Téma: Nyaralás!

6/10
kifo2 2019 okt. 12. - 09:01:02 6/10
(2/2)
(Nagyon gyenge spoilerek vannak az alábbi szövegben – de végülis ezek ki is találhatók előre.)

Nem egy mélyenszántó mű. Nagy drámák nincsenek benne. Kicsik vannak (Nem szeret!), de azok megoldódnak. Bár vannak komikus helyzetek a filmben, ezek nem „véletlenek”, ezekbe a saját jellemükből kifolyólag kerülnek, fura, hogy ezeket mégsem nevezzük jellemkomikumnak – talán inkább jellemtragikumként lehetne nevezni (ha létezik már ilyen fogalom, akkor bocs). Pl. amikor beállnak a rokkantaknak fenntartott parkolóhelyre (észre sem veszik!), a néző már tudja, hogy ebből nagy kalamajka lesz. Amikor várni kell valakire, nem képesek kivárni, közben belekezdenek valami másba, és akkor meg rájuk kell várni. A tolerancia egyikükre sem jellemző, egyedül Jaroszlavba szorult egy kevés – erre szükség is van. Az 5-10 éves gyerekek olyanok, mint egy zsák bolha, állandóan vigyázni kellene rájuk, de mindig csak egy másodpercig vigyáznak, aztán hirtelen mindenkinek valami sokkal fontosabb dolga akad – mindig levernek, összetörnek valamit stb. Amikor Pása elindul tűzifáért, és utána azt látjuk, miről beszélnek a szomszédok, már el is takarjuk az arcunkat – Pása jelleméből, zsenialitásából kiindulva tudjuk, mivel végződik ez.

A kamaszfiú és a szomszéd kamaszlány között kialakulhatott volna valami, de ez a része szerintem nem sikerült a filmnek. Még úgy sem, hogy a kütyünyomogatás ábrázolása teljesen jó volt.

A pozitív jellemvonásokból elég kevés jutott a film szereplőinek (az a kevés is inkább a vége felé látható, még mielőtt elindulnak haza), inkább nevetségessé tette őket a film. Inkább. Én 6,5-re értékeltem volna a filmet, de végül a kamaszokkal kapcsolatos események soványsága és a szinkron (vagy magyar szöveg?) gyengesége lefelé húzta. Vagyik helyett Vadikot mondogattak, és az Artyomot is furán mondták, mintha nem is oroszból fordították volna, hanem valami más közbenső nyelvről (angolról, németről, amiben nincs gy, ty hang), teljesen figyelmen kívül hagyva az orosz civilizációismeretet.

A horgászni hozott kukacok nem giliszták, hanem lárvák - ez nekem elég bizarr. Olyat már hallottam, hogy léggyel horgászni. Lárvával (légylárvával! nyűvel?) is lehet, vagy ez csak abszurd humor?
6/10
kifo2 2019 okt. 11. - 10:25:17 6/10
(1/2)
Orosz turisták (két gyerekes házaspár, egy anya a fiával és egy egyedülálló férfi) január 15-én megérkeznek Tenerifére, 10 napos téli „nyaralásra”. Amikor másnap mennének fürödni, egyik hősünk inkább inni szeretne, az egyik nőnek átmeneti egészségügyi problémái vannak; útközben kiderül, hogy tampont kell venni a szupermarketben, és akkor már gyümölcsöt is a gyerekeknek, aztán még mást is, amit majd visznek haza. Közben, mivel a mozgássérülteknek fenntartott helyre parkoltak, a rendőrség elviszi az autójukat…

Van egy fórum, a zárójelben az látszik, hogy a fórumozók közül hányan jelölték be azt, hogy tetszett nekik a színész játéka, és hányan azt, hogy nekik nem tetszett.
• Aljona Babenko (61-21) - Léna, Jaroszlav felesége
• Pavel Gyerevjanko (90-8) - Pása
• Jurij Kolokolnyikov (56-7) - Vagyim
• Inga Obolgyina (75-3) - Irina, Vagyim felesége
• Jevgenyija Ljutaja (24-6) - Natasa (puskiniszta)
• Jaroszlav Csevazsevszkij (54-3) - Jaroszlav, az utazás szervezője
• Nyikita Babenko (28-6) - Artyom, Jaroszlav és Léna fia
• Szuzanna Spak (24-4) - Násztya, Jaroszlav és Léna lánya
• Uljana Vorozsejkina (23-7) - Liza, Vagyim és Irina lánya
• Garik Dalalojan - Ruben, Natasa fia
• Kurt Glockzin (21-1) - Klaus
• Britta Schmeling (14-1) - Clara
• Pauline Burkhardt - Margo, Klaus és Clara lánya
• Johan Lakke - Albert, Klaus és Clara fia

Úgy tűnik, az Artyomot játszó színész egyébként is az anyját, Lénát játszó színész fia, de nem néztem utána.
A filmet írta, rendezte és az egyik főszerepet játssza: Jaroszlav Csevazsevszkij.

A fórumon 8,375-re értékelték a filmet a fórumozók (80 szavazóból). Az IMDB-n 6,3-ra (395 szavazatból)
Vannak olyan vélemények, hogy a film karikatúrát rajzol az orosz nyaralókról.
A nők hisztérikák és botránykeverők, a férfiak alig várják, hogy „leguríthassanak valamit”. Tudjuk, mit jelent „a legszükségesebbek dolgokért” beugrania boltba, a megbeszélt találkozón megjelenni és sokáááááááig várni a hiányzókra.
Bezúdulnak a tömött csomagjaikkal a szállodába. A svédasztalnál úgy viselkednek, mint a sáskák. Természetesen mindig zajosak.

Többeknek tetszett egy párbeszéd, amikor elbeszéltek egymás mellett, mindegyik csak a magáét mondta.
Kép itt van 9 db:
https://www.kino-teatr.ru/kino/movie/ros/15792/foto/


wikipédia https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5!
https://www.kino-teatr.ru/kino/movie/ros/15792/titr/