Téma: NeoFolk

Johann 2013 nov. 30. - 22:51:10
(1/1)
S ha már Bonyár Judit és Hûvösvölgyi Péter fórumtémáját is elindítottam, ideje megnyitnom együttesük, a NeoFolk topicját is! Annál is inkább, mert mára egyik kedvenc zenekarommá váltak - ez a legkevesebb, amit mondhatok róluk!
Elsõ találkozásomra velük sok-sok éve az Almásy Téri Szabadidõközpontban került sor egy Ghymes klub koncert keretei között. (Milyen kár, hogy nem sokkal késõbb ez a remek intézmény - tudtommal az akkori felelõtlen önkormányzati gazdálkodás következményeként - bezárta kapuit!) Emlékezetes koncert volt, bár bevallom, én akkor még elsõsorban a Ghymesre voltam kíváncsi.
Késõbb a Forrás Színház számos általam látott produkciójában közremûködtek. Az az igazság, hogy ezek az elõadások a NeoFolk nélkül is elnyerték volna tetszésemet, de itt már feltûnõ volt, mennyi pluszt ad hozzá a mûvészi élményhez egészen egyedi hangzásuk és Bonyár Judit gyönyörû-tiszta hangja.
Legújabban pedig Hûvösvölgyi Ildikóval alkotnak közös produkciókat. Ahogyan a mûvésznõ fórumában is írtam: az idei Tusványos egyik kiemelkedõ színházi elõadása volt hármuk Kaleidoszkóp címû zenés-verses estje a legkiválóbb magyar költõk verseibõl. Néhány hete pedig hallhattam Az éjszaka csodái címû, tisztán Weöres Sándor versekre épülõ mûsorukat a Ferencvárosi Mûvelõdési Központban. S akármikor újrahallgatnám bármelyiket! E legutóbbi estjük talán a legerõsebb: Weörös Sándor versei szinte kiáltanak a megzenésítés után - egyúttal persze komoly mércét is állítanak a megzenésítõ elé. A legnyugodtabb szívvel mondhatom: a NeoFolk minden esetben megugorja a Weöres Sándor-i szintet!