Téma: Nem

3/10
GoodMovies szept. 18. 22:08:47 3/10
(67/67)
Nem tudtam végignézni, annyira unalmas. Jogos a 4 pont körüli átlag, bár talán még sok is
4/10
kybuck szept. 02. 06:15:09 4/10
(66/67)
Ez bizony egy nagy lótrágya, ha már lovas filmről beszélünk. A film cselekménye alapból jó, az expozíció, a történet magában hordozza azokat a baljóslatú dolgokat, amit a rendező eddigi filmjei is ismertek voltak, és amit az előzetesek óta el is várunk egy ilyen filmtől; nem véletlen, hogy a Tűnj el! Oscart is kapott, mert az egy racionálisabb, érthető történetet mesélt el, míg a Minél és ennél már igencsak bekapcsolt a baromságfaktor. A cselekményben sok filmekben megszokott irracionális dolog is történik (a főszereplőkhöz csapodó levakarhatatlan sidekick; nagy ember, aki kötélnek áll, és beszáll a nála csóróbb szereplők projektjébe stb.), de az igazi gond a fenyegetés mibenléte.

Mi a tököm ez az textilufó, ami úgy váltogatja az alakját, mint Pompom jobb napjain?! Ha akarom repülő csészealj vagyok, ha akarom medúza, ha akarom papírsárkány, ha akarom papucs orrán pamutbojt, egyébként meg vígan fogyasztom a lovakat, embereket, reklámtáblákat, de csak ha rám néznek, aztán kihányom ami nem ízlett, mint egy bagoly; ezek után a kutya nem jön nyomozni, megfigyelni, nemhogy egy kormányszerv, még egy árva Mulder ügynök sem, eddig sem vett észre senki, se műhold, se repülő, sőt praktikusan még az áram is elmegy köröttem... Egyáltalán mi vagyok, honnan jöttem és miért vagyok még itt?! A szereplők is csak úgy saját kútfőből nyomják be a spekulációkat rólam, ami vagy igaz, vagy nem.

Egy Alkonyzóna epizódnak vagy Stephen King egy szösszenetének elmegy ez a teljesen abszurd sületlenség, de filmnek nagyon karcsú. Ezúttal Jordan Peele is bebizonyította, hogy nem erőssege a komplex sztori, csak felütni tud egy szitut, de értelmes, épkézláb tartalommal megtölteni csak a Tűnj el!-ig tudta.
9/10
pincsi666 aug. 26. 23:56:01 9/10
(65/67)
Miután végig néztem, azon gondolkodtam, mikor és hol láttam ehhez hasonló kaliberű fílmet? Mert azt kell mondjam, ez jó volt! A színészek olyanok voltak, amilyeneknek kellett lenniük, ezen nincs mit csámcsogni! Egy laza, füves hippi csaj, egy gondokkal teli és...mi is a jó jelző? Talán az okosan megfontolt? Talán... Szóval egy vegyes érzelmekkel (vagy nélküli) férfi, meg egy (már-már kötelező) ázsiai, akinek csak azért volt szerepe, hogy égbeli ellenségünket közelebb hozza (szó szerint is). Ami igazán jól sikerült ebben az alkotásban, az az emberi képzelőerő felszínre hozása. Ezt hogyan érte el? Fogott pár másodperces jelenetet, majd utána olyan audió hatásokkal tolta meg, hogy (ha a néző kapható ilyenre), fejben még mindig ott volt a jelenet folytatása, párhuzamosan a következő jelenettel. Nekem ez nagyon bejött!

Az "űrhajóban" sikoltozó emberek, mikor már nem voltak a jelenetben, de kívülről hallva még mindig szenvedtek, szinte tovább lehetett látni, amint készülnek vacsoraként a bendőben... Nagyon jól megszerkesztették! Ezért jár a gumicukor!Érdekes volt az idegen faj koncepció, végre nem valami predátor hullott alá az égből, hanem egy hibrid akármi, ami az embert óhatatlanul is zavarba hozza, hogy akkor ez most mi? Csészealj? Nem? Akkor mesterséges? Nem? Akkor talán valóban élő? Egyáltalán hová lehetne sorolni? Egyszerű: a néző döntse el saját maga, hogy mit látott!
Parázni nem kell, horrortól messze van, inkább sci-fi, néha jobban odahúzott hegedűvel ilyesztegetve a nézőt, ha belemerülne a témájába. Ilyet is tud. Nekem átjött. Lehet nem az év alkotása, de, ha szereted a kellemes képi megjelenést és kibírsz 120 másodpercnyi vért (összesen az egész fílmben), akkor estére, mint napzáró, tökéletes lesz!
2/10
Robi Szabo aug. 10. 21:44:34 2/10
(64/67)
A fókusza nagyon el van cseszve a filmnek. Túl művészi akart lenni. Amúgy nagyon nehéz olyan jó idegen fajos filmet csinálni, ahol az idegenek ostobák. A jelek jut róla eszembe(jönnek az idegenek aztán a susnyásba szaladgálnak, meg az ajtót kaparják akár egy kutya... Képtelenek lenyomni egy kilincset, akkor hogy a francba építette űrhajót? Azért egy medvétől vagy tigristől nem véd meg egy ajtó, pedig még azok sem láttak kilincset). Ilyen földi állatok szintjén mozognak. Pl ebben a filmben semmivel sem okosabbak, mint egy átlagos földi madár. Sőt egy varjúnak lenne annyi esze hogy nem áll egyhelyben hónapokig. Az írtaná rendesen a népet, ha akkora lenne, mint az a valami. Szóval mint a jelekben, itt is nehéz elhinni, hogy az a nagy otromba valami átjött a kozmoszon... Hogyan? Ha amúgy egy ostoba állat? A Travis majmos részről többet lehet elmondani, mint az egész filmről. pedig az összesen csak néhány másodperc... Lehet beleképzelni persze hogy társadalmi fricska meg elfilozofálgatni rajta, csak az a baj, hogy nem erről szólt a film. Csak pillanatok voltak és akkor is eszetlen események követték egymást. Kb Olyan volt mintha a Hóbortos karácsony pár snittjébe bevágtak volna az új Alien filmből pár jelentet aztán menne tovább a mézes mázos film és mindenki csak arra emlékezne, hogy milyen jó volt amikor szétszedték azt a macskát azok a dögök. Mert ki lehet rán vetíteni, hiszen az ember is szétszedi amit lehet...
6/10
danek87 máj. 10. 14:30:25 6/10
(63/67)
Ez a film kissé olyan volt mintha viharvadászokat követnénk,csak jelen esetben nem egy tornádó hajkurászása és lefilmezése volt a fő cél.A sztori a felhős ötlet kapcsán némileg inspirálódhatott a The Trollenberg Terror című filmből.Viszont Peele- től megszokottan sikerült jelentéstartalommal és szimbolizmussal is megtöltenie az ufósnak látszó scriptet.Ahogy nekem lejött a mondanivaló:

Kétféle üzenetcsomagot kapunk,az egyik az emberek vadállatokhoz való viszonyulása,a másik pedig magáról a szenzációhajhászásról és a nyereség-központú állattartásról mondott kritika. Némely állattartó pusztán pénzszerzési lehetőségnek tart állatokat,míg mások a velük való együttműködést is keresik.Jelen esetben ez a nézetkülönbség és szemlélet a szereplők sorsára is kihat.Jupe nem tiszteli őket,lovat áldoz fel hogy lencsevégre kaphassa az idegent,a majom rage tragédiájából minikiállítást rendez és abban a hitben él,hogy egy vadállat megszelidíthető, köszönhetően a "majdnem létrejött ökölpacsis" kölyökkori emléknek.A kissé hasonló "ufós" szitunál ez okozza a vesztét.Az ökölpacsi itt annyi lett volna,hogy kerülje a szemkontaktust, amit Kaluuya karaktere felismert(lásd filmeleji lovas fotózáson is tudta mi a dörgés),ergo egy vadállatot de bármilyen ösztönlényt nem lehet megszelidíteni,akármilyen visszajelzést is kap tőle az ember.A vége-megoldás amilyen kreatív olyannyira banális is egyben,ahogy a sok felszippantott ember potyog ki(?) ebből az idegen izéből...

A színészekkel szerintem semmi gond nincs,sztori is megfelelő ütemben halad,szükséges az építkezés,hogy az üzenet idővel beérjen és a vizuális megoldások is megállják a helyüket.A gondolatisága ellenére nekem mégis kevesebbet adott mint A Get Out vagy az Us,valahogy kevésbé éreztem átütőnek és emlékezetesnek a mondanivalót.Nekem 6/10
8/10
Jabberwocky0202 márc. 18. 23:03:03 8/10
(62/67)
A Port értékelés és trailer alapján nagyon rosszra számítottam, de hajtott a kíváncsiság ezért megnéztem. Én nagyon kellemesen csalódtam. Senki ne számítson egy hátborzongató misztikus horrorra, viszont cserébe végig leköti a figyelmet és együtt izgulsz a karakterekkel. A képi világa és a hangulata nekem nagyon nagyon tetszett. Egyre nehezebben találni nézhető mozit az új szájbarágós lebutított sterilizált filmiparban. Ezen legalább nem aludtam el / nem mentem ki a felénél a moziteremből... a legtöbbnél sajnos már ez van.
3/10
sawyerx márc. 10. 20:27:21 3/10
(61/67)
Na megkérdeznék, hogy szeretném-e ismét megnézni e filmet, udvariasan azt mondanám: "Köszönöm" és a címet...
A Mi esete is már meredek volt, itt viszont tényleg nem értem, mire gondolhatott a költő.
A fosatós jelenetek - amiket egyébként egy ufós filmben nagyon hatásosan lehet alkalmazni - dobhattak volna pár pontot, és nem spoilerezek, de az a fordulat egyszerűen nevetséges volt.
A felvezetés tetszett a legjobban, mikor forgattak és vidámparkoztak, pedig az csak a sztorinak a felvezetése, és elnyújtott, akár a Volt egyszer egy... Hollywood, de egyszerűen jó nézni a sok dumát.
Aztán mikor jön a sejtelmesség, áll a bré, hogy egy várva várt félelmetes ufós filmet kapunk, erre :D
A koreai srác majmos flashbackje ért valamit, de az is tök felesleges kapcsolódás, az abból fakadó motiváció (?) sem jött át, az akciók zavaróan meg voltak vágva + idegesítő volt, hogy a "csészealjas" részeknél 16:9-esre váltott a kép. A film utolsó fele pedig egy idegesítő, elnyújtott bazári bénaság, idióta befejezéssel.
A karakterek egyébként egész jók voltak, a főszereplő négeren mondjuk csak röhögni tudtam, hogy minden filmjében tátja a száját és ostobán bambul, mint valami szefós.

Az operatőri munka és a képi világ 10/10, de szerintem ez a film egy kurva nagy kihagyott ziccer, és sajnos senkinek nem ajánlom :D

3/10
5/10
KKornél márc. 07. 15:09:59 5/10
(60/67)
Hát tényleg NEM. Kár érte, nagyon vártam.
A Tűnj el meg a Mi az aktuális év horrorjai voltak nálam, erre Jordan Peel előeáll egy ilyennel. At OW kritikáját érdemes megnézni, tökéletesen összefoglalja a filmmel kapcsolatos problémákat, ahhoz nehéz bármit hozzátenni. Remélem, Peele nem fújt ki ennyivel.
1/10
Wunderlich2021 márc. 04. 00:34:56 1/10
(59/67)
Egy nagy rakás szemét.
Danecay febr. 25. 13:58:31 Előzmény sexykex
(58/67)
Igaz, viszont nem ismerjük a lény táplálkozási szokásait, sem pedig az étkezési igényének gyakoriságát. De sebaj, mint ahogy beszéltük, a nézők majd belemagyaráznak valamit, az író / rendezőt pedig piedesztálra emelik :)
6/10
sexykex febr. 25. 12:10:56 6/10 Előzmény Danecay
(57/67)
Ha jól emlékszem, azt mondta valamelyik szurdoklakó: már fél éve figyelem azt a felhőt és nem mozdul. Ebből arra következtettem, hogy ha ez idő alatt is eltüntetett volna valakit, azt valószínűleg keresgélnék. Na, persze felesleges egy horrorfilmtől logikus cselekményeket várni.
Amit a forgatókönyvekről írtál, abban viszont lehet némi igazság. Még beszélgetések során is előfordul, hogy a mesélő kihagy pár alapvető dolgot a történetéből. Mivel ő tudja, hogy kicsoda a Jani és a Sári, úgy véli azt nyilván mások is tudják. Ezért, ha van időm megpróbálok részletesen és félreérthetetlenül írni, de így se mindig sikerül. Visszatérve a forgatókönyvre. Még abban az esetben is, ha a megszületésénél tökéletes volt, mire a film elkészül már közel sem az. Számtalanszor és számtalan különböző okból kell átírni egyes részeket, amik aztán nem illeszkednek tökéletesen a mű egészéhez. Ráadásul elég sok rendező csupán vázlatnak tekinti a forgatókönyvet a filmkészítés során.
Danecay febr. 23. 15:51:33 Előzmény sexykex
(56/67)

"Ha már fél évig nem mozdult, akkor mit evett korábban? Csak lovat? Miért köpködött csavarokat és fémszilánkokat? Stb."

Feltehetően korábban is evett és nem csak lovat, lehet nem itt, hanem valahol máshol tanyázott. A film elején is az apát, egy égből alázuhanó pénzérme öli meg, a ló farába pedig bele van fúródva egy kulcs, ami arra enged következtetni, hogy korábban is voltak humán áldozatai.Többen írták, hogy nincsenek a filmben jump scare-ek, miközben szerintem vannak, van hogy több is egymás után. Emlékszem, hogy már trollkodásnak gondoltam, amikor egy percen belül, legalább hármat is ellőttek. Azt is írták, hogy a fátyolos nő az előadáson, az valószínűleg a kislány a Gordy sorozat forgatásáról. Igen, valószínűleg ő, mert régi színésztársként hivatkozik rá Ricky, az élménypark vezetője, aki tartja az előadást, és még egy feltehetően saját magát fiatalon ábrázoló pólót is visel a nő, de, annak hogy ős is ott volt, és hogy mi volt az értelme, szerepe, az megint csak egy jó kérdés.
Sokszor van olyan érzésem, ami szerintem néha valóban úgy is, van, hogy egy forgatókönyvírónak megszületik egy koncepció a fejében, amit ő saját maga ért és keni, vágja oda vissza, viszont a néző felé nem tudja megfelelően közvetíteni, mert azt gondolja, hogy mivel saját maga számára teljesen egyértelmű és logikus, így a néző is automatikusan tudja, hogy miről van szó, vagy mit mihez kell gondolni, kapcsolni, miközben ez nem biztos, hogy így is van. Aztán a kritikusok és nézők részéről jönnek az elméletek és a magfejtések, miután az író / rendező, nagy gondolkodtatónak és szimbolistának lesz beállítva, miközben az egyszerű igazság, lehet az, hogy csak szimplán kutyaütő az illető :) Ez most nem feltétlen Jordan Peele-re értendő, de akár.
6/10
Istvan010 febr. 13. 12:04:42 6/10
(55/67)
Nem rossz kis horror film. Egyszer érdemes megnézni szerintem.
6/10
sexykex febr. 10. 13:03:23 6/10
(54/67)
Talán annyira nem rossz, amennyire a Porton lepontozták, de Emerald Haywood valóban idegesítő portéka a filmben. A filmben, amelyik ötletesen kelti és ügyesen tartja fönt a feszültséget. Igazán kár, hogy pár egyszerű kérdésre nem kapunk választ, ezért lehetetlen komolyan venni a mozit.

Honnan került a farm fölé ez az állat. Ha már fél évig nem mozdult, akkor mit evett korábban? Csak lovat? Miért köpködött csavarokat és fémszilánkokat? Stb.


Ha megkérdeznék, megnézem-e még egyszer, akkor egyértelműen: Nem – lenne a válaszom.
5/10
Ivy00 jan. 15. 01:30:12 5/10
(53/67)
Nagyon nagyon nagy jóindulattal adtam rá 5 csillagot. Leginkább a hanghatásoknak és a fényképezésnek szólt, és hogy egyszer azért - bár nem könnyen - de meg lehet nézni, és jószívű vagyok. Talán még az is hozzájárult, hogy az iszonyat csalódás Mi után nem valami nagy elvárásokkal kezdtem megnézni. Annál mindenesetre jobb volt. Valamiért divat Peele filmjeibe mindenfélét belemagyarázni - talán mert nem hajlandóak beismerni az emberek, hogy nem mindig jó az, amit csinál. Persze ő is elkövet mindent, hogy a kevés többnek tűnjön, és ezt a filmet is telerakta "szimbólumokkal", otthon meg röhög magában...
A film kb. a feléig szinte kibírhatatlanul unalmas, a szereplők meg időnként kifejezetten idegesítőek, főleg a nő. Később kicsit beindul nagy nehezen a sztori, de abban sincs túl sok köszönet, mert logikát keresve se találhatunk benne - voltak korábbi hozzászólók, akik részletesebben is kivesézték, és igazat kell adnom. A vége pedig egyszerűen röhej. Tényleg úgy áll fel az ember a megnézése után, hogy ezt meg miért, minek?
7/10
hannah08 jan. 10. 01:55:13 7/10
(52/67)
Szerintem van egy hangulata, ami jó.
3/10
Zitandi jan. 02. 20:16:39 3/10
(51/67)
Hát, ez csuda gagyi. Idegesített benne szinte minden szereplő, élén a csajjal, és őszintén szólva nekem kimaradt, hogy miért is építették be az egész farmot a felfújt szél-oszlopokkal. Jó is lehetett volna a film, mert az ötlet tetszett, de nem sikerült érdekes filmet készíteni.
6/10
Damill 2022 dec. 30. - 06:34:40 6/10
(50/67)
Összességében jó film, látszik rajta a beletett kreativitás, főleg, ami az idegen megjelenítését illeti (szerintem csak minimálisan használtak CGI-t).
Ami az én bajom az az, hogy egy horrorhoz nem elég ijesztő, sci-fihez meg gyenge. Igazi borzongató horrornak egyedül a csimpánzos részt mondanám, de hogy az hogyan illeszkedik a film többi részéhez, az számomra nem derült ki.
Jordan Pelle keze nyoma nagyon látszik a filmen, akik szeretik a stílusát, azoknak ez is be fog jönni. Másoknak egyszer nézhető max.
5/10
rajdi 2022 dec. 29. - 11:06:47 5/10
(49/67)
Elolvasva a hozzászólásokat, nem túl nagy elvárásokkal álltam neki a filmnek, és mivel tudtam mire számítsak, egyszer megnézhető "lett". Végül is kerek a történet, de jobbat tett volna a filmnek ha jó pár dolgot inkább a fantáziánkra bíz, mint hogy megmutat. Szódával így elmegy nekem...
4/10
3,14159 2022 dec. 25. - 06:44:22 4/10
(48/67)
Jó gagyi...