4/10
Mage 2008 márc. 14. - 02:11:19 4/10
(327/1107)
A Coen testvérek korábbi munkáihoz hasonlóan a Nem vénnek való vidék is a semmirõl szól. Bizony fejet kell hajtanom a zsenialitás elõtt: kevesen képesek ennyire rossz filmekkel ennyi embert behülyíteni. Rajtuk kívül talán csak Spielbergnek és Lucasnak sikerül.

Coenék a bolygónkat uraló káoszra jellemzõ módon a négy Oscarból egyet joggal vihettek haza - ami, valljuk be, nem rajtuk múlt. A másik három díjra a mély döbbenet az egyetlen lehetséges reakció. A "legjobb film" és "legjobb forgatókönyv" cimkés szobrok indoklása reálisan úgy kezdõdne, hogy szorozzuk meg az emberi értelmet mínusz eggyel. Nem azért, mert buta film, hanem mert annyira üres, hogy hozzá képest a világegyetem a maga két atom per köbkilométeres átlagsûrûségével valóságos lüktetõ dzsungel.

A történet teljesen érthetetlen befejezését követõ erõltetett metaforikus monológ alapján úgy sejtem, a két Coen arról szeretett volna mesélni, hogy milyen nagy baj van. Ez mindenképp sikerült, bár nem azon a módon, ahogy tervezték.

4 / 10 (ebbõl 5 az operatõr és a szereplõk miatt)
5/10
tigramave 2008 márc. 14. - 00:49:23 5/10
(326/1107)
...mármint vannak azért jobb filmek.Tudom, ez szubjektív, de nekem Cassavets gyûlölete is ütösebb volt.
Bár nem idevág, de ajánlom a Papírsárkányokat.
Attól, hogy jól van megcsinálva egy film, nem mindig marad meg az örökkévalóságnak.De ki tudja?
5/10
tigramave 2008 márc. 14. - 00:45:00 5/10
(325/1107)
Szerintem is.
Nicodemus 2008 márc. 13. - 23:07:56
(324/1107)
Jó estét!

"Érintések helyett ütközéseket keresünk"

Indítja így a történetet az Ütközésk monológja, és folytatódik szétszedhetetlen koherencia mellett további 100 percen át, minden giccstõl mentesen, egymásba kapcsolva a szereplõk töredéksztorijait nézõpontok váltogatásával, mégis egyszerû, megrázott szemlélõként közvetítve minden mozzanatot. Nincs fölösleg, nincs átvezetés, éppen annyi hús van a csonton, és vér a húsban, amennyi egységgé teheti a filmet.
Mindez megvan itt is, az alaphang adott, elhangzik a mondat, és a folytatás is székbe szögez. Körülbelül fél óráig. esetleg egy egész óráig.
Bardem szemei, ahogyan elfordul, kezein bilincsel, a láncon a seriffhelyettessel meggyõznek arról, hogy itt történni fog valami.
Aztán, ahogy görög elõre a sztori, a katarzis eltûnik, és beindul a darálás.
Lehet, a cél éppen ez volt, a hétköznapi õrület normálisként értékelése, mint nézõ, de ha valaki berúgta már az érzékek kapuját, és odabent szertne maradni, illene valamiféle meggyõzõerõt bemutatni.
Ennek volt híján a film, mely félúton megrekedt a tényekre építõ kimért dokumentarizmus és a feszült-feszített-megfeszített, akár szemlélõ hangnem között.
Ismétlem, Bardem és színésztársai hozzák azt, amit illik, kell, hogy Film legyen a film, de valahol ez megbotlott, gellert kapott.
A nyers erõszak félóránkénti felvillantása sajnos kevés, legalábbis nekem, kezdésnek mindenesetre nem árt, ha az a ember tisztában van a fájdalom valójával, de vannak filmek (Isten városa, Requiem egy álomért, Visszafordíthatatlan), amik egyszerûbb történetet tálalnak sokkalsokkal nagyobb hatékonysággal.

Örülök, hogy láthattam Bardemet a Szerelm a kolera idején után, tökéletesen meggyõzött, hogy nem csak a hõsszerelmest játsza jól, elfelejettem azt a filmet egy perc alatt, de nagyjából ennyi.

nem nekem való vidék ez.
8/10
Huko 2008 márc. 13. - 21:17:27 8/10
(323/1107)
nem nem...szó nincs róla.
csak ilyen érzést keltett bennem.
10/10
acidphase 2008 márc. 13. - 21:03:56 10/10
(322/1107)
most néztem meg másodjára, ugyanakkorát ütött mint elsöre, tizpertiz.
5/10
ondok 2008 márc. 13. - 19:35:07 5/10
(321/1107)
Most,hogy így tisztáztuk a csillagokat ,végigfutottam ,és bárki megnézheti,hogy akiknek nem igazán tetszett sokan nem pontozták,viszont akinek nagyon, az lelkesen adta rá a 10-est.Ezzel együtt 7.3 átlag egy "mérföldkõnek" ,hát elég érdekes.
5/10
ondok 2008 márc. 13. - 19:27:37 5/10
(320/1107)
Hát azért,akik 10-et adtak biztos jól megfontolták,hogy nincs ennél jobb film,meg nem is lehet? Hm,azért várjuk meg amig egy kicsit leülepednek a dolgok,kimegy a fejekbõl a reklámszöveg.Nem lennék meglepve,ha 2 év múlva már senki nem emlékezne rá.
8/10
Huko 2008 márc. 13. - 17:18:38 8/10
(319/1107)
ja igen...olyan érzésem volt végig,mintha ez egy nem megrendezett film lenne,hanem egy dokumentumfilm,amiben az élet alakít mindent,az operatõr csak felveszi hogy mi történik.
olyan természetesnek hatott minden,mintha csak végig követték volna a szereplõk napjait,és összevágták volna.
10/10
Eszty81220 2008 márc. 13. - 17:07:14 10/10
(318/1107)
Ennyire szerencsétlen nem lehetek!Végre nagy nehezen megszerzem a filmet erre a film felétõl késik a felirat!De ez még hagyján,így is lehetett érteni a dolgokat,de az utolsó fél óránál megakadt a film!:((Annak ellenére,hogy itt sokan lehúzták nekem nagyon tetszett(az a másfél óra,amit láttam:(((((,sztem megérdemelte az oscart,bár ezt nem állítom egyértelmûen,mert a többi jelöltet nem láttam!:)Szal vki nem tud egy oldalt ahonnan normálisan le lehet tölteni?:)
8/10
Huko 2008 márc. 13. - 16:43:22 8/10
(317/1107)
mindenképpen érdemes a többszöri megtekintésre.
szerintem.
a hangulata nekem nagyon tetszett.azt hiszem nemigen van rá szó,hogy pontosan milyen is.
10/10
Dantes 2008 márc. 13. - 13:20:07 10/10
(316/1107)
Tényleg? Hehe, tök jó.
Wells-re meg azt mondanám, lehet hogy pitiánér voltahogy levadászták, de az is lehet Wells nem is olya profi mint amilyenek mutatta magát.
10/10
Dantes 2008 márc. 13. - 13:00:55 10/10
(315/1107)
Máshol más fórumokban is láttam, can akinek kevesebb, van akinek több.
Azért, azt mondhatták volna hogy miért?
10/10
Dantes 2008 márc. 13. - 11:40:02 10/10
(314/1107)
Bocs, off-ért miért látok csillagokat?
10/10
Dantes 2008 márc. 13. - 09:11:48 10/10
(313/1107)
Éljen, végre még valaki, aki értette a filmet és tetszett neki. Köszönöm, unom már azokat akik csak ócsárolnak vagy meg se nézik, még is ócsárolnak *moderálva*....de nem panaszkodni akartam.

Pontosan úgy van ahogy mondtad, Bell seriff lenyûgözõ, eddig is volt Tommy Lee Jones-nek jó filmjei, de most a legjobb alakítását hozta(már persze amit edddig láttam, azok közül)

A Vérzõ olajat meg meg kéne már nézem, szinte bûn hogy még nem láttam
10/10
Dantes 2008 márc. 13. - 08:34:02 10/10
(312/1107)
No jó, de azért inkább veled vitatkozok a filmrõl mint aki meg se nézi és le sz*rozza.

Szóval, szerintem ha lövldöznek az utcán nem hiszem hogy kinéznének az emberek az utcára. Én se mennék ki. Másrészt ez Texas, itt mindenki fegyvert hord, és lehet ott a lövöldözés megszokotabb.
Egyébként ilyet még egy filmben sem láttam ,hogy ki néznek a lövöldözés után kivácsiságból.
Haslövés...nem vagyok orvos, szóval nem tudom mennyire súlyos, de a májától két centire kapta a golyót, vagy inkább sörétet.
Egy vietnámi veterán azárt szerintem egy ilyen sérüléssel meg tud tenni egy bizonyos távolságot.

60 perc? Az nem elég egy filmre.
80-90 percesnek kell lennie legalább. ez 122 és minden perca helyén van, és még így is maradtak ki dolgok a könyvbõl.
ELog 2008 márc. 13. - 06:42:01
(311/1107)
Úgy látszik, kissé dekoncentrált vagyok. :) Arra, hogy [u:25969c3004]melyik hatására [/u:25969c3004]okoz kevesebb kárt [u:25969c3004]valaki[/u:25969c3004], az elõzó hsz-ben reagáltam. Csakhogy én eredetileg arról beszéltem, hogy [u:25969c3004]melyik[/u:25969c3004] okoz kevesebb kárt [u:25969c3004]valakiben[/u:25969c3004]. Szóval ha már vita, az ellen kéne érvelni, amit írok, nem valami teljesen más ellen. :)
ELog 2008 márc. 13. - 01:17:04 Előzmény tonhal
(310/1107)
[i:0775a46ced]Körül vesz minket a szenny és az erõszak...[/i:0775a46ced] - Nem csak az, hanem a szépség, a pozitív emberi küzdelem, az ehhez párosuló erkölcsi gyõzelem, az együttérzés és empátia, hiba után a megbocsátás, és effélék is, azaz a pozitívumok. Egyik a másik nélkül emlegetve csak féligazság és elég fals képet mutat a világról.

[i:0775a46ced]És hidd el, ha egy 10 éves betéved a Terminátorra is, meg a Nem vénnek való vidékre is, elõbb fogja magát terminátorként próbálgatni, mint Antonként.[/i:0775a46ced] - És mivel? Játék pisztollyal, fa karddal vagy mûanyag lézerfegyverrel? Na, ez csak vicc, de tény, hogy a gyerekeknek elég korlátozottak a lehetõségeik arra, hogy ilyen következményekkel járjon a dolog. És nem is a filmet minõsíti, de a lehetséges következményekhez azért mindenképpen hozzátartozik. Az viszont már nem vicc, hogy még egy egészéges 10 éves gyerek szintjén is világos kell legyen, hogy a Terminátor egy fikció, a Nem vénnek való vidék viszont a valóságról beszél (állítása szerint, vagy a méltatói szerint). De igaz, Anton követõi, vagy legalábbis azok, akiket ilyen értelemben befolyásolhat a karaktere, nem a gyerekek közül fog kikerülni, hanem abból a korosztályból, akik meg is tudják szerezni maguknak a fegyvert, ha egyéb beállítottságuk megvan hozzá. Ezzel együtt nem a követésben látom az elsõdleges veszélyt, hanem a kilátástalanság hangulatának felszításában. Végig errõl beszéltem, párszor le is írtam. Egy reményt vesztett világnak nincs perspektívája. Minden, ami ehhez a hangulathoz hozzájárul, káros, és azt gondolom, százszor, ezerszer károsabb mint az, ami szül egy vagy két ámokfutót, akiket aztán elõbb-utóbb elkapnak és akkor még a magatartás társadalmi értékelése is nyilvánvalóvá válik mindenki elõtt. De a kilátástalansággal nem lehet mit kezdeni, azt nem lehet letartóztatni, alattomban szétrágja a társadalmat.

[i:0775a46ced]nem a 15 éves gyerekek fognak beülni... szerintem 20 év fölött már...[/i:0775a46ced] - Ah, szóval a kor a meghatározó? Akkor mondok még egy-két szempontot. Neveltetés. Ki milyen családi háttérbõl kerül ki, milyen mintákat kapott, milyen stabilan rögzültek ezek benne. Életvitel. Nem mindegy, hogy valaki mivel kultúrálódik, a végleteket mindenki ismeri, nem akarok példákat írni. Azonos korú emberekre is teljesen másképp hathatnak események ezektõl függõen. Aztán a társadalmi helyzet, eddig elért sikerek és sikertelenségek, ez milyen területen érvényesült, stb. Na, ez tényleg csak néhány volt. A többi házi feladat. :)

[i:0775a46ced]Ergo, szerintem 20 év fölött már mindenkinek van olyan kialakult személyisége, és stabil világképe, hogy ne ez a film billentse ki azt.[/i:0775a46ced] - Ismétlem, nem csak a kibillentésrõl beszélek, hanem mindennemû befolyásolásról. De mintha már ezt is említettem volna. A kibillenés határeset, odáig vezet még pár fokozat.
5/10
tigramave 2008 márc. 12. - 20:53:26 5/10
(309/1107)
Háááát...ahol az autó mögött lõ Moss, igencsak hangos lõvés volt.Az emberi természet meg kiváncsi.Másfelõl sajnos láttam hasbalõtt embert és bizony nem mászkált ingcserére.
De nem lényeges.Amit mondani szerettem volna csupán annyi, hogy hatvan perc és maradjunk annyiban, hogy szerintem nem egy zseniális alkotás.De elfogadom, hogy másoknak tetszett.Azt nem, hogy az év filmje.
10/10
Dantes 2008 márc. 12. - 18:16:19 10/10
(308/1107)
Ja bocs ez lemaradt, nem sétálgatnak súlyos sebekkel.
Moss amikor megsérül kórházba kerül, eljájul, elhánya magát.
Anton mmeg amikor a sörétesbõl kap, be tör egy gyógyszertárba, az autóbaleset után meg nem tudjuk meddig jutott.
Lehet csak két utcát ment törött kézzel.