használni a zenét. Profi munka -gondoltam-, 2 Oscar ok is (Bardem és a rendezés), de hogy ez lenne az év legjobb amerikai filmje...
Aztán (lehet, hogy kiábrándítóan késõn) Moss megölésekor jutottam el a felismerésig, hogy itt nem egy egyszerû "üldözõs" filmrõl van szó, hogy a lényeg nem Chigurh és Moss "párharca"; és hogy meg fogom még egyszer nézni. Ma megtörtént, s a feszültség mit sem csökkent.
Itt többen kérték, hogy akik értékelték a filmet (nem írhatom azt, hogy akiknek "tetszett", mert ez senkinek sem tetszik), írják meg, szerintük mirõl van benne szó.
Bette hozzászólásával egyetértek, úgyhogy azt nem ismétlem meg, inkább kiegészítem ezzel-azzal.
A filmet Bell szövegei keretezik. Az elején elhangzó beszédébõl általában azt emelik ki, hogy visszasírja a régi világot, amikor a törvénynek még volt tekintélye, méltósága, még fegyvert sem kellett hordania a régi seriffeknek. De ennek a szövegnek a vége is igen fontos. Ott arról van szó, hogy aki hasonul ehhez az új (Bellnek nem tetszõ) világhoz, az könnyen elvesztheti a lelkét, ha elfogadja, hogy "rendben, akkor ennek a világnak a része leszek", azaz ha elfogadja az erõszakot, az agressziót saját eszközének is.
Moss és Bell ebben különböznek. Moss belép ebbe a világba, amikor elviszi a pénzes táskát. Bell viszont (foglalkozása ellenére) végig kívülálló. Megfigyel, követ, csodálkozik. És a végén vissza is vonul, kilép. Õ azzal magyarázza, hogy vereséget szenvedett. A macskás öreg más magyarázatot ad, de ugyanazzal a végkövetkeztetéssel. Hiúság azt gondolnia Bellnek, hogy a világot alakíthatja. Az öreg maga pontos megtestesítõje a világtól elvonuló, azt csendes belenyugvással (mert eszköztelenül) nézõ embernek. Bell álmaiban a biztos utat mutató apa jelenik meg, aki számára már a halált elõlegezi.
És azért fontos Moss feleségének viselkedése, mert õ nem hajlandó Chigurh játékában részt venni, az õ szabályait alkalmazni.
A másik (szerintem fontos, és keveset emlegetett) jelenet Chigurh autós balesete. Vannak, akik úgy értelmezik, hogy azt jelöli, hogy õ még ezt is megússza. Valahol olvastam olyan értelmezést is, hogy azt mutatja, hogy õ is sebezhetõ, nem tökéletes, (Ezt az is alátámasztja, hogy az elején úgy találkozunk vele, hogy éppen letartóztatják.)csak ügyesebb, mint a többiek.
Ezek mellett nekem más jutott eszembe. Chigurg akkor éppen betartja a törvényt. Jól látható, hogy egy jelzõlámpás keresztezõdésben, zöld jelzésnél hajt át (bár figyelmetlenül). Azaz aki belerohan, s aki valószínûleg nem egy humorérzék nélküli tömeggyilkos, egy kísértet, hanem egy átlagember, éppen semmibe vett egy -elvileg- kötelezõ jelzést.
És ezért olyan döbbenetes ez a film. Ha csak egy tömeggyilkos szörnytetteirõl szólna, könnyebben háríthatnánk, hiszen mi nem vagyunk tömeggyilkosok.
De ebben a filmben mindenki elfogadja a konkrétan vagy éppen jelképesen véres pénzt. Amikor a mexikói határon a sört is kéri Moss, s a fiú megkérdi: Mennyiért? az is az erkölcsi fertõ mélye.
Bette 2008 márc. 09. - 20:04:55
(237/1107)
Nem, ez így hamis beállítás. A rendezõnek ez a véleménye a világról. Ehhez joga van, ez a gondolat szabadsága. Csak bemutatja, õ milyennek látja a világot, nem felszólít arra, hogy te is így lásd, vagy pláne tevõlegesen részt vegyél benne. A mûvészet erkölcse, az hogy szembesít vele és állásfoglalásra késztet. Mondjuk, felteszi a kérdést, te mit gondolsz errõl, de a választ neked kell megadnod. Mert a nézõnek is kell hogy legyen erkölcse. A felelõsséget nem lehet letenni azzal, hogy ezt láttam a moziban.
Bette 2008 márc. 09. - 19:57:46
(236/1107)
Mondj egy konkrétumot. Így nem tudom mire gondolsz.
Kecsegella 2008 márc. 09. - 19:56:56
(235/1107)
Mi a jelentõsége annak, ha egy film meggyõz arról, hogy a világ reménytelenül erõszakos? Nagy jelentõsége van. Mert attól kezdve én magam is olyan erõszakos lehetek, amilyennek csak kedvem támad lenni, mivel ugyebár "ilyen a világ".

A mûvészetnek erkölcsének is kell lennie. Szerintem.
Kecsegella 2008 márc. 09. - 19:01:03
(234/1107)
Kedves moderátor. Igazad van. Csakhogy egy mûvészi alkotásról nem beszélhetünk anélkül, hogy magunkról is ne beszélnénk. Az igazi mûvészet rólunk szól, arról, hogy milyenek vagyunk, hogy milyeneknek kellene lennünk, és hogy milyen a mi világunk.
8/10
efes 2008 márc. 09. - 18:56:34 8/10
(233/1107)
jól látod, szerintem is így van.
8/10
efes 2008 márc. 09. - 18:55:05 8/10
(232/1107)
hidd azt. sok boldogságot. neked van igazad..:)))
10/10
acidphase 2008 márc. 09. - 18:21:00 10/10
(231/1107)
mindenesetre van egy olyan érzésem h ehhez a filmhez lesz a legtöbb hozzászólás itt a porton már most 250 van kb:D márpedig a 'szar' filmekre nem vesztegetnek ennyi commentet.. tehat sok hozzászolás = jófilm ! :P
Kecsegella 2008 márc. 09. - 18:13:15
(230/1107)
Fiúk, lányok!
Nem értelek benneteket. Miért durváskodtok? ***Moderálva***

Én elég sokat elmondtam a szempontjaimból, sõt mondok még egyet, a javatokra: Kétségtelen, hogy a filmben van egyvalami: semmi sem olyan, mint a "szabályos" filmekben. Ez elgondolkodtató, és még érték is lehet bizonyos esetekben. Akkor, ha tudatos. Ha nem ügyetlenségbõl és hebehurgyaságból nincs befejezve egy jelenetsor, ha célzatosan, mintegy "átverésbõl" vannak sehová se illeszthetõ, tökéletes ostobaságok a filmben. Én ezen töprengek, és - noha nem látok egyelõre tudatosságot - vártam, hogy ti, akik értettétek és élveztétek, segítetek ebben. Sajnos, úgy látom, itt inkább sértésnek számít, ha valaki nem azt fújja, amit elvártok.
Bette 2008 márc. 09. - 18:12:46
(229/1107)
Igen, szerintem a film "arról szól" (számomra) hogy a világ reménytelenül erõszakos. Ez lehet hogy közhely. Ismered a közhelyet, a szeretet megváltó, embertjobbító szerepérõl? Valami ilyen közhelyrõl szól az Országúton. Valószínûleg a világirodalom fele lecsupaszítható ehhez hasonló közhelyekre. Az pedig hogy nem igaz ... Szerinted. Szerintem meg igaz. A film természetesen felnagyítja a dolgot, a hétköznapi agresszió nem az oxigénpalackos bérgyilkosnál kezdõdik, hanem például, amikor egy hétköznapi beszélgetésben emberek nem tudják meggyõzni egymást, akkor a "nincs több érvem" szinonímájaként elõkerül a zsidózás. Csak az ingerküszöbünk olyan magasan van, hogy észre sem vesszük, hogy ez is agresszió. Hogy a mondanivaló sokféleképpen értelmezhetõ, ez így van rendjén. Azt mondják, annyi mûalkotás, ahány olvasó (filmnézõ). Mindenki egy kicsit máshogy nézi, mindenkinek mást jelent, mást érez belõle fontosnak. Ez nem mûvészkedés. Ez a mûvészet.
1/10
brukelé 2008 márc. 09. - 18:07:13 1/10
(228/1107)
Háromból három!